Lakásépítésnél felvett szocpol (2 gyermek után)átvihető-e más ingatlanra vagy vissza kell fizetni?
szocpol átvitel lehetősége
Átvihető. Részletek az Önkormányzat jegyzőjénél...
Cserénél "viszed". Eladásnál visszafizeted, és vásárlásnál visszakapod.
Én már csináltam, így ehhez hozzá tudok szólni. Eladtam az egyiket, vettem másikat. Az önkorm.jegyzőjéhez kell írni egy kérelmet, hogy függessze fel a szocpol. összegének visszafizetését addig, amíg a másik ingatlan a nevedre nem kerül. Amint ez megtörténik, szintén a jegyző ad majd ki egy engedélyt a jelzálog átterhelésére.
Szeretném, ha leírnárnátok nekem, hogy hol tudnék ennek utána nézni ? Hogy valóban át lehet vinni. Mi már érdeklődtünk a jegyzőnél, de semmi ilyenről nem tudnak, elküldtek minket azzal, hogy nincs ilyenre lehetőség, csak egyszer vehető igénybe.
Mi pedig már egyszer igénybe vettük, vissza is fizettük egyösszegbe, többször pedig nem vehetjük igénybe .
Tudnátok nekem írni egy elérhetőséget, ahol le van írva ez a jogszabály, amit a jegyzőnek be tudnék mutatni ?
Köszönettel :
Sysy
12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet
a lakáscélú állami támogatásokról
21. § (1) Ha a kedvezmény, illetőleg az adó-visszatérítési támogatás igénybevételével épített, vásárolt lakást – építés esetén a használatbavételi engedély megadását, vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő – 10 éven belül lebontják, a lakásigény kielégítésétől eltérő célra hasznosítják, illetőleg elidegenítik, akkor a lakás tulajdonosa köteles a kedvezmény, illetőleg az adó-visszatérítési támogatás folyósított összegét visszafizetni. A visszafizetési kötelezettség érvényesítése iránt a pénzügyi intézmény felmondását követően a Kincstári Vagyoni Igazgatóság intézkedik.
(2) Ha a lakás tulajdonosa a lakásigényét a lakás cseréjével, vagy a lakás értékesítését követően másik lakás építése vagy vásárlása útján elégíti ki, a kedvezmény, illetőleg az adó-visszatérítési támogatás visszafizetésével kapcsolatos kötelezettségét építési szándék esetében három, vásárlási szándék esetében egy évig fel kell függeszteni. A felfüggesztés időtartama méltányolható esetben legfeljebb egy évvel hosszabbítható meg. A felfüggesztés időtartamát a bontás vagy eltérő hasznosítás tényleges megkezdésének, illetőleg az elidegenítésről szóló szerződés megkötésének a napjától kell számítani. A visszafizetési kötelezettséget a tulajdonos nyilatkozata alapján függeszti fel a lakás fekvése szerinti önkormányzat jegyzője.
(3) Ha a lakás tulajdonosa a (2) bekezdés szerinti határidő lejártáig az újabb lakás megszerzését hitelt érdemlően igazolja (az adásvételi vagy csereszerződés esetén a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem ingatlan-nyilvántartási bejegyzését tartalmazó hiteles tulajdoni lap másolatával, építés esetében a használatbavételi engedély bemutatásával), és a korábbi lakás elidegenítéséből származó teljes bevételt számlával vagy szerződéssel és értékbecsléssel igazoltan az új lakás megszerzésére fordította, az (1) bekezdés szerinti kötelezettség az eredeti határidő lejártáig terheli. A kedvezmény, illetőleg az adó-visszatérítési támogatás visszafizetését biztosító jelzálogjognak az ingatlan-nyilvántartásban az újabb lakásra való átjegyzése iránt az önkormányzat jegyzője intézkedik. Ha a korábbi lakás elidegenítéséből származó bevételnek csak egy részét fordította az eladó az újabb lakás megszerzésére, úgy az eladási és a vételár különbözetét terheli a visszafizetési kötelezettség.
Köszönöm a gyors választ . Sajnos erről már lecsúsztunk, mivel a három év már eltelt . Sajnos a jegyző alaposan félrevezetett:(
Ha visszafizetted, akkor elvileg "nem vetted igénybe"...
Azaz jár!
Kérd ki a jogszabályt és olvasgasd;
milyen lehetőségeid vannak...
Sziasztok!
2006-ban építési hitelt vettünk fel, felvettünk 2 gyermek után járó szocpolt is, 2,4 Mft-ot. 10,9 mFT-ba került a lakásunk. Egy gyermek azóta teljesült, amit jóvá is írtak(900 000 Ft).
Azóta sajnos rossz szomszédság miatt, vettünk egy jóval olcsóbb, használt - 2,2 Mft ért egy családi házat, a megszületett kiskorú gyermekünk nevére, magunknak haszonélvezeti jogot adtunk. El szeretnénk adni a 10,9 Mft-ért vett házunkat.
Ismerem az idevonatkozó jogszabályt, de ez a mi esetünkban hogyan alkalmazható? Gyámügyi Hivatal engedélye is kell? Áthozhatjuk a 900 000 Ft-ot a mostani lakásunkra? Gyakorlatilag pilanatnyilag 2 lakás is a nevünkön van. Megoldható ez letét nélkül a mi esetünkben, hiszen megoldható lenne az elidegenítési tilalom bejegyzése az új lakásra, és csak utána lenne törölve a régiről.
Sok helyen érdeklődtem már, a két illetékes település jegyzője nem is tudta mi a teendő, sok telefonszámot hívtam már- Államkincstári számokat, de mindenhol csak leráztak, és újabb számot adtak. Szóval szomorú, hogy az illetékesek mennyire tájékozatlanok!
Válaszukat előre köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02