Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni arra vonatkozóan, hogy hogyan indítsam el a címben szereplő folyamatokat.
Egy lakatos, forgácsoló műhelyt szeretnék létrehozni. Maga a műhely, kiépítettség, stb adott. Mindez a családi házam udvarán, külön épületként. Az épület teljesen szabályosan épült, ezzel nincs gond.
Adottak a gépek: köszörű-, maró-, eszterga-, fűrész-, fúró-, lemezhajlítógép, kézi szerszámok. Egyszóval ami kell...
Gyári gép mindegyik, azonban csupán kettőnek rendelkezem a gépkönyvével. Eddig is tevékenykedtem, azonban kizárólag saját célra állítottam elő terméket. Most szeretném hivatalossá tenni a dolgot, azért is, mert elkezdett mozgolódni az egyik szomszéd, hogy mit zajongok én hétköznap és hétvégén is (8-19 óra között szoktam tevékenykedni). Bonyodalmak elkerülése végett arra gondoltam, hogy kiváltanám a vállalkozóit, létesítenék telephely engedélyt - aztán csináljon amit akar...
Viszont több a sötét folt, mint a világos:
- jó megoldás-e?
- szükséges-e valamiféle hozzájárulás tőle, vagy akár más telekszomszédtól (lakóház a műhely közelében kizárólag az övé van, 30m távolságban. Egy közel 2m-es hullámpala kerítés is elválaszt minket - hang szempontjából is)
- milyen összeget emésztene fel ez az egész?
- egyedül dolgozok, alkalmazott nincs, nem is lesz
Van-e arra lehetőség, hogy elindítva a folyamatot én a legkisebb, a műhely legtávolabbi ponján lévő marógépet (gyakorlatilag egy külön helyiségben van, elszeparálva a többitől, többszörös falon jut csak ki a hang - de amúgy is csendes gép) veszem csak fel, mint munkaeszközt? A többi nagyobb, hangosabb gépre kiakasztom az üzemen kívül feliratot, lekötöm a hálózatról. Ezeket majd csak az engedély megléte után venném fel, mint gyártó-, munkaeszközöket.
Így talán, indulóra egy géppel - könnyebben, nagyobb eséllyel juthatnék az engedélyhez.
A fenti trükközés "hatására" visszavonhatják-e az engedélyt?
Ti hogyan csinálnátok? Mihez van jogom papírok nélkül?
...mert ugye a gépek nem papírokkal működnek, nekem sem kell, ha nem muszáj.
"Dióhéjban" ennyi, remélem tudtok javasolni megoldást a problémámra. Nekem ez egyben hobbi is, tehát kizárt, hogy ne csináljam többet.
Üdvözlettel:
A.