ÁFA nélkül cégbe vitt autó eladása

Teleport # 2012.05.26. 10:16

Üdvözlök mindenkit!
Nem tudom, hogy jó blogban teszem e fel a kérdésemet? Azért megpróbálom, hátha van valakinek helytálló információja ill. vélemnye.
Céges autóról van szó. Balset következtében összetört. Az autó javíttatása folyamatban van. Kérdés: Ez után is vissza lehet igényelni az áfát? A biztosító fizet, de azt mondták, hogy nyilatkozi kell feléjük az ÁFA tekintetében.
A társaság ÁFA körös, tehát nekem logikus lenne, hogy a javíttatás után is visszaigényelhető az áfa. Ebben az esetben a biztosító a számla nettó összegét veszi alapul?
Ha arról szól a nyilatkozatm, hogy nincs lehetőség az áfa visszaigénylésére, akkor a szla. bruttó összegét veszi figyelembe a biztosító?
Éppen elég baj, hogy kiesett az autó a munkából, nem lenne jó még az áfát is bukni rajta.
A tanácsokat és segítséget előre is köszönöm.

Rexor # 2005.05.25. 13:52

Petrocelli ellent lehet mondani :) A lényeg, hogy a társaság alanya az általános forgalmi adónak, így függetlenül attól, hogy foglalkozik e kereskedelemmel vagy sem áfás számlát kell kiállítania, mivel termékértékesítésről van szó (lásd áfa törvény személyi és tárgyi hatálya).

Petrocelli # 2005.05.25. 13:49

Nem vagyok kompetens de mégi smegpróbálok ellent mondani. Ha a cég nem fogalalkozik autókerekedelemmel, akkor azt az autó egyszerüen eladja és nem állít róla ki számlát. Biztos hogy ez így áfás ?

Rexor # 2005.05.24. 14:20

Kamilla a különbözeti áfa egy speciális lehetőség, de csak azoknál akik továbbértékesítési célból vásárolnak terméket. De továbbértékesítés esetén a gépjárműre eső áfa is levonható (persze a továbbértékesítésnek megvannak a feltételei, pl. nem használhatja saját célra).

Petrocelli, az autó magánszemélytől lett beszerezve áfa nélkül, most eladja áfásan, de nem ő fizeti meg az áfát, hanem a vevő.

kamilla1 # 2005.05.24. 12:58

Kedves Petrocelli!
Sajnos az áfa törvény miatt. Ha egy áfa körbe tartozó cég eladja egy eszközét, köteles arról számlát kiállítani, az áfát felszámítani és befizetni. Akkor is, ha a beszerzésekor nem igényelt vissza utána áfát, pl. mert alanyi adómentes volt akitől vette, vagy magánszemély és csak adásvételi szerződése van a beszerzésről.
Ezen sokat bukhat egy cég, ha pl. nem különbözeti áfás. Úgy szokták kijátszani, hogy magánszemélynek adják el, akinek nem fontos hogy mennyiről szól a szla. Vagy amikor magánszemélytől vesz egy cég autót, akkor "átfuttatják egy ilyen különbözeti áfás cégen.
Van még néhány ilyen buktató a törvényben amire oda kell figyelni.

Petrocelli # 2005.05.24. 12:38

Nem vagyok adószakértő de szerintem nem kell áfát fizetni. Az áfát megfizették amikor újonnan megvették vagy behozták. A cég pedig nem vonhatta le az autó áfáját és vissza sem igényelhette. akkor miért is fizetne megint áfát ???

kamilla1 # 2005.05.24. 11:29

Szerintem erre csak akkor van lehetőség, ha a cég bejelentkezik a különbözeti áfa körbe. Csak azt nem tudom, hogy ezt év közben megteheti-e? Lehet hogy csak év végén teheti meg a következő gazdasági évre vonatkozóan, ebben nem vagyok biztos.
Ebben az esetben egyébként csak az után az összeg után kell befizetni az áfát, ami a pozitív árrés. Vagyis ha többért adta el, mint amennyiért vette.

Rexor # 2005.05.11. 06:37

Nem ti fizetitek az áfát, hanem a vevő, a Kft. csak bevallja és megfizeti az apehnak. A főkérdésre válaszolva mindenképpen ki kell állítani áfás számlát az eladásról.

dorem # 2005.05.10. 20:24

Szerintem egy könyvelőtől hamarabb választ fogsz rá kapni.:))

fogiani # 2005.05.10. 19:11

Üdv mindenkinek!
Magánszemélytől vett a Kft másfél éve egy autót, áfa nélkül. Most szeretnénk eladni (lecserélni), és nem szeretnénk befizetni utána az áfát. Van-e erre valami lehetőség?
Előre is köszi a válaszokat.