Egyszemélyes Bt. - ből Kft

Bogi78 # 2025.01.25. 15:28

osztap,

köszi szépen az infókat. Így már tisztábban látok.
Szerencsére van könyvelőm, akkor majd konzultálok vele, és
ma esti olvasmányként ezeket a jogszabályokat is tanulmányozom :).

osztap # 2025.01.25. 15:20

Bogi78,

Megszüntetheted a bt-t most. Vagy át is alakíthatod. De minek, ha úgy is meg akarod szüntetni, és egy cégátalakítás jó sok macera?
Mint egyedüli tag, Te hozol döntéseket a tagok gyűlése helyett is, és kültagként is lehetsz vezető tisztségviselő, ha egyébként megfelelsz a vezető tisztségviselő feltételeinek (nem vagy eltiltva, stb.)
Olvasgasd a Ptk. 3:150, 3:152, 3:155, 3:158. §-t.

Azt kell eldöntened, hogy meg akarod-e tartani az ingatlant, vagy nem. Ha igen, akkor végelszámold a bt-t, az ingatlant add ki magadnak mint kültagnak és (a hagyatékátadó végzés után mint) örökösnek természetben. Ha nem, akkor add el, és utána szüntesd meg a bt-t, megspórolsz egy illetéket. Mindkét esetben állj arra készen, hogy szja-t kell fizetned a kiadott érték és az üzletrész bekerülési értéke közötti nyereségre. Érdemes könyvelőt keresned, mielőtt belevágsz.

Bogi78 # 2025.01.25. 14:53

Ez engem is érdekelne.
Beltag halála (édesanyám) után egyedül maradtam a bt-ben, mint kültag. Új tag beléptetésére nincs lehetőségem.
Viszont a hagyatéki eljárás szinte biztos, hogy 6 hónap múlva még nem fog befejeződni, addig pedig ugye elvileg
nem tudok mit csinálni a céggel (én leginkább megszüntetni szeretném, mert nincs bevétele, nem használtuk semmire).
Csakhogy anyukám lakásának fele a kétszemélyes bt-nk tulajdona, így ahhoz, hogy megszüntessem
a csonkán maradt bt-t, el kellene adnom a lakást - no de hát ezt is csak a hagyatéki végzés után tehetem meg (Egyedüli örökös vagyok, tehát a lakás másik felének tulajdona, illetve a bt-ből anyukám minden joga rám fog szállni.)
No de mi lesz, ha a cégbíróság szól, hogy állítsam helyre a törvényes működést, viszont még nincs hagyatéki végzés? Ugye ebből nem lehet bajom?
Az ügyvédem azt javasolta, alakítsuk át a bt-t egyszemélyes kft-vé és így hidaljuk át a problémát. De hát ezt is csak a hagyatéki végzés után lehet, nem? Vagy kültagként (ügyvezetőként anyu helyett) már akár most átalakíthatnám? És ha a bt egyszemélyes kft-vé válik, az már törvényes működésnek számít ilyen esetben? (És azután szépen eladom a lakást, ahogy gondoltam, és megszüntetem ezt az egyszemélyes kft-t?)
Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2006.08.24. 16:40

A törvény valóban nem egyértelmű, nem is túl jó a szövegezése szerintem. Egyrészt azt mondja, hogy ha a társaságból valamennyi beltag vagy valamennyi kültag kiválik, a társaság az utolsó beltag vagy az utolsó kültag kiválásától számított hat hónapos jogvesztő határidő elteltével megszűnik, kivéve, ha a társaság e határidőn belül a társasági szerződése módosításával a betéti társaságként vagy közkereseti társaságként való működés törvényes feltételeit megteremti, és ezt a változást a cégbíróságnak bejelenti.

Ugyanakkor ha a társaságnak nem maradt üzletvezetésre és képviseletre jogosult tagja, a fenti bejelentés megtételéig, illetve a jogvesztő határidő eredménytelen eltelte esetén a végelszámoló kijelöléséig a kültagot is a társaság üzletvezetésére és képviseletére jogosultnak kell tekinteni.

Azért nyilván ilyenkor a kültag kft-vé is alakíthatja a céget, de jobb lenne, ha a jogszabály is alátámasztaná ezt.

Kérdező # 2006.08.24. 16:05

Köszönöm a választ.

Rendes felmondásról van szó.

Kérdező

Dr.Attika # 2006.08.24. 15:22

Olyan nincs, hogy kilépett a beltag. Gondolom itt rendes, vagy azonnali felmondásról van szó. Ha rendes a felmondás, akkor az csak három hónapra lehetséges. Azonnalinál pedig a másik tag súlyos szerződésszegése szükséges, vagy a másik tag olyan magatartása, hogy a vele való együttműködése lehetlen. Ez azért lényeges, mert jogszerű "beltagi távozás" után, van lehetőség arra, hogy a kültag a cégképviseletét átvegye ( Gt. 110.§ (2) bek-ben meghatározottak szerint és így az átalakulást levezényelheti új beltag beléptetése nélkül.

Kérdező # 2006.08.24. 14:49

Ha a beltag most kilépett a bt-ből a megmaradt 1 kültag átalakíthatja a bt-t kft-vé 1 lépésben azaz ne kelljen közben beltagot beléptetnie 6 hónapon belül ?

Kérdező