Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


boanti # 2018.05.01. 14:04

Tisztelt Fórumozók,
ide is beírom problémámat. Árverésen vettem egy telket év elején nevemre került. Múlt héten megjelent a területen eredeti tulajdonos és birtokba vette, sittet helyezett el. Hétvégén vettem észre. Mikor még nem tudtam ki volt, első reakcióm rendőrség volt, azt mondták szerdán tehetek feljelentést. Elkezdtem nyomozni kiderült régi tulajdonos volt, aki tulajdoni hányada 1/2 volt, nevére bérleti díj tartozás volt bejegyezve. Felvettem vele a kapcsolatot azt állítja semmiről nem tudott és neki tartozása sem volt. Végrehajtó utolsó ismert címén kereste, úgy tudom. A telket saját tulajdonának tekinti. Megadtam neki a végrehajtó elérhetőségét elvileg holnapi napon felkeresi. Mire számíthatók? Előfordulhat, hogy kiderül tényleg nem volt tartozása és én rosszul jövök ki a dologból? Nem nagyon mutat hajlandóságot sitt eltüntetésére. Gondolom feljelentést tehetek, de békébe szeretném megoldani az ügyet, ha várok akkor lehet nem történik semmi a sittel és később a rendőrség sem úgy áll hozzá ha nem egyből jeleztem. Válaszokat előre is köszönöm.

gerbera317 # 2018.05.01. 13:34

Nem történt, nem történhetett fellebbezés. Tartsuk már meg a fórum komolyságát, jó?

kobor6 # 2018.05.01. 12:18

de a bérlőnek miért lehet fellebbeznie? az árverési vevő aki a pénzt betolta annak semmi nem jár, kuss van a bérlőnek még fellebbeznie is lehet??

Grave7 # 2018.05.01. 11:57

@colle:
Mégis milyen pert akarnál újítani?

Az árverési rendszerben regisztrált árverező lesz az árverési vevő az árverési jegyzőkönyvben, a tulajdonjog bejegyzési kérelmet is így küldi el a végrehajtó. Más személy csak ezt követően, külön jogügylettel (pl. ajándékozás) lehet tulajdonos.

XJohny # 2018.05.01. 08:51

Köszönöm Monolet

colle # 2018.05.01. 08:32

Van -e lehetoseg arra, hogy ne az arveresi vevo nevere keruljon az ingatlan, hanem valamelyik kozvetlen hozzatartozo nevere? Feleseg, ferj. Koszi!

colle # 2018.05.01. 08:31

Arveresi vevo indithat -e perujitast miutan az ados 1,5 evig elhuzta az ugyet es az arveresi vevo most kapta meg a kifogasok leiratat?

nonolet # 2018.04.30. 22:11

XJohny

Hiba volt fizetési halasztást kérned.
Időt és ezzel esélyt adtál a bentlakónak jogi csűrés-csavarása.

HA valóban kavarni kezd, akkor
már alighanem csak jövő nyáron jutsz hozzá az ingatlanhoz.(fellebbezés+elutasítás+moratórium miatt)

Pedig alapban esélyed volt rá, hogy még az idén nyáron hozzá juss.

nonolet # 2018.04.30. 22:03

Tájképnek...

http://www.jogiforum.hu/publikaciok/986

VII. Az árverezett ingatlan elhagyásának kötelezettsége

Az árverezett ingatlant az adósnak és az adós jogán az ingatlanban lakó személyeknek

az árveréstől számított 30. napig kell ingóságaiktól kiürítve elhagyniuk.

HA
a végrehajtó az árverési vevő részére meghosszabbította a teljes vételár megfizetésére vonatkozó határidőt, úgy ezen határidőig,
HA PEDIG
jogorvoslat előterjesztésére
került sor, az erről szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig

Amennyiben az adós a kiköltözési kötelezettségének nem tesz eleget,
úgy a végrehajtást kérőnek lehetősége van a végrehajtási eljárás keretében a végrehajtótól kérni az ingatlan kiürítését.

Az árverési vevő a kiköltözési határidő leteltét követő 15. napig !!! kérheti a végrehajtótól, hogy az ingatlan kiürítését a végrehajtási eljárás során foganatosítsa.

A határidő jogvesztő, vagyis ha az árverési vevő a
határidőt elmulasztja, arra már többé nincs lehetősége, hogy az ingatlan kiürítését az alap végrehajtási eljárás keretében indítványozza a végrehajtónál.

nonolet # 2018.04.30. 21:55

IDŐBEN KÉRD a végrehajtótól a kiűrítést!!! kirakást.
Ha nem távozott önként.

Olvass-járj utána de ygorsan.
Mert rövid a határidő a nyertességtől kezdve, amíg kirakathatod erővel!

Utána már csak hosszadalmas perben tudod kirakni...

- -

Olvass vissza pár hónapot a fórumból.
Mert a fórumban megvan a szükséges info, már többször is.
Keresd meg.

XJohny # 2018.04.30. 21:47

Kedves Fórumozók!

Április 11-én megnyertem egy MBVK ingatlan árverést. Előlegként be van fizetve 1.400.000 Ft , a fennmaradó részre június 15-ig kaptam haladékot . Az ingatlan tehermentesen, beköltözhetőként került árverezésre, azonban az adós benne lakik. A végrehajtó állítása szerint junius 15-ig kell neki kiköltözni. Tudomásomra jutott, hogy fellebbezést írt , es bíróságra akar menni. Tudnátok segíteni, hogy milyen jogai lehetnek és mennyi esélye van , úgy hogy kb 10 éve nem fizet egy Ft törlesztőt sem, és nem azért mert ne telne rá neki.
Illetve ha én kifizetem a fennálló összeget mit tudok tenni, hogy minél gyorsabban dűlőre jussunk, és ne álljon hónapokig a végrehajtónál a pénzem.
Köszönöm előre is.

gerbera317 # 2018.04.30. 20:39

Az igénypert nem a mögöttes felelősség vitatása végett indítják. Biztos vagy abban, hogy jól kérdeztél?

tmsnmeth80 # 2018.04.30. 20:31

Kedves Szakértők!

Köszönöm szépen a segítséget.

liliana_v # 2018.04.30. 08:53

Tisztelt Jogászok!

Árverési vevőként kérdezném, hogy végrehajtási igényperben van-e olyan opció, hogy részben feloldják az igényelt ingatlant a foglalás alól? Két követelés miatt foglalták le, ebből az egyikhez nincs köze az igénylőnek, a másikban valószínűsíthetően van mögöttes felelőssége.

Az árverezést kérő telekommunikációs cég úgy nyilatkozott a perben, hogy nem ellenzi a kereset teljesítését, mert az igénylővel szemben nincs követelése, stb. A mögöttes helytállási kötelezettségre hivatkozó vh kérő a kereset elutasítását kéri. Milyen döntésre számíthatok, mi a bírói gyakorlat ilyenkor, feloldhatja-e részben a foglalást, és milyen hatással lehet ez a sikeres árverésre? Köszönettel venném válaszukat, üdv.

nonolet # 2018.04.29. 20:12

"be van e jeletbve a navnak pl. h az adós oda berakott egy bérlőt, adózik e utána, amit bérleti díjként fizet?"

He?

Ez, hogy jön ide?!
Nem tartozik az ügyhöz és épp ezért nem is számít.

kobor6 # 2018.04.29. 15:54

collee

akkor most a járásbíróság és a törvényszék is döntött már, ha jpol értem.
a bérlőről mikor tudtál, mior szereztél tudomást?
a másik, hogy a bérlő milyen jogon lakik ott?
be van e jeletbve a navnak pl. h az adós oda berakott egy bérlőt, adózik e utána, amit bérleti díjként fizet?
kértérítést kaphatsz e mert ennyire évekig kibasznak veled?

colle # 2018.04.28. 19:26

Az arverest kifogassal tamadtak meg, ami miatt az ugy 1,5 evig elhuzodott. A Jarasbirosag es a Torvenyszek is azt mondta, hogy mint arveresi vevo nem vagyok erdekelt, ezert az iratokba nem nezhetek bele. A kifogast a bent lako berlo nyujtotta be. Arveresi kifogassal eltem, de elutasitottak, mert az objektiv 3 honap eltelt es nem vizsgaltak. A lenyeg az volt, hogy a vegrehajto minden beszelgetes alkalmaval azt mondta, hogy a moratoriumig a berlo ugyeben a masodfok tuti hatarozni fog. Erre tanum is van. A vegrehajto szavaban nem ketelkedtem. Amikor kiderult, hogy a masodfok megsem dont a moratoriumig beadtam a kifogast, de nem vizsgaltak. Most kaptam meg az ugy leiratat a vegrehajtotol, valamint a felszolitast, hogy fizessem ki a vetelar kulonbozetet. A felszolitasban a vegrehajto a jogerore emelkedes datumat elirta. Ennyire figyelmetlen. A kerdesem, hogy arveresi vegokent indithatok -e perujitast arra hivatkozva, hogy a leiratot most kaptam meg, es itt es itt szerintem a birosag nem megfeleloen dontot ami engemet, mint arveresi vevot hatranyosan erintett. Koszonom a valaszt!

colle # 2018.04.28. 18:32

Nyertes arveres eseten van-e arra barmilyen lehetoseg, hogy ne a nyertes vevo nevete keruljon az ingatlan, hanem valamelyik kozeli hozzatartozojaera. Pl. ferj, feleseg, szulo, testver. Ennek engedelyezeset kitol lehet kervenyezni? Van -e erre barmilyen lehetoseg? Koszonom a valaszokat!

kobor6 # 2018.04.28. 15:13

Choose és Gerbera.

nem értem.
ha van egy hivatalos döntés- Chose a tulaj, be van jegyezve akkor miylen jogalapon döntenek az átadás elhalasztásáról?
Gerbera, az a kérdésem lenne, ha már döntött nemperes eljárásban és jogerősen a bíróság utána végre a vevő már birtokba veheti végre 3 év után az ingatlant? vagy a vevő is perelje be, de ő az államot h szórakozik 3-4 éveket el miközben a pénze benne van egy olyan ingatlanban ami kétes h mikor lesz az övé gyakorlatban is??

lion13 # 2018.04.26. 18:27

Kedves Nonolet!
Köszönöm válaszod. Cél nyilván a minél előbb menés. Mindenben igyekeztem együttműködni, talán ez volt a baj.Egyébként a bérleti jogviszonyt a szerződés ellenére nem ismeri el, és nem hajlandó felmondani. Egy dolog vigasztal, hogy nemsokára a saját tulajdonú házamban hajtom álomra a fejem, még ha munka akad is még bőven, hogy álom otthonná váljon. Megfogadom tanácsaidat és még 1x köszönöm.

Choose # 2018.04.26. 13:29

A végrehajtást 2018.04.21-én kelt végzés alapján függesztették fel. Az adós a pénzintézet ellen indított pert aki 3 végrehajtást indíttatott el ellene (4 ingatlant érintve) a végzésből az sem derül ki, hogy mikor indították egyáltalán a pert. Én 04.23-án kaptam egy jegyzőkönyvet a végrehajtótól, hogy a május 17-ére tervezett birtokba adást a bíróság végzésével felfüggeszti. Jelen esetben nekem a bíróság felé kell fordulnom (a perben nem vagyok érintett hivatalosan így a dokumentumokba nem tudok betekinteni sem) vagy a végrehajtó felé kell írnom? Mire tudok egyáltalán ebben a helyzetben hivatkozni? Nem erősek a jogi képességeim, de úgy érzem ez a hivatkozás ami miatt az adós védve van érthetetlen.

gerbera317 # 2018.04.26. 12:08

@Ilon

Az adós bérlőjeként az adós jogán bent lakó személy voltál. Ha te az árverési vevővel szerződést kötöttél, onnantól nem az adós jogán tartózkodsz ott, tehát nem vonatkoznak rád a 154/A. § szerinti kötelezettségek.
A te jogviszonyodat az új tulajdonossal a Ptk. szabályozza. Feltéve, hogy szerződést kötöttél vele. Ami egyébként lehet szóbeli szerződés is.

gerbera317 # 2018.04.26. 12:04

Nem lehetne egy tényállást csak egyféleképpen előadni? Most akkor mikor függesztették fel a végrehajtást? Mert ha most, akkor az ingatlant át kell adni. Ha a felfüggesztés nem az árverés meg az ingatlan miatt volt, hanem mert valamelyik követelés vonatkozásában végrehajtás megszüntetése iránti per indult, akkor az nem érintheti az árverést.

Choose # 2018.04.26. 11:55

Kedves gerbera317!
Köszönöm a választ, kissé értetlenül állunk a helyzet előtt, hogy egy 2017 szeptemberében kifizetett októberében tulajdoni lapon bejegyzett ingatlant miért nem tudunk átvenni (pedig még moratórium előtt átadható lett volna). A jelenlegi bírósági végzés a végrehajtás felfüggesztéséről 2018 április 21-én kelt (3 különböző végrehajtó okiratot együtt említ). Az ügyirat kitér arra, hogy a "MI" ingatlanunk értékesítésre került, ezen kívül még 3 ingatlanuk van végrehajtás alatt aminek még a becsült értéke sincs megállapítva.
Egy a vétel után fél évvel keletkezett birói döntés befolyással lehet a birtokbavételünkre? Az összes végrehajtása fel lett sorolva, létezhet, hogy csak a még nem értékesített ingatlanokra terjedne ki a felfüggesztés és a végrehajtó bénázik? A bíróságnál a mai napon bemutatásra került a tulajdoni lap és minden dokumentumunk, amiket másolatban be is kértek, mert nem volt meg nekik. Mit kellene még lépnem?
A választ előre is köszönöm.

gerbera317 # 2018.04.26. 10:04

Choose!
Ha te vagy a tulajdonos, akkor az az árverés már jogerős. Ez azt jelenti, hogy nem lehet már megsemmisíteni. Az adós kifogást terjeszthetett volna elő az árverés ellen azzal, hogy a végrehajáts fel van függesztve. Jó, a végrehajtó hibázott, a felfüggesztés ellenére elárverezte az ingatlant, csakhogy az az árverés már jogerős. Ha pedig jogerős, akkor át is kell adnia az ingatlant.