Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2023.02.18. 20:39

Ahogy drbj írja, nem kellett volna kérni a te részed árverésre bocsátását, és akkor elég lett volna az egyhatodot megvenni. Igaz, azzal azt kockázattad volna, hogy másnak is kell az egyhatod, mivel akkor alacsonyabb lett volna annak a kikiáltási ára is.
Persze, adj be kifogást, 15 ezer forint az illetéke, és úgy elveszíted, mint a huzat. De szerintem erre a megerősítésre vártál, hát tessék.

drbjozsef # 2023.02.18. 17:35

Érdemes-e beadnom végrehajtási kifogást?

Ahogy a közvetlen előtted kérdezőnek írtuk : teljesen felesleges a végrehajtási kifogás, mert az olyan esetre van, amikor a végrehajtó egy intézkedésével (vagy annak elmaradásával) megsérti a Vht. valamelyik paragrafusát. Tudsz ilyet? Megsértett valamit? Egyáltalán nem. Élből hajítják a kukába.

drbjozsef # 2023.02.18. 17:30

Ha úgy veszem meg az ő részét, ugyanitt lennék

Na látod, ezt jelenti a mérlegelés és a felelős döntés.

Ha valaki meg vesz 1/6 részt, azt valószínűleg nem véletlenül teszi, szóval meg tudtál volna vele egyezni a közös megszüntetéséről így-vagy úgy. Ha meg nem veszi meg senki, ami a valószínűbb, akkor megvehetted volna te. Ez hívják kockázatnak. Ehelyett te inkább a biztosra mentél. Az alacsonyabb kockázattal kisebb nyereség jár, teljesen természetes ez így.
(Persze azon, hogy a 2% sok vagy kevés, lehet vitatkozni, talán érdemes is, mindenesetre ez a szabály.)

drbjozsef # 2023.02.18. 17:27

panellako,

Nem értem, akkor mit nem értesz. Te magad idézed, hogy jár a 2%.
Árverést kérni nem kötelező, licitálni nem kötelező, ezek a saját döntéseid.

panellako # 2023.02.18. 16:55

gerbera317,

Az én 5/6-om 30 milliót ér. Annak a 2%-a hatszázezer. Elég drága ügyvéd az, aki ennyiért szerkesztesz egy adásvételit. :)

Amint alább írtam, egy lakásban volt 5/6 tulajdoni hányadom. Aztán árverésre került a maradék 1/6 a tulajdonostárs tartozásai miatt. Mint tulajdonostárs kértem a végrehajtótól az egész ingatlan árverését.
A kérdés az volt, hogy joggal követeli-e a fenti hatszázezret a végrehajtó úgy, hogy az én részemet nem adta el. Nem volt más árverező, én licitáltam a harmadik szakasz végén, minimumáron. Így aztán máig én vagyok a tulajdonos...
Ha nem csinálok semmit, akkor csak a tulajdonostárs 1/6-a ment volna árverésre. Ha úgy veszem meg az ő részét, ugyanitt lennék. Tehát nem látom, mit kaptam a fenti hatszázezerért cserébe.

Érdemes-e beadnom végrehajtási kifogást?

gerbera317 # 2023.02.18. 16:39

Ebben nincs semmi újdonság a Vht-hoz képest. (Ami nem csoda, hiszen a Vht-ról szól.) De akkor mi a kérdésed? Végre-valahára megszűnik a nyűgös vagyonközösség. Ha a tulajdonostárs együttműködő lenne, és nem lenne szükség végrehajtásra, az okiratot szerkesztő ügyvéd se lenne occsóbb. Nem ér meg ez neked ennyit?

panellako # 2023.02.18. 14:42

drbjozsef,

Ha az árverésen nem te nyered a licitet, hanem egy harmadik fél, akkor történik "értékesítés", tehát akkor szerinted is járna neki a 2%. No most szerinted a végrehajtó szempontjából mennyire számít, hogy ki nyerte meg a licitet, harmadik fél, vagy társtulajdonos?

