Egyéni vállalkozóval szemben végrehajtás foganatosítható, azonban a vállalkozó idöközben kft-t alapított, tehát egyéni vállalkozóként nem lesz bevétele többet. Az eszközeit is bevitte az új cégbe, magánvagyonát is elrendezte valószínűleg a végrehajtás miatt. Milyen lehetőségei vannak a végrehajtónak, a végrehajtás során hozzá lehet-e férni az új cégben levő pénzeihez? Köszönöm
Egyéni vállalkozó végrehajtása
- 1
- 2
ilke
„Az eszközeit is bevitte az új cégbe, magánvagyonát is elrendezte valószínűleg a végrehajtás miatt.”
Szerintem simán megáll itt a fedezetelvonás is, bár ez csak egy laikus vélemény.
Ha viszont élni akar valamiből legálisan, akkor kell kivegyen pénzt a kft-ből előbb-utóbb, ha mást nem, akkor fizetést,
ez esetben pedig egyértelműen be fog figyelni a végrehajtó. Az utalásos számlái ugyebár a kft-számlára mennek,
a készpénzesek pedig a házipénztárba, aminek egy esetleges ellenőrzéskor hiánytalanul meg kell lennie.
Ha nincs, akkor az szimpla sikkasztás és megsuhintják érte. Tehát közvetlenül nem költheti el a kft. pénzét.
ilke,
Közvetlenül nyilván nem, a cég pénze a cégé.
(Hogy lehet-e, érdemes-e vizsgálni a fedezetelvonást, az adott körülmények ismeretében lehetne eldönteni, de ha nem teljesen hülye az illető, akkor nem könnyen érhető el eredmény ezzel)
A Kft-ben lévő üzletrésze természetesen lefoglalható.
(Ha volt egy csepp esze, csak kis része van a cégben)
drbjozsef
„A Kft-ben lévő üzletrésze természetesen lefoglalható.
(Ha volt egy csepp esze, csak kis része van a cégben)”
Ha meg nem volt hozzá elég esze, akkor egyszemélyes kft-t alapított.
Legalábbis régen még volt ilyenre lehetőség. Nem tudom, hogy most lehet-e...
Főleg ha ő a korlátolt felelősségben bízik, mert az ugyebár a kft tartozásaira vonatkozik csak.
Itt viszont az ő magán-, pontosabban egyéni vállalkozóként összehozott tartozása a kérdés.
A cégnyilvántartás szerint egyszemélyes a kft.
A fizetését készpénzben is felveheti?
ilike
„A fizetését készpénzben is felveheti?”
Persze, nyilván felveheti, de ha a végrehajtó küld a cégnek egy fizetés letiltást
és azt nem hajtja végre, szimplán meg is büntethetik érte a kft-t.
„Főleg ha ő a korlátolt felelősségben bízik, mert az ugyebár a kft tartozásaira vonatkozik csak.
Itt viszont az ő magán-, pontosabban egyéni vállalkozóként összehozott tartozása a kérdés.”
Ha bevitte a cégbe az eszközeit, akkor az az egyszemélyes üzletrész lefoglalásával az megszerezhető.
ilke,
Érdemes lenne konkretizálnod, hogy vajon (i) ugyanazt a tevékenységet folytatja a cég, mint amit anno az egyéni vállalkozó végzett, (ii) az ev. nem szüneteltette a tevékenységét, amikor a céget alapította, és (iii) a kötelezettség az egyéni vállalkozói tevékenység keretében keletkezett. Mert akkor az Evectv. 19/C. és 19/D. § szerint a kft és a korábban egyéni vállalkozó magánszemély egyetemlegesen felelnek az egyéni vállalkozó kötelezettségeiért ami az egyéni vállalkozói tevékenység megszűnéséig keletkezett.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Az egyéni vállalkozói tevékenység még most is élő cégként szerepel a nyilvántartásban, az új cég tevékenységei között megtalálható a régi is.
A hozzászólásokból úgy látom, azért nem teljesen reménytelen a végrehajtás. Köszönöm
Kedves Ilke!
Milyen jogerős ítélettel vagy záradékkal rendelkezel és abban ki van megjelölve adósként? A magánszemély?
Amennyiben a magánszemély ellen indítottad el a végrehajtási eljárást akkor nincs más dolgod csak az, hogy a végrehajtót tájékoztatod, hogy az adós körülményeiben milyen változás állt be. A végrehajtó tudni fogja mit lehet és mit nem, mit és hogyan vonhat le és miből mennyit tilthat le.
