Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


hablaty86 # 2016.03.14. 10:49

Kedves Mindenki!
Egy elég "cifra" ügyben kérem a segítséget, tanácsot! Van egy ingatlan, ami 8-10 éve folyamatos végrehajtás alatt áll. Folyamatosan csökkent az értéke. Fényképekkel bizonyítottuk, hogy már nem ér annyit az ingatlan, amennyiért anno a becsértéke volt. Szeretnénk megvásárolni, de nem ér annyit, amennyiért árverés alatt van. Árverésen kívüli ajánlatot tettünk a végrehajtást kérőnek, aki elirányított bennünket a végrehajtóhoz. A végrehajtó pedig visszairányított bennünket a végrehajtást kérőhöz, hogy kérjünk tőle beleegyező nyilatkozatot az ingatlan árverésének újbóli kitűzésére. Közben saját költségen kértünk ki egy új adó- és értékbizonyítványt, ami már megközelíti a jelenlegi árát az ingatlannak, azért már hajlandóak lennénk megvásárolni az ingatlant. Kérdésem az volna, hogy milyen beleegyező nyilatkozatot kell kérnem a végrehajtást kérőktől? Hogy tudnám végre elérni, hogy komolyan vegyenek és végre ne küldjenek el egyik féltől a másik félig? Kb. 1 évvel ezelőtt kezdtük a levelezést, de mára már kifogytunk az ötletekből. Ügyvédeink semmi okosat nem tudnak mondani.
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget és minden egyes ötletet szívesen fogadok. Köszönöm szépen.

gerbera317 # 2016.03.09. 06:43

Vége + 15 nap??? De hiszen akkor már el van adva! Hát hogy gondolod?

Amíg nincs érvényes licit, komplikáció nélkül visszavonható az árverési hirdetmény. Ha van licit, azzal már bonyolultabb, de alapvető követelmény, hogy az ajánlat meghaladja az aktuális licit összegét. Érvényes licittel lezárult árverés esetén pedig a vagyontárgy el van adva.

pulisz # 2016.03.08. 21:24

Sziasztok!

Ingatlan árverésen kívüli értékesítésére már élő ingatlan árverési hirdetmény mellett/párhuzamosan meddig van lehetőség? Az árverés lezárultáig? Esetleg az árverés vége + 15 napig? Esetleg egyéb opció?

Köszönöm!

Pulisz

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.24. 11:09

A kártérítésnek egyébként is elsődleges feltétele a jogellenes magatartás. A jogorvoslati, eljárásjogi lehetőségek kihasználása nem jogellenes.
(Megjegyzem utólag érdeklődsz, előre praktikusabb lett volna.)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.24. 11:07

Fiktív elmaradt haszonra nem lehet igényt alapozni.

szilko33 # 2016.02.24. 10:55

Köszönöm!
Ez mérlegelés tárgya lesz a csúszás hosszának függvényében.
B kérdés: lehet e eséllyel kártérítési pert indítani a hitelező ellen az elmúlt 2 év elmaradt üzleti hasznáért alapul véve egy a környékre jellemző átlagos bérbeadást?
(igen, a hitelező ellen. Nem csak az adós, hanem a hitelező is mindenféle idióta kifogással húzta a folyamatot, azonos ügyvédjük volt)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.24. 10:20

Legfeljebb a bírósággal szemben. Pontosabban a törvényszékkel.

szilko33 # 2016.02.24. 09:40

Tisztelt Ügyvéd urak,
árverési vevőként van e lehetőségem kártérítést érvényesíteni a bíróval szemben akinek a (szerintem) mulasztása miatt késni fog a birtokba adás.
A végrehajtás jogerőre emelkedett, a vételár kifizetve, jegyzői igazolás beszerezve/leadva, majd meglepetésre a végrehajtási folyamat megint felfüggesztve mert a bíró a másodfokú végzés megszületésekor nem szüntette meg automatikusan az általa kb másfél évvel ezelőtt hozott végrehajtasi felfüggesztést. Ez ellen újbol lehet fellebbezni ami miatt nem lehet folytatni az ügyet ami magasabb szinten már lezárult.
Hozzáértő válaszukat köszönettel várva,
szilko33

ildidi # 2016.02.16. 14:08

Ma végre megérkezett a birtokba adásról szóló levél több mint másfél után, március első felébe átadja a végrehajtó! Remélem mindenki birtokba kerülhet régi és új fórumtársaim közül akiknek eddig még nem sikerült.