Nem kerek ez nekem. Én azért kértem a végrehajtót, hogy az én tulajdoni hányadom is árverezze, mert el akartam adni. Ez nem történt meg. Nem azért, mert vadul túllicitáltam mindenkit, hanem mert senki más nem licitált. Ha én nem licitáltam volna, akkor nemcsak, hogy az én részem nem lett volna eladva, hanem még az 1/6-os tulajdonostárs is a nyakamon maradt volna.

A következőt találtam erről a Schadl-féle nagykommentárban (tudom, Schadl...). Ebből elég sok minden nem történt meg...

d) Utolsó speciális szabály, hogy a végrehajtó milyen külön jogszabályban meghatározott költségek érvényesítésére jogosult a nem adós tulajdonostárs ingatlanának értékesítése esetén. A Dsz. 24. §-ának értelmében a közös tulajdonban lévő ingatlan végrehajtási értékesítése esetén a nem adós tulajdonostárs részére járó vételárból a nem adós tulajdonostárs tulajdoni hányadának értékesítéséért járó végrehajtási költségként a vételárrész 2 százalékának megfelelő összeg vonható le, ennek az összegnek kell fedeznie a végrehajtó munkadíját és költségeit, ideértve az árverési vevő megtalálását (ingatlanforgalmiügynök-szerű tevékenység) és a tulajdonjog bejegyzését megalapozó okirat megszerkesztését, hivatali kezelését (ügyvédi jellegű tevékenység). A jól láthatóan igen kedvező díjszabás ellenére a gyakorlatban azonban az intézmény nem terjedt el.

nalili # 2023.02.18. 07:20

Köszönöm szépen Kogeza! :)

Kogeza # 2023.02.17. 23:27

nalili

Én sem hiszek benne, hogy segíthetek, de azért arra rámutatnék, hogy szerintem nem a legpontosabb a Vht. szabályozása.

Magad is hivatkoztad a Vht. 132/G. § (7) bekezdését.
Vht. 132/G. § (7) Ha a második árverésen az ingóságot alacsonyabb áron adták el, mint amelyet az első árverésen a legmagasabb ajánlatot tett árverező felajánlott, a különbözetet a korábbi legmagasabb ajánlatot tevő és a vételár fizetését elmulasztó árverező a végrehajtó felszólítására 15 napon belül köteles megtéríteni. Ha ezt elmulasztja, a végrehajtó az erről szóló iratokat beterjeszti a végrehajtást foganatosító bírósághoz, amely végzéssel kötelezi a fizetést elmulasztó árverezőt a különbözet megtérítésére; a megtérítendő összegbe az elvesztett előleget be kell számítani. Az elvesztett előleg és a fizetést elmulasztott árverező által megtérített különbözet a végrehajtás során befolyt összeget növeli.

Az ingatlan árverése során eltérő rendelkezés hiányában az elektronikus ingóárverés szabályait kell alkalmazni.

Az ingatlanárverezés kezdő lépése mindig az első árverés. Az (első) árverés sikertelen egyebek mellett, ha az árverési vevő az árverési jegyzőkönyvet nem írta alá.

Vht. 155. § Az árverés sikertelen, ha

  1. az árverési vevő az árverési jegyzőkönyvet nem írta alá;
  2. az árverési vevő nem fizette be vagy nem utalta át a teljes vételárat a 149. § (1) bekezdésében foglalt határidőn belül, illetőleg a végrehajtó által a vételár megfizetésére adott határidőn belül.

Akkor is sikertelen az (első) árverés, ha az árverési vevő nem fizette be vagy nem utalta át a teljes vételárat, ez esetben azonban a Vht. 156. § (1) bekezdése alapján második árverést kell tartani, míg ha az árverési vevő nem írja alá az árverési jegyzőkönyvet, akkor az ingatlan folyamatos árverezése iránti hirdetményt köteles közzétenni a végrehajtó.

