végrehajtási ügyben kérdés


gerbera317 # 2014.03.07. 15:54

Az rendben van, hogy a birtokvédelem megilleti. De hogyan fog az érvényesülni? A bentlakót - akit egyébként ugyanúgy megillet a birtokvédelem joga - kitessékelik onnan? Vagy kötelezik, hogy engedje be az új tulajdonostársat? Vagy mi?

Mrv87 # 2014.03.07. 16:07

Ebben a helyzetben, amikor a felek (vélhetően) nem akarják az ingatlant együtt birtokolni, a legjobb megoldás az lenne, ha az adós testvére, vagy valamelyik más családtagja megvásárolná matroz100 1/2 tulajdoni hányadát.

gerbera317 # 2014.03.07. 16:18

Csakhogy az nem Matrózé. Ő csak azon agyal, egyáltalán megvegye-e.

Közben kitaláltam. Megveszi. Birtokról ne is álmodjon, ellenben kérheti a közös tulajdon megszüntetését. Mivel a másik tulajdonos is lakottan, lakott áron vette, ezért az értékaránytalanságot sem nagyon kell vizsgálni.

De ha matróz már hallgat, akkor nem veszi meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.07. 17:24

agy kötelezik, hogy engedje be az új tulajdonostársat?
Természetesen.

matroz100 # 2014.03.07. 19:03

Köszönöm az eddigi érveléseket. Korábban kölcsönadtam az adósnak, de nem fizette vissza, ezt próbálom most behajtani tőle az árverésen. Arra nem számíthatok, hogy idegen megvásárolja az ingatlant árverésen,. ezért továbbra is csak két megoldás marad: vagy futok a pénzem után és eredménytelen lesz az árverés 1/2-re, vagy én veszem azt meg és harcolok az adóssal. Egy feltett kérdésemre még nem kaptam választ: egyikőtök gyakorlatában sem volt még olyan, hogy lakottan vett valaki ingatlant? mi történt azokban az esetekben? Köszönöm, matroz100

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.07. 19:05

Különböztetni kell abban, hogy az ingatlan úgy lakott, hogy az kizárja a vevő használatát, vagy úgy lakott, hogy az csak a vevő kizárólagos használatát zárja ki.

Szerintem eddig is határozott válaszokat kaptál. Igaz, két szögesen ellentéteset, de a fórumok már csak ilyenek. :)

Sugi71 # 2014.03.07. 19:29

Sokat olvastam a fórumon telefonszámlák elévülésével kapcsolatban.
Érintett vagyok a témában, 2007-ben kaptam fizetési meghagyást,majd 2008-ban végrehajtótól értesítést. Akkor írtam levelet a Pannon GSM-nek és részletekben elkezdtem törleszteni, a végrehajtást felfüggesztették. Tény az összes tartozást nem tudtam kifizetni (nem részletezném az okot) írtam ez ügyben a Pannonnak 2009-ben választ nem kaptam azóta sem és a végrehajtó sem keresett többet, egészen múlt hónapig,mikor a munkahelyem megkapta a letiltást,melyen az egész 2008 évben megjelölt összeg szerepelt,természetesen az idáig számolt kamatokkal,költségekkel.
Felkerestem a végrehajtót,aki azt mondta,hozzá nem érkezett megtérülés csak X összegről,ha a Pannon,most már Telenor értesíti,akkor arra módosítja,ha nem ez van. Kértem a végrehajtás felfüggesztését,míg tisztázom,nincs rá mód, egyébként is ez ügyben nála évek óta nem történt semmi.
Közben írtam a Telenornak tértivényes levelet,választ még nem kaptam.
Ma elmentem a Bíróságra ahol jogi tanácsadás is van, reméltem tudnak javasolni valami megoldást , hogy ne letiltsák, hanem fizethessen Én újra és rákérdeztem arra is ,ha 2009-től senkitől nem kaptam egy felszólítást sem,esetleg nem évült-e el a maradék tartozás. A válasz az volt,nem, mivel a végrehajtás folyamatban van így míg meg nem térül nem évül el.
Ezek szerint Én félre értelmeztem, hogy ha 1 évig nem történik semmi,akkor a telefonszámla tartozás elévül?
Előre is köszönöm,ha valaki válaszol.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.07. 19:53

egyébként is ez ügyben nála évek óta nem történt semmi.
Ha ez igaz, akkor mehet a Vht. 41. § szerinti eljárás illetve a megszüntetés iránti per, mert a követelés elévült.

