Társasházi jog


Gulyás Tibor # 2020.04.07. 16:33

Kedves Mindenki!

Társasház lépcsőházába, a közös területre elhelyezheti a lakó a riasztójának a külső egységét? Nem találom Társasházi törvényben, hogy melyik pont rendelkezik erről.

Köszönöm!

MajorDomus # 2020.04.07. 17:31

A másik fórumban leirtam.

Paralia # 2020.04.19. 15:49

Kedves Fórumozók!
Üdülőfenntartó szövetkezet vagyunk. "Béke időben" a szövetkezetnek a törvény értelmében május 31-ig éves beszámoló közgyűlést kell tartania. Kérdésem: A 102/2020 (IV.10.)Kormányrendelet értelmében a rendelet 3. 4. 5. §-a vonatkozik a szövetkezetre, mint jogi személy, vagy a lakásszövetekre vonatkozó 10. 11. §?
Állítólag, jogász személy szerint a szövetkezetnek lehetősége van írásbeli szavazással a beszámoló kgy-t megtartani a 3,4,5 § szerint. Igaz lehet ez?
Kérem, hogy csak az válaszoljon aki jártas e témában.
Köszönettel, várom a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.19. 17:43

Igen.

Tegzes # 2020.05.04. 20:17

Milyen szabályt vagy törvényt sért az a közös képviselő, aki több mint fél évig (9 hó) nem jelenti be a közös képviselő váltást a Pénzintézetnél és ez idő alatt társasháznak banki aláírói sem voltak.

Milyen szabályt vagy törvényt sért akkor a társasház közös képviselő, amikor az éves vízfogyasztást nem számolja el lépcsőházi fővízmérő óra és a lakások víz almérők közti különbözetet fogyasztás arányosan lépcsőház lakások között, amit előír az SZMSZ számára.

Milyen szabályt v. törvényt sért azzal, amikor előírás nélkül kötelezővé teszi a lépcsőházakban fertőtlenítő takarítást és rendelt meg, felhatalmazás nélkül havi 900Ft. közös költség emeléssel lakásonként márciustól addig még tart a koronavírus korlátozás.

Mit követ el még közös képviselő mikor elszámol, olyan költséget a társasnak a mi nem a társasházat terheli, hanem egyes tulajdonosokat.

Szomorú örökös # 2020.05.05. 04:33

Tegzes

Milyen szabályt vagy törvényt sért akkor a társasház közös képviselő, amikor az éves vízfogyasztást nem számolja el lépcsőházi fővízmérő óra és a lakások víz almérők közti különbözetet fogyasztás arányosan lépcsőház lakások között, amit előír az SZMSZ számára.

Az ilyen különbözetet szerintem nem fogyasztás arányosan, hanem egyenlő arányban kell(ene) elosztani a lakók között, én úgy tudom. Ha valaki pl. alig fogyaszt vizet otthon, de minden áldott nap az udvari kerti csapról locsol, az miért is fizessen kevesebbet belőle, amikor pont ő az egyik, aki miatt akkora a különbözet.

Milyen szabályt v. törvényt sért azzal, amikor előírás nélkül kötelezővé teszi a lépcsőházakban fertőtlenítő takarítást és rendelt meg, felhatalmazás nélkül havi 900Ft. közös költség emeléssel lakásonként márciustól addig még tart a koronavírus korlátozás.

Erre az előírás szerintem országos rendeletben jelent meg, nem a társasház közgyűlése fogja felhatalmazni rá, hogy fertőtlenítő takarítást rendeljen meg. Épp inkább felelősen eljáró közös képviselőnek nevezném, aki odafigyel a napi változásokra a jelen helyzetben.

Én csak erre a kettőre válaszoltam, a másik kérdéseidre majd szerintem más válaszol.

Tegzes # 2020.05.05. 05:51

Szomorú örökös

Társasházban nincs máshol vízfogyasztás csak a lakásokban, csőtörés nem volt több lakást nem laknak, és ezért jogos a fogyasztás arányos elszámolás.

A Kormányhivatal szerint nincs előírva a társasházakban fertőtlenítő takarítás, különben is heti egy alkalom nem ér semmit.

Szomorú örökös # 2020.05.05. 06:05

Tegzes

Társasházban nincs máshol vízfogyasztás csak a lakásokban, csőtörés nem volt több lakást nem laknak, és ezért jogos a fogyasztás arányos elszámolás.

Gondolom a kukatárolóban sincs semmilyen fali csap, ugye? Egyébként amelyik lakást nem lakják, szerintem közös költség fizetés ott is van, így nyilván a közös területen történő vízfogyasztásból-mérőóra különbségből is ki kell venniük a részüket.

