Hagyaték


Marco64 # 2017.12.21. 07:44

nonolet..A szép kis családról annyit,hogy a testvérem több 10 millió forintot kapott az évek alatt,mig én 1 Ft-ot sem.A testvérem nem ápolta az anyját,míg én igen.A betegség utolsó 10 évében szinte csak nálunk lakott.Amikor meghalt az anyu a testvérem munkanélküli lett,elhagyta a felesége(ő a viselkedése miatt).Magamhoz vettem,nálunk lakott.Egy éven keresztül én etettem,én itattam,én vettem a cigijét,a gyógyszereit.Mivel nem volt munkája 1 Ft-ot sem fizetett semmibe.Aztán hirtelen előkerült a végrendelet,és a saját lakásomban fegyverrel megfenyegetett.Szerinted nem jogos az én követelésem????Akkor ebben a családban ki a szép?...

wers # 2017.12.21. 07:01

:) pontott tett a "kérédsem" kezdetű mondat végére.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.21. 06:45

Tulajdonképpen mi a kérdés?

nonolet # 2017.12.20. 23:34

Van sajátod is, de azért elviszed a tesó elől... szép kis család.

Marco64 # 2017.12.20. 22:47

Tisztelt Ügyvéd úr!Hagyatékügyben kérném a segitségét.Édesanyám leukémiás beteg volt.Az utobbi 10 évben sok időt töltöttünk együtt.Ápolásában úgy vettem részt-mivel más városban laktunk-hogy havonta 2-3 hetet nálunk töltött.Az elmúlt években több berendezést(porszívó-lábmasszirozó)nekem ajándékozott szóban.Az ajándékozásról szerződés nem készült.Van egy testvérem is aki vele egy lakásban lakott,de ő nem ápolta,inkább anyám tartotta el a 40 éves férfit.Az ajándékokat az anyukámnál hagytuk,hogy ő is tudja őket használni,mivel mi rendelkeztünk sajáttal.Édesanyám meghalt és a hagyatéki eljárás után derült ki,hogy 10 éve végrendelkezett és minden vagyonát(ingó és ingatlan)a testvérem fiára hagyta.Az első -és eddig az egyetlen jogerős-hagyatéki eljárás során az ingatlan 1/4 részét örököltem.Így a korábban nekünk ajándékozott tárgyakat(mivel azok az én tulajdonomat képezték)elhoztuk a lakásból.Most az új végrendelet előkerülésével új helyzet állt elő,és az elhozott berendezéseket követeli vissza a végrendelet szerinti örökös.Kérdésem,hogy a köteles részem mellett köteles vagyok-e a korábban ajándékba kapott tárgyakat visszaadni.Az ajándékozásról több tanu is van.Köszönöm a segitségét.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.20. 12:53

Erre válaszoltam.

Hapciusz # 2017.12.20. 12:48

perenkívűl megoldható, ha a testvérek elismerik, és számtalan fotó és tanúk (rokonok,ismerősök) tanúsítják az apa és gyerek közti kapcsolatot?

Az már elég hülyén jött volna ki, ha a gyerek kéri az apját az apaság elismerésére, illetve az apának ez meg se fordult a fejében, hogy közjegyző elött elismerje a gyerekét

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.20. 12:17

Per.

Hapciusz # 2017.12.20. 06:54

Nem valószínű mert az apa olyan állapotban van...

Az, hogy a gyermeknek anno jelképes apja lett, ezt az anyja barmolta el, tehát a gyermek nem tehet róla.

Ilyenkor milyen más bizonyítási lehetőség van?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.20. 06:10

Ha az a kérdés, akkor apai elismerő nyilatkozat csak személyesen tehető.

Hapciusz # 2017.12.20. 04:43

Mi van abban az esetben, ha egy gyermeknek papírforma szerint nincs apja, viszont a biológiai apjával tartja a kapcsolatot és annak is van még 2 névrevett, házasságban született gyereke. Nem kérte a gyerek hogy papíron ismerje el az apaságot, és az apa se kérte, hogy vegye fel a nevét.

Az apa halála esetén jogosult e a gyermek (felnőttkorú) kötelesrészre, és milyen módon? Vérvizsgálattal kötelezhető e hogy megállapítsák a testvérek közti vérségi kapcsolatot, vagy elég ha elismerik a féltestvérek egymást?

nonolet # 2017.12.18. 10:52

"de erre vonatkozó iratok már nem elérhetők (mi lett és mikor befizetve)."

Akkor mégis... milyen alapon akarsz kifogást emelni?!

jooba # 2017.12.18. 09:24

Tisztelt fórumozók!

Köszönöm az eddigi visszajelzéseket.