Az is igaz, azonban, hogy na nem túl magas az összeg, akkor lehet, hogy a letiltással be is hajtották rajtad, mire a bíróság felfüggesztené a végrehajtást.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.07. 19:54

Ma elmentem a Bíróságra ahol jogi tanácsadás is van
Az melyik bíróság? Mert Magyarországon ilyen nincs. (Mondjuk, ha ilyen tanácsot adnak, amilyet te kaptál, akkor jobb is, hogy nincs belőle több.)

Sugi71 # 2014.03.07. 20:00

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm szépen a választ. Valószínű rosszul fogalmaztam, ahol voltam egyik megyeszékhely Járási Bíróság, úgynevezett panasz napja,ahol jogi segítséget nyújtanak.
Sajnos a beadott letiltás az eredeti összeggel és kamatokkal nekem nagyon sok.
Hová milyen formában lehet benyújtani megszüntetésre irányuló kérést.
Nem értem,akkor miért mondták Nekem, hogy nincs olyan,hogy elévül a tartozás.

Vh-ügyes # 2014.03.08. 07:27

A végrehajtás megszüntetése iránt indított per előtt még meg kell futnod egy kört, amit a Vht. 41.§ szerinti eljárásként emlegetnek.
(ez amolyan kérdezz-felelek játék)
A megfelelő módon (végrehajtón keresztül) nyilatkoztatod a jogosultat, elfogadja e az évülési kifogásodat.
Nemleges válasz esetén vagy amennyiben nem válaszol, megnyílik a pereskedés lehetősége.

gerbera317 # 2014.03.08. 14:13

Azért nem történt végrehajtási cselekmény, mert a végrehajtás részletfizetéssel szünetelt (nem felfüggesztették). Utána kéne járni, hogy az ilyen szünetelés ideje alatt nem nyugszik-e az elévülés, vagy az újabb és újabb esedékességekkel nem kezdődik-e mindig újra az elévülés.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.08. 16:51

Nem nyugszik.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.08. 16:53

az újabb és újabb esedékességekkel
Ezt nem értem. Végrehajtható döntéssel megállapított tartozás esedékessége már bekövetkezett. Nincs belőle "újabb és újabb".

gerbera317 # 2014.03.08. 17:05

Nincs belőle "újabb és újabb"

Bocs, de ebben a témában nem igazán vagyok jártas. A részletek esedékességére gondoltam itt. Ha egy telefontartozásos adós mondjuk 36 havi részletfizetési könnyítést kap, nem mondhatja 1 év elteltével, hogy "há-há-há, ez elévült". Mi szakítja meg tehát az elévülést ilyenkor, ha nem a részletek újabb és újabb esedékessége? Hacsak az nem, hogy az adós befizetése végrehajtási cselekménynek minősül.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.08. 17:12

Szerintem az is végrehajtási cselekmény - de ebben az esetben ilyenről nem tudunk.

Sugi71 # 2014.03.08. 17:59

Köszönöm szépen a segítségeket! Annyit szeretnék még mondani, hogy 2009-ben volt az utolsó befizetésem,azóta nem és azóta nem kaptam senkitől sem levelet,sem felszólítást.
Jól értelmezem,hogy a végrehajtónak kell írnom,és kérnem kell,hogy fogadja el,hogy elévült a követelés?

