Kft. - s kérdések


Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.07. 13:23

A bejelentés ingyenes.

xdri # 2012.11.07. 13:21

A cégbírósági eljárások nem ingyenesek, ráadásul ügyvédet is fizetni kell.
www.drhalasz.eoldal.hu

gabb # 2012.11.06. 16:20

Tisztelt Fórumozók!

Egy problémámra szeretnék megoldást találni. Jó pár évvel ezelőtt alapítottunk egy kft-t. Az ügyvezető engem nevezett ki cégvezetőnek. Ezt a beosztást megbízás alapján végeeztem, emellett bolti eladó munkaköröm volt.
Idén januárban megszűnt a munkaviszonyom, viszont a kft ügyvezetője a mai napig nem töröltetett a cégjezgyzékből. Egy céges ügyekkel foglalkozó ügyvéd azt tanácsolta, hogy mondjak le én, és írjak egy felszólító levelet, melyben felszólítom a kft ügyvezetőjét, hogy intézkedjen. Ha ennek sem tesz eleget, akkor törvényességi felügyeleti eljárási kérelmet adjak be, és majd a cégbíróság kötelezni fogja a kft-t a törlésre.
A kérdésem az, hogy a munkaviszony megszűnésével a cégvezetői megbizatás is véget ér, vagy nem?
Jár-e valamilyen költséggel a részemre az eljárás megindítása?

Elnézését, ha kicsit értelmetlenül fogalmaztam.

Köszönöm előre is a válaszokat.

ObudaFan # 2012.11.06. 11:08

Ha a cégbíróságnak bejelented, hogy lemondtál az ügyvezetőségről, az lesz az első, hoyg megindítja a törvényességi felügyeleti eljárást, aminek azért anyagi konzekvenciái is vannak.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.06. 10:59

addig új ügyvezetőt sem tudok választani.
Miért nem?

és meddig működhet a kft. ügyvezető nélkül?
Semeddig.

Szerintem egyszemélyes kft. tag-ügyvezetője nem mondhat le anélkül, hogy rögtön másik ügyvezetőt bízna meg, ez minimum joggal való visszaélés lenne.

Alvin1 # 2012.11.06. 08:18

Szeretnék információt kérni ügyvezetőség lemondásával kapcsolatban.

Adott egy Kft. aminek én vagyok az egyetlen tulajdonosa és az ügyvezetője is. Új munkahelyen fogok dolgozni amely mellett nem tölthetek be gazdasági társaságnál ügyvezetői tisztséget. A Kft-t megszüntetni nem szeretném mert van aki megvásárolná a tulajdont és tovább működtetné a kft-t.
A gond csak az, hogy a tulajdont nem tudja megvásárolni a leendő tulajdonos addig a napig ameddig munkába állok az új munkahelyen és addig új ügyvezetőt sem tudok választani.

A kérdésem az lenne, hogy ha lemondok az ügyvezetőségemről és azt saját magam mint tulajdonos el is fogadom, akkor hová kell bejelenteni ezt és meddig működhet a kft. ügyvezető nélkül?
Válaszokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2012.11.01. 15:59

Ha a különböző internetes tájékoztatókat olvasom, főleg a könyvelőknek szólókat, akkor én is mindenhol ezt olvasom. Csak a törvényben nem. Én abban azt látom, hogy az adatokat kell bejelenteni, meg a székhelyigazolást csatolni, esetleg kézbesítési meghatalmazottat megnevezni.
A társasági szerződésnek az új szabály szerint valóban kötelező tartalmi eleme a születési idő, csakhogy én nem látok a törvényben kötelező határidőt a megváltoztatásra. Ráadásul a Ctv. átmeneti rendelkezései szerint a kötelező adatok bejelentése, valamint a székhelyigazolás csatolása illeték- és költségtérítés-mentes, de a társasági szerződés módosítása már nem az.
Ha valaki máshogy látja és az ellentétes véleményét jogszabállyal is alá tudja támasztani, az mindenképpen szóljon, mert jó lenne biztosan tudni, hogy mit is kell csinálni, még mielőtt indul a roham.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.01. 15:13

Azt mégse tanácsolhatjuk, hogy töressétek el a lábát.

Melyik adat lenne az a könyvelő szerint, amelyik miatt módosítani kell a társasági szerződést?

Magypet # 2012.11.01. 15:02

Köszönöm.
Tényleg nagyon jó lenne, ha nem kellene ezért módosítani a tsz-t, de nekem ezt mondta a könyvelőm.
A kizárásról azt hallottam, hogy nagyon nehéz ügy, a bíróság állítólag eléggé a kizárt tag mellett áll. Valamint ez esetben (bár van elővásárlási jogunk) megveheti egy ismerőse is a tulajdonrészét, amivel csöbörből vödörbe kerülünk. Kifizetni viszont nem biztos hogy ki tudnánk a jelent helyzetben.

