Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2019.01.02. 19:00

Ha drágábban kel el az ingatlan, az mindenkinek jó, legfeljebb neked nem. Azzal mindenképpen tisztában kell lenned, hogy a végrehajtás célja nem a magadfajta olcsó tulajdonszerzéshez való juttatása, hanem annak elérése, hogy a végrehajtást kérő(k) minél nagyon megtérüléshez jussanak.

drbjozsef # 2019.01.03. 06:27

Atti,

Úgy érted, hogy teljesen biztos vagy benne, hogy a végrehajtó a saját hatáskörében semmisítette meg az árverést? Egészen biztos vagy benne, hogy nem bírósági vagy más hatósági határozat miatt tette?

Atti74 # 2019.01.03. 07:34

@gerbera - ez jogos, de attól még nem járhat el a végrehajtó jogtalanul a magasabb vételár érdekében.

@drbjozsef - igen

gerbera317 # 2019.01.03. 08:06

Nem tudjuk, miért semmisítette meg a végrehajtó az árverést. Nála vannak az iratok, ő látja az okát, nem mi. És te sem látod.
Ha kifogást adtál be, majd még a bíróság fogja látni. És ha jónak látja a végrehajtó visszavonó intézkedését, akkor a te kifogásodat elutasítja. Én általánosságban írtam, hogy a végrehajtó nem semmisítheti meg saját hatáskörben a licitnaplóval lezárt árverést. Habár, az még nem számít megtartott árverésnek, hanem csakis az, ha az árverési jegyzőkönyvet aláírták.
Volt már itt ebből vita. Arról, hogy mit kell tekinteni az árverés napjának. A Vht. nyelvtani értelmezése szerint az árverés vége a licitnapló lezárásának napja. Ebben az esetben a licitnapló lezárásával az árverést megtartottnak kell tekinteni, és mint ilyet, csak a bíróság semmisíthet meg. A jogalkotó nem következetes,így több más helyen a licitnapló lezárásával csak a közzétételi időtartam ér véget.
Ezt az ellentmondást a végrehajtói gyakorlat azzaloldja fel, hogy az árveérsi jegyzőkönyv aláírásával fejeződik be az árverés, egyúttal ez a nap az árverés napja.

szaloncukor # 2019.01.03. 08:45

Kedves Fórumozók!

Tavaly márciusban nyertünk meg egy ingatlanárverést. Az árverést januárban írták ki, ez már ismételt árverés volt, mert az első árverés (ami még 2017-ben zajlott le) nyertese végül nem fizette ki a vételárat.
Az árverési jegyzőkönyvet májusban írtuk alá, ezt kifogással megtámadta az ingatlan tulajdonosa. A kifogást a bíróság elsőfokon szeptemberben elutasította, amit megfellebbeztek. Jelenleg arra várunk, hogy felmegy-e másodfokra az ügy.
Kérdésem az lenne, hogyha megvan a jogerős ítélet (akár most elsőfokon vagy majd másodfokon, ha eljut odáig), van-e lehetőség bírósági felülvizsgálatra, ezzel élhet-e az adós.

Előre is köszönöm a válaszukat.

korma # 2019.01.03. 21:59

Kedves Fórumozók!

Nem tudom, hogy az adott témába belefér-e a kérdés, de mindenesetre vevői oldallal kapcsolatos.

Van-e elvi lehetőség árverésen megnyert ingatlan ügyeinek intézésével (birtokba vételig eljutni) ügyvédet megbízni? Amennyiben igen, a gyakorlatban is vállalnak ilyet?

gerbera317 # 2019.01.04. 09:05

Persze.

Grave7 # 2019.01.04. 21:40

@szaloncukor: Ha a fellebbezés határidőben érkezett és az illetéket lerótta a fellebbező fél, akkor biztos másodfokra "megy".
A jogerős döntéssel (ami itt végzés, nem ítélet) szemben nincs már felülvizsgálati lehetőség.

Sikeres arveres # 2019.01.04. 22:14

Tisztelt Fórumozok, Szakértők!

