MOKK FMH meghagyás

osztap # 2023.09.09. 07:36

Kérdés, érdemes fellebbeznem?
Milyen alapon tennéd? Az FMH kézbesítési fikcióval emelkedett jogerőre. Arra elindult a végrehajtás. Az adós a Pp. korábbi kommentben idézett szakasza alapján a fikciót megdöntötte. Most megy minden vissza a kiindulópontra, újra kiküldik az FMH-t. Hol van itt a jogszabálysértés?

Nekem vannak korábban neki küldött leveleim amik szintén nem kerestével jöttek vissza,
Honnan tudná a posta, hogy ki lakik ott? Nem kötelező az új lakónak bejelentenie a postán, hogy Gipsz Jakab elköltözött, a posta meg nem fér hozzá a népességnyilvántartóhoz. A postás kivitte a tértis levelet a címre, nem voltak otthon, bedobta az értesítőt, senki nem ment érte, mivel mással küldené vissza?

Amit szerintem sikerrel támadhattál volna, az az a végzés, amivel a népességnyilvántartó elutasította, hogy kiadja a tulajdonostársad címét. Már ha kaptál végzést, nem pedig Micike pattintott le szóban. (Tipp: Máskor küldd be e-papíron a kérelmet. Azt nem lehet szóban lepattintani. Micike pedig kétszer is meggondolja, mit ír bele, mert tudja, hogy azt utána meg kell tudnia védeni.)

Csuklósbusz # 2023.09.09. 06:11

Most kaptam kézhez a teljes levelet idáig csak be fotózták nekem, csak éppen egy fontos részlet lemaradt. Nos írja a 10000 Ft ért fel lehet lebbezni a végrehajtási lap visszavonása ellen. Adósom hiába állítja hogy húsz éve nem lakik ott, 2020as a lakcímkártyája amit bizonyítékként becsatolt vagyis 20 évet igazolni nem tud. Meg hogy a végrehajtási díjat és költségét én fizetem... Mivel hogy sikeres volt a végrehajtás az majdnem több mint a tartozás... Kérdés, érdemes fellebbeznem?
Vagy tényleg emlékeztetni kell a közjegyzőt, küldje ki az FMT-t újra. Nekem vannak korábban neki küldött leveleim amik szintén nem kerestével jöttek vissza, tehát nem egyszeri postai hibáról van szó.

Majordomus # 2023.09.07. 20:02

Nem pofára megy. Mindig kértek indoklást a cím kiadása előtt.

Csuklósbusz # 2023.09.07. 16:50

Kormányhivatalon lehet vitatkozni.... mert azért ne adják ki senkinek az adataimat csak úgy.
Általában úgy megy hogy küldenek a delikvensnek levelet hogy xy keresi, aztán Ő eldönti felfedi-e a címét ha válaszol.

De címet tényleg csak akkor adják ki ha nyomós okkal igazolom, mint pl FMH hiánypótlás, perben felszólítás stb. Na meg mondjuk egy társtulajt is megadhatnának ha igazolom a tulajdonival... de nekem nem tették.

De ezekszerint van ahol bemondásra is csak adják ki a címeket, csak fizess... ez nem egységes.

Na és időközben mi lesz a közös ingatlanra bejegyzett VH joggal? Remélem az nem törlődik automatik, csak ha az adós kifizeti a 6600 Ft-ot..

osztap # 2023.09.07. 15:22

Csuklósbusz,

Két ingatlan... Már értem. Szerintem tévesen küldtek el a kormányablakból, jogos érdeked a tullappal már igazoltad. Nekem a ferencvárosi és a kispesti kormányablakban is adtak ki nemrég címeket, pedig csak egy tulajdoni lappal mentem be, hogy közös tulajdon megszüntetéséhez kérem a tulajdonosok címeit. Pert nem is említettem.

A Pp. 139. (6) szerint: „Ha a bíróság a kifogásnak helyt ad, a kézbesítéshez fűződő jogkövetkezmények hatálytalanok, és a kézbesítést, illetve a már megtett intézkedéseket, eljárási cselekményeket – a szükséges mértékben – meg kell ismételni.
Az FMH kézbesítése (postai úton) a közjegyző dolga a MOKK rendszerén keresztül, neki kell megismételni. Nem írja, hogy kérelmedre kell megismételnie. FMH tv. 16. § (2). A biztonság kedvéért azért felhívnám a helyedben.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Csuklósbusz # 2023.09.07. 15:02

"Csuklósbusz,
Valahol sántít ez a történet. Az adós az általad belinkelt levél szerint ő az anyja 2012-es halála után (gondolom, rövidesen) eladta az ingatlant. Tehát nem lehetett rajta a tulajdoni lapon, amikor Te mostanában kiadattad az FMH-dat. Mi történt a valóságban?"