ObudaFan # 2012.10.31. 21:42

Február 1-ig kell az adatokat bejelenteni, de én nem látom a törvényben, hogy feltétlenül módosítani is kell eddig a társasági szerződést. Már csak azért is érdekes kérdés, mert a tsz módosítás az már nem feltétlenül illetékmentes, mert nincs benne a Ctv. átmeneti rendelkezések felsorolásában.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.31. 19:52

Zárassátok ki.

Magypet # 2012.10.31. 18:52

Tisztelt jogifórum!
Egy törvény szerint módosítani kell a társasági szerződést márciusig, ahol fel kell tüntetni a tagok további adatait is. Viszont az egyik tulajdonossal megromlott a kapcsolatunk és ott tesz keresztbe ahol tud. Megmondta, hogy ő nem fog aláírni semmit sem. A cég viszonylag jól prosperál, de sajnos a társasági szerződés szerint azt csak egyhangú határozattal lehet módosítani. De az ugye nem lesz meg, mert ez a tag akadékoskodik, pedig a törvény kötelez minket rá.
Mit lehet ilyenkor tenni?

ObudaFan # 2012.10.18. 17:22

Szükség van.

Gyorgyusz # 2012.10.18. 11:06

Kedves Hozzáértők!

Azt szeretném megtudni, hogy amennyiben egy kft tulajdonosa egyben alkalmazott is, akkor szükség van-e munkaszerződésre, és munkaköri leírásra is, vagy nem?
Előre is köszönöm a segítséget.

Györgyusz

ObudaFan # 2012.10.12. 08:23

A taggyűlés eldönti, az ügyvezető a cég nevében a törvényszéktől kéri a felszámolás megindítását. A törvényszék elrendeli és kijelöli a felszámolót. A felszámoló értékesíti a cég vagyonát, behajtja a követeléseit, a vagyont felosztja a hitelezők között, megszünteti a céget.

Csöpi7 # 2012.10.11. 16:14

ObudaFan

Még annyi kérdésem lenne,hogy mi a menete a cég felszámolásának,csak úgy nagy vonalakban?
Előre is köszönöm a válaszát!

ObudaFan # 2012.10.11. 08:36

Csöpi7

Ha azt a pár százezer forintot kifizetitek a cégnek, akkor végelszámolással, ha nem, felszámolással. Előbbihez az ügyvédi közreműködés is kötelező, utóbbinál meg erősen ajánlott, mert azért lehet azzal bukni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.11. 07:15

Kötelező az ügyvédi közreműködés. Majd a kolléga tudja, elmondja. Persze, csak azután, ha pontosítjátok, mit kell az "átvétel" alatt érteni.

teki723 # 2012.10.10. 21:37

Tisztelt Szakértők!

Az lenne a kérdésem hogy milyen papírok kellenek illetve mi a menete egy KFT átvételének.
Köszönöm előre is!

Csöpi7 # 2012.10.05. 20:40

Tisztelt szakértők!

A férjemmel van egy 2 személyes Kft-énk,amit szeretnénk megszüntetni!Semmilyen jellegű tartozásunk nincs,éppen ezért veszteséges a cégünk pár százezer forinttal!Az lenne a kérdésem,hogy milyen módon szüntethetnénk meg a cégünket végleg?
Előre is köszönöm a választ!Ha hasonló kérdés korábban már felmerült,kérem nézzék el nekem,még teljesen új fórumozó vagyok!

ObudaFan # 2012.10.05. 14:25

Szerintem nem.

Ctv. 46. § (7) A cégbíróság a forgalom biztonsága, a hitelezői érdekek védelme érdekében - ha e törvény másként nem rendelkezik - köteles legkésőbb a cég bejegyzésére irányuló kérelem érkezésétől számított tizenöt munkanapon belül dönteni a bejegyzésről vagy a kérelem elutasításáról. A cégbíróság e határidőn belül kezdeményezi a bejegyzést elrendelő, illetőleg a bejegyzési kérelmet elutasító végzés jogi képviselő részére történő kézbesítését.
50. § (1) A változásbejegyzési eljárásra - az e törvényben foglalt kivételekkel - a cég bejegyzésére vonatkozó eljárás rendelkezései megfelelően irányadók.

Dr.Attika # 2012.10.05. 14:13

Kedves Verus53!
3 nap a törvényes határidő, ha nem kell hiánypótlást elrendelni- azaz a változási kérelem minden törvényes kelléket tartalmaz- ettől kevesebb is lehet.

Verus53 # 2012.10.05. 14:08

Kedves Hozzáértők,

Mennyi idő alatt jegyzi be a cégbíróság a társasági szerződés módosítása után a változásokat mint székhely..stb.. (Budapesti cégbíróság)?

Köszönettel

pazs # 2012.10.02. 11:10

Hogy az adós összekapja magát, ugyanis például ha pont tárgyalna valakivel a cége eladásáról vagy csak céges hitelt intéz, igencsak rossz pont a lefoglalt üzletrész.

ObudaFan # 2012.10.02. 11:09

Nem a törzstőkét foglalta le, hanem az üzletrészt. És nem szükséges, hogy annyiért értékesítse, amekkora a követelés.