Kft. - s kérdések


mariann76 # 2011.02.25. 12:57

Köszönöm.
Mariann

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.25. 14:51

Azt kihagyta Rexor, hogy ha táppénzre megy, akkor az első 25 napot teljes egészében ti fizetitek, aztán pedig a 30%-át.

ittatavasz # 2011.03.01. 22:14

Egy 2 személyes kft-ben fele-fele részben vagyunk tulajdonosok a férjemmel. A férjem az ügyvezető és egyben bejelentett alkalmazott. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e egyszerre mindkettőnk ügyvezető?

Ez azért lényeges, mert vendéglátással foglalkozunk, és én hiába vagyok tulajdonos és családtag nem tartózkodhatok a saját sörözőmben a pult mögött. Azt a tanácsot kaptunk egy hivatalnoktól, hogy legyünk mindketten ügyvezetők és akkor én is dolgozhatom. És elég, ha csak a férjem után fizetünk járulékot, én meg kapok egy minimális összegű tiszteletdíjat. Sajnos nem megy úgy a söröző, hogy mindkettőnk fizetését és járulékait és az összes fizetnivalót kitermelje, ezért lenne szükséges ez a megoldás.
Előre is köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.01. 22:36

Lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.01. 22:39

De attól még nem állhatsz be a pult mögé, csak ha a személyes közreműködésre is kötelezett leszel. Akkor viszont mégis csak fizetni kell a járulékokat.

ittatavasz # 2011.03.02. 08:54

Köszönöm a választ. És valamilyen más megoldás létezik-e erre, mármint, hogy ne kelljen teljes minimálbér után járulékot fizetnem, mert azt nem is tudnánk, illetve egy ember után igen, de kettő után már nem, de heti 4 órában, ez szombat estét jelent ott lehessek a pult mögött, és ha jön az apeh, ne legyen szabálytalan. Főállásom nincsen. Jelenleg munkanélküli vagyok, járulékot nem kapok.

csutamarika # 2011.03.02. 18:38

Sziasztok!

Először is köszönöm az elöző kérdésemre a választ. Most lenne egy újabb. Kapcsolt vállalkozás esetén, ha az egyik cég szlovák, a másik magyar, egymás közti átszámlázásnál, a szlovák cég kiállíthatja-e Forintban a számlát, vagy csak Euróban? Válaszotok előre is köszönöm.

Anett_ # 2011.03.25. 23:33

Üdvözlet!

A kérdésem a következő:
kft. keretén belül szeretnénk viszonteladói tevékenységet végezni (szerszámgépeket adnánk tovább), kell ehhez valamilyen kereskedelmi végzettség vagy elegendő, ha a tevékenységi köreink listájába felvesszük az adott teaort??

Sajnos sehol nem találtam meg a végzettséghez, vagy engedélyhez kötött tevékenységek listáját, valakinek esetleg lenne ötlete, hogy hol keressem kérem, írja meg!
A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

Kobun # 2011.04.15. 08:13

Üdvözlet!

Elnézést, ha nem pont ehhez a topichoz tartozik a kérdésem, illetve, ha sok butaságot kérdeznék, jelenleg a szócső szerepét töltöm be:
Sógorom Szabolcs-Sz.-B. megyében szeretne nyitni egy kis boltot. Alapvetően kiskereskedelemmel foglalkozna, de előfordulhat, hogy a határ közelsége miatt ukrán vásárlók is lennének (lehet nagyobb tételekben is). Milyen végzettséggel kell rendelkezni, ez viszonteladásnak minősül-e, vagy hagyományos vásárlásnak?
Továbbá van-e mód az Asia Centerben (EU-n belülről származó, olasz, német nyelvű) mosópor,öblítő stb. árulására? Tehát, ha ő rendelkezik a vásárlásról számlával, akkor számít-e, hogy hogyan került be az országba, van-e a terméken magyar nyelvű leírás, magyar forgalmazó stb., ill. amennyiben egy ukrán polgár ki akarja vinni az ország területéről, abból lehet-e problémája?
Válaszaitokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2011.04.15. 09:45

Magyar nyelvű leírás nyilván kell. Attól, hogy számlát tud róla bemutatni, még nem mentesül az alól, hogy az általa forgalmazott termék a magyar fogyasztóvédelmi előírásoknak mindenben megfeleljen.

