Köszönöm a választ.
Nonprofit kft közhasznúvá minősítése
A nonprofit gazdasági társaság a Civil tv. 32. § (3)-(5) bekezdésétől eltérően a létrejöttét követően is kezdeményezheti közhasznú jogállásának megállapítását, amelyet a cégbíróság - a létesítő okiratban rögzített tartalmi követelmények elbírálását követően - nyilvántartásba vesz, ha
- közszolgáltatási szerződést kötött és
- magánokiratban vállalja a Civil tv. szerinti közhasznúsági feltételek teljesítését.
E feltételek teljesítése hiányában pedig a Civil tv. szerint.
Üdvözletem !
Ha egy nonprofit kft-t alapítok, amelynek létesítő okirata megfelel a Civil tv-ben előírt közhasznúvá minősítéshez szükséges feltételeknek akkor kérhetem-e a cégbejegyzéskor a közhasznúvá minősítést, vagy csak 2 év működés után?
Nem egyértelmű számomra, mivel a Ctv.9/F 4. bek. szerint:
"A közhasznú szervezeti minőséget - a társaság alapításakor vagy később - kérelemre a cégbíróság állapítja meg."
Ha lehetséges a cégbejegyzéssel egyidejű közhasznúvá minősítés, akkor mivel kell igazolnom, hogy megfelel a nonprofit kft a közhasznúsági feltételeknek?
Köszi gajuma!
Annak különösen örülök, hogy már tesztelt megoldásod van! :)
enorcsi,
X-elni kell a kérelemben a közhasznúsági fokozatot. A megszerzés időpontját sztem hagyd üresen. (én így tettem és bejegyezték) Mellékletként csatolj egy közhasznú szervezetként történő nyilvántartásba vétel iránti kérelmet is. (enélkül hp.)
Szerintem teljesen mindegy, hogy egy lépésben, vagy kettőben csinálod. Egy lépésben valamivel olcsóbb.
Köszönöm a választ! Azonban a dolog GYAKORLATI része érdekelne továbbra is. Eddig sem a cégszolgálat, sem a cégbíróság nem tudott adni semmi használható választ...
Adott egy Kft.
Közhasznú akar lenni. Ehhez már kész a TSZ-e.
Először átalakul Nonprofit Kft-vé, elektronikus változásbejegyzési eljárással.
Hol és hogy kéri a közhasznúvá minősítését?
- A Nonprofit Kft-vé átalakulás változásbejegyzési kérelmében? A 48/1 pontnál lehet X-elni közhasznúsági fokozatot, de kéri a megszerzés dátumát. És ha most csak a minősítést kéri, akkor még nincs megszerzés dátuma...
- Mint az 1.-es pont, csak nem X-el, hanem mellékletben csatol minősítés iránti kérelmet?
- Teljesen külön lépésben, önálló nyomtatványon/kérelemben?
Kedves Enorcsi!
Egy társaság közhsznúvá minősítése nonporfit társaságnál a cégbíróság feladata. Ehhez át kell írni a társasági szerződést és abba felvenni mindazt, ami a közhasznú társaságokól szóló törvény lapján szükséges. pl. cél, közhasznú tevékenységek felsorolása stb. szükséges még egyéb szabályzatok elkészítése. Nem érdemes az interneten "keringő" anyagokat felülírni, mive azokból sok a hibás, de alapnak felhasználhatóak. Érdemes ez ügyben egyesület, alapítvány létrehozásában jártas ügyvédet keresni
A cégbíróságnak nincs kötelezettsége a közhasznúvá minősítésre, csak jól megszerkeszetett iratok alapján minősíti át a céget.
Üdvözlettel
dr. Lili
Azt szeretném megtudni, hogy ennek mi a menete?
A minősítés megállapítása papír alapú kérelem alapján történik a cégbíróságnál, és utána külön kell változásbejegyzési kérelmet is benyújtani?
Vagy a cégjegyzékbe automatikusan bejegyzik a 48. pontba a papíralapú után?
Vagy maga a változásbejegyzés a minősítési kérelem? (bár ez gyanús, mivel a 48.pont már megszerzési időpontról ír, ami minősítési kérelem benyújtásakor még nincs)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02