Vht. 159. § (1) Ha a 155. § (1) bekezdés a) vagy b) pontja alapján az első árverés sikertelen volt, vagy ha a 156. § alapján megtartott második árverés is sikertelen volt, a végrehajtó a sikertelen árverést követő 15 napon belül közzéteszi az ingatlan folyamatos árverezése iránti hirdetményt, valamint az ingatlanról készült képfelvételt az árverési hirdetmények elektronikus nyilvántartásában.

Ha nem írja alá az árverési jegyzőkönyvet az árverési vevő, akkor a Vht. alapján a második árverés elmarad, egyből a folyamatos árverezés szakaszába lép a folyamat. Ebben a szakaszban ha vételi ajánlat érkezik, akkor a végrehajtó az első árverésre vonatkozó szabályok szerint intézkedik az újabb árverés kitűzése iránt.

Vht. 159. § (4) A vételi ajánlat megtételét követő 15 napon belül a végrehajtó az első árverésre vonatkozó szabályok szerint intézkedik az újabb árverés kitűzése iránt.

Kérdéses az ügyedben, hogy a fentieknek megfeleően történt-e az árverési folyamat, s ha igen, akkor a folyamatos árverési hirdetmény közzétételét követően hányadik árverésen kelt el az ingatlan, mert a Vht. 132/G. § (7) bekezdés valamiért csak a második árverés tekintetében írja elő a szóban forgó szankciót, azaz a különbözet megtérítését. De még ha számánál fogva a második árverésen kelt is el az ügyedben az ingatlan, akkor sem vagyok biztos benne, hogy az a Vht. 132/G. § (7) bekezdése szerinti "második árverés"-nek minősíthető, tekintettel arra, hogy az a folyamatos árverési hirdetmény közzétételét követően került megtartásra, s ebben a szakaszban már a második árverés nem értelmezhető.

Ha nagyon muszáj lenne, erre próbálnék hivatkozni, de a bíróság vélhetőleg lesöpörné (lesöpri majd) az asztalról... :)

Majordomus # 2023.02.17. 20:40

nalili
a te ügyeden ez már nem segít.

gerbera317 # 2023.02.17. 19:46

A Vht-t mindig is a végrehajtói kamara, később kar bevonásával fejlesztették. Igen, lehet így fogalmazni. Mert egy minisztériumi ifjú titán sosem fog annyit tudni a végrehajtásról, mint maguk a végrehajtók. (Az ő tudásuk legfeljebb annyira elegendő, hogy szétverjék a kamarát, és egy tényleges érdekképviseleti testületből egy állami se§§nialo szervet csinaljanak.) Amire te azt mondod hogy "próbálta befolyásolni" a jogalkotás folyamatát, az csak a te primitív szemléletedet tükrözi, de ténylegesen arról volt (és van) szó, hogy a szakmai szervnek tevőlegesen részt kell venni az őt érintő jogszabály alkotási folyamatában.
Veled végeztem, mert - sajnos - nem nézem ki belőled, hogy ezt fel tudod fogni.

nalili # 2023.02.17. 13:44

A mai médiában is benne van, hogy próbálta befolyásolni a jogszabály módosításokat a saját érdekében.
Alice csodaorszàgban.

Köszönet a jóakaratú embertàrsaknak!

drbjozsef # 2023.02.17. 13:43

panellako,

Csak egy kis gondolatjáték, amivel szerinte te is meg fogod érteni, mi a helyes válasz.

Ha az árverésen nem te nyered a licitet, hanem egy harmadik fél, akkor történik "értékesítés", tehát akkor szerinted is járna neki a 2%. No most szerinted a végrehajtó szempontjából mennyire számít, hogy ki nyerte meg a licitet, harmadik fél, vagy társtulajdonos?

papinianus88 # 2023.02.17. 13:30

de nem ő a jogalkotó. Az, hogy értelmezik a Vht.-t az teljesen más. Mellesleg relevanciája nincs, a jogkövetkezményeket ismerik az árverezők.

nalili # 2023.02.17. 12:40

Ott van a neve a jogtárban a tv magyarázatban.

panellako # 2023.02.17. 12:35

Sziasztok!

