10 év együttélés után különválás

ObudaFan # 2016.12.21. 14:49

Erre a kérdésre ennyi információ alapján nem lehet válaszolni, még semmit nem írtál például arról, hogy milyen érzelmi viszony volt köztetek ebben az időben. Mindenesetre ha élettársak voltatok, akkor sem feltétlenül 50-50% a megosztás, hiszen az élettársak által megszerzett vagyont a szerzés arányában kell megosztani.

Mondy # 2016.12.21. 10:40

Tisztelt ügyvéd úr!
2010 –ben elváltunk a férjemmel akivel az életközösség csak 2016. decemberben szűnt meg. A közös tulajdonunkat képező ingatlanból a bírósági végzés szerint neki ki kellett volna fizetnie, de ezt nem tette meg. Ellenben, segített a egy új lakás önerejének befizetésekor hitelt vett föl 2011-ben, aminek én adóstársa voltam és közösen fizettünk. Az új lakás hivatalosan 2015 be került a nevemre, de a családi házunk közös lakáshasználata, együttélés még nem szakadt meg a gyermekeink taníttatása, és a közös hitelek miatt.
Kérdésem az volna, hogy a volt házastársam és köztem ez az elmúlt 6 év jogilag élettársi viszonynak számít e, és a házasságunk felbontását követően egymással szemben nem elszámolt vagyon(mert nem tudott kifizetni)és az elmúlt években általam megszerzett javak, autó, új lakás, is 50 % jogot biztosít neki? Tehát ha most a bírósághoz fordulok az egykori közös vagyon elszámolása érdekében az elmúlt 6 évet élettársi viszonyként kezeli?

ObudaFan # 2016.01.05. 17:10

Ha valoban elettarsi jogviszony jott letre, akkor az egyutteles alatt megszerzett vagyontargyakon foszabaly szerint kozos tulajdon jon letre, olyan aranyban, amilyen aranyban altalaban a szerzesben kozremukodtetek. Ez alol elsosorban az orokolt es az ajandekba kapott vagyontargyak kivetelek, tehat ha a szuleid vasarolnak neked, az elvileg csak a tied lesz.

Csanapeti # 2016.01.05. 09:47

Röviden leírnám a helyzetemet:

10 éve ismerkedtem meg jelenlegi élettársammal. 9,5 éve kiköltöztem hozzájuk, a szülei lakásba, az Ő szüleihez. 2007-ben ideiglenes lakcímet is bejegyeztettem erre a címre, mivel a munkahelyemen csak így fogadták el a bérlettámogatást. Úgy döntöttem a tavaly év végén, hogy vásárolok magamnak egy ingatlant, mivel az adott környezet nem volt elfogadható számomra, illetve folyamatos viták is adódtak ebből az okból. A párom a szülei és a munkahelye miatt nem jönne velem, így az élettársi kapcsolat megszűnne köztünk. 2 évvel ezelőtt vásároltam egy gépjárművet is, saját névre, ezt teljes egészében én és a szüleim fizették. Az együtt töltött idő alatt semmilyen hivatalos papír nem készült arról, hogy mi együtt vagyunk. Nem volt házasság, se élettársi papír. Hűtőgépet, mosógépet, konyhaszekrényt is én fizettem egészben illetve részletekben, áruhitelre. Erről számla és hitelszerződés is van. Az ott tartózkodásom alatt, havonta egy bizonyos összeggel támogattam az ellátásomat. Jelen esetben egy nyomtatót, egy DVD lejátszót és