Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Argos # 2017.09.15. 10:03

Gerbera317 köszönöm a választ.
A kérdés hogy én erről hogyan értesülok? Mármint hogy jogorvoslatot adtak be?

Argos # 2017.09.15. 13:32

Pontosítvan a kérdést:
A végrehajtó köteles szólni róla vagy ha pont fogadó nap van akkor írásban ajánlatos kérni hogy jogorvoslat nem lett beadva. Ha nincs a 15 nap elott fogadó nap akkor bukta? Vagy van megoldás?
Koszi

Grave7 # 2017.09.15. 19:13

@Argos: Jogszabály nem írja elő a végrehajtónak, hogy szóljon kifogás esetén a vevőnek.
Egyébként a 15 napos vételár fizetési határidőben nem is feltétlenül derül ki, hogy van-e határidőben benyújtott kifogás.
A vételár fizetésére lehet két hónap haladékot kérni (Vht. 149. § (2) bek.) az árverési jegyzőkönyv aláírásakor, aminek megadása a végrehajtó diszkrecionális jogkörébe tartozik.

.
@boat20: Ez bíróságtól függő jogértelmezési kérdés, hogy ha a végrehajtást a "jogerős döntés meghozataláig" függesztette fel, akkor a felfüggesztés megszüntetését és a végrehajtás folytatását fellebbezhető végzésben, vagy pervezető (nem fellebbezhető) végzésben rendeli el/állapítja meg.

boat20 # 2017.09.16. 06:08

Grave7!
Köszönöm!
Ennek már nincs másodfoka,ugye?

Hrvthk # 2017.09.16. 14:07

Árverésen lakást vettünk. Végrehajtó összepattint adóssal, intézzük el privát a birtokba vételt. Adós cuccai szerteszét. Egy berendezett szoba otthagyva. A közművekről nem akar nyilatkozni. Gázmérőt nem hajlandó megmutatni. Fogyasztásmérőket nem írja alá. Levelezése állítólag a lakásba érkezik. Ezek szerint ki sem jelentkezett?
A birtokba vételt végrehajtótól kérjük. Szerinte viszont már megtörtént. Egy nyúlfarknyi macskakaparást se kaptunk a fogyasztásmérők állásáról. Adós mindenhol tartozik, telefonon elmondják, hogy hidegvíz, melegvíz mind elzárva. A gázról telefonon nem adnak felvilágosítást.
Mit tehetünk?

Bence78 # 2017.09.17. 10:05

Szervusz. Legjobban a "Levelezése állítólag a lakásba érkezik. Ezek szerint ki sem jelentkezett?" mondatod tetszett:) A másik meg az "Adós mindenhol tartozik..":) Ez téged mennyiben érint?

A megoldás józan paraszti ésszel adja magát:

  1. Cuccaira felelős őrzés.
  2. Egész biztos ki lehet deríteni a mérőóra helyét, ha máshogy nem megy akkor a szolgáltató segítségével.
  3. Lakcím fiktívvé nyilvánítása eljárást kérni.

"A gázról telefonon nem adnak felvilágosítást. Mit tehetünk?" - személyesen mentek be ügyet intézni.

drbjozsef # 2017.09.17. 13:24

Hrvthk,

én a helyedben a végrehajtót kérdezném még, bár lehet, hogy tévedek, és gerbera vagy más kijavít, de ez így nem hangzik frankón.

A régi tulaj tartozásai téged nem érintenek : árverésen szerzett tulajdon esetén az új tulajt nem terhelik a régi tartozásai.

Ennek ellenére néhány szolgáltató ellenkezni fog. Elvileg nem kellen téged érdekelnie, hogy mennyivel tartozott az adós, hiszen Te most új szerződést fogsz kötni. Ha van a fogyasztási helyen tartozás, némelyik szolgáltató megpróbál lehúzni, és kifizettetni a régi tulaj tartozását, de ne fizesd ki, kérj írásos elutasítást vagy jogi osztályt, és hivatkozz az eredeti szerzésmódra, az árverésre.

Téged a Vht szerint a tulajdonbejegyzésedtől terhel a tartozás, ez az időpont meg megvan, a birtokbalépéstől függetlenül. Átalánydíjas elszámolsnál időarányosan követelhetnek tőled valamennyit, de nem az előző lakó tartozását.

Egy birtokbavételi jegyzőkönyv azért sokat segítene ezen, ezért írtam, hogy a végrehajtót zaklasd. De lehet, hogy az a megoldás, hogy bemész a lakásba két tanúval, megkeresitek a mérőórákat, és csináltok egy birtokbavételi jegyzőkönyvet. Akár a régi tulaj nélkül is, ezért kell a két tanú.

drbjozsef # 2017.09.17. 13:25

tulajdonbejegyzésedtől terhel a tartozás = nem a tartozás, onnantól kell neked fizetni a terheket.