Egy lakásban volt 5/6 tulajdoni hányadom. Aztán árverésre került a maradék 1/6. Mint tulajdonostárs kértem a végrehajtótól az egész ingatlan árverését. Végül egyetlen licitálóként én nyertem az árverést.

A végrehajtó most az 5/6 tulajdoni hányadom után kéri a díjrendelet 24. § szerinti 2% díjat, ami az ingatlan végrehajtási értékesítése esetén jár. Nekem az értékesítés azt jelenti, hogy a tulajdonos megváltozik. Itt ez nem történt meg, ezért szerintem a díj nem jár neki.

Érdemes beadnom végrehajtási kifogást? Hol téved ő (vagy én)?

papinianus88 # 2023.02.17. 11:29

nalili ne keverjük őt ide. Egyrészt a konkrét rendelkezés 2012-től hatályos, amikor a tag 29 éves volt, ne gondold, hogy bármiféle ráhatása volt a törvényre, másrészt az adósoknak a legkevésbé sem belé kellene kapaszkodni. Mert van bizonyosan sok alkalmas, szakszerű, jogszerű, empatikus végrehajtó is, aki adekvát tájékoztatást ad a feleknek. Ahogyan egy rendőr, pék, takarító is lehet jó vagy rossz, úgy ebben a szakmában is.

tarapara: Az árverés nem játék, már leírtam. A rendelkezés pedig világos. Én még mindig nagy bátorságnak veszem, hogy egyes árverezők nulla előzetes tudással nyomkodják a gombot. Olykor még ügyvédek is nehezen értik a végrehajtási eljárást, nemhogy egy laikus... Az rendben van, hogyha nem adós társtulajdonos élni kíván az előárverezési jogával és licitál arra, ami valószínű senkit sem érdekel, kevesebb a hiba, de amikor meggondolatlanul licitálnak ingatlanra, meg sem nézik, az árverés lezárását követően érdeklődnek a végrehajtótól, hogy milyen ott a környék, mit lehet tudni róla, nos az szvsz nettó igénytelenség, és emiatt megérdemelt a jogkövetkezmény. Sokszor láttam már az árverési rendszeren "lepra" környékekre hatalmas licitháborút, mert egy másik város árverezője befektetni szeretné a pénzét, de nem körültekintő és egy "'rossz" környéken vesz piaci árnál 2-szer magasabb áron.... Az információ kincs, adásvételi szerződés előtt is megnézed az ingatlant, átbeszéled az ügyvéddel stbstb. Kell lennie visszatartó erőnek, hogy ez ne így legyen. Ezért szükséges a két rendelkezés.

nalili # 2023.02.17. 11:00

Talàn mert a Vht. nagykommentárt Stadl is jegyezte. Nehogy már rosszul járjon.

drbjozsef # 2023.02.17. 10:39

Röviden : mert ez a szabály.
Hosszan : mert a medve és az ingatlanárverés nem játék.

tarapara # 2023.02.17. 10:10

Nem értem ingatlan árverés esetében miért szükséges egy egyébként is többmilliós árverési előleg elvesztésén felül még vételár különbözet megtérítéssel is szankcionálni a vevőt. Láttam már több olyan licitet, ahol a nyertes ajánlat egy számjeggyel hosszabb lett, mint az azt megelőző. 60 milla helyett elütésből véletlen 600 milla, és a szerencsétlen vevő egész életére tönkre tette magát?
Igaz, legalább most már licit tétel előtt a rendszer visszakérdez és megerősítést kér az összeg helyességére, de szerintem ez akkor is egy indokolatlan büntetés.

nalili # 2023.02.17. 09:24

Újfent köszönöm szépen a válaszokat:)
Drbjozsef írtad, hogy nem vagy jogász, bár látható, hogy nagyon képben vagy.
Én valóban nem voltam a helyzet magaslatán.
Megkérdezhetem, hogy van a vàlaszadók között gyakorló ügyvéd v esetleg bíró? Vagy végrehajtó?