A 2017.12.03.-i kérdéshez kapcsolódóan: a kérdéses tartozás a kéményellenőrzéshez kapcsolódik, a kéményseprők követelik. Erre vonatkozóan nincs mérőóra, ezért lehetséges, hogy olyan követelést akarnak behajtani, amire vonatkozóan szolgáltatást nem is nyújtottak?

Ezt azért kérdem, mert tavaly küldtek közvetlenül nekem is számlát kéményellenőrzésről, pedig ingyenessé tették ezt a szolgáltatást, illetve a számlán volt olyan tétel is, ami nem volt beazonosítható (egyéb szolgáltatás sort kiszámláztak). Így nem vagyok róla meggyőződve, hogy az eljárás kapcsán minden rendben van, de erre vonatkozó iratok már nem elérhetők (mi lett és mikor befizetve).

ObudaFan # 2017.12.10. 18:07

Temetési koltsegbol 200-300000 Ft még nem kirívó és nem érdemes vitatni. Ennél magasabbat már esetleg.
Kérhettek tételes leltárt.

nonolet # 2017.12.10. 08:40

"Mit tudunk tenni, hogy bemehessünk? "

A hagyatékin átadták a tulajdont, azaz örökös és ezzel tulajdonos lettél?

Ha igen, akkor

  • üres (lakatlan és haszonélvező nélküli) esetben bármikor bemehetsz
  • nem üres (lakott és haszonélvezős) esetben pedig előre egyeztetett időpontban

- -

HA még csak örökös jelölt (vélelmezett leendő tulajdonos) vagy akkor a hatásos fellépéseden múlik a bemenetel...

nonolet # 2017.12.10. 08:34

"Lekértük a földhivatalnál a tulajdoni lapot, amiből azt látjuk, hogy tavaly szeptemberben az 1/2 tulajdonból teljes tulajdonosként lett a papa bejegyezve, majd idén a halála után visszakerült minden az előző felállásra, ez miért történhetett? "

Ott van az is a tulajdoni lapon!
A teljes tulajdoni lapon, amin minden lépés látszik.
Csak idő- és történési sorrendben kell olvasni.

Heniiii # 2017.12.09. 17:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm eddigi válaszát.
Lekértük a földhivatalnál a tulajdoni lapot, amiből azt látjuk, hogy tavaly szeptemberben az 1/2 tulajdonból teljes tulajdonosként lett a papa bejegyezve, majd idén a halála után visszakerült minden az előző felállásra, ez miért történhetett? A nő fiával találkoztunk és ahogy beszélt arra következtettünk, hogy már nem is éltek együtt...ha ezt tudnánk bizonyítani az mit jelentene a számára/számunkra?
Az ingóságokat azért gondoljuk, hogy van, mert a nő fia mondta, hogy minden a lakásban van ugyanúgy, meg a műhelyben, mert a papa asztalos volt...De azt is mondta, hogy nincs jogunk bemenni az ingatlanba, ez igaz? Mit tudunk tenni, hogy bemehessünk? Szerettük volna megnézni, hogy hol élt a papa... És elméletileg a haszonélvezőnek kötelessége az ingatlan állapotát fenntartani, de honnan tudjuk milyen állapotot kell fenntartania ha nem is láttuk....
Mi kérhetjük a hagyatéki előadót, hogy vegyen fel tételes leltárt az ingóságokról?
Még azt szeretném kérdezni, ha a nő fia betette a temetési költségekről a számlát a hagyatéki eljárásba, és minket kihagytak a temetési ügyintézésből(a megkérdezésünk nélkül döntött), akkor mekkora az az összeghatár amíg elszámoltathatja a közjegyző a költségeket? Ráadásul megtudtam, hogy ezekben a költségekben az is benne van hogy közös sírkő van, nekünk kötelességünk a nő síremlékét is fizetni?(ezen a sírkőn ráadásul nem is úgy szerepel mint a házassági neve, hanem a leánykori nevén...)

Köszönettel: Heni

ObudaFan # 2017.12.06. 14:19

Heniiii

Ha azt állítjátok, hogy voltak ott ingóságok, amik az örökhagyóé voltak, és ezzel kapcsolatban igényt szeretnétek érvényesíteni, akkor nektek kell nyilatkozni, hogy pontosan milyen ingóságok voltak és nektek is kell vita esetén ezt igazolni.
Ha a papa 12M-jából vették 6M-ért az új ingatlant, akkor azért érdemes lenne utánanézni, hogy hogy és miért lett abból 1/2-1/2, és nem lehet-e ez ügyben tenni valamit.
Ami az egyezséget illeti, a saját részeteket annyiért adjátok el és annak, akinek szeretnétek. Nyilván a tulajdonostársnak elővásárlási joga van.
Viszont külső személy vajon mit adna haszonélvezettel terhelt 1/2 hányadért?
A haszonélvező nem köteles használni az ingatlant.
Ha magasabb összegért adjátok el a részeteket, mint a hagyatéki eljárásban arra megállapított összeg, akkor lesz személyi jövedelemadó.

