szocpol átvitel lehetősége

anka # 2008.02.21. 17:26

Sziasztok!

2006-ban építési hitelt vettünk fel, felvettünk 2 gyermek után járó szocpolt is, 2,4 Mft-ot. 10,9 mFT-ba került a lakásunk. Egy gyermek azóta teljesült, amit jóvá is írtak(900 000 Ft).

Azóta sajnos rossz szomszédság miatt, vettünk egy jóval olcsóbb, használt - 2,2 Mft ért egy családi házat, a megszületett kiskorú gyermekünk nevére, magunknak haszonélvezeti jogot adtunk. El szeretnénk adni a 10,9 Mft-ért vett házunkat.

Ismerem az idevonatkozó jogszabályt, de ez a mi esetünkban hogyan alkalmazható? Gyámügyi Hivatal engedélye is kell? Áthozhatjuk a 900 000 Ft-ot a mostani lakásunkra? Gyakorlatilag pilanatnyilag 2 lakás is a nevünkön van. Megoldható ez letét nélkül a mi esetünkben, hiszen megoldható lenne az elidegenítési tilalom bejegyzése az új lakásra, és csak utána lenne törölve a régiről.

Sok helyen érdeklődtem már, a két illetékes település jegyzője nem is tudta mi a teendő, sok telefonszámot hívtam már- Államkincstári számokat, de mindenhol csak leráztak, és újabb számot adtak. Szóval szomorú, hogy az illetékesek mennyire tájékozatlanok!

Válaszukat előre köszönöm!

Zoltán György # 2005.07.28. 07:22

Ha visszafizetted, akkor elvileg "nem vetted igénybe"...

Azaz jár!

Kérd ki a jogszabályt és olvasgasd;

milyen lehetőségeid vannak...

sysy73 # 2005.07.27. 18:04

Köszönöm a gyors választ . Sajnos erről már lecsúsztunk, mivel a három év már eltelt . Sajnos a jegyző alaposan félrevezetett:(

Zoltán György # 2005.07.27. 15:46

12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet

a lakáscélú állami támogatásokról

21. § (1) Ha a kedvezmény, illetőleg az adó-visszatérítési támogatás igénybevételével épített, vásárolt lakást – építés esetén a használatbavételi engedély megadását, vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő – 10 éven belül lebontják, a lakásigény kielégítésétől eltérő célra hasznosítják, illetőleg elidegenítik, akkor a lakás tulajdonosa köteles a kedvezmény, illetőleg az adó-visszatérítési támogatás folyósított összegét visszafizetni. A visszafizetési kötelezettség érvényesítése iránt a pénzügyi intézmény felmondását követően a Kincstári Vagyoni Igazgatóság intézkedik.
(2) Ha a lakás tulajdonosa a lakásigényét a lakás cseréjével, vagy a lakás értékesítését követően másik lakás építése vagy vásárlása útján elégíti ki, a kedvezmény, illetőleg az adó-visszatérítési támogatás visszafizetésével kapcsolatos kötelezettségét építési szándék esetében három, vásárlási szándék esetében egy évig fel kell függeszteni. A felfüggesztés időtartama méltányolható esetben legfeljebb egy évvel hosszabbítható meg. A felfüggesztés időtartamát a bontás vagy eltérő hasznosítás tényleges megkezdésének, illetőleg az elidegenítésről szóló szerződés megkötésének a napjától kell számítani. A visszafizetési kötelezettséget a tulajdonos nyilatkozata alapján függeszti fel a lakás fekvése szerinti önkormányzat jegyzője.
(3) Ha a lakás tulajdonosa a (2) bekezdés szerinti határidő lejártáig az újabb lakás megszerzését hitelt érdemlően igazolja (az adásvételi vagy csereszerződés esetén a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem ingatlan-nyilvántartási bejegyzését tartalmazó hiteles tulajdoni lap másolatával, építés esetében a használatbavételi engedély bemutatásával), és a korábbi lakás elidegenítéséből származó teljes bevételt számlával vagy szerződéssel és értékbecsléssel igazoltan az új lakás megszerzésére fordította, az (1) bekezdés szerinti kötelezettség az eredeti határidő lejártáig terheli. A kedvezmény, illetőleg az adó-visszatérítési támogatás visszafizetését biztosító jelzálogjognak az ingatlan-nyilvántartásban az újabb lakásra való átjegyzése iránt az önkormányzat jegyzője intézkedik. Ha a korábbi lakás elidegenítéséből származó bevételnek csak egy részét fordította az eladó az újabb lakás megszerzésére, úgy az eladási és a vételár különbözetét terheli a visszafizetési kötelezettség.

sysy73 # 2005.07.27. 14:16

Szeretném, ha leírnárnátok nekem, hogy hol tudnék ennek utána nézni ? Hogy valóban át lehet vinni. Mi már érdeklődtünk a jegyzőnél, de semmi ilyenről nem tudnak, elküldtek minket azzal, hogy nincs ilyenre lehetőség, csak egyszer vehető igénybe.
Mi pedig már egyszer igénybe vettük, vissza is fizettük egyösszegbe, többször pedig nem vehetjük igénybe .

Tudnátok nekem írni egy elérhetőséget, ahol le van írva ez a jogszabály, amit a jegyzőnek be tudnék mutatni ?

Köszönettel :

Sysy

TAndrea # 2005.07.19. 15:13

Én már csináltam, így ehhez hozzá tudok szólni. Eladtam az egyiket, vettem másikat. Az önkorm.jegyzőjéhez kell írni egy kérelmet, hogy függessze fel a szocpol. összegének visszafizetését addig, amíg a másik ingatlan a nevedre nem kerül. Amint ez megtörténik, szintén a jegyző ad majd ki egy engedélyt a jelzálog átterhelésére.

Zoltán György # 2005.07.11. 17:20

Cserénél "viszed". Eladásnál visszafizeted, és vásárlásnál visszakapod.

Cola (törölt felhasználó) # 2005.07.10. 15:36

Átvihető. Részletek az Önkormányzat jegyzőjénél...

gyullax # 2005.07.10. 12:27

Lakásépítésnél felvett szocpol (2 gyermek után)átvihető-e más ingatlanra vagy vissza kell fizetni?