Rendben, mindkettőtöknek köszönöm a hozzászólásokat!
Törzstőke felhasználása
„tehát mondjuk fizetésekre nem költhetem.”
De.
Sorry erre már csak azt tudom mondani: hosszú :). Ha ennyire érdekel a téma iratkozz be a egy mérlegképes könyvelői (vagy egy pénzügyi ügyintézői tanfolyamar).
Ok, köszi :)!
Nem kukacoskodni akarok, de akkor ugye mégsem "arra költöm amire akarom", hiszen az eszközoldalon is rendelkezésre kell állnia a 3MFt-nyi eszköznek, tehát mondjuk fizetésekre nem költhetem.
Már csak egy kérdés, és ezzel vissza is térnék az eredeti kérdésfeltevésemre. Azt írod:
"3 milkával csökken a pénzeszközöd 3 milkával nő a tárgyi eszközöd"
A szoftver értéke megegyezik annak a beszerzési árával?
(Gondolom amortizálódik, tehát még ha beszerzéskor 3MFt-ra is értékeljük, 1-2 év elteltével már nem ér ennyit, tehát be kell vonni újabb kp-t, hogy az eszközoldalon meglegyen a 3MFt.)
Mégegyszer köszönöm a segítséged!
Javallom ne vedd el a könyvelők kenyerét, de megpróbálom egyszerűen elmagyarázni :).
A mérlegnek két oldala van az egyiket eszköznek másikat forrásnak hívjuk. Ennek a kettőnek egyeznie kell.
Tételezzük fel, hogy betolsz 3 milkát a társaságba jegyzett tőkeként, itt két dolog fog történni: forrásoldalon lesz 3 milka jegyzett tőkéd, eszközoldalon pedig 3 milka pénzeszközöd. Namármost ha a pénzeszközből veszel 3 milkáért egy szoftvert (tárgyi eszközt), akkor két dolog fog történni: 3 milkával csökken a pénzeszközöd 3 milkával nő a tárgyi eszközöd. Tehát eszköz - forrás oldal ugyannnyi maradt.
Köszönöm, igen, erre gondoltam!
Csak furcsa...beteszem, és mondjuk utána ebből fizetek bért a társaság alkalmazottainak. Felélem az egészet, és nem marad semmi.
A jogszabályban felületes átnézés után nem találtam semmit erről, de pl. a wikipedia-n az alábbit olvasom:
"a törzstőke nem lekötött tőke, azaz a működés során felhasználható, de vagy eszközben, vagy pénzben biztosítottan rendelkezésre kell állnia"
Igen, a 3 millió forintot a társaság érdekében arra költöd amire akarod. Nem kell folyamatosan a bankszámlán tartanod ennyi zsetont, ha erre gondolsz.
Kedves Rexor,
Köszönöm szépen a választ!
Értem amit írsz, de másra szerettem volna kilyukadni.
Tegyük fel, hogy a tagok a kft-t 3 MFt jegyzett tőkével, kizárólag készpénz bevitelével alapítják meg.
Az alapításkor rendelkezésre bocsátott 3 MFt ezután felhasználható arra, hogy abból a társaság megvásárolja a kérdéses szoftvert?
(A törzstőkét nem akarom tehát módosítani, csak a 3 MFt-ot szeretném szoftvervásárlásra fordítani.)
Hm., remélem van könyvelője a Kft-nek , mert kisebb kavar van itt :).
Tehát a törzstőke - alapvetően a jegyzett tőke - a forrásoldalon helyezkedik el. A törzstőke nagyon ritkán és speciális esetekben módosítható alapveteően jegyzett tőke emelésekor vagy csökkentésekor (minden esetben cégbírósági eljárás szükségeltetik).
Ha egy társaság szoftvert vásrol ez az eszközoldalon lesz, semmi köze nincs a törzstőkéhez.
Ha vásároltok egy szoftvert attól még a jegyzett tőke nem fog változni, csak lesz egy plusz eszköze a társaságnak.
Olyan megoldás persze lehetséges, hogy a társaság tulajdonosai olyan módon emelik a jegyzett tőkét, hogy nem pénzt adnak a társaságnak, hanem eszközt apportálnak (ez akér egy szoftver is lehet), de ebben az esetben is kell cégbírósági eljárás.
Tisztelt fórumozók!
Lehetséges egy kft törzstőkéjét olyan módon felhasználni, hogy abból egy, a vállalkozás tevékenységének folytatásához elengedhetetlen, egyedi szoftvert fejlesztetünk ki és vásárolunk meg?
Ebben az esetben a szoftver tulajdonjoga lehet része a törzstőkének?
A szoftver értéke megegyezik az érte kifizetett összeggel?
Ki, mikor és hogyan ellenőrzi a törzstőke rendelkezésre állását?
Előre is köszönöm szépen a válaszokat!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02