Sikeres licit megnyerése után, jegyzökpnyv aláirva, maradék összeg kifizetve meg a tavalyi éven végrehajtási kifogást nyújtott be egy licitáló. Amely szerint ő nem tudott licitálni, mert arra hivatkozik, hogy vagy az internet kapcsolat vagy a rendszer nem megfelelöen müködött, nos napokban kiderült a rendszer 100% müködött, de akkor miért nincs még elutasitva a kifogás? Nagyon érdekel ez a szitu, mert sokat olvasgattam nézegettem és mindenhol azt vélem felfedezni amennyiben a rendszer megfelelöen müködött a licitalo nem odafigyelése pl. Nem frissit percenkent stb..nem lehet kifogás tárgya. S mint irtam 100% rendszerfunkcióval mire kell még várnom?! Köszönöm a választ!

korma # 2019.01.05. 01:24

@gerbera317 köszönöm

gerbera317 # 2019.01.05. 07:52

100% rendszerfunkcióval mire kell még várnom?
Arra, hogy ezt ne te állapítsd meg, hanem a bíróság, jogerősen. A végrehajtónál kell érdeklődnöd, milyen szakban van a kifogás elbírálása, illetve kérheted, hogy kicsit sürgesse meg (egyébként nem illik) a bíróságnál az elbírálást.

Sikeres arveres # 2019.01.05. 09:38

Köszönöm a választ!

Én semmit sem szerettem volna megállapítani stb..csupán tavaly nyár vége óta várom a kifogás eredményét. Még annyi kérdésem lenne mire számíthatok? Kicsit tulreagálom lehetséges, de sürgetni nem szeretném a dolgot, ezek az infok pár naposak, hogy 100% volt a rendszer gondolom ezt mind mind papíroznia kell a bíróságnak stb...tehát ilyen infokkal mire számíthatok? Ui. Buek mindenkinek! :)

szaloncukor # 2019.01.05. 15:10

@ Grave7: nagyon köszönöm a választ. Igen, kicsit én voltam pontatlan, mert a fellebbezéshez utólag igazolási kérelmet csatolt az adós, emiatt nem tudjuk még, hogy felmegy-e másodfokra. Mindenesetre számunkra most a felülvizsgálat a kulcskérdés, mert az igazán elhúzhatná az ügyet. Még egyszer köszönöm!

Lacaca # 2019.01.07. 02:09

Tisztelt Szakértők
Azt szeretném megkérdezni, hogy ingatlan átvételi eljárásban a végrehajtói költségeket ki kell-e fizetnem külön, ha a követelésem értéke ezt már nem fedezi, csak az ingatlan értékének 50%-át?
Szeretném még megkérdezni, hogy az így átvett ingatlan ügyintézést terhel-e még más költség?
Pl átírás, ingatlan szerzési adó, földhivatali, és ügyvédi költségek, egyéb.
Más végrehajtást kérő nincs az ügyben rajtam kívül, csak a vízművek. Ezt gondolom, hogy új tulajként rendezni kell.
Átvétel után rögtön értékesíthetem, hirdethetem az ingatlant?
Köszönöm szépen a választ előre is.

gerbera317 # 2019.01.07. 11:01

ki kell-e fizetnem külön, ha a követelésem értéke ezt már nem fedezi
Ez mit jelent magyarul? De tudod mit? ne keverd meg!

Ha a követelésed eléri az átvételi ár (ez nem más, mint az átvételi eljárásban az árverési vételár) felét, akkor csak a másik felét kell megfizetni. Például
Ha a követelésed 9 millió, az átvételi ár 10 millió, akkor csak a felét, tehát 5 milliót kell megfizetned. És tiéd az ingatlan. Punktum.
Azonban ha a követelésed 1 millió, az átvételi ár 10 millió, akkor 9 milliót kell megfizetned. És tiéd az ingatlan. Punktum.
Ezt a Vht. 158. § (7) szabályozza, és nincs és nem is volt körülötte értelmezési vita. Most sem lesz.
További költséged lesz a földhivatali bejegyzés díja, valamint a vagyonszerzési illeték. Ügyvédet akkor kell fizetned, ha fogadtál fel ilyet (v.ö.: a boltban is csak akkor kell fizetned, ha vásároltál, egyébként nem).
A vízmű mint vh-kérő a befizetett összegből részesül a vételárból, tehát amit bírósági úton érvényesíteni tud a követeléséből, azt megkapja. Ezen felül nem követelhet. Erről "az árverési vevő jogai..." topikban olvashatsz többet.
Az ingatlannal, ha már a tied, azt csinálsz, amit akarsz.

szaloncukor # 2019.01.07. 11:44

Tisztelt Fórumozók!

Az előző posztban lett említve a vagyonszerzési illeték. Ennek a mértéke most mennyi? 4%?

Köszönöm!

agyfej # 2019.01.07. 12:00

BEÉPÍTETLEN TELEK FELLEBBEZÉS, HALASZTÁS, TOLOGATÁS
Tisztelt Fórumozók,

telek vásárláson gondolkodunk.
Találtunk egy beépítetlen telket, ami érdekes lehet, de ahogy olvasom a fórumot nagyon hosszúra nyúlhat egy-egy ingatlan tényleges megszerzése.
De mivel ez egy beépítetlen, üres telek ezért gondolom a kilakoltatásra nem kell várni, ugye akkor a 6 hónapos halasztás sem játszik, illetve a kilakoltatási moratórium sem.
De mennyire lehet lassítani a tényleges átírást, mi a maximális idő, amit várnunk kellene rá?
Csak, mert nyáron kezdődne az építkezés.

