Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2017.09.04. 15:31

Egyébként azzal engem milyen hátrány érhet, ha fogom az adós cuccait, nem szólok neki, hanem
Harminc napon túl azt csinálsz a cuccokkal, amit akarsz. Addig viszont jobb, ha nem nyúlsz hozzájuk.

colle # 2017.09.04. 16:37

Gerbera317!

Ok, akkor örülök, hogy nem élcesen írtad. :)

Közben elértem az adóst és nem szeretne élni a konténeres megoldással, hanem az utolsó előtti napon akarja elvinni a cuccait sajnos. :(

Azt nem tudom, hogy mit tehetek ha pl. nem lesz képes délután háromig összepakolni, amikor a költöztető autó jön a cuccaiért, tehát ilyen esetben nekem milyen jogaim vannak? Meg a legrosszabbat feltételezve mire játszhat, hogy az utolsó utáni pillanatig húzza?

drbjozsef # 2017.09.05. 05:18

30 nap + 1 percig nem nyúlsz hozzá.
Utána akármit. Kirakod az utcára, ha el akarja vinni, vagy rendelsz egy konténert (nem bepakolósat, sitteset, az csak párezer), és belehányod, és még egy napig ott van. Ami kell neki, kiguberálhatja belőle, másnap elviszik, agyő.

colle # 2017.09.05. 20:37

Koszonom Gerbera317 es a tobbieknek a hasznos tanacsokat!

Azonban szeretnek ravilagitani par faramuci dologra, amit Ti mar tudtok, de egy arveresi vevonek ujdonsag lehet.

  1. A vegrehajto birtokba adja a lakast. Lakatost biztosit, rendort hiv, majd szepen 30 napra orizd meg az ados cuccait... Jogilag, lehet, hogy birtokba adta, csak eppen nem tudsz semmit csinalni. Az adosnak lett volna 60 napja szepen kikoltozni. Vicc, hogy meg 30 napig orizgetni kell a holmikat. Az lenne korrekt, hogy a vegrehajto mar egy ures lakast ad at, es az adossal talalkozni sem kellene. Minden varosban lehet kontenert berelni. A vegrehajto elviteti az ados motyojat, es tenylegesen atadja az ingatlant.
  2. A birtokba adasnal ott vannak a rendorok. Amikor az ados eljon a cuccaiert miert nincsennek ott? Kvazi akkor is elborulhat az ados agya, balhezhag vagy eppen ellenszegulhet. Vagy azt mondja, hogy nem viszem el a cuccomat 1 nap alatt, majd a tobbi holnap. Mit tud csinalninilyenkor a vevo?
  3. Azt gondolom, hogy senki nem varhatja el, hogy a vevo jogilag teljesen kepzett legyen, de pl. miert nincs arra hivatalos form, hogy az ados mikor viszi ela cuccait? Gondolok arra, hogy a vegrehajtonak le kellene jelenteni, hogy az ados ekkor akarja elvinni a dolgait. Akkor O is kijon. Ott van. Azt gondolom eleg jol keresnek a vegrehajtok. Nem sajnalom Toluk, sot. Csak vannak itt fura dolgok, amiket lehetne maskepp is.
  4. Osszefoglalva a vegrehajto miert nem biztositja fizikailag is, hogy valoban amikor annyit varsz a lakasra, akkor tenyleg birtokba vehesd?
  5. A vegrehajtotol milyen jogi es egyeb segitseg veheto igenybe, hogy valoban megvalosuljon a fizikai ures lakasos birtokba adas?
  6. Ha az ados amikor jon a cuccaiert, es elborul az agya vagy nem akar hazamenni, vagy nem hajlando a holmijait 1 nap alatt elvinni, mit tudok csinalni?
  7. Kell -e a vegrehajto fele jeleznem, ha barmi galiba van?
  8. Kerhetem -e, hogy legyen jelen az ingosagok elvitelenel?