Grave7 # 2017.09.17. 15:58

@boat20: Ha a végzés fellebbezhető, akkor fellebbezés esetén a másodfokú bíróság fog dönteni. Másodfokon a döntés rögtön jogerős.

pugnator # 2017.09.17. 17:42

Üdv Fórumozók!

Nyertes árverés értesítő megjött, kedden megyek a végrehajtóhoz aláírni a jkv-t.

Ingatlan tehermentes,beköltözhető. 1994 LIII-t olvasom.

Tudnátok adni pár tanácsot,tippet-trükköt amit jó ha tudok,amivel esetleg nyerek valamit vagy jó figyelni rá?!
Főként a jkv aláírásával kapcsolatban és az időben e környéki tevékenységekről. Van e valami ami jó ha pluszban bent van vagy pont,hogy ne legyen benne..

Pl: Innen a fórumból,gerberától tanultam, hogy érdemes már a jkv. aláíráskor a végrehajtónak beadni a kiürítési kérelmet.
Hiszen ezzel is időt nyerek ha kényszerkiköltöztetésre kerül a sor.

Köszönöm előre is!

gerbera317 # 2017.09.18. 06:42

tippet-trükköt amit jó ha tudok,amivel esetleg nyerek valamit
Valamit nagyon félreértettél. Itt nincs mit nyerni. Innentől már csak arra kell törekedni, hogy ha az árveréstől számítva eltelik a 30 nap, rögtön ténylegesen is birtokon belülre kerülj, ne csak jövőre valamikor. De ez nem nyereség, hanem a hátrány elkerülése.

pugnator # 2017.09.18. 11:45

Vettem,vétel!

Csak,hogy biztos legyek az értelmezésemben, akkor ha árverés+ 30.napig nem költözik ki, önkényes lakásfoglalóvá válik és így a 182/A (1) második mondata él,miszerint nincs helye a halasztásnak(moratorium) ?

Továbbgondolva, ha az előző kérdésemre "nem" a válasz akkor jön végrehajtási kifogásnak a 182/A (3) c, ? Majd sorrendileg a 182/A (3) b, ?

Holnap jkv. aláíráskor megkérdem a végrehajtót,hogy megtámadták e az árverést jogorvoslattal( ezt ugye megmondja) amennyiben nem akkor 15napon belül érdemes kifizetnem az ingatlant. Viszont ha igen,akkor érdemes e azzal szőrözni,hogy kérek haladékot? (nem tudom mennyi az átfutási ideje a jogorvoslatnak és az azt elbíráló határozat jogerőre emelkedésének)

Hogy elkerüljem a hátrányt.

Köszönöm

Hrvthk # 2017.09.18. 15:38

A jkv aláírásánál meg tudja mondani a vh, hogy megtámadták-e már az eljárást, de azt nem, hogy meg fogják-e támadni. A jkv aláírása után, a kézbesítéstől indul az adós rendelkezésére álló határidő, amely alatt még kifogást emelhet.
A fizetésre rendelkezésre álló határidő ettől független, rövidebb, 15 nap. Az adósnak - ha nem támadja meg az eljárást - érdeke, hogy előbb értesüljön arról, hogy az eljárás gyümölcsöző volt, a vételár befolyt, és legyen némi ideje a kiköltözésre. A vevő ennek érdekében tanúsíthat ennyi türelmet.
Ha az adós kifogást nyújt be, ennek elbírálására újabban záros határidő áll a bíróság rendelkezésére. Ebben a fázisban ritka az érdemleges kifogás, hiszen valószínűleg évek óta zajlik a vh, és nem volt sikeres egyezség, illetőleg a mai feltételekkel,

a 2017. évi törvénymódosítás óta az árverésen magasabb áron kelnek el az ingatlanok, sokszor jelentősen a piaci ár felett,

ezért az adós szempontjából nincs értelme ebben a fázisban hátráltatni az eladást.
Amennyiben nincsen jogerős végzés a moratórium beálltáig, az adós nem minősül önkényes lakásf-nak, és élvezheti a moratórium előnyeit.
Legfeljebb két hónap halasztást kérhetsz. Általánosságban nem érdemes, ha módodban áll fizetni, mert valószínűleg nem lesz kifogás, ill. az elbírálása nem húzódik el a bíróságon.

pugnator # 2017.09.18. 18:48

Köszönöm Hrvthk

"Amennyiben nincsen jogerős végzés a moratórium beálltáig, az adós nem minősül önkényes lakásf-nak, és élvezheti a moratórium előnyeit."

Ezért jöhet a végrehajtási kifogás 182/A (3) c, 182/A (3) b, szerint, hogy gyorítsak rajta?