elkeseredett # 2011.04.19. 09:56

Üdv. Mindenkinek!
A kérdésem a következő: Apám tagja volt egy Kft-nek. A Kft-ben való tagság örökölhető. Tehát - mivel sajnos elhunyt - a hagyaték átadása után taggá válok. Nem örülök ennek. Lehet-e az, hogy a tagságot nem öröklöm. Megtehetem-e, hogy a hagyatéki eljárásban úgy nyilatkozok, hogy ezt az egy dolgot a hagyatékból nem kérem? Egyébként nem tudom, hogy van-e a céggel valami baj. A rendelkezésemre bocsátott iratok alapján - amit becsatoltam a hagyatéki eljárásra - és az ügyvezető nyilatkozata alapján is nincs semmi. De én ebbe akkor se szeretnék beszállni. Nem értek hozzá (orvosi műszerész volt apám...). Az egyéb dolgokat, mint lakása, autója azt igen. Azok kapcsolódnak hozzám, hiszen ott nőttem fel, az utóját sokáig használtam is amig nem volt sajátom stb. Tehát megtehetem-e ezt? Van-e kizáró ok? És ha igen mi az?
Ha lehetséges és lemondok róla, akkor a cég tagjai között elosztják az Apám volt részét?????

Ha muszály megörökölnöm akkor mikor szállhatok ki belőle, és hogyan?
Köszönöm ha válaszoltok!!!!

Dr.Attika # 2011.04.19. 10:07

Üdv. "elkeseredett"!
Ez nem fórumon megválaszolható jogkérdés. Forduljon ügyvédhez.

ObudaFan # 2011.04.19. 10:12

Megtehetem-e, hogy a hagyatéki eljárásban úgy nyilatkozok, hogy ezt az egy dolgot a hagyatékból nem kérem?

Nem, külön nem tudod visszautasítani.

Ha muszáj megörökölnöm akkor mikor szállhatok ki belőle, és hogyan?

Ha legalább 75%-os üzletrészed lesz, akkor egyedül is dönthetsz a cég megszüntetéséről. Ha nem, akkor megpróbálhatsz erről megegyezni a társakkal. Ha az sem megy, akkor megpróbálhatod átruházni az üzletrészedet, ha hajlandó valaki elfogadni.

elkeseredett # 2011.04.19. 10:17

Köszönöm a választ

ObudaFan # 2011.04.19. 13:00

Nincs mit.

vörös # 2011.04.21. 09:15

Kérezni szeretném, mit kell tennem, ha egy Kft.-től a székhelyhasználatot meg akarom vonni. Köszönöm a segítséget: Zsuzsa

pazs # 2011.04.21. 09:30

Attól függ, mi a székhelyhasználat jogcíme. Kötöttetek-e szerződést, vagy nyilatkoztál, hogy hozzájárulsz etc.

Lhotse # 2011.04.21. 09:32

Ténylegesen bent van az ingatlanban a cég? (Iratok, stb. ott őrzi?)

Ha igen, akkor fel kell szólítani az ingatlan kiürítésére, ha nem megy, akkor pert lehet indítani.

Ha csak "falból" van ott a cég székhelye, vagy csak a levelek kézbesítését oldották meg ott és a központi ügyintézés helye másutt van, akkor szintén fel lehet mondani írásban a székhelyhasználatot.

Ha nem vezetik át a cégjegyzéken (pl. a levelek továbbra is a régi székhelyre jönnek), Te is bejelentheted a Cégbíróság részére, hogy a cég a továbbiakban nem jogosult a székhely használatára.

ditta616 # 2011.04.21. 11:13

Üdv! segítséget szeretnék kérni. Van 1 kft-m, de sajnos nem tudom hogyan szüntessem meg, van rajta tartozás is. Sajnos nem értek ezekhez a dolgokhoz, mert amikor megalapítottam a cégem a párom segített, de már nem vagyunk együtt- és most tanácstalan vagyok teljesen hogy mit csináljak. Ez egyszemélyes kft-most sajnos munka és ezáltal pénz nélkül vagyok. Kérem segítsenek!!

pazs # 2011.04.21. 11:16

Fordulj ügyvédhez, a megszüntetéshez mindenképpen szükséged van egyre.

ObudaFan # 2011.04.21. 12:37

Ha tartozása van a kft-nek, amit nem tud kifizetni, akkor könnyen felszámolás lesz belőle. Annak az elindításához a törvény éppen nem ír elő ügyvédkényszert, de tényleg nem ártana egyeztetned ügyvéddel.

tloszk # 2011.05.02. 22:41

Tisztelettel köszöntök minden kedves fórumozót, és válaszadót.

Sokat olvasgattam a címszavakat, de sajnos speciális problémám nem tudom hova is kellene beírnom. Bízom abban, hogy eltaláltam a topikot, ha nem kérlek igazítsatok útba hova írjak.

Feleségemmel alakítottunk egy KFT-t már régebben. Az üzlet (franchise) sajnos veszteségessé vált, így nem dolgoztunk tovább benne. Könyvelőm tanácsát kikérve nem tettünk semmit „altattuk” a céget miközben én munkát vállaltam az országon kívül. Feleségem jelenleg is munkaviszonyban van, de GYES időszakába lépett.