Koszonom a javaslatokat!

gerbera317 # 2017.09.06. 08:22

Szerintem csak szimplán nehéz a felfogásod.
1) Miért nem béreltél egy raktárt, és szállíttattad el az adós cuccait oda az átadáskor? Te vállaltad, hogy a tárolóhelyiség legyen maga a lakás. Az adós az ingóságait (részben vagy egészben) nem tudja elszállítani, a vevő köteles azoknak a tárolásáról - az adós költségére és veszélyére (!) - gondoskodni, és 30 napig köteles tárolni. Szerintem eléggé magyarul van ez megfogalmazva.
2) A rendőri erő a végrehajtó eljárásánál van ott. Ha az adós meggondolja magát és balhézik veled, az a te bajod, kellett neked engedni, hogy ott maradjanak a dolgai.
3) Még mindig ezen lovagolsz? A "30 napig" azt jelenti, hogy "maximum 30 napig". Ha sikerül időpontot egyeztetni, az adós előbb is elviheti a szarait, viszont nem vagy köteles 30 napig rendelkezésére állni. Ha nem viszi el a dolgait egyszerre, vagy nem sikerül időpontot egyeztetni, a 30 nap elteltével egyszerűen szélnek ereszted az ingóságait, és az ő dolga, hogy akkor éppen ott van-e, vagy pedig Korfun nyaral. Ezt jelenti, hogy "az adós veszélyére". Vágod?
4) Biztosította. Te kérted, hogy ne úgy legyen, hanem így.
5) 154/A. §. És ez meg is történt. Szomorú, hogy nem veszed észre.
6) Ha nem akar hazamenni, rendőrt hívsz és kivezetteted. Ha nem akarja a dolgait elvinni, ld. 3) pont.
7) Nem felé, hanem -nak. És nem kell, és nem is lehet. A végrehajtás rád vonatkozó része végleg lezárult, a végrehajtó nálamnál is durvábban fog elhajtani, ha hozzá (nem felé!) mersz fordulni.
8) Ld. 7) pont.
Nincs javaslat. Megmondod az adósnak, hogy szórakozzon az anyjával, nincs rá több időd. A 30 nap elteltével a dolgait összeszedheti az utcáról.

colle # 2017.09.06. 09:21

Gerbera317

Tudod nagyon jól, hogy nem a felfogásom a nehéz. Ha Te nem segítesz annyit, még itt sem tartanánk. És ez a szomorú, hogy a végrehajtó baromira nem mondta, hogy Te hülye, van olyan lehetőség, hogy aznap kitakarítunk mindent és Te az üres lakást kapod meg. Arról mi a véleményed, hogy az egész átadásra a végrehajtó 1, azaz egy órát szánt? Szerinted Ő akart ezzel foglalkozni? Mármint, hogy elvitetni a cuccait, addig neki ott leni stb. stb. Hidd el ez a sztori és a Te tanácsaid kiképeznek úgy, ha lesz legközelebb, ígérem nem lesznek ilyen gondok. :)

Az meg az emberi oldala, hogy most döbbenek rá, hogy lehetett volna másképp is. De basszus senki nem mondta el ezeket. Gondolok a végrehajtóra pl., hogy Te barom vitessük el a cuccait aznap. Érted a gondom? :)

gerbera317 # 2017.09.06. 10:12

Szerinted Ő akart ezzel foglalkozni? Mármint, hogy elvitetni a cuccait
Megbocsáss, de mit nem értesz abból, hogy "Ha a másik lakásban a kötelezett ingóságait vagy egy részüket nem lehetett elhelyezni, raktárban vagy más alkalmas helyiségben való elhelyezésükről - a kötelezett költségére és veszélyére - a végrehajtást kérő gondoskodik. A végrehajtást kérő az ingóságokat 30 napig köteles tárolni."? Az adós cuccait nem a végrehajtó szállíttatja el, és nem ő őrzi. Ennek a gondolata még csak elméleti szinten sem merülhet fel.
És nem értem a gondodat. És azt sem hiszem el, hogy a végrehajtó az átadási időpontot kitűző intézkedésében nem szólított fel az ingóságok elszállításáról való gondoskodáskor, illetve, hogy nem kérdezte meg az átadáskor, hogy szállításról és tárolóhelyiségről gondoskodtál-e, és amikor nemmel válaszoltál, akkor nem mondta el, hogy ebben az eseetben az átadott ingatlanban kell az ingóságokat 30 napig őrizni.

gerbera317 # 2017.09.06. 11:24

gondoskodáskor = gondoskodásra

colle # 2017.09.06. 11:24

Gergerba317, ha hiszed, ha nem, egy kumma szóval nem kérdezte ezt meg amit írtál:
"a végrehajtó az átadási időpontot kitűző intézkedésében nem szólított fel az ingóságok elszállításáról való gondoskodáskor, illetve, hogy nem kérdezte meg az átadáskor, hogy szállításról és tárolóhelyiségről gondoskodtál-e".