Voyager33 # 2016.02.15. 14:50

Köszönöm gerbera317, nekem fura akkor hogy miért úgy fogalmaz hogy a végrehajtó adja át amikor nem működik ebben közre, csak ha kényszert kell alkalmazni.

gerbera317 # 2016.02.09. 10:45

én értelmezésem szerint a végrehajtónak kéne átadnia magyarán felszólítania a kiköltözésre az adóst

Nem. Az adósnak önként kell kiköltöznie, és az árverési vevőnek birtokba bocsátania az ingatlant. Az "átadás" rendes esetben úgy valósul meg, hogy az árverési vevő birtokba veszi az ingatlant, ezt bejelenti a végrehajtónak, a végrehajtó pedig megállapítja, hogy az árverési vevő birtokba vette az ingatlant.
A "nem rendes eset"-nek több fokozata is van. A legenyhébb, amikor a végrehajtótól azért kérik a helyszínen történő átadást, mert például szükséges a mérőórák állásának a jegyzőkönyvben történő rögzítése.
A másik véglet, amikor az adóst kényszerrel kell kiköltöztetni, ilyenkor az átadás mindenképpen a helyszínen történik.

Voyager33 # 2016.02.08. 20:42

Szeretném megkérdezni, hogy mi a gyakorlat, sikeres árverés után kinek kell átadnia az árverési vevő részére az ingatlant? A Vht azt írja a 154 paragragusban: 154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.

154/A. §482 (1)483 Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek - a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel - az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.

az én értelmezésem szerint a végrehajtónak kéne átadnia magyarán felszólítania a kiköltözésre az adóst? De mi van ha a végrehajtó azt mondja hogy az árverési vevőnek ezt elérnie az adósnál? Normális ez így? előre is köszönöm a válaszokat

Vh-ügyes # 2016.02.06. 07:11

helyesen: boxutca (F1) mielőtt még ezért is...

Vh-ügyes # 2016.02.06. 07:01

Nos, a „haladéktalanságot” csakugyan „akkor intézkedikre” cserélték - és 60 napos boksz utca áthajtás is van -
(Nagy Mártának jelzem: az ingatlan-nyilvántartási átvezetést feltételként, a felhozott módosítás nem emelte be, tehát továbbra sem...)
azért nem nem érdemes a „tanárbácsimként” tetszelegned, mert sok hasznosat én még tőled nem olvastam. (a múltbéli kiigazítási/oktatási víziód meg olcsó csúsztatás)

Grave7 # 2016.02.05. 19:41

@Vh-ügyes: (most bunkó leszek, előre is elnézést kérek ezért)
Bocsáss meg, igazad van: lemaradt az általad idézett 2015.08.31. óta hatálytalan Vht. 154/A. (10) bek.

"Ha a kiköltözésre az (1) és (5) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor, a végrehajtó az árverési vevőnek a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig előterjesztett kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - haladéktalanul intézkedik az ingatlan kiürítése iránt"

összevetése a 2015.09.01. óta hatályos Vht. 154/A. (10)-el

"Ha a kiköltözésre az (1) és (5) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését."
(szakaszon belüli egyéb változásokat már korábban idéztem)

Sajnos nem tudok leborulni nagyságod előtt, mert óhajodnak megfelelően a magas lovon ülő bokád felé kapkodok, ó bölcs, "jobban ismerem a jogszabályi környezetet és annak gyakorlati alkalmazását".
(smilie-t is rakhatnék ide, de az méginkább bunkó lenne)

.
Komolyabban:
Vh-ügyes, ha nem vetted volna észre, viccelődve ("joke") írtam, holott igaz az, hogy korábban és most megint egy olyan információt osztottam meg veled, amit nem tudtál. A jövőben ezt fel fogod tudni használni ügyfeleid segítése érdekében, amiért pénzt kapsz tőlük (noha nem te intézted el az újabb kiköltözési kedvezményt, hanem a jogalkotó).
Ha nekem írnak így, először értelmezem a szöveget és mivel látom, hogy segítséget kaptam, megköszönöm vagy legalább csendben maradok, de biztos nem támadom (mondhatni politikusi bunkósággal) azt, akitől segítséget kaptam.
Kérlek gondolkodj el ezen és -lehet csúnyán hangzik- vegyél vissza az egódból. Mint láthatod, bizonyítottam melyikünk ismeri jobban ezt a területet. Önkritikát gyakorlok: ez tőlem is egoista megjegyzés volt.