Vállalkozásunk működési ideje alatt lízingelünk egy személygépkocsit, amihez egy kezesre is szükségünk volt. A törlesztést a Kft-működése alatt a Kft-számlájáról utaltam. Miután nem volt bevétel, jeleztem a Lízing csoportnak, hogy magánszámlámról fog a továbbiakban érkezni a pénz. Ez mind a mai napig így is megy három éve…

Amikor kijöttem külföldre egy tartozásmentes Kft-t hagytam „aludni”. Könyvelőmmel megbeszéltem, hogy az utolsó évben csak fél hónapot dolgoztam januárban arról készít bevallást, és azt követően nullásokat évente leadjuk, még nem tudjuk becsukni teljesen a kft-t. Sajnos kb egy év elteltével kezdtem szembesülni a megkeresésekkel, amiket a volt szomszédom szorgalmasan összegyűjtött és hazalátogatásomkor átadott nekem. Természetesen felkerestem a könyvelőmet aki elmondta, hogy nem kapta meg időben a járandóságát így ő kijelentette magát a Kft-könyveléséből és nem is adott le semmit a számunkra. Nem hibáztatom, mert nekem kellett volna pontosabban fizetnem, és figyelemmel kísérni a dolgaim de hat nem tettem…

Megtudtam, hogy az APEH-felé van tartozásom. Anyagi helyzetemben azt befizetni nem tudtam így disznó módon nem is foglalkoztam vele. Azonban a napokban megtudtam, hogy a Lízing cég keres telefonon a kezesnél. Mai napon felhívtam őket és egy jogi kavalkádba kerültem aminek a megértésében kérem a segítséget…

A lízing csoport tájékoztatott, hogy az autóra foglalást adott ki az APEH, majd később elindult a felszámolás is a Kft-ellen. Ennek következtében a felszámoló biztoshoz mennek a levelek, es ezzel egy időben felmondásra is került a szerződésem. Kérték, hogy vegyem fel a kapcsolatot a felszámoló biztossal, mert ő adhat ki egy papírt ami alapján visszaállítják a szerződésem, hogy tovább fizethessem. Kérdésemre, hogy ha ennek ellenére tovább fizetem a pénzt mi történik, elmondták hogy az alaptőkém csökken vele.

Az én gondom az hogy szeretném kifizetni az autó fennmaradó törlesztő részét, mert a kezest nem szeretném belerángatni. Természetesen nem tudom egyben letenni, és a futamidő is fél éven Bellül lejárna. Most mit tegyek? Fizessem tovább, így a pénzt megfizetem a Lombard csoportnak? Gondolom, ha a felszámolóval egyeztetek, ő az APEH-nak utal először és csak utána a Lombardosoknak. Őszintén szólva semmi kedvem egyezkedni felszámoló biztossal…

Jelenleg magyarországi állandó lakcímünk a családban senkinek nincs, és ideiglenes sincs. Az autó amit keresnek már réges rég az enyészeté lett, azt előállítani nem tudom és a forgalomból is kivonták. vagyonunk nincs, csak egy kis földbirtok amit az APEH mar azt hiszem árverezett…

Mi vár rám a továbbiakban? Mire számíthatok? Tartok attól ha felfedem kilétem (külföldi tartózkodásom) én járok rosszabbul. Természetesen nem biztos, hogy jól kérdeztem, mert ugye kérdezni is tudni kell. Azonban remélem érthető a problémám lényege…

Tisztelettel…

ObudaFan # 2011.05.03. 09:45

Fel kell venni a kapcsolatot a felszámolóbiztossal és a lízingcéggel is, mert kellene csinálni egy korrekt elszámolást arról, hogy egyáltalán mi még a tartozás. Lízingről lévén szó ugyanis, a gépkocsi nem része a felszámolási vagyonnak, az a lízingcégé, aminek az értékével valamit kell kezdeni az elszámolás során. Az autó értéke persze nem lesz elég a követelés kiegyenlítésére, és a felszámolásban az adótartozás valóban meg fogja előzni a lízingcég további követelését.

Eaglet # 2011.05.04. 14:31

Ha kétszemélyes kft alakul, akkor ha készpénzzel történik az alapítás jól tudom, hogy a bejegyzést követő 8 napon belül elég letenni 100.000.-ft-ot és a fennmaradó 400.000 Ft-ot pedig 1 éven belül? A 400.000 Ft cégbíróság felé jelentése újabb ügyvédi költséget jelent, vagy arról hogyan szerez tudomást a cégbíróság?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.04. 16:49

Nem jegyzik be addig a kft-t, amíg minden egyes pénzbeli hozzájárulás legalább felét nem teljesítették. [Gt. 115. § (1)] (Tehát az nem biztosan elég, ha az összesnek a felét befizetik.)

Az egyes teljesítések megtörténtét az ügyvezető köteles bejelenteni; szerintem ha van elektronikus aláírása, ügyvéd közreműködése nélkül is megteheti.