Kft. - s kérdések


Kacsa1111 # 2013.04.08. 16:17

Kedves kbs,

igazad van, bár kötöszködő hajlamom erősen felbuzgott, és hajlottam először a fellebbezésre, de rájöttem, hogy nem a cégbirit csak magamat büntetném vele...
viszont akkor neked sincs ötleted az "üzleti körre" vonatkozóan? van-e arra valami BH vagy akármi, hogy ha egy cég a cégeljárás, peres eljárás során nyilatkozik, akkor az az üzleti körébe esik, és ezért tanúk nélkül is tbm az emígyen kiállított irat?
mert azért írnék neki egy levelet, hogy "nesze, itt van, amit kértél, de attól még te vagy a hülye".:)


Kacsa11

gizi39 # 2013.04.14. 14:03

Tisztelt Jogászok!

Lehet,hogy naív kérdés, de azért fordulok hozzátok,mert abszolút tájékozatlan vagyok.

Adott egy Kft.
A házasság megkötése után alapította meg a feleség úgy, hogy nem kötöttek házassági szerződést.

A meglévő közös vagyont tették pénzzé: a férj lakása,kocsija,s az asszony nevére.

Történt, hogy az asszony kivont a Kft-ből megfelelő
mennyiségű pénzt, s abból egymásik Kft-t alapított a saját apja nevére.

Egyéb okok miatt is a házasságuk válságba került.
Az asszony váltog erősködik,hogy a férjnek semmi köze nincs ahhoz a KFt-hez.

Az újhoz meg főleg nem.

Kérdéseim:

1.lehetséges-e, hogy a férj eredménnyel vagyonmegosztást kérjen?

2.lehetséges-e, hogy az asszony úgy mentse ki a nevén lévő KFt-ből az összes vagyont, hogy a saját apja nevére alapított új Kft-be apportálja valamiképpen, s annak eredményeként meghiúsítsa a vagyonmegosztást?

Sajnos a széles famíliánkban történt az eset, s szeretnénk, ha a férjet nem tudná a hölgy jogi következmények nélkül teljesen kifosztani.

Köszönettel:
gizi39

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.14. 15:04

Bizonyítás kérdése. Az viszont lehet nehéz, kutya nehéz és lehetetlen.

gizi39 # 2013.04.14. 15:33

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm szépen! :-)

Vajon mi a módja?
Honnan induljon ki, hogy be tudja bizonyítani? :-((

Üdvözlettel:
gizi39

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.14. 15:41

Egy ügyvédi irodából.

ObudaFan # 2013.04.14. 16:37

Azt azért innen a távolból senki nem fogja tudni megmondani, hogy hogyan lehet ezt bizonyítani. Esetleg tanúkkal, ha vannak.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.04.15. 06:49

Egy személyes az a Kft.?

A házasság alatt is van lehetőség a vagyonmegosztásra. Kérni kell a meglévő Kft-re.

ius latratus # 2013.04.15. 09:12

Ismét én...ez már megint meghaladja az elvárható ismereteit az embernek, legalábbis így gondolom.
Nyíregyházi Törvényszék végzésére (KFT. felszámolási eljárás megindítása)kértünk 45 nap haladékot, majd fellebbezést nyújtottunk be az Ítélőtáblához. Itt kaptunk még 25 nap türelmi időt, azonban ez is lejár a mai nappal.
Kérdéseim:
Mennyi idő az, amíg a cég számláját a felszámoló elérheti? Konkrétan: A cég ÁFA-visszaigénylésének a kifizetési napja 2013. 04. 21.
A bíró viszont a mai napig adott haladékot arra nézvést, hogy kielégítsék a felszámolást kérő igényét.
Ez nem következett be, nem is fog. A bürokratikus időszakba még belefér, vagy akár már holnap, holnap után várható a zárolás? Vagy van még 5-6 nap átmeneti, ügyintézési (felszámoló, cégbíróság stb.) esély?
Családon belüli a társaság, eddig tudtam segíteni, ez a része már számomra nem ismert.
Köszönöm mindenkinek, aki értő hozzászólásával érdemi infót közöl.

wers # 2013.04.15. 09:32

Elindítják a felszámolást, így is kaptak elég időt - gyanítom ennek átfitási ideje mindenhol más. (gondolj bele a másik fél helyzetébe, aki már teljesített, és lehet hitelt kell felvennie, hogy fedezze kiadásait)

A debreceni nagytiszteletű bíróságnál még nem tudtunk elérni egy összeg kifizetését, ami munkát 2010-ben elvégeztünk.

