Nyílászárócsere társasházban


zolacko # 2024.07.02. 10:01

Tisztelt Hozzáértők,

Érdeklődni szeretnék, hogy egy társasház, közgyűlési határozattal milyen mértékben írhatja elő, milyen típusú nyílászárót építek a lakásomba korszerűsítés során?

Egy budapesti nagypolgári társasházban az udvari homlokzatra / körfolyosóra néz 2 ablakom valamint egy bejárati ajtóm, közterületről egyik sem látható. A közgyűlés elé vittem a nyílászárókkal kapcsolatos terveimet, miszerint szeretném a régi, láthatóan rossz állapotú fa nyílászárókat műanyagra és osztásában is különbözőre cserélni. A közgyűlési határozat ezt megtiltotta, a jegyzőkönyv szerint \"a közgyűlés kizárólag az eredeti állapottal egyező (méret, kiosztás, rács stb.) új nyílászáró kialakítását támogatja\". A közgyűlés továbbá felhatalmazta a közös képviseletet peres eljárás azonnali indítására, amennyiben ettől eltérek.....

A társasházban több lakó is lecserélte már a nyílászáróját, a legtöbb cserélt nyílászáró nem egységes kiosztásában, műanyagok, páran a színtől is eltérnek. Sosem volt még korábban erről szavazás a házban, én próbáltam korrektül eljráni az ügyben. Az épület nem áll műemlékvédelem alatt, az SZMSZ és alapító okirat szerint a nyílászárók természetesen nem képzik a közös tulajdon részét.

Mik a határok, amik jogilag is beleférnek egy ilyen csere esetén? Ideálisan szeretném a fát műanyagra cserélni, az ajtó esetén megváltoztatni az osztást és a betekintő ablakok előtti rácsot eltávolítani, mert az műanyaghoz nem rögzíthető.