Kft tőrzstőkének csak az 50%-át fizették be a bankszámlára alakuláskor, a második részt egy éven belül kell befizetni, és annak tényét a cégbíróságon bejelenteni.Ez a befizetés csak bankszámlára történhet, vagy a készpénzt a házi pénztárba is be lehet fizetni és aztán lehet nyilatkozni a befizetés tényéről.
Aki tud segítsen!
Köszönöm Durst Panni
KFT tőrzstőke befizetés
Csak bankszámlára. Egyebet a cégbíró nem fogad el. Tuti.
Ügyvéd - Társasági szakjogász
Én ismerek olyan cége/ke/t akik már öt éve nem fizetté be a törzstöke 50%-át és a cégbíróság nem regál semmit söt még soha nem adtak le merleget sem az IM-nek sem a CB-nek. /Gondolom ezzel nem vagyok egyedül/
Egyébként Két Lotti szerintend a pótbefizetést be lehet fizetni házipénztárba? mert erröl nem találtam semmi kógens elöírást a Ctv-ben. Köszi.
Ó persze, ilyen cég sok van. A szabályokat természetesen lehet be nem tartani....
Én ismerek egy csomó olyan céget, ami régen nem múködik, de semmi nem történik velük, hiában van apeh tartozásuk.
Nekem sok ötletem lenne, hogy hogyan lehetne megfogni ezeket az eltűnt cégeket, asszem lassan megírom..:-))
A pótbefizetésre semmi nem írja elő, hogy azt is bankszámlára kéne fizetni, tehát lehet simán pénztárba is fizetni.
üdv.
Tiszteletem minden Szakértőnek!
Az lenne a kérdésem,hogy hogy lehet megoldani a következő problémát?
- Van egy BT,amely közel 7 éve működik.Eddig idő hiányában csak létezett,de szinte profitot nem hozott.1 éve profilt váltott (több időt fordítottunk rá)és átfordult nyereségessé.Férj beltag,feleség kültag,egyikünknek sem fő tevékenység a Bt.Szeretnénk Kft-vé átalakulni,ugyanis félünk ettől a "beltag teljes vagyonával felel" dolog miatt,noha nem végez a Bt. semmiféle olyan tevékenységet,hogy nagyon aggódnunk kellene.Hitelt nem vett fel a BT,tartozása nincs.
- A BT. vagyona kp.-ben kb. 500eFt, eszközökben kb. 1 millióFt. A tőrzstőkéhez pedig ugye 3millió Ft kellene.
- Hogy lehet ezt megoldani? A jelenlegi helyzetben kb. 2 év alatt tudnánk összehozni a 3 milliót.
- Mint Kft több lehetőségünk lenne szerződéskötésekre,több bevételre.
Várom értékes gondolataitokat.Előre is köszönöm.
Én mindenkit le szoktam besznélni a kft.-vé alakulásról, hacsak nincs a bt-ben olyan jelentős elkönyvelt veszteség, amit célszerű lenne továbbvinni. Ezt a könyvelő meg tudja mondani.
Ugyanis az átalakulásnak sokkal jelentősebb a költsége mint egy új kft. megalapításának. Plusz költség ugyanis a kétszeri átalakulási közzétételi dík (30,000 Ft), plusz kétszeri könyvvizsgálói díj a mérleges auditjáért (ezt nem tudom, mennyiért csinálják, de tapasztalatom szerint minimum 100,000 Ft).
Az átalakulási mérlegekért a könyvelő is plusz díjat szokot szedni, és bevallom, nálunk az ügyvédi munkadíj is másfélszerese átalakulás esetén az alapításhoz számítva.
Ha a bt-nek nincs tartozása, akkor a megszüntetés nagyon egyszerű, és új céget alapítani 1,5 millió forintos kezdőbefizetéssel is lehet. A bt. megszüntetéskor azonban felmerülhet a ki nem vett osztalék leadózása is. Tehát ez egy komplex kérdés, és minenképp először érdemes a könyvelővel beszélni, mert a konkrét könyvelési számok nélkül nehéz tanácsot adni.
üdv.
Sziasztok!
Kft alapításánál , ha befizetik a bankba a 3 milliót, akkor van kikötés, hogy meddig kell a pénzt a bankban tartani?
Ameddig be nem mutatják a cégbíróság által kiadott tanúsítványt.
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
Üdvözletem,
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a törzstőke második felének a befizetését szeretném most megtenni, de nem tudom, hogy azt mennyi idő után vehetem ki. Mert a megalakulásnál az OK, hogy addig amíg a cégbírűság vissza nem igazol, de a második felénél mennyi idő ? Mert erre úgytudom van valami jogszabály. Volt olyan, hogy 3 hónap, volt hogy 48 óra, meg 24 is azt hiszem, de nem tudom most hogy áll ez a dolog. Bank ügyfélszolgálata (2 bankot hívtam, egyik sem...) nem tudta megmondani...
Előre is köszönöm a választ!
G
clarissa:
Akár aznap ki is veheted a pénzt.
Berakod reggel 9-kor, aztán kérsz egy számlabefizetési igazolást, délután 2-kor meg kiveszed a pénzt.
Az igazolást bemutatod a cégbiróságon, a céget bejegyzi.
A CB-nek csak a papir-igazolás fontos.
Nálunk igy történt.
A CB-t aztán nem érdekli, van-e pénz, mi lett vele, meg hogy a cég egyáltalán csinál-e valamit...
Éves beszámolókat meg lehet gyártani dögivel.
Ez egy jogi fórum... Az, hogy egyesek követnek el bűncselekményt, bűnügyi hír - de nem jogi válasz.
GodZso: egyáltalán nem "veheted ki" a törzstőkét, mert az nem a tiéd, hanem a társaságé. Abból kifizetni a társaság nevében, a bevételszerző tevékenység érdekében felmerült kiadásokat lehet. Azt viszont valóban akár azonnal.
Nálunk rt-ről volt szó (lehet, az más?)
Miért lenne bűnügy? Talán van valami jogszabály, amely szerint az lenne?
Ne viccelődj már velem! A társaság vagyonával (beleértve a készpénzvagyont is) a sajátodként rendelkezni sikkasztás. Úgy alapítani társaságot, hogy a törzstőke fiktív, jó eséllyel csaláshoz, hitelezési csaláshoz vagy valami hasonlóhoz vezet.
KBS: nyugalom. Csak annyit irtak, hogy kiveszik a törzstőke összegét a bankból. Hogy mitre költik, arról már nem szól a fáma. Egyébként ezt sem tiltja semi sem, mert ezt is le lehet dokumentálni (pl. kölcsönnyújtás a tagnak).
Egyesek ilyen jóhiszemű adóellenőrökről és gazdasági nyomozókról álmodnak. :)
Szerintem a törzstőke terhére kölcsön sem nyújtható a tagnak.
Kösözönöm a választ ! A banki kivét után pénztárba tenném. gondolom ez így nem bűncselekmény. Tehát pénztárban lehet nem ? Csak nem farigcsálja a bank a pénzt.
A pénztárban lehet. Sőt, a cég érdekében költeni is lehet, de a cég azt valóban nem fizetheti ki a tagnak még kölcsönként sem.
Egyébként az új szabály szerint nem kell igazolni banki papírral a törzstőke befizetését, csak az ügyvezető - büntetőjogi felelősség mellett - erről nyilatkozik.
Godzso
Szerintem, nyugodtan.
És, ahogy elnézem a beirásokat, tanult kollégáim sem említettek egy jogszabályt sem, meddig kellene bankban pihentetni a pénzt.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02