Üdvözletem!
Nyugdíjas ismerősömnek 7 millió forint összegű NAV tartozása van, amit most vett át az MNV Zrt. Fizetni nem tud, de öregségi nyugdíjat kap. Az MNV a levelében azt írja, hogy fizetési meghagyás illetve peres eljárás során hajtja majd be a követelésüket. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben milyen szabályozás érvényes a nyugdíjat terhelő letiltásokat illetően? Egymásnak ellentmondó információkat találok az interneten és ezt szeretném tisztázni. A fizetési meghagyás és a végrehajtás/letiltás azonos jogszabály szerint alkalmazandó, ha öregségi nyugdíjról van szó? Ennek az ismerősömnek semmilyen egyéb vagyona, ingatlanja, ingósága nincs.
Ebben a friss cikkben a kérdező arról számol be hogy elég sokat vonnak a nyugdíjából: https://www.hrportal.hu/…0250414.html
Itt a szakértő arra a jogszabályra hivatkozik ahol nyugdíjból legfeljebb 33%-ot (illetve 50%-ot) lehet levonni. A kérdező viszont említi azt a jogszabályt amit én is találtam, miszerint ez a szabály változott, és a mindenkori nettó minimálbér 60%-ig védett marad a nyugdíj, tehát csak az afölötti összeg tiltható le, hajtható be, vonható le.
Örülnék neki ha egy témában jártas hozzáértő segítene tisztába tenni a dolgokat, hogy az idős nyugdíjas ismerősöm tudja majd, hogy mire számíthat.
Előre is köszönöm szépen a segítséget!