Várjuk, hogy a fizetési meghagyás kézbesítési kifogás határideje leteljen,, utána kerül a végrehajtóhoz. Csak érdekelt előzetesen, van-e értelme tovább vinni az ügyet úgy, hogy egyéni vállalkozóként már nem lesz bevétele az adósnak.
Ilke...
A fizetési meghagyás gondolom a magánszemély "ellen lett kiadva". Ha jogerőre emelkedik a végrehajtást is csak a magánszemély ellen tudjátok kezdeményezni. A végrehajtási kérelemben pedig kérhetitek, hogy az adós teljes vagyonára mindenre kiterjedően a végrehajtás. A végrehajtót tájékoztatjátok, hogy milyen információtok van az adós jövedelmét és vagyonát illetőleg és a végrehajtó ennek alapján fog intézkedni és dönteni.
A fizetési meghagyás perré alakul, akkor nyilván a bírósági a döntés függvényében lehet intézkedni a fentiek alapján ha a pert megnyered.
A fizetési meghagyás természetes személy ellen beadva ezek szerint.....
E.v. ellen van jogerős fizetési meghagyás, amely akkor alakul perré, ha az adós indokoltan kifogást emel a kézbesítés ellen , ennek határideje 15 nap. Utána már indulhat a végrehajtás. Ezt az infót kaptam az ügyvédtől..
Ilke...
Igen ez így van, de neked a kérdésed teljesen másra vonatkozott. ...
Ezt kérdezted:...„" Milyen lehetőségei vannak a végrehajtónak, a végrehajtás során hozzá lehet-e férni az új cégben levő pénzeihez? ”"
Magánszemély ellen elindult végrehajtásban a magánszemély vagyonára vonatkozóan lehet a végrehajtást foganatosítani. Ha a végrehajtás elrendelésekor a magánszemély teljes vagyonára kéred a végrehajtást abban minden benne van. A végrehajtó tudomására hozott az adós vagyonát illető információkat , Ő azt értékeli és amit a törvény enged azt végrehajtja bárhol is fellelhető vagyon az az országban.
Bízd a végrehajtóra.
Hogy érdemes-e elkezdeni erre a válasz igen... Mert ha nem kezded el akkor esélyed sem lesz a követelésedhez hozzájutni.
„Bízd a végrehajtóra”
Úgy-úgy. De azért nem árt beavatni a végrehajtót is, hogy az adósnak cége van, és a vh-kérő kéri a lefoglalást. Meg hogy a helyszíni eljárásnál jelen kíván lenni, és tényleges ingófoglalást akar.
Nem volna értelme kiadatni egy másik fmh-t is, a cég ellen, az Evectv. egyetemleges felelősségi szabályára alapítva? Akkor inkasszóznák a cég bankszámláját, és ingófoglalhatják a pénztárát. Ahova befolynak a bevételek.
gerbera317,
Miért érdemes tényleges ingófoglalást kérni a magánszemély ellen?
Azt gondolnám, hogy ha csak a magánszemély ellen folyik a végrehajtás, akkor a kft-ben levő üzletrészt lefoglalja a végrehajtó. Amivel a vh. kérő nem nagyon van előrébb, ritkán tolonganak érte az árverési vevők.
osztap!
Én nem értek hozzá, de nem csak a jogviszonyból fakadóan ( szerződés, megállapodás ) keletkezett tartozás kapcsán lehet fizetési meghagyással, perrel élni?
Ha a kérdező már végrehajtást kérő lesz szerintem az adós teljes vagyonára kérhet végrehajtást, azt, hogy mit lehet lefoglalni és mit nem azt a törvény szabályozza és a végrehajtó tudni fogja....
Vadsuhanc,
Egyetértek, az ev-vel kötött szerződésből ered a tartozás. A kft egyetemleges felelősségét az Evectv nyitja meg, amikor az ev a kft-be vitte be a tevékenységét. A hivatkozást írtam alább.
„adós teljes vagyonára kérhet végrehajtást”
Nekem épp ez a gondom. Az adósnak van egy (eladhatatlan) kft-üzletrésze, de nincs pénze. A pénz a kft-ben van, és amíg az adós-tulajdonos-ügyvezető nem fizet magának osztalékot vagy fizetést, szerintem ott is marad. Ezért indítanám a kft ellen is az fmh-t, majd a végrehajtást. Akkor inkasszózni lehet a kft-t, azaz a végrehajtó hozzáfér a pénzhez.
osztap!