gerbera317 # 2014.03.08. 18:08

Szerintem az is

Némi bizonytalanságot érzek ebben a válaszban. Láttam én már ilyet bírósági döntésben is, csak ott nem úgy fogalmaznak, hogy "szerintem", hanem úgy, hogy "a bíróság álláspontja szerint". Na, ilyenkor számít, hogy a fél álláspontja mennyire védhető, mert ha azt - az egyébként bizonytalan - bíróság is magáévá teszi, akkor nyert ügyről beszélhetünk. Én nem vagyok benne biztos, hogy egy esetleges megszüntetési perben a Telenor itt ne tudna olyan álláspontot kialakítani, ami alapján neki kedvező ítélet születhet. Persze, ez "csak" egy telefontartozás, és a telefontársaságok nem arról híresek, hogy némi aprópénzért bizonytalan kimenetelű perbe bocsátkozzanak.

Úgyhogy Suginak én is a Vht. 41-et javaslom.

Látom, közben írtál.
és kérnem kell,hogy fogadja el,hogy elévült a követelés?
Nem egészen. Azt kell írni, hogy álláspontod szerint a követelés elévült, mivel nincs tudomásod arról, hogy az elmúlt 1 évben történt volna végrehajtási cselekmény. Okirati bizonyítéknak magát a végrehajtási iratot nevezd meg, és erre hivatkozva kérd a végrehajtót, hogy folytassa le a Vht. 41. § szerinti eljárást, és ne mulasszon el az eredményről tájékoztatni.

Sugi71 # 2014.03.08. 18:14

Köszönöm,kedves gerbera317! Kicsit bonyolult nekem, de ezzel a segítséggel meg fogom tudni írni. Gondolom a letiltást nem fogja a végrehajtó felfüggeszteni és valóban elképzelhető,amit Kovács Béla Sándor írt, hogy mire a végére érek,addigra le is fogják tiltani az egészet:( és azt már nem fogom visszakapni sem :(

gerbera317 # 2014.03.08. 18:25

Valóban, a végrehajtás emiatt nem fog szünetelni. Nem tudjuk, mennyivel tartozol, és nem tudjuk, mennyit tudnak tőled letiltani. Te tudod, úgyhogy, és innentől negyedikes számtan az egész - rajta hát! Ellenben a perben a bíróság felfüggesztheti a végrehajtást, de legalább egy levonás addigra valószínűleg megtörténik. Az így levont pénzt vissza nem kapod.

kicsisissy # 2014.03.20. 07:23

Kérlek segítsetek!
Találtam a jogszabályban olyat, hogy kérhető a végrehajtás részleteinek csökkentését kérni, ha az az adós létfenntartását veszélyezteti.
Valamint a végrehajtás felfüggesztését, ha az adós ellen több végrehajtás van folyamatban. Ekkor az összes tartozását együtt kell kezelni, és a teljes tartozás összegéből kell kiindulni, és állapítják meg a végrehajtás részleteinek összegét?
Hol kell ezt kérni?
Mivel a végrehajtás levonása után nekem és a lányomnak összesen 61 000.- Ft a havi jövedelmünk, ami egy főre 30 500.- Ft. És ebből bölcsőde, bérletek, megélhetés nem jön ki.
Valamint a bérlet-visszatérítésem összegét is felezték, pedig ebből az összegből már le van vonva a tartozás havi törlesztése.
Bonyolítja a helyzetet, hogy nem egy megyében vannak a végrehajtók (kettő cégnél).
Kinél kell kérni a felfüggesztést, illetve a részletek csökkentését?

kincses80 # 2014.03.23. 18:55

Tisztelt Szakértők,

sok fórumot elolvastam, de nem találtam a kérdésemre választ, ebben kérném segítségüket! 2013.decemberében licitáltam egy ingatlanra, és sikerült is érvényes licittel megnyernem az árverést. A folyamat szerint aláírtam az árverési jegyzőkönyvet, határidőre rendeztem a vételár különbözetet is. A 30. nap letetével sajnos az adó jogorvoslatot nyújtott be, így visszakérhettem a vételár különbözetet, az előlegem továbbra is letétben van a végrehatjtónál. Már 2 és fél hónap telt el, de még mindig nem történt előrelépés az ügyben, az az a Pesti Központi Kerületi Bíróságnál áll az ügy. Kérdéseim az alábbiak lennének, örülnék, ha kaphatnék szakszerű válaszokat.