A Kormányhivatal szerint nincs előírva a társasházakban fertőtlenítő takarítás, különben is heti egy alkalom nem ér semmit.

Akkor esetleg ezt olvasd el, mert szerintem téged nagyon félrevezettek:

https://www.bpxv.hu/…sere-hiv-fel

Vagy esetleg még ezt is:

https://www.szigetvar.hu/…rvany-idejen

Tegzes # 2020.05.05. 11:20

Szomorú örökös

Nincs kuka, szemetes konténer van, amit bizonyos időnként a konténer mosást a cég végzi. A tulajdonos ahol nincs vízfogyasztás vízdíjat nem fizet csak alapdíjat az alapító okirat és az SZMSZ szerint is.

Kötelezően nem ír elő fertőtlenítő takarítást társasháznak csak ajánlja naponta, amit a tulajdonosok elvégeznek. Nálunk a Társasházban nem takarító cég végzi a takarítást, hanem a tulajdonosok már 50 éve, de a fertőtlenítő takarítást közös képviselő rendelte meg, egy külső cégnél felhatalmazás nélkül.
Egyébként nem nagy társasház. Az Önkormányzat Jegyzőnél is érdeklődtem és ott is azt a tájékoztatást kaptam, hogy nincs kötelező előírás a fertőtlenítő takarításra.
Minden városban más lehet, ha a Polgármester élt a jogával, és hozott olyan döntést, ami kötelezi a társasházakat.

Mellékelem a Kormányhivatal válaszát. Mellékletben küldtek a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megjelent tájékoztatást ( ott megtalálható) abban sem ír elő kötelezően fertőtlenítő takarítást csak ajánlja, nem másolom be, mert több oldal.

Dr. Józsa Zsanett hivatalvezető asszony felhatalmazásával e-mailben érkezett kérdésével kapcsolatosan - mely a társasházak fertőtlenítéséről érdeklődik - az alábbi választ adom:

Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos 2020. április 23. napján tett sajtótájékoztatóján ezzel a kérdéssel is foglalkozott, ahol kérdés kapcsán kitért arra, hogy "a társasházat nem kötelezik semmire, ha ott egy vagy több lakónál kötelező házi karantént rendelnek el. A lakás bejáratára kerül a piros színű, figyelemfelkeltő cédula, a társasház bejáratánál pedig egy sárga felirat jelzi, hogy abban a házban vannak fertőzöttek."
Hozzátette: "a társasházat nem kötelezik semmire, hiszen a hatóság személyekről dönt és intézkedik, azonban a közös tereket - lépcsőház, korlát, lift - érdemes átfertőtleníteni. Eddig nem volt arra példa, hogy egy egész társasházat helyeztek volna karantén alá."

Mellékelem Önnek a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megjelent tájékoztatást is.

Mindezekre tekintettel kérem válaszom szíves tudomásulvételét.

Tisztelettel:
Kocsis-Bolla Zsuzsanna
hatósági szakügyintéző

Szomorú örökös # 2020.05.05. 14:26

Tegzes

A tulajdonos ahol nincs vízfogyasztás vízdíjat nem fizet csak alapdíjat az alapító okirat és az SZMSZ szerint is.

És miből gondolod, hogy a fizetett közös költségben nem szerepel a vízdíj-különbség személyre leolsztva? Ha szerepel, akkor honnan tudod, hogy nem fogyasztás arányos? Mások közös költségének összzegéhez neked nem sok közöd van, az az illető tulajdonosra és a közös képviselőre tartozik kizárólag. Ha nem fizet, akkor is csak arra lehet rálátásod, hogy történt-e végrehajtási esemény a kintlévőség ügyében.

Az Önkormányzat Jegyzőnél is érdeklődtem és ott is azt a tájékoztatást kaptam, hogy nincs kötelező előírás a fertőtlenítő takarításra.

Azt elfelejtette egyébként közölni a tisztelt kormányhivatali alkalmazott, hogy mivel nem tarthat a közös képviselő közgyűlést, így kisebb ügyekben - ez a fertőtlenítő takarítás éppen az - egyedül is dönthet, nem kell hozzá közgyűlési felhatalmazás. Ezt épp ma mondta nekem egy közös képviselő. Viszont az sem kétséges, hogy fokozott felelősséggel köteles eljárni. De erre nagy valószínűséggel MajorDomus fog neked korrekt választ adni, mert ő közös képviselő is.

Alapvetően nem is értem, miért baj, hogy fertőtlenítik a lépcsőházat és biztonságos lesz mindenki számára? :-O

MajorDomus # 2020.05.05. 19:02

Tegzes
A közös képviselő a társasháznak nem csak a kéviselője hanem a vezetője is. Ennek megfelelő -most fokozott -felelősséggel.
.
Egy kis társasházban -25 lakás alatt- nem kötelező számvizsgáló bizottság,és banki aláíró sem.
.
Hogy a képviselő mikor jelenti be az aláírási jogosultságát,az az ő dolga. Akkor amikor szükséges a számlák fizetése érdekében.
.
A közműves vízellátásról szóló törvény szerint,a főmérő és a mellékmérők közötti különbözet a főmérő "gazdáját",esetünkben a társasházat terheli.
A főmérőn mért fogyasztásból a mellékmérők levonása után maradó vízmennyiség a társasház fizetési kötelezettsége.
.
Ezt a közös költségből kell fedezni.
.
Nem értem milyen jogcímen lehetne
a tulajoktól a különbözetet kérni,mikor a saját fogyasztásukat kifizették.
.
A fertőtlenités járvány idején alapvető elvárás. A közös képviselő saját hatáskörében jogosult ez ügyben eljárni. Ezért csak elismerés jár.
Én minden házamban elrendeltem március 15-től.
.
Szerintem örülj neki hogy ilyen képviselőtök van.
.
motto:egy társasházban minden megtörténhet,sőt annak az ellenkezője is

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.05. 19:11

Vezetője?! Milyen értelemben? Mit tekintesz te egyáltalán társasháznak?

drbjozsef # 2020.05.05. 20:01

Minden értelemben.
Élet és halál ura, erkölcsi világítótornya.
Legalábbis egyeseknél.

MajorDomus # 2020.05.06. 19:50

Pontosan....

Kógens # 2020.05.13. 14:35

Kedves Fórumozók .

Milyen lehetőség van arra, hogy a közös képviselő tekintettel ,hogy már elmult 70 éves " visszavonuljon " nyugdijba menjen ,érdemei elismerése mellett ?

A közgyűlés levezetéséhez a " hivatalához " görcsösen ragaszkodik, beszéd zavarral, sorozatos tévedésekkel stb. A tulajdonosok megosztottak, a hosszú évek alatt kialakult szervilis "támogatók " az idősebbek érzelmi alapon támogatják.
Rá nem vonatkozik a nyugdíjba vonulás korhatára ?
Az illető 1950 .január 4-én született.
Mi a humánus megoldás .

MajorDomus # 2020.05.13. 15:21

Nem vonatkozik.
Addig képviselő,mig le nem mond,le nem váltják,vagy meg nem hal.
Gondolom te sem nyertél még Kazinczy versenyt,és lehet örülnél ha 70 évesen csak ennyi gondod lenne némi beszédzavarral.
.
A képviselőnél nem az ékesszólás hanem a szakmai hozzáértés a fontos,ha ezzel nincs gond akkor nincs ok a leváltására. Ha hosszu évek óta szolgálja a házat,akkor nem is korrekt. A vészhelyzet alatt ezt nem is tehetitek meg.
.
Humánus megoldás?
Ajánljatok fel neki 6 hónapi végkielégitést ha lemond.

gerbera317 # 2020.05.13. 16:46

De ugye, azért az érdemi választ is észrevetted MD hallatlan mennyiségű zagyvaságai között?

Szomorú örökös # 2020.05.13. 17:31

Kógens

Ha egy kicsit olvasgatsz a topikban, megtalálod, hogy a jelen veszélyhelyzetben nem válthatjátok le a közös képviselőt. Ha mégis meg akarjátok tenni, akkor azt csakis utána.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.14. 07:54

Kedves Kógens!

Elintéztem neked a dolgot, szombaton de. 8-10 között vár téged Aranka a Bajcsi irodában. Vigyél magaddal 2 tanút (aki a te oldaladon áll) és egy egész alakos fényképet a közös képviselőről, ha lehet színeset.
Ott helyben elintézi neked a kényszer-nyugdíjazását, erről kapsz egy 2 oldalas határozatot.
Szájmaszk legyen rajtatok, neked elég a kesztyű.

(Fontos, hogy szombat előtt szavaztasd meg magad közös képviselőnek mert akkor elég az 1 oldalas határozat is.) Örülök, hogy tudtam segíteni és nagyon szívesen

dopod # 2020.05.14. 10:37

Tisztelt Szakértők!

A Társasházi Törvény változásai miatt elbizonytalanodtam, kérdésessé vált, hogy tudom-e vállalni tovább a közös képviselőséget.
Itt az újabb kötelezettségekre gondolok, és nem igazán tudom, mi vonatkozik rám, és mi nem.
Ha jól tudom, mint magánszemély (a ház lakója), regisztrálnom nem kell. De van itt még olyan kérdéses dolog, mint a pénzügyi jelentés, valami rezsicsökkentés tájékoztató, és nem utolsó sorban a vagyoni felelősségvállalás. Ennek mekkora a kockázata, mert ezt érzem a legsúlyosabbnak?

Jelenleg vezetem a TH pénzügyeit, megszervezem a szükséges javítási és felújítási feladatokat. A lakók megvannak elégedve a munkámmal, és nem szeretnének egy külsős személyt / vállalkozót erre a tisztségre.

Kérhetnék egy összefoglalót, hogy mit kell teljesíteni ahhoz hogy nyugodtan folytathassam a munkámat.
Köszönöm.

MajorDomus # 2020.05.14. 19:06

A "rezsihülyeség " kivételével semmi olyan nincs,ami eddig ne lett volna kötelező házi feladat.
.
Az egyszerűsitett mérleget eddig is el kellett kísziteni(C/2000 tv). A földhivatali regisztráció egyszeri alkalom,egy nyomtatvány.
.
Ha már kész a mérleg azt csak le kell adnod,de első ízben csak jövőre.
Én nem tudok róla hogy vagyoni felelősségrd kenne.
Csináld tovább nyugodtan.

Ibax # 2020.05.20. 11:37

Tisztelt Szakértők!

Háromlakásos társasházunk előtti közterület (kerítés és az úttest közötti rész) burkolatát szeretnénk felújítani. A kerítés jobb oldalán van egy közös használati szolgálati új, azon keresztül tudják elérni a lakók az ingatlanjaikat. Az első lakó (jelen esetbe mi) a kerítést illetve a kerítés előtti közterületen végezhet munkálatokat, például burkoást, térkövezést a többi lakó beleegyezése nélkül?

Azért vagyok bizonytalan, mert az a terület közterület, és nem esik a kerítéssel határolt területen belül. A középső és a hátsó lakó a szolgálati úton tudja csak megközelíteni az ingatlanját, így őket semmilyen módon nem befolyásolná az általam tervezett változtatás.

Amennyiben ők ebben nem partnerek, anyagilag nem tudnak most erre áldozni, akkor én sem tehetek semmit? A kerítés még közös tulajdon, akkor is ha a szomszéd a telken belül azt nem tudja megközelíteni, az ő kertjét nem érinti? Mik a lehetőségeim? Mik az erre vonatkozó jogszabályok? Hol lehet ennek utánanézni?

(közös képviselő nincs, közösköltség nincs)

Köszönettel,
D.Csaba

dopod # 2020.05.20. 12:29

"A "rezsihülyeség " kivételével semmi olyan nincs,ami eddig ne lett volna kötelező házi feladat."

Akkor ez mire vonatkozik?
43/A. § (1) A közös képviselő vagy az intézőbizottság – többletdíjazás felszámítása nélkül – a rezsicsökkentések végrehajtásához kapcsolódóan tájékoztatja a tulajdonostársa(ka)t...

Ill ennek alapján jöhetnek bármikor ellenőrizni?
27/A. § (1) A társasház működésének, a társasház szerveinek és e szervek működésének törvényességi felügyeletét a jegyző látja el. A törvényességi felügyelet nem terjed ki az olyan ügyre, amelyben bírósági, hatósági eljárásnak van helye.

Ehhez kapcsolódóan erről szóltak nemrégiben a hírek :
Saját vagyonával felel a jövőben a közös képviselő a hibáiért, a mulasztások miatt akár 5 millió forint pénzbírságra is büntethetik...

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.20. 16:04

Azért ennyire tágan nem lehet értelmezni a 27/A. §-t. Csak a bíróság szabhatja ki a bírságot olyan perben, amelyet a jegyző indított; csak kérelemre, és még úgy is csak akkor, ha megállapítja, hogy a jegyző álláspontja helyes volt, a ház valóban jogsértő módon működött, és a törvényes működést a közös képviselő jogsértő magatartása miatt nem állították helyre.

De nem is értem: aki tudja, hogyan kell jogszerűen működni, és képes is a jogszerű működtetésre, az mitől fél?

MajorDomus # 2020.05.20. 16:47

Ezt hol olvastad?
.
Saját vagyonával felel a jövőben a közös képviselő a hibáiért