Értem amit írsz, de maga a jogviszony amiből majd keletkezik a végrehajtás az a személy ellen irányul. Ha lesz elmarasztalás, majd akkor lehet eldönteni, hogy a KFT-ből van-e olyan vagyon amit a magánszemély elleni végrehajtásban le lehet foglalni. Véleményem, hogy ezért a KFT ellen nem lehet jogi eljárás indítani külön, hiszen maga a KFT a tartozást keletkeztető jogviszony kezdetén még nem is létezett.
Vadsuhanc
Itt a történetben ott rejtőzik a 22-es csapdája, hogy ha az egyéni vállalkozó ellen indul törvényes végrehajtás, akkor azzal egészen konkrétan a céget kell a végrehajtónak értesíteni - ami mögött nyilván szintén az adós áll, de hiába bújt el a cég mögé - hogy végrehajtás van xy ellen, mindenféle jövedelmére kötelezően letiltást kell foganatosítania a tartozás rendezéséig. Mi több, ahogy már írták, simán a teljes üzletrésze lefoglalható. Na már most ha az illető egy fillért nem vesz ki a cégből, akkor az ott szaporodik és leginkább a készpénzes számlákkal van bajban, mert azt bár ő kapja kézhez, de az még mindig kizárólag a cég pénze és a házipénztárban kötelező ott lennie. Elkölteni nem tudja, mert bármikor számon kérhetik rajta. Viszont ha mégis elkölti úgy, hogy az a házipénztárban nincs lefedve, akkor az bizony kőkemény sikkasztás és az már bűncselekmény, amivel simán bíróságra kerülhet az ügy. Még a céges bankszámláról sem fizethet ki akármit mondjuk kártyával a boltban, mert ellenőrzéskor simán kibukik, hogy mire is költött. Viszont amennyiben egyetlen fillért is kivesz, mint jövedelem a cégből, akkor arra kötelező a letiltást végrehajtania, mert ha nem teszi, az megint büntetést von maga után. Szóval én az illető helyében bevallom, nem szívesen lennék most. Nem fogja sehogyan sem megúszni a tartozás kifizetését.
Kedves szomorú örökös!
Kicsit álljunk meg... Jelenleg még nincs ( NINCS ) folyamatban végrehajtási eljárás! Még jogerős fizetési meghagyás sincs...Sem bírói ítélet, így végrehajtási kényszerrel behajtható összeg sincs.
Magyarul túlszaladsz egy kicsit a kérdésen.... De a kérdező leírta magánszemély ellen adta be a fizetési meghagyást. Ha a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, akkor is a magánszemély vagyonára terjed ki. Azt meg a bíróság és a végrehajtó fogja megállapítani, hogy a KFT-ben lévő vagyon végrehajtás alá vonható-e vagy sem az adós magánszemély tartozása kapcsán.
Vadsuhanc
„Magyarul túlszaladsz egy kicsit a kérdésen..........a bíróság és a végrehajtó fogja megállapítani, hogy a KFT-ben lévő vagyon végrehajtás alá vonható-e vagy sem az adós magánszemély tartozása kapcsán.”
Nem konkrétumokat írtam, hanem azt, hogy feltehetően mi várható. És egyáltalán nem én írtam, hanem drbjozsef, hogy a végrehajtás alá került magánszemély (vagy nevezzük egyéni vállalkozónak) kft-vagyonrésze simán lefoglalható a végrehajtó által, mert az már nem a cég, hanem a tag, azaz a magánszemély vagyonának számít. Innen kezdve jön minden még, amit leírtam. De nem szeretném magam ismételni. Volt nekem is egy kft-m, ami becsődölt, immár több mint 3 éve fel is számolták. Azóta tiszta vagyok, minden megítélt tartozást kamatostul rendeztem anyagilag tavaly tavasszal, amikor jelentkeztek érte végre hivatalosan. És hát innen van minden információm azokról, amiket leírtam.
szomoru örökös.....
- Rendben..
- Nálam édesanyámnak volt KFT-je.. Bíróság állapította meg a személyi felelősségét a tartozás miatt. Én örököltem. Gerbera317 és KBS tanácsai alapján egy egy oldalas levélben kérelmezve a végrehajtási lapot a Törvényszék visszavonta. Én sem tartozom már kb 15 millió forinttal.........
Most akkor mi van?
Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólást, nagyon hasznos volt.
Na ebből sokat tanultam...
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02