Nem ugyanarról az ingatlanról beszélünk. Én vettem árverésen egy vidéki bódé 1/2 részét, annak a tulajdonilapján van rajta Ő mint tulaj, meg egy budapesti lakás címe, ahová ment az FMH. Annak a tulajdoniját nem is láttam.
Nincs itt sántítás, mindenesetre jó ügyvéd akinek ilyen feltűnik.

Gerbera the best, neked ezek nagyon mennek, nem tán VH vagy? :-) !

Akkor most nem automatik megy az új FMH? Mert még én sem tudom nyerném-e a pert, a víz nem az ő nevén volt, nem is Ő lakott benne, Ő csak a társtulajdonos.
Na mindegy, előbb megtalálni akartam, hogy megbeszélni vele a tulajdonrésze sorsát. Ez így sikerült is a megtalálás. Aztán lehet osztatlan közös megszüntetése lesz ebből, majd abba elszámolunk, felesleges mégegy FMH amiben már tudjuk hogy ellentmond.

Amúgy a lakcímnyílvántartóról ennyit:
"Bementem egy kormányablakba, másikba mint a múltkor, tényleg azt mondták 3500Ft-ért megmondják a címét.
De nem elég bemondani hogy perelni akarok, fel kell mutatnom egy hivatalos hiánypótlást hogy kell a cím."

Szóval a lakcíme kiderítéséhez semmi más lehetőségem nem volt mint FMH vagy pert küldeni rá.

Tehát a hanyag adatközlésem úgymond rendszerhiba, olyan opció nincs hogy "nemtudom".

gerbera317 # 2023.09.07. 11:53

@drbj
A végrehajtó nem nyomozhat olyan személy adatai után, aki ellen nem rendeltek el végrehajtást. Azonban a gyakorlatban (és konkrétan az ingatlanvégrehajtás során, rögtön annak kezdetén) gyakran ütközik azzal a kötelezettséggel, hogy ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jogok harmadik személyű jogosultjai részére is kell intézkedést küldeni. Ezt a jogalkotó azzal oldja fel, hogy kiköti, hogy az ingatlanvégrehajtással kapcsolatos értesítéseket (becsérték-közlés, árverési hirdetmény, árverési jegyzőkönyv) az érintett személy tulajdoni lap szerinti címére kell küldeni, és a jogkövetkezmények ennek az eredményéhez fűződnek. Kiköti még persze, hogy 'ha nem ismert más cím'. Márpedig, ha valami a Vht-ban speciálisan szabályozva van, akkor nem vehető figyelembe más jogszabály (pl. az Inytv. 5. § (3) bek.) rendelkezése.
Bovis Csuklósbuszunk ott hibázta el a dolgot, hogy egy sima pénzköveteléses fmh kötelezettjének a címét egy (majdnem) random ingatlan tulajdoni lapjáról nézte ki magának. Itt önmagában az, hogy az Inytv. közhiteles nyilvántartás, nem teszi kötelezővé senki számára, hogy ott lakjon és legyen bejelentve, ami a tulajdoni lapon is szerepel. Sőt, az Inytv. 5. § (2) azt mondja, hogy ellenkező bizonyításáig az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett ingatlanadatról vélelmezni kell, hogy az fennáll, amiből következik, hogy a vélelem megdönthető. Bovis Csuklósbusz fmh-jának kötelezettje éppen megdöntötte ezt a vélelmet a közjegyző előtt, aki a Pp. szabályait alkalmazva megállapította a kézbesítési fikció hiányát (az új Pp-ben ugyanez 138. §), mivel nem önhibájából nem vette át az iratot, hanem Csuklósbusz hanyag adatközlése miatt.