Válaszokat előre is köszönöm,
Tamás

Vadsuhanc # 2019.01.07. 12:19

Az árverés végét és az jogerőssé válását mindenképpen.

drbjozsef # 2019.01.07. 12:27

szaloncukor,

Igen, ingatlan esetén annyi.

Lacaca # 2019.01.07. 15:34

Kedves gerbera 317
Látom, hogy nem volt elég világos a kérdésem.
Hiányosan, félreérthetően fogalmaztam.
Egyébként nem ilyen nagyságú összegről van szó, B.A.Z. megyében lehet, hogy nincs is ilyen értékű ingatlan, mint ami a példában szerepel, talán egy-két templom, meg a stadion.
Tulajdonképpen a követelésem 1.5 MFt, Az átvételi ár ugyan ennyi.
Remélem, hogy a jogban is zéró a különbség a a két azonos érték között.
Tehát így azt kérdezném, hogy amennyiben átveszem az ingatlant, van-e fizetnivalóm a végrehajtó felé munkadíjat, vh. költséget, jutalékot stb.
Azért kérdezem, mert a vh. felsorolja az Ő költségeit is az iraton, ami természetes dolog.
Ez engem terhel, vagy az adóst, ilyen eljárás esetén?
Gondolom, hogy a végrehajtót is megilletné valami pénz, ha már 15 éve foglalkozik az üggyel.
Eddig szegény csak annyit kapott, amit én fizetgettem az ügy folytatásáért.

A többi járulékos költséget természetesen értem, hogy nekem kell rendezni, ha leszek olyan hülye, hogy átvegyek egy tönkre tett kéglit, és elhanyagolt telket.
Ez már az én bajom lesz, úgyis régen volt veszekedés a családban.
Mivel 64 éves vagyok, túl sok ideig nem fog bosszantani, a Földesúri teendők ellátása, majd gyorsan nézek olyan örököst, akire rásózhatom az új birtokot, ha már a nevemen lesz.
Köszönöm szépen a választ, és várom a következőt is.

szaloncukor # 2019.01.07. 21:41

@ drbjozsef: köszönöm!

gerbera317 # 2019.01.07. 21:42

Bocs, de nem fogom megismételni a példát másfél millióval is. A gondolat végén a "punktum" pedig azt jelenti, hogy nem gondoljuk tovább a mondatot. De te mégis. Hát akkor sok sikert.

petyka13 # 2019.01.10. 18:15

Üdvözlet!
Lenne egy elég kellemetlen problémám, amiben a segítségetekre, tanácsotokra lenne szükségem.
A történet tömören:
Volt egy kis tartozásom ami legyen 100 egység. A végrehajtó, hogy ezt behajtsa rajtam, árverezésre kínálta az ingatlan részemet (Egy lakásnak az 1/5-öd része). Ez a napokban elkelt 400 egységért. A lakást a többi családtagom lakja, (a maradék 4/5-öd résznek a tulajdonosai.)
Nem tudom ki a vevő, és mit szeretne, de az árverésnél az 1/5-öd részem lakva lett meghirdetve, és hogy nem költözhető!
Azt szeretném megtudni, hogy milyen jogai vannak annak aki megvette ezt az 1/5 részt?
Illetve, hogy érheti-e bármiféle attrocitás a jelenleg ott lakó családtagjaimat?
Illetve, hogy a maradék 300 egység vételárral mi történik ilyenkor?
Válaszukért előre is nagyon hálás vagyok, köszönettel Péter

gerbera317 # 2019.01.10. 20:46

Tehát megvette valaki az 1/5-öt lakottan? Használati díjat követelhet az ingatlant használó tulajdonostárstól. De valószínűleg nem ezért vette meg.
A vételár végrehajtást kérők között fel nem osztható maradékát az adósnak utalja vissza a végrehajtó. Nem hátrány, ha bejelented neki a számlaszámodat.

sofalvip # 2019.01.13. 19:32

Ingatlan vételnél hogy kell fizetési halasztást kérni a végrehajtónál? Vettem már több dolgot is, ingatlant is végrehajtáson de eddig mindig 15 napon belül fizettem, most viszont lehet hogy kérnék halasztást úgyis moratórium van. Mi a menete? Írásban jelzem hogy a vételárra való tekintettel kérek 60nap fizetési halasztást? Meg szokták adni?