Heniiii # 2017.12.06. 13:10

Tisztelt Fórumozók!
Segítségét szeretnénk kérni az unokatesómmal...
A papánk elhunyt márciusban, a mamám halála után a papa elvett 1 hölgyet, akivel eladták a papa pákozdi ingatlanát(12millió) és vettek 1 másikat Dunaföldváron(6 millió).
A hölgy fia a meghatalmazott a hagyatéki eljárásban. Aki ki szeretett volna hagyni minket az örökségből (sajnos mióta a hölgyet elvette a papa,azóta eltiltotta tőlünk,így csak most tudtuk meg h márciusban elhunyt)
Örökös még a papa elhunyt fiának a lánya az unokatestvérem,és még a papa élő fia az én édesapám, akinek én vagyok a meghatalmazottja,mert beteg.
A hölgy a hagyatéki eljárásban nyilatkozott a Dunaföldvári ingatlanról,semmi más ingóságról(ami képtelenség, hiszen életvitelszerűen ott laktak, tehát biztosan voltak ingóságok)-ezzel kapcsolatosan mi tudunk bármit tenni?-;ebben az ingatlanban haszonélvezeti joggal rendelkezik a hölgy,a fél tulajdon ami a papáé volt az osztódik (6milliós ingatlan esetében 1,5 millió/fő,a közjegyző mondta)
A hölgy fia azt mondta hogy 750ezer Ft-t adna fejenként a tulajdonjogért, többet nem,de az ő javára szeretné a jogot nem az édesanyjáéra; erre van lehetősége?
A haszonélvező már március óta nem használja az ingatlant,ezt megteheti?
Kinek kell az ingatlan költségeit, fenntartását, rendbe tartását fizetnie, intéznie?
Nekünk nincs kulcsunk az ingatlanhoz,kérhetünk hozzá?Szeretnénk a papáról valami emléket,ha még a temetésére se mehettünk el... Vagy van jogunk betekinteni az ingatlanba?
Úgy tudom, hogy a feleségnek kötelessége volt vállalni a papa temetését,ha nem vállalta volna a következő egyeneságbeli rokonnak kellett volna; és ha vállalta azt a költséget már nem teheti be a hagyatéki eljárásba?(amikor megjelentünk a hagyatéki tárgyaláson, akkor ő úgy döntött,hogy mi is fizessünk a márciusi temetésbe (ami 435.000 Ft volt-beleszólásunk se volt hogy hová tegyék nyugovóra és milyen módon-),ami az első tárgyaláson nem szerepelt...) Ezt megteheti?
Tudunk ez ügyben bármit is tenni?
A két örökös szeretne tisztán, levonások nélkül legalább 1 millió Ft-t/fő a tulajdonjogért,ha a meghatalmazott ebbe nem megy bele, akkor mi mit tehetünk?
Van lehetőségünk eladni az ingatlant,így h nem él a haszonélvezeti jogával, mivel nem tartózkodik ott?
Vagy ki lehet adni albérletbe?
Kérem segítsen hogy ne semmizzen ki minket a papa feleségének a fia....
Annyit szeretnék még kérdezni,hogy van bármelyik opciónak adófizetési kötelezettsége? Ha igen milyen mértékű?
A következő hagyatéki tárgyalás december 11-én lesz.

nonolet # 2017.12.04. 15:10

Gregorberni

"anyám kiesett- 2 féltestvéremé 1-1 rész enyém pedig 2 rész akkor"

A közös apátok (és egyben volt férj is) hagyatékából igen.

(a termőföldet kivéve, mert abból te nem kértél/kérsz)

ObudaFan # 2017.12.04. 14:51

Igen.

ObudaFan # 2017.12.04. 13:14

Gregorberni

Igen, ha a te visszutasításod csak termőföldre vonatkozott.

nonolet # 2017.12.04. 12:56

Gregorberni

Az anyádra eső rész után csak te leszel örökös,
ha anyádnak egyedüli utóda vagy és ő visszautasít.

Apádnak azonban 4 örököse van! a közösen lakott ingatlanon felüli részre.

A 3 gyerek+feleség.

Mivel anyád kiugrott előled így a 4 részből neked 2 jut a tesóknak meg csak egy-egy rész, a többlet vagyonból
(ha jól értelek)

Bővebben... pl.

http://drszasz.hu/…o-hazastars/

edel-w # 2017.12.04. 12:42

Köszönöm.

edel-w # 2017.12.04. 12:42

Előző hozzászólásomhoz fűznék javítást. Utólag visszaolvasva vettem észre kissé furán fogalmaztam. Elnézést érte. Pontosítanék. Tehát a szülő elhalálozása miatti öröklés esetére vonatkozik a kérdésem.