@Csuklósbusz!
De most, hogy eredményes volt a tulajdonostárs kézbesítési kifogása, mi tart vissza attól, hogy az így tudomásodra jutott tényleges címére címezve megismételd az fmh kézbesíttetését?

drbjozsef # 2023.09.07. 11:46

Én is így tudtam, legfeljebb szűken értelmeztem, mert az "ingatlannyilvántartásba bejegyzett jogok"-at eleve csak a jelzálog, haszonélvező, etc. esetére értelmeztem.
Végülis az adósnak is van bejegyzett joga, a tulajdonjoga, csak hát ez így... elég határeset.
Igaz, a nem adós tulajdonostársakat se igen szokta keresgélni egyesével a végrehajtó, ha nem muszáj.

osztap # 2023.09.07. 10:21

drbjozsef,

Quod licet Jovi, non licet bovi... :)
Azt a végrehajtó a Vht. 140/B. § alapján teszi. A 47. és 47/A. § alapján lehetősége van, de nem köteles, az adós lakcímét ellenőrizni. Bár nyilván érdemes neki megtennie, és tudtommal a legtöbb végrehajtó meg is teszi. Ezért a 140/B. § a haszonélvező, a jelzálogjogosult, a tulajdonostárs, stb. értesítésénél szokott előjönni.

Csuklósbusz,

Valahol sántít ez a történet. Az adós az általad belinkelt levél szerint ő az anyja 2012-es halála után (gondolom, rövidesen) eladta az ingatlant. Tehát nem lehetett rajta a tulajdoni lapon, amikor Te mostanában kiadattad az FMH-dat. Mi történt a valóságban?

drbjozsef # 2023.09.07. 09:35

osztap,

Magyarán mondva, a tulajdoni lapon található tulajdonosi lakcímadatok nem közhitelesek. Le kellett volna kérned a népességnyilvántartóból, és oda küldened a levelet.

Miért van, az, hogy számtalanszor olvastuk már itt is, hogy a végrehajtó a tullap szerinti címmel levelezik, és azt nem szokták tudni megdönteni az adósok. Neki engedi a Vht?

Csuklósbusz # 2023.09.07. 09:34

Tehát ha majd ellenem FMH-t küld akkor csak lakcímet kell módosítani, majd beküldeni a lakcímkártyát a közjegyzőnek, nem jó a cím, miért nem kérte le előtte a nyílvántartásból...

A posta felé külön van egy bejelentőlap amin be kell jelenteni az elköltözés tényét. Ha ezt nem tette meg akkor teljesen szabályszerű volt a kézbesítés mert nem odaadták helyette valakinek, hanem a ládáig szabályszerűen ment. A posta elvileg címre és nem névre kézbesít.
Gyakorlatban vidéken pofára tudják ki merre és hogy és akkor is utoléri a levél ha a címe 20 éve változott.

Az viszont meg a saját hibája hogy sem a posta felé, sem a földhivatal felé nem jelezte költözését, meg az is a saját hibája hogy nem törődött a tulajdonával és szétfagyott a vízvezeték kárt okozva a közös tulajdonban.

-----------------------------------
  • 99/A. § (1) A 99. §

(3) A kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló kérelem arra hivatkozással terjeszthető elő, hogy a kérelmező a hivatalos iratot önhibáján kívüli okból nem vehette át, mivel

a)a kézbesítés a hivatalos iratok kézbesítésére vonatkozó jogszabályok megsértésével történt meg, vagy más okból nem volt szabályszerű, vagy

b)az iratot más, aza) pontban nem említett okból nem volt módja átvenni (pl. azért, mert a kézbesítésről önhibáján kívül nem szerzett tudomást).

osztap # 2023.09.07. 05:55

Csuklósbusz,

Olvasgasd az Inytv-t:

5. § (1) Az ingatlan-nyilvántartás – az ingatlanok e törvényben meghatározott adatai (a továbbiakban: ingatlanadatok) kivételével – közhiteles hatósági nyilvántartás. Az ingatlan-nyilvántartás közhitelességére és ennek anyagi jogi joghatásaira az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jogok és feljegyzett tények tekintetében – ha e törvény eltérően nem rendelkezik – a Ptk. rendelkezéseit kell alkalmazni.
(2) Az ellenkező bizonyításáig az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett ingatlanadatról vélelmezni kell, hogy az fennáll, az ingatlan-nyilvántartásból törölt ingatlanadatról vélelmezni kell, hogy az nem áll fenn.
(3) Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jogosultak személyazonosító és lakcímadatai tekintetében a személy- és lakcímnyilvántartás adatai az irányadóak.

Magyarán mondva, a tulajdoni lapon található tulajdonosi lakcímadatok nem közhitelesek. Le kellett volna kérned a népességnyilvántartóból, és oda küldened a levelet.

Ilyenkor mi van a VH költségekkel, a megérkezett pénzzel, a bejegyzett VH joggal stb mert nekem a mai napig nem írt levelet az adós....
Az FMH továbbra is él. Most kézbesítik az FMH-d a kötelezettnek, immár a helyes címére. Onnan 15 napja van, hogy ellentmondjon, ha akar. Valami azt súgja, hogy akar.