  1. Mennyi ideig húzódhat el egy ilyen tárgyalás, van e az illetékes Bíróságnak bármi határideje, amíg döntést kell hoznia?
  2. Milyen jogaim lehetnek ilyen estben? Érdeklődhetek a Bíróságon az ügy menetével kapcsolatosan?
  3. Amennyiben olyan határozatot hoznak, ami az adósnak kedvez, akkor mi lesz az előleggel, visszakphatom?

4.Az ez idő alatt felhalmozódott ingatlannal kapcsolatos költségek kit terhelnek?
Előre is köszönöm szíves válaszukat, sajnos a végrehajtótól nem kaptam információkat!
Köszönettel:
Kincses80

Sugi71 # 2014.04.03. 16:38

Kedves "gerbera" !

Ismét itt vagyok :(

Tanácsodra:
  • Látom, közben írtál.
„és kérnem kell,hogy fogadja el,hogy elévült a követelés?” Nem egészen. Azt kell írni, hogy álláspontod szerint a követelés elévült, mivel nincs tudomásod arról, hogy az elmúlt 1 évben történt volna végrehajtási cselekmény. Okirati bizonyítéknak magát a végrehajtási iratot nevezd meg, és erre hivatkozva kérd a végrehajtót, hogy folytassa le a Vht. 41. § szerinti eljárást, és ne mulasszon el az eredményről tájékoztatni.----

megírtam a végrehajtónak a kérelmet,lassan 1 hónapja. Azt szeretném kérdezni, mennyi idő múlva várhatom, hogy kapok választ.
A Telenortól február óta sem kaptam választ.
A letiltás, ebben a hónapban is megtörtént :(

gerbera317 # 2014.04.03. 20:54

A végrehajtó 15 napos határidővel hívja fel a végrehajtást kérőt. A dolognak 3 kimenetele lehet:
1) A végrehajtást kérő nem válaszol, vagy elismeri az igazadat, de nem fizeti meg a végrehajtási költségeket. Ekkor a végrehajtó beterjeszti a vonatkozó iratokat a bírósághoz (ez igazából kétféle eredmény, de egyféle kimenetellel).
2) A végrehajtást kérő elismeri az igazadat, és megfizeti a végrehajtási költségeket. Ekkor a végrehajtás befejeződik.
3) A végrehajtást kérő nem ismeri el az igazadat. Ekkor pert indíthatsz a végrehajtás megszüntetése iránt.

Miért nem kérdezed meg a végrehajtót?

fizo # 2014.04.05. 16:02

Rokkantnzugdíjasként úgy jártam, hogy elváltam és külön is költöztem a családomtól. Addig amig dolgoztam mint csökkent munkaképes már vont egy végrehajtó a fizetésemből. a válás után a volt feleségem bement a végrehajtóhoz és mivel már nem dolgoztam bemondta a nyugdíjfolyósító intzet adataim hogy onnan vonják. Csak hogy egy 17 éves fiam aki tanul még ő után tartásdíjat 25000 forint + 25000 forint elmaradást kezdtek vonni. Ez természetes. Csak Én azt gondoltam hogy akkor a végrehajtás szünetel. Egyálltalán vonhat-e a rokkantnyogdíjól?
Ezt tetészte hogy a bank inkasszót tett a számlámra, igy egy fityinget sem sikerűlt számlámról levennem. Mi több a következő haviból is vonja. Ezek a levonások volt házasságom alat az exem rossz pénzkezelése járúlt. Bezzeg az Ő jövedselméhez nem nyúlnak. Hogy is van ez? Ezzel azt érték el hogy kidobtak az olcsónak monható albérletből, és már hajléktalan is lettem. Kérem jogilag megtehetik? Vagy mit tegyek?


FarZol