Vh-ügyes # 2016.02.05. 18:39

azt tudom, mit nem érdemlek meg... az olyanok "megint tájékoztatását" akiknél jobban ismerem a jogszabályi környezetet és annak gyakorlati alkalmazását :)

...de azért csak kapkodj tovább a bokám felé!

Grave7 # 2016.02.05. 14:34

Nagy Márta kérdésében sajnos az sem biztos, hogy a végrehajtó mit mondott (simán elképzelhetőnek tartom, hogy még a földhivatalnak sem került megküldésre a bejegyzési kérelem, mert nem telt el a 30 napos határidő, vagy kifogás van és ezt mondta a végrehajtó).

@Vh-ügyes: Nem tudom "megérdemled-e", de megint tájékoztatlak egy jogszabályváltozásról, amivel szintén üzent a jogalkotó. (joke)

154/A. §
(11) Az árverési vevő köteles a 138/C. § szerinti igazolást kiállító jegyzőnél - ha a 138/C. § alapján a végrehajtást kérő nem tett bejelentést, akkor az ingatlan fekvése szerint illetékes jegyzőnél - bejelenteni, hogy az ingatlan kiürítésére irányuló kérelmet terjesztett elő, amelyről a jegyző 8 napon belül igazolást állít ki. Az igazolást az árverési vevő köteles megküldeni a végrehajtónak.
(12) A végrehajtó az árverési vevő kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - akkor intézkedik az ingatlan kiürítése iránt a 182. § és a 182/A. § megfelelő alkalmazásával, ha a (11) bekezdés szerinti, a jegyző által igazolt bejelentéstől számított 60 nap eltelt.
(13) Az ingatlan kiürítése során a végrehajtást kérő jogai és kötelezettségei az árverési vevőt illetik meg, illetve terhelik.

gerbera317 # 2016.02.05. 12:35

Mi van???

Vh-ügyes # 2016.02.05. 11:18

ld
Vh-ügyes 2016.02.05. 07:02

csakazéris mi...? :)

gerbera317 # 2016.02.05. 10:50

Azt üzeni, hogy amennyiben nem áll fenn halogatásra okot adó körülmény. A tulajdonjog bejegyzésének hiánya éppen ilyen körülmény.

Vh-ügyes # 2016.02.05. 09:39

"Ha a kiköltözésre az (1) és (5) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor, a végrehajtó az árverési vevőnek a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig előterjesztett kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - haladéktalanul intézkedik az ingatlan kiürítése iránt"

szerinted mit üzen a jogalkotó ezzel: "haladéktalanul"

gerbera317 # 2016.02.05. 07:39

A tulajdonjog bejegyzésére és a birtokba adására vonatkozó határidők nem arról szólnak, hogy a határidő elteltével ezek iránt azonnal intézkedni kell, hanem hogy a határidő eltelte (és a feltételek teljesülése) előtt semmiképpen nem lehet ezek iránt intézkedni. Nem mindegy.
Ha a határidő eltelt, és a feltételek fennállnak, az intézkedés idejéről az észszerűség és célszerűség szempontjait figyelembe véve kell dönteni. Az igaz viszont, hogy túl nagy halogatásnak nincs helye. Azonban például az átadás iránt intézkedni egyáltalán nem észszerű, amíg a tulajdonjog nincs a nyilvántartásban bejegyezve.
Nem találsz ebben az országban olyan végrehajtót, amelyik annyira hülye volna, hogy ne tudja hihetően és méltányolhatóan megmagyarázni a bíróságnak, miért nem adta még át az ingatlant. De beszéld csak rá nyugodtan az emberedet a kifogásra, elvégre te vagy itt a nagy válságkezelő szakember...

Vh-ügyes # 2016.02.05. 06:02

Az ingatlan birtokba adásának nem feltétele az ingatlan-nyilvántartásbeli átvezetés!
A végrehajtóval szemben "mulasztási kifogásnak" van helye...

(a stílusról tett megfigyelésedben van némi igazság...)

Nagy Marta (törölt felhasználó) # 2016.02.02. 21:49

Tisztelt gerbera317!

Köszönöm a kioktató választ...gondoltam ez egy kulturalt forum, de ahogy beleolvastam, kiderült, hogy a kioktatas a divat. En nem erre gondoltam. Nem kell valaszolni, mert törlöm magam.
Tovabbi jo okoskodast kivanok.

grega404 # 2016.02.02. 16:52

Köszönöm! Igen, ma bementem a Társasházhoz és befizettem.