telephely engedély - kell nekem?

anonymus6 # 2008.06.12. 22:00

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni arra vonatkozóan, hogy hogyan indítsam el a címben szereplő folyamatokat.
Egy lakatos, forgácsoló műhelyt szeretnék létrehozni. Maga a műhely, kiépítettség, stb adott. Mindez a családi házam udvarán, külön épületként. Az épület teljesen szabályosan épült, ezzel nincs gond.
Adottak a gépek: köszörű-, maró-, eszterga-, fűrész-, fúró-, lemezhajlítógép, kézi szerszámok. Egyszóval ami kell...
Gyári gép mindegyik, azonban csupán kettőnek rendelkezem a gépkönyvével. Eddig is tevékenykedtem, azonban kizárólag saját célra állítottam elő terméket. Most szeretném hivatalossá tenni a dolgot, azért is, mert elkezdett mozgolódni az egyik szomszéd, hogy mit zajongok én hétköznap és hétvégén is (8-19 óra között szoktam tevékenykedni). Bonyodalmak elkerülése végett arra gondoltam, hogy kiváltanám a vállalkozóit, létesítenék telephely engedélyt - aztán csináljon amit akar...

Viszont több a sötét folt, mint a világos:

• jó megoldás-e?
  • szükséges-e valamiféle hozzájárulás tőle, vagy akár más telekszomszédtól (lakóház a műhely közelében kizárólag az övé van, 30m távolságban. Egy közel 2m-es hullámpala kerítés is elválaszt minket - hang szempontjából is)
  • milyen összeget emésztene fel ez az egész?
  • egyedül dolgozok, alkalmazott nincs, nem is lesz

Van-e arra lehetőség, hogy elindítva a folyamatot én a legkisebb, a műhely legtávolabbi ponján lévő marógépet (gyakorlatilag egy külön helyiségben van, elszeparálva a többitől, többszörös falon jut csak ki a hang - de amúgy is csendes gép) veszem csak fel, mint munkaeszközt? A többi nagyobb, hangosabb gépre kiakasztom az üzemen kívül feliratot, lekötöm a hálózatról. Ezeket majd csak az engedély megléte után venném fel, mint gyártó-, munkaeszközöket.

Így talán, indulóra egy géppel - könnyebben, nagyobb eséllyel juthatnék az engedélyhez.
A fenti trükközés "hatására" visszavonhatják-e az engedélyt?

Ti hogyan csinálnátok? Mihez van jogom papírok nélkül?
...mert ugye a gépek nem papírokkal működnek, nekem sem kell, ha nem muszáj.

"Dióhéjban" ennyi, remélem tudtok javasolni megoldást a problémámra. Nekem ez egyben hobbi is, tehát kizárt, hogy ne csináljam többet.

Üdvözlettel:
A.

kismukk # 2008.06.13. 07:23

Úgy tudom, a helyi önkormányzat foglalkozik ezzel, ők meghatározzák, milyen tevékenységek folytatása engedélyköteles. Talán először be lehetne menni és megkérdezni őket.

anonymus6 # 2008.06.13. 08:11

Köszönöm! Írtam egy levelet a körjegyzőnek, remélem kapok rá ma választ.

anonymus6 # 2008.06.17. 14:17

Megérkezett a válasz:

Körjegyző (baráti kapcsolat, de erre nem kívánok építeni, legyen minden kifogástalan):
"külön engedélyt nem kell kérni, azonban a szomszédos ingatlanok lakóit bizonyos zajhatár fölött nem terhelheted.
Az önkormányzat 16/2000(X.20.)rendelete foglalkozik ezzel kapcsolatosan ( a helyi honlapról eléred )."

Idézem a rendelet ide vonatkozó részét:

"
13. Par.
Egyéb zajkeltő berendezésekkel kapcsolatos szabályok

A község belterületén belül tilos:

• akár emberi hanggal, akár hangszerrel vagy más technikai és egyéb eszközzel történő, a köznyugalmat és közcsendet sértő zaj okozása, - erős zajjal járó ipari, kisipari tevékenység (12/1983.(V.12) M.T., 4/1984.(I.23.) EÜM.r.)
  • zajt keltő munkák (fűnyírógép, kapálógép, betonkeverő, fűrészgép, stb) végzése 20:00 - 7:00 óra között.

Közterületre irányuló hangszórás - hangosító berendezéssel - csak a jegyző engedélyével folytatható.

14. Par.

(1) Az egyes zajforrásokból származó zajterhelés megengedett értékét a zajterhelési alapérték és a módosító tényezők összege határozza meg.

(2) A megállapított zajterhelési határértéket és a módosító tényezőket a 4/1984.(I.239.EÜM. Rendelet melléklete es a 7002/1987.EÜM.-OKTH sz. együttes irányelv alapján kell figyelembe venni.

(3) A megállapított zajterhelési irányértékeknek a lakó vagy intézmény - épület zajtól védendő homlokzata előtt 2m távolságban, illetőleg indokolt esetben - az emberi tartózkodásra, pihenésre, üdülésre szolgáló területeken kell teljesülnie.

(4) Az üzemeltető által vitatott lakossági bejelentés esetén - eredménytelen egyeztetések után - az üzemeltető köteles saját költségére ismételt szakértői véleményt kérni zajszint megállapítására, a hatóság felhívását követő 15 napon belül. A lakossági panaszbejelentés kivizsgálása az elsőfokú hatóság feladata."

Ezek szerint még sem lehet a 218/1999. Korm. rend. 6. Par. -ra hivatkozva "dobálózni" az "indokolatlanul és megengedettnél nagyobb" résszel. Én úgy értelmezem, hogy a(z):

• 12/1983 (V. 12.) M.T.
  • 4/1984 (I.23) EÜM. r.
  • 7002/1987 EÜM.-OKTH sz.

trió alapján pontosan meg lehet határozni nálunk/nálam, mi is a megengedett érték. Ezt szépen első alkalommal költségmentesen megméreti a körjegyző, aztán szabálysértés. Érzésem szerint első alkalommal még csak figyelmeztetés, másodjára pénzbírság.

Egy utcával felettünk dolgozik két autószerelő, egyiküknek forgácsoló műhelye is van, szintén az udvarán. Tudom, mert dolgoztam nála korábban a gépeken, amíg nem volt saját. Gondolom Ő működési engedélyt lobogtatva elhajthatná a búsba a kedves szomszédokat, ha akadéskoskodnának.

Én mit tehetek jelen esetben, hogy hivatalos szervvel, hatósággal ne kerüljek konfliktusba - max. a szomszéddal? Őt egyszerűen lekezelem, levegőnek nézem és nem hallgatom meg. Udvaromra nem léphet, ha kedve tartja tőlem a saját telkéről kiabálhat hozzám.
A "munkámat", hobbimat nem fogom feladni, viszont totál zárt ajtók mögött sem tudok dolgozni, mert egyszerűen nincs légmozgás. Persze megoldás lehet egy klíma, de ez műhely, nem szórakozóközpont - amúgy sem tudnám megengedni most magamnak.
Ha pedig kinyitom a műhelyajtót, ami igaz, hogy elég nagy (kb. 2x2m), kihallatszik a tevékenység. Az ajtó viszont nincs kitárva, van egy akasztó amit használok, így csak annyi hely van, hogy oldalt fordulva éppen kiférek az ajtószárnyak között. Az ajtók belső felülete lépésálló kék habbal még ki is van rakva, elsősorban téli hőszigetelés céljából. Biztos vagyok benne, hogy hangszigetelés szempontjából is sokat segít, mert az ajtó 2mm-es lemezből készült. Önmagában elég vékony.

A pihenőrész, kerti asztalok, padok légvonalban kb. 20m távolságra vannak a műhelyajtótól. Telekhatáron felhúztunk már egy plusz kerítést az övék mellé. Állítólag mi leskelődtünk, stb. Nem problémáztunk, megtehettük, 2m magas palakerítésbe beáldoztunk, hogy még véletlenül se tudjunk átlesni. Hangvédelem szempontjából is kiváló lett volna. Nem tetszett neki (talán nem látott már át?), le kellett vágni "emberi magasságra" és 2cm-es térközt kialakítani. Lebontottuk, levágtuk és felszeleteltük a palákat csíkokra (nem kevés pénz volt) szó nélkül. Most már nem tud/tudott mibe belekötni - belekötött a "zajba".
Én magam (is) béketűrő ember vagyok, de most már kezd kellemetlen lenni a helyzet.

Remélem kis leírás alapján körvonalazódott előttetek, miről is van szó. Nekem nem célom hergelni a szomszédot, nem érzem ettől jobban magam (ő valószínűleg igen), én csak az ajtót szeretném nyitva hagyni egy "résnyire"...

Ezek miről szólnak pontosan?

• 12/1983 (V. 12.) M.T.
  • 4/1984 (I.23) EÜM. r.
  • 7002/1987 EÜM.-OKTH sz.

Mit tudok tenni, mit tegyek, hogy békében dolgozhassak a saját műhelyemben?

nagy # 2009.11.23. 21:27

Tiszteletem!

Érdeklődöm,hogy szükséges-e telephely engedélyt kérnem?
Műanyag javítással akarok foglalkozni.Az okmányirodában kiállították a vállalkozói igazolványt,amibe beírták: PVC hegesztés,majd kikötötték,hogy mutassam be a telephely engedélyt.Irány a Polgármesteri hivatal az engedélyért,ott is azt mondták kell,mivel "műanyag lap, lemez, fólia, cső, profil gyártása",engedély köteles.
De én csak javítok (99% lökhárítók)!?

Zsüni # 2011.03.04. 09:40

Tisztelt Fórmuzók!

Telepeledényezéssel kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Amennyiben tudom, hogy a tevékenységem megkezdéséhez szakhatósági állásfoglalást kell beszereznem, fordulhatok-e közvetlenül a szakhatósághoz, mielőtt az önkormányzatnál jelezném a bejelentési szándékomat?
Vagy először az önkormányzatnál kell-e a kérelmet benyújtanom?
Ha az összes szakhatósági állásfoglalást megszerezném, és bevinném az önkormányzathoz, akkor lerövidülnének a határidők.
A választ előre is köszönöm!

Josy27 # 2011.07.18. 20:32

Sziasztok!

Óriási kérdésem lenne és kérlek titeket, ha tud segíteni valaki akkor szívesen várom. Telephelyet szeretnénk bérelni Szigetszentmiklóson, ezen a telephelyen (egy helyrajzi számon belűl) van étterem, kávézó, benzinkút. Itt szeretnék nyitni egy gumis műhelyt. A telephelyet 2009-ben visszaminősítették mezőgazdasági területté (má), előtte ipari terület volt és csak az addig kiadott engedélyek érvényesek, újabbat nem adnak ki. Mit tudok tenni? Az önkormányzatnál elutasítanak és semmit nem tanácsolnak. Segíthet ismerős? Köszönöm előre is segítségeteket, várom, mert nagyon fontos lenne.