Csak azt nem értem, miért nem tudtak a felek megegyezni. Szerintem ha korrektül odaáll, és azt mondja, én ezt 2013.04.21-én tudom kifizetni, nem számoltatja fel a céget a másik fél. Vélhetően nem ez történt, hanem nem veszik fel a telefont, az illetékes max. éjjel kettő és három között lenne elérhető (de csak ha holdtölte van), levélre, felszólítésra nem válaszol stb.
Mosly, ítélet, fizetni kell. Vörös fej, mikor megkapja a 45 napot, lila fej, mikor még 25-öt. (ez az én pénzügyesem rakciója)

ius latratus # 2013.04.15. 11:22

"Elindítják a felszámolást, így is kaptak elég időt - gyanítom ennek átfitási ideje mindenhol más. "

Tudom. Nem is a jogi része érdekelt (ezzel magam is némileg tisztában vagyok, mint tudod), hanem az, ahonnan a bíró látja, hogy nem érkezett utalás a felszámolást kérőnek. Na, innen mennyi idő, amíg a cég nem férhet hozzá a számlájához. Kb.

" Vélhetően nem ez történt, hanem nem veszik fel a telefont, az illetékes max. éjjel kettő és három között lenne elérhető (de csak ha holdtölte van), levélre, felszólítésra nem válaszol stb."

Na, ez meg hogy jön ide? Nem erkölcsről jöttem tanácsot kérni...
S nem is megyek bele abba, hogy én is arra hivatkozzak, hogy ennek a cégnek is mennyi kintlévősége van. Mert a kérdés lényege már ezen nagyon is túl van.

wers # 2013.04.15. 11:31

akár másnap számíthat rá, holnap értesít a hitelező, hogy nem történt teljesítés, már aznap zár alá kerülhet

Egy Balassagyarmati cég kb. 4 éve, mikor meglátta a végzést a cége felszámolásáról, aznap kocsiba ült, és kp. idehozta a pénzt ijedtében, mert az ügyvédje biztos ami biztos ezt javasolta.

ius latratus # 2013.04.15. 12:23

"akár másnap számíthat rá, holnap értesít a hitelező, hogy nem történt teljesítés, már aznap zár alá kerülhet"

Remélem valaki megcáfol.
:)

wers # 2013.04.15. 12:27

egyébként, ha nem is zárolják, a számlán lévő összeghez már nem nyúlhat holnaptól. a cég felszámolásának hivatalos kezdőnapja a holnapi nap lesz, sőt azt sem teheti meg, kp-s számlát állít ki, és kp vesz át pént. Innen től büntetik még azt a céget is, aki neki kp fizet.

ius latratus # 2013.04.15. 13:04

"egyébként, ha nem is zárolják, a számlán lévő összeghez már nem nyúlhat holnaptól. a cég felszámolásának hivatalos kezdőnapja a holnapi nap lesz, sőt azt sem teheti meg, kp-s számlát állít ki, és kp vesz át pént."

Persze, persze. Most továbbképzést tartasz nekem?

wers # 2013.04.15. 13:08

isten ments, csak innen közelítve mindegy mennyi idő tellik el nem?

ius latratus # 2013.04.15. 14:12

Megoldódott.
A bíró rendes, még vár picikét...
S nem fejteném ki bővebben.
:)

"isten ments, csak innen közelítve mindegy mennyi idő tellik el nem?"

Nem éppen.

:)

Helpsos # 2013.04.16. 13:32

Tisztelt Szakértők,

Egy sürgős kérdésem lenne:

Kft ügyvezetője által összehívott taggyűlés meghívójában szereplel egy dátum és határozatképtelenség esetén egy későbbi.

A Kft-ben két tulajdonos van. Az ügyvezető többségi tulajdonos, a másik tag a maradék tulajdonnal rendelkezik.

Meddig kell jelezni, ha a tag nem tud megjelenni a taggyűlésen az első időponban, csak a másodikon?

Meddig kell, hogy odaérjen levél, e-mail?

Eddig úgy volt, hogy jó lesz az első időpont és nagyon kevés idő maradt.

Köszönettel várom mielőbbi válaszukat!