Annyit írt az általad említett kitűző intézkedésben, hogy lakatosról és karhatalom kirendeléséről intézkedik. Ezen kívül semmi mást.

Elhiheted, ha ezt megkérdezi vagy mondja, akkor elvitetem!? Írtam Neked a konténert is. Annyit mondott, hogy az ingóságokat 30 napi meg kell őrizni. De az A. lehetőséget nem említette.

A legnagyobb gondja az volt, hogy neki 1 óra múlva egy másik kilakoltatáson kell lenni, ami Tőlünk 60km van és nem ér oda.

colle # 2017.09.06. 11:27

A gondom annyi és nem akarom túlragozni, hogy, ha ilyen normálisan, ahogy Te most leírtad, Ő elmondja, hogy A. elviteti a cuccokat, B. 30 napig megőrzi. Melyiket választja? Akkor nem lenne gondom. Ez bosszant az egész történetben, hogy akkor most nem kellene itt vacakolni, Téged zargatni és már elfelejthettem volna az adóst, és az ígérgetésének hallgatását (mikor viszi el.

gerbera317 # 2017.09.06. 11:50

A. elviteti a cuccokat, B. 30 napig megőrzi. Melyiket választja?
Nem jól értelmezed. A két lehetőség (ha az adós nem viszi el a dolgait): a) a vevő elszállítja, és az adós költségére és veszélyére max. 30 napig őrzi azokat, vagy b) a vevő az átadott ingatlanban az adós költségére és veszélyére max. 30 napig őrzi azokat.
Egyébként pedig, ahogy burkoló és burkoló, matektanár és matektanár, ügyvéd és ügyvéd között lehet lényeges színvonalbeli különbség, ugyanúgy az előfordulhat végrehajtó és végrehajtó között is.
Most már mindegy, kivárod a 30 napot, oszt' jónapot.

colle # 2017.09.06. 11:59

Gerbera317! Megértettem! Köszönöm szépen!!!!!

Frankline # 2017.09.06. 20:16

Colle "Annyit írt az általad említett kitűző intézkedésben, hogy lakatosról és karhatalom kirendeléséről intézkedik."

Az én vételemnél is ügygondnokos történet volt. Az én értesítőmben az állt, hogy lakatosról és szállításról én gondoskodjak. Rendőr nem volt.
Miért vannak ekkora különbségek birtokbaadásnál ?

gerbera317 # 2017.09.07. 07:39

Miért vannak ekkora különbségek birtokbaadásnál?

Ejnye. Talán azért, mert az egyik kiürítésénél előre láthatólag szükség lesz rá, am másiknál meg előre láthatóla nem.
Semmi nem írja elő, hogy az ingatlan kényszerátadásához (182. §) rendőri erő is kell. Rendőr akkor kell, ha szükséges (154/A. § (12) bek). És akkor szükséges, ha a végrehajtó ellenszegűlést tapasztal, vagy akár előre is igényelhet rendőri erőt, ha ellenszegülés várható (45. §). Ügygondnokra a 46. § szerint akkor van szükség, ha az adósnak van lefoglalható vagyontárgya, de az adós lakóhelye vagy tartózkodási helye ismeretlen, vagy külföldön lakik, vagy hosszabb ideig ott tartózkodik, vagy meghalt, és jogutóda ismeretlen. Ilyenkor - feltéve, hogy az ingatlan egyébként üresen áll, logikus, hogy nem várható ellenszegülés, így a végrehajtó nem is rendel oda rendőri erőt.

TiaTina # 2017.09.09. 18:45

Sziasztok.
Augusztus 29-én árverésen megnyertünk egy licit ingatlant, amelynek árverési jegyzőkönyvét szeptember 7-én vettük át a végrehajtónál. A kérdésem az lenne, ha kifogással él az adós, akkor a 15 napot honnan számolják? A licit végétől vagy a jegyzőkönyv aláírásától?

Grave7 # 2017.09.09. 20:13

@TiaTina: Az árverési jegyzőkönyv (a kifogásoló személy részére történő) kézbesítésétől.