Csuklósbusz # 2023.09.07. 05:36

Fizetési meghagyásnál a kötelezett megdöntötte a kézbesítési vélelmet. Ezzel a levéllel-e:
https://img2.indafoto.hu/…519c4_xl.jpg

Mellé írta a közjegyző hogy "megállapítja a szabályszerűtlen kézbesítést" és hatályon kívül helyezi a kézbesítési fikciót, és jogorvoslatnak helye nincs.

Pedig két tértis levél is nemkerestével jött vissza, a sima levelek bezzeg nem jönnek vissza. Ja és közhiteles nyilvántartásból, a tulajdoni lapról van a cím. Nem tudja ki vagyok, holott a társtulajdonosa vagyok az ingatlannak.
Majd most majd milyen hiszti lesz ha kiderül hogy én azt birtokba vettem... xd

Pedig az FMH-ba beleírtam hogy azon ingatlan vízdíj tartozás..

Tehát ezekszerint elég nem átvenni a levelet majd bemutatni egy régóta nem oda szóló lakcímkártyát és kész, töröltetve is van az FMH?

Ilyenkor mi van a VH költségekkel, a megérkezett pénzzel, a bejegyzett VH joggal stb mert nekem a mai napig nem írt levelet az adós....

Majordomus # 2023.09.06. 19:42

És ki?

drbjozsef # 2023.09.06. 18:00

De megtámadta sikerrel,

Mit?
Hol? Kinél?

Csuklósbusz # 2023.09.06. 14:05

"Persze, mert nem tilos megtámadni, de sikerrel nem tudja megtámadni, mert te hivatkozni fogsz a közhiteles nyilvántartásra, ezért el fogják hajtani."

De megtámadta sikerrel, beküldte a lakcímkártyáját hogy 20 éve nem lakik ott, aztán el is fogadták neki, nekem meg jött a hatályon kívül helyezés.

Engem meg se kérdeztek hogy na mégis honnan van a címe... mert ugye a tulajdoni lapon szerepelt ahonnan mindig nem kerestével jött vissza.

Engem a mai napig nem keresett meg az adós!

Ilyenkor teendő? Hibázott a végrehajtó? Jött egy kevés pénz előtte, azzal mit kezdjek, persze semmit nem fedez. Ingatlanra bejegyzett VH jog az törlődik, ki fizeti ilyenkor a díjját?

vibcsi # 2023.08.03. 06:36

A linket nagyon köszönöm. Remélem ez lesz az első és az utolsó.

Majordomus # 2023.08.02. 20:13

A harmadik peredre belejössz.

drbjozsef # 2023.08.02. 10:57

Kicsit hosszú, de elég alapos.
Szerintem ez a legjobb.

https://ugyfelcentrum.fovarositorvenyszek.birosag.hu/…port/html/24

vibcsi # 2023.08.02. 08:50

Nem ismerem (szerencsére) a tárgyalással kapcsolatos történéseket, lehetőségeket. Minimum/maximum hány tárgyalás lehet, alperesek (kettő) megjelenésének kötelezettsége, stb. Van olyan link, ahol erről tudok tájékozódni? Legalább is nagyjából, Köszi.

Majordomus # 2023.07.31. 19:49

Itélkezési szünet után lesz tárgyalás.

vibcsi # 2023.07.31. 16:13

Köszi a válaszokat. Olvastam valamit, amit félreérthettem. Ige, közjegyzői díjat, peres eljárás illetékkülőnbőzetét már "kicsengettem". Keresetet az alátámasztó dokumentumokkal beadtam a bíróságra.. Most várok és még biztos lesznek kérdéseim. Jó, hogy van ez a fórum.

Majordomus # 2023.07.30. 19:23

Ezzel perré alakul,s megint nálad pattog a labda...
Benyujtani a követelésedet alátámasztó iratokat a bíróságra.

drbjozsef # 2023.07.30. 17:44

"nem ő tőled."

drbjozsef # 2023.07.30. 17:44

vibcsi,

Nem, nem kell indoklás, és szerintem félreolvastál valamit. Fizetni neked kellett az FMH-ért is, és neked kell a per illetékét is befizetni. Te akarsz tőle valamit, nem ő tőle. Miért kellene fizetnie? Ez nem fellebbezés, ez ellentmondás.
Sőt a végrehajtás költségeit is te előlegezed majd meg, aztán persze ha nyersz, akkor mindent az adósod fizet. Majd.