ObudaFan # 2013.04.17. 09:57

Az a baj, hogy hiába jelzed, így szabályszerűen összehívottnak minősül a taggyűlés. Megegyezni nem tudtok abban, hogy ne akkor legyen megtartva? Meghatalmazottat nem tudsz küldeni?

Helpsos # 2013.04.17. 12:25

Megegyezni nem lehet, mert nem hajlandó az ügyvezető kommunikálni. Nagyon elmérgesedett a helyzet. Már per is lesz belőle sajnos. A napirendi pontokban csak a kisebbségi tagra vonatkozó kérdések-re kíván válaszokat kapni. Korábban a tag is cégvezető volt, de egy harmadik felet kivásárolva többségre jutott a mostani cégvezető és leváltotta a megmaradt tagot. Meghatalmazottat nem tud küldeni, és ha az időpont jó is lenne, a helyzetre való tekintettel jogi képviselő nélkül nem menne el.
Mivel a tag nincs ott, akkor nem kap válaszokat a kérdésekre és nem tud továbbhaladni az ügyeiben. Ilyenkor mi a helyzet? Kénytelen a később megjelent időpontra összehívni a taggyűlést, mert tulajdonképpen nem történik semmi?

Köszönöm.

messzelato # 2013.04.17. 16:39

Tisztelt Fórumozók! Régebben volt egy olyan jogszabály, hogy ha egy cég telephelyére, vagy székhelyére küldött tértivevényes küldeményt két alkalommal nem veszi át, akkor kezdeményezhető a cég töröltetése a cégjegyzékből. Él-e még ez a jogszabály, és ha igen, hol kell a töröltetést kezdeményezni? Várom megtisztelő válaszaitokat! Üdvözlettel! messzelátó

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.17. 19:03

Azért ez nem egészen így megy. Maradjunk annyiban, hogy a székhelyén nem fellelhető céggel szemben törvényességi felügyeleti eljárásnak van helye.

ObudaFan # 2013.04.17. 21:22

És ha a cégbíróság levelét átveszik, akkor már meg is szűnik a törvényességi felügyeleti eljárás.
Egyébként az illetékes cégbíróságon lehet az eljárást elindítani.

messzelato # 2013.04.18. 07:43

Tisztelt Urak! Köszönöm a gyors válaszokat! messzelátó

messzelato # 2013.04.19. 14:30

Tisztelt Urak! Amúgy az alantin kérdésem a következők miatt merült fel. És ez is egy jogi kérdés, tehát talán van valakinek ötlete, mit tegyek. Vállalkozásom 2010-ben elvégzett egy munkát egy nyomdaipari cégnek. A generál vállalkozó nem én voltam, hanem egy másik, nyomdászati termékeket forgalmazó cég. Szerződést is velük kötöttem. A munkát hibátlanul, korrektül elvégeztük, és ki is fizették. Igaz nem egyben, hanem több apróbb részletben, de legalább fizettek. Csak az 5% jó teljesítési garancia maradt a cégnél, mert állítólag erre őket is kötelezték. Aztán letelt az egy év, és én megkerestem a a céget, hogy ejtsük meg a műszaki bejárást, és mivel semmi hiba nem volt az eltelt egy év alatt, kértem, hogy rendezzék az 5% díjat. A cég húzta, halasztotta az időt, nem volt hajlandó felvenni a kapcsolatot a nyomdával, mind addig amíg egyszer csak meg nem jelentek a végrehajtók, és zárolták a nyomdaipari céget. De a műszaki vezetőség még a helyén volt, tehát még akkor is lett volna mód rá, hogy szülessen egy jegyzőkönyv, de ezt rendre elszabotálta a cég. Aztán elérkezett egy olyan idő, amikor formailag lakat került a nyomdára, és ez után már a cég arra hivatkozva, hogy nincs nullás jegyzőkönyv, nem hajlandó fizetni. Én persze kénytelen voltam mindent, és mindenkit kifizetni. A cég azt állítja, hogy ők sem kapták meg a pénzüket, igaz nem is kellet a pénzt tovább adni nekem. Szóval én buktam úgy 500 ezer forintot, ami után persze az ÁFA-t be kellett fizetnem. Ha van valakinek ötlete, kérem írja itt meg nekem. Üdvözlettel! messzelátó

ObudaFan # 2013.04.19. 17:31

Ha jól értem, nem az a cég került felszámolás alá, akivel szerződésed van. Akkor pedig pert indíthatsz.