Atti74 # 2017.09.10. 07:28

Sziasztok! Az mbvk ingatlan árverésen enyém lett a legmagasabb licit, már a vételár kifizetésére is meg van az időpont. A kérdésem az lenne, hogy mikor vehetem ténylegesen birtokba az ingatlant a) ha az adós nem él jogorvoslattal, b) ha él jogorvoslattal. Illetve honnan fogok értesülni a b eshetőségről.
Köszönöm

gerbera317 # 2017.09.10. 08:29

Ez a topik szinte csak erről szól. Talán olvass vissza egy kicsit.

bojarka # 2017.09.11. 18:42

Kedves Fórumozók!

Abban kérnék segítséget, hogy 09.04én este elutaltam az árverési előleget a végrehajtónak és az aktiválási kérelmet is elküldtem.
Az aktiválás a mai napig nem történt meg. Felhívtam a végrehajtó irodát, ahol annyi információt kaptam, hogy ha beérkezik az összeg, aktiválják a kérelmet.
Jeleztem hogy ez nem történt meg és kérem hogy intézkedjenek, vagy legalább felvilágosítással szolgáljanak. E-mailre nem válaszoltak semmit.
Azt tanácsolták, hogy írjak levelet...
Most már kicsit aggódom, hogy hol a pénz?
Az utalás jó helyre ment, megjegyzésben az azonosító/hivatkozási szám helyes.
Ilyenkor mi van?
Köszi a segítsége!

Vadsuhanc # 2017.09.11. 20:30

..Most már kicsit aggódom, hogy hol a pénz?...

Ezt most tényleg itt kérdezed ? Igazolták, hogy a pénzed beérkezett? Te tudod igazolni, hogy beérkezett a pénz ?

Járj utána......

bojarka # 2017.09.12. 03:09

Igen, itt kérdezem. Hátha valakinek van ötlete.
Az utalásról természetesen van igazolásom, az adatok helyesek, a feltüntetett referencia/azonosító is.
A végrehajtó nem válaszol és nem néz utána hogy miért nem aktiválták a jelentkezésem az árverésre.
Telefonon is csak leráztak.
A kamaránál azt javasolták hogy tegyek írásbeli panaszt, de annak a kivizsgálása 30 nap. De ha nem lesz más lehetőség, hát ezt fogom tenni.

lewho # 2017.09.12. 06:13

Küldj neki faxot + emailt, írd le benne az árverési ügyszámot, felhasználói neved, meg a számlatulajdonos nevét, ahonnan utaltál + utalás időpontját. Kérd az aktiválást.

Működik.

gerbera317 # 2017.09.12. 07:05

Jópofa, ahogy itt sírsz, de a lényeget (hogy mikor ér véget az árverés), a világ pénzéjé' nem közölnéd. Pedig a használható tanács éppen ettől függ. Egyébként ld. az előttem szólót.

Grave7 # 2017.09.12. 07:18

gerbera317: A kérdező 2017.09.11. 20:42-kor írta:
09.04én este elutaltam az árverési előleget a végrehajtónak és az aktiválási kérelmet is elküldtem”,
és most nem azért "sír", mert lekésett az árverésről, hanem még mindig az aktiválásra vár. Szerintem ez alapján valószínűsíthető, hogy nem az utolsó 3 munkanapban utalta az előleget és kérte az aktiválást, valamint az árverés végéig még pár nap/hét van hátra.

.
@bojarka: Írod:
Az utalás jó helyre ment, megjegyzésben az azonosító/hivatkozási szám helyes.
az adatok helyesek, a feltüntetett referencia/azonosító is.

  • Azonosító/hivatkozási szám/referencia alatt azt érted, hogy a végrehajtói ügyszámot és az árverési rendszerbe belépéshez használd felhasználói nevedet tüntetted fel az utalás közleményében?

Ha igen, akkor legalább ezzel nincs gond, de bármelyik helyett más szöveget írtál be, azzal hibáztál.

  • Az aktiválási kérelmet ugye az árverési rendszeren keresztül küldted és nem e-mailben?

Ez a másik tipikus hiba, amit az árverezők elkövetnek, aztán nem értik, hogy miért nem aktiválja őket a végrehajtó.

gerbera317 # 2017.09.12. 07:29

Grave, én ezt értem. Azt nem értem, miért nem tartja fontosnak a lejárat közlését. Azt nyilván te is belátod, hogy hogy a válasz attól függ, hogy még 5 hét, vagy pedig már csak 1 hét van hátra az árverésból.