gerbera317 # 2023.02.17. 09:05

Nalili
Másra gondoltam. Kiskapura.
Volt, mindjárt kettő is, de te magad zártad be őket. Ha eü. okból nem jelentél meg az aláíráskor, egyrészt jelezheztted volna a végrehajtónak, másik időpontot kérve. Másrészt, ezt a mulasztásodat simán pótolhattad volna az újabb árverés kitűzéséig, és akkor tényleg csak az előleget bukod. A többit már tudod.
Ha van további 15 ezer forintod, amit küldenél a lecsóba, akkor persze, kifogásold meg a végrehajtó legújabb intézkedését, sőt, már most jelzem, hogy a majdani elutasítás ellen is lehet fellebbezni, potom 7 ezer forint illeték fejében.

papinianus88 # 2023.02.17. 08:23

nalili , nem az mbvk oldalán kell megkapnod a tájékoztatást, hanem az ingatlanárverési hirdetményen. Ahogy említettem: 100%, hogy azon szerepel. Az, hogy miért alacsonyabb áron ment el: Nem lehet tudni. A kikiáltási ár tőled független, ha a Vht. 140. § (8) bekezdése szerint kérte a becsérték újbóli megállapítását bármelyik fél, és a feltételei fennállnak, akkor a jelenlegi piaci helyzettel adekvát becsértéket adhatott a végrehajtó. Azonban, ha ilyen kérelem nem érkezett, akkor lehetséges, hogy több éves becsértékkel kellett dolgoznia, hiszen az jogerőre emelkedett. De igazából ez sem érint téged. Lényegesen jogsértő intézkedés, intézkedés elmulasztás nincs veled szemben, amely a végrehajtóval összekapcsolható. Téged sem a becsérték, sem az új ingatlanárverés, sem az előleged felosztása nem érint, azt ahogy említettem: a felek támadhatnák (adós vagy végrehajtást kérő(k)).
De segítek kicsit: A felhasználó szerződés 15.3 pontjában (amikor regisztráltál), amit aláírtál szerepel, hogy tudomásul veszed, hogy az árverési jkv aláírásának elmulasztásából vállalod a Vht. rendelkezései alapján a jogkövetkezményeket.... Az, hogy te nem olvastad el és úgy árvereztél, nem fog egyetlen hatóságot sem meghatni, sajnos. Ezt most el kell fogadnod.

drbjozsef # 2023.02.17. 08:18

és a végén tényleg annyiért ment e el amennyit beírtak a jkv_
Ezt nem is kommentálnám. Elektronikus árverési rendszerben sok mindent lehet, de a licittel magával csalni képtelenség.

drbjozsef # 2023.02.17. 08:17

nalili,

az Mbvk.hu internetes oldalon a felhasználói szabályzatba és āltalànos tájékoztatóban csak az előleg elvesztèsről tájékoztatnak.
Annál pozitívabbat, hogy hát próbáld meg, nem tudok írni, de ez sem lenne igaz, hiszen boritékolható az eredménye.
A licitálásnál egyetlen dolog számít, a hirdetmény. Ha az hibás, mégpedig az eredményt jelentősen befolyásoló módon, akkor ott lehet keresni valamit a bíróságon. Egyébként halottnak a csók.
Arról ugye nem is beszélve, hogy a hirdetményben szerepelt, úgyhogy a tájékoztatásnak a hiányára nem tudsz érvényesen hivatkozni.

Azt sem tudom helyesen àllapítottāk e meg kikiàltàsi árat, és a végén tényleg annyiért ment e el amennyit beírtak a jkv_ be.
Nem számít. A Vht. a feleknek ad határidőket a becsérték megállapítása és közlése után annak jogorvoslatára. Ha az eltelt, akkor az jogvesztő határidő, nem tudod vitatni. Licitálóként pedig ebből a szempontból nem is vagy fél. Ha túl sok, nem licitálsz, és valszeg nem is kel el az ingatlan.

Küzdök mint a hal a szatyorban...
Hát igen. Én még nem láttam szatyorból megszökött halat, vagy csak olyat, ami meg is fulladt a piac kövén...