182/A (3) c, alapján mikor adhatom be leghamarabb?
Lehet előre akár már a jkv.-aláírásánál mint a kiürítésí kérelmet? Tudom kicsit furcsa de ezzel is időveszteséből fakadó hátrányt kerülnék el...

Hrvthk # 2017.09.18. 19:12

A 154/A vonatkozik rád. A (10) bekezdés. Erre a kérelemre lép a vh, de valószínűleg nem szükséges. Ha korábban benyújtod ezt a kérelmet, értelmetlen. Az írt határidőt viszont * NE mulaszd el*.

Nem kell tenned semmit, csak írd alá, fizesd be a pénzt. Ha nem hívják fel a figyelmedet, hogy mikor küldd a fenti kérelmet, kérdezd meg.

A 182/A-ra nem lesz szükséged.

Hrvthk # 2017.09.18. 19:14

A moratórium őt védi felsőbb érdekből, tárgytalan a moratórium kifogásolása. Ha belefutsz a moratóriumba, akkor várnod kell.

gerbera317 # 2017.09.19. 07:21

A moratórium őt védi felsőbb érdekből, tárgytalan a moratórium kifogásolása. Ha belefutsz a moratóriumba, akkor várnod kell.

Nem ezért tárgytalan. A 182/A. § (3) b)-c) éppen arra való, hogy a kényszerkiürítés elhalasztása igazolt érdekből támadható legyen.
Hanem tárgytalan a (2) bekezdés miatt: a végrehajtó még nem halasztotta el a kiürítést, tehát nincs mi ellen benyújtani a kifogást!

pugnator # 2017.09.19. 11:31

Voltam vh-nál. Aláírtam az árverési jkvt.

Mikor említettem,h előre beadnám a kérelmet a kiüritesre azt mondta ,h ők ezt már beleírják jkvbe. Ez a bevett szokás. De azért beadhatom ha akarom,ő továbbítja azonnal.

A jogerőre emelkedés,postázás szerinte 40-45 nap.

Akkor mi a pikula van a 30 nappal,amig köteles kiköltözni az adós? :D Nem is tudja meg addig,hogy elment az ingatlan!

Szept 9.én volt az árverés Okt 9ig kéne kiköltözni de csak okt 20-25körül van jogerős végzés?

Mikortol nyujthatom be a vegrehajtasi kifogast?
(182/A. § (3)c))

A, Okt 10
B, Okt 20-25
C, kiuritesi kerelem +8 +60 nap
D, egyéb... ?

vagy tökmindegy mert mire beadhatom november és ugyis 2-3 hónap róla a határozat és addigra lejár a moratórium?

Szerintetek?

gerbera317 # 2017.09.19. 11:58

Milyen kifogást, ember? Olvasd már el, mit írtam eggyel előbb!

pugnator # 2017.09.19. 12:33

Igazad van,atcsusztam felette. Sorry

zoltec # 2017.09.19. 18:42

Tisztelt Fórumozók!

Árverésen vettem egy lakást ami az árverési hirdetmény szerint rendelkezik áram,gáz,víz csatorna közművekkel,de amikor megkaptam a kulcsokat,akkor szembesültem,hogy ki van kötve a gáz meg a villany.Végrehajtónak jeleztem ezt aki peres utat javasolta.Mire lehet számítani ilyen esetben?

Burn Out # 2017.09.19. 20:03

rendelkezik közművekkel, de azok díjtartozás miatt ki vannak kötve. új szerződést kell kötni.

Diagrey # 2017.09.20. 15:12

Nyugodtan keresztre feszíthettek a kérdésem miatt, de mi a helyzet, ha a végrehajtás kihirdetése és a valós helyzet között alapvető eltérések vannak?
Ki viseli a felelősséget, illetve megfellebbezhető-e a jogerős árverési jegyzőkönyv 15 napon belül, és ennek milyen jogkövetkezményei várhatóak.
Nem érzem felelőtlennek magam, itt inkább a végrehajtó felületeségét tekintem problémának.

gerbera317 # 2017.09.20. 15:18

Meg lehet próbálkozni kifogással, de a bíróság meg fogja kérdezni, miért írtad alá az árverési jegyzőkönyvet azzal, hogy "megtekintett állapotban megvásárolta".

Diagrey # 2017.09.20. 15:56

Nincs benne, hogy megtekintett állapotban.
A hirdetményben műszakilag leválasztott, önálló kapubejáróval, saját kertrésszel rendelkező házrész szerepel, ehelyett van egy másik házrésszel teljességében összeépített ház, kert nélkül, amit teljes egészében a másik hazrész tulajdonosa birtokol. És nyilván nem pár hónapja építették egybe a két részt.