Itt található egy nagyon jó összefoglaló a TEÁOR számokról: https://www.holaszamla.hu/teaor
Keresni is lehet megnevezés, kód, vagy leírás alapján.
TEÁOR számok változása
Kedves Szabo Gergely,
complex-en van egy lista...de nem vennek merget arra, hogy teljesen up-to-date...
aztan van egy kiadvany is...tapasztalataim szerint az sem teljesen up-to-date...
de kiindulasnak egyik sem rossz...a vege ugyis az, hogy meg kell nezned az adott agazati jogszabalyban, ha tutira akarsz menni...
annal is inkabb, mert oktober 1-tol - a szolgaltatasokrol szolo iranyelvnek koszonhetoen - erosen deregulalodott az engedelyezesi rendszer...
Kacsa11
Kedves Mindenki!
ismer bárki olyan internetes oldalt, ahol utána tudnék nézni az egyes TEÁOR számok engedélykötelességének.
Előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Szabó Gergely
Kedves Mindenki!
ismer bárki olyan internetes oldalt, ahol utána tudnék nézni az egyes TEÁOR számok engedélykötelességének?
Előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Szabó Gergely
Bianka!
Az egyéni vállakozói igazolványok TEÁOR-változás miatti cseréje illetékmentes, de nem kifjezetten a jsz-ból adódóan, hanem mert felettes szervek állásfoglalást adtak ki, az igazolványok csréjére vonatkozóan.
Az igazolványok cseréje, ha olyan tevékenység van, amelyhez kell, maga után vonta a működési engedély cseréjét is, mint a Te esetdben.
1990. évi XCIII. törvény
az illetékekről határozza meg, hogy mennyit kell fizetni az eljárásokért. E szerint, a működési engedélyben feltüntetett adatok megváltozásakor 3.000 Ft. illetéket kell fizetni. Az említett passzus nem tér ki a jsz. változás miatti adatok megváltozásának esetére, ebből adódóan különböző hivatalok másként értelmezik a jogszabályt, nincs egységes állásfoglalás az ügyben.
Amit tehetsz, kérheted hogy amennyiben tőled elkérték az illetéket mástól pedig nem( valószínűleg a jegyző felülvizsgálta az illetékre vonatkozó álláspontját) térítsék neked vissza, hacsak nem volt más módosítás a műk.eng adataiban.
Kedves Fórumozók!
TEÁOR változáshoz kapcsolódik az én kérdésem is. Egyéni vállalkozó vagyok, egyéb tevékenységek mellett, van egy üzletem, melyhez működési engedély is kell. A vállalkozói igazolványomban a TEÁOR számokat módosittattam, még az eredeti határidőn belül, majd miután ez kötelező, a működési engedélyt is. Miért kell a működési engedélyhez eljárási illetéket fizetnem, hiszen ez jogszabályi változás, nem én akartam.
Ráadásul akik két héttel előbb kapták, meg nekik nem kellett. Több üzlet van egymás mellett, és hamar kiderültek a dolgok.
Az illeték törvényben, vagy máshol, hol találom meg az ide vonatkozó rendelkezést?
köszi a segítséget
Vagy ezt hagyd annyiban, és csináld két lépésben: nyilatkozz, hogy a társasági szerződés nem tartalmaz az új Gt-vel ellentétes rendelkezéseket; majd ezután változtasd meg a TEÁOR-kódokat. Ha jól értettem, más nem változik, ugye?
Fellebezd meg!
Kedves Fórumozók!
Az alábbi mondatot találtuk egy hiánypótlási végzésben. Jogszabályi hivatkozás nem szerepelt mellette. Találkozott már ezzel valaki rajtam kívül, vagy tudja, hol van ez szabályozva?
A Gt 2006. július 1. napján történt hatálybalépését követően benyújtott első változásbejegyzési kérelemre nem vonatkozik a Ctv. 53§ (1) rendelkezése.
Előre is köszönöm a választ!
NEm, csak a szerződésmintát kell elkészíteni, az új adatokkal.
Mi ennek a menete? Úgy hallottam, hogy ebben az esetben a társasági szerződést először szerződésmintával el kell készíteni, és csak ezután lehet módosítani a szerződést ha maga a társasági szerződés szerződésmintával lett elkészítve.
Lehet iratmintával, bár változásbejegyzés esetén nem sokkal olcsóbb. Az tény viszont, hogy gyorsabb. Csak iratmintánál nem szabad hibázni, mert nincs hiánypótlás.
Sajnos még az ügyvéd sincs pontosan tisztában az új rendszerrel, ezért szeretném én is átlátni a folyamatot. Az anyagot pedig elő szeretném készíteni, jelölt vagyok.
Aloverus mivel július 1-től úgyis csak elektronikus változásbejegyzésre van lehetőség és az ügyvédi képviselet kötelező javaslom, hogy vedd fel egy ügyvédi irodával a kapcsolatot, ők majd mindent elintéznek helyetted.
Van egy Bt, amelynek a társasági szerződése már az új 2006-os törvény szerint készült el. Most a TEÁOR számok miatt módosítani kell. Egyúttal meg akarjuk változtatni a székhelyét, valamint a beltag és a kültag személye megcserélődik.
A kérdésem, hogy ezt lehet-e iratmintával módosítani? Hogy célszerű, hogy minél egyszerűbb és olcsóbb legyen az eljárás. Hogyan kell ebben az esetben áttérni az iratmintával történő eljárásra?
Vagy esetünkben a rendes eljárást kell alkalmazni?
Segítségüket előre is köszönöm!
Én is jóhiszemű voltam először :), de aztán az egyik ismerősöm mondta, hogy náluk meg 15ezret kértek költségtérítésként elektronikus eljárásban a szintén 3000 helyett (bár abban az esetben tényleges módosítások miatt tényleg be kell fizetni - a miénkben nem értem, hogy miért :( )? vagy ez is csak elírás lenne??
Más nem találkozott ezzel a dologgal?
én jóhiszeműen csak annyit feltételezek, hogy a 7e-t simán elírták.
Köszönöm a gyors választ!
Igen, a jogszabályhelyet megtaláltuk, csak az nem világos, hogy miért kér 7 ezer forintot elektronikus eljárásban (ez 3000 lenne szerintem)?
a végzés a 2. ponthoz csak ennyit mond: Igazolja a 7000 közzétételi kölstégtérítés megfizetését. A Gt 206. július 1. napján történt hatálybalépését követően benyújtott első változásbejegyzési kérelemre nem vonatkozik a Ctv. 53§ (1) rendelkezése. Azt, hogy az első módosítás, amennyiben az csak a TEÁOR számokat érinti nem ingyenes nem találtuk meg sehol...
Az 1. pontra: 22/2006 Im. rendelet 4.§. (3)
A második pont esetében nem közölte a végzés teljes szövegét, ezért nem tudok választ adni.
Kedves Fórumozók!
Egy olyan végzést kaptunk a minap a cégbíróságtól egy változásbejegyzési kérelemre válaszul, hogy
- Fizessünk be 7000 forint közzétételi költésgtérítést (elektronikus eljárásban ez 3000?!) és hogy
- a GT. hatálybalépését követően benyújtott első változásbejegyzési kérelemre nem vonatkozik a Ctv. 53§ (1). Ezt azt jelenti, hogy a TEÁOR számok egyébként kötelező átsorolása miatt a mást nem változtató cégnek is fizetnie kell.
Tudna valaki segíteni, hogy ez hol van leírva + hogy vajon miért 7000 költségtérítést kérnek???
Előre is nagyon köszi
Nincs mit.
nagyon köszi obudafan!
Ctv. 53. § (1) A változást illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül lehet bejelenteni a cégbíróságon, ha a változás a cég tevékenységi körét érinti - ideértve a statisztikai nómenklatúra változását is -, illetve, ha a változás állami vagy önkormányzati döntés alapján a cég székhelyének (telephelyének, fióktelepének) más megye illetékességi területéhez való csatolására vagy a cégjegyzékbe bejegyzett helységnév, utcanév, illetve házszám változására vonatkozik.
kedves fórumozók,
melyik jogszabály(ok)ban találtatik, hogy a tevékenységi körök átkódolása illeték/közzététel mentes?
köszönettel
Na mégegyszer: Magánvéleményem, örülhetsz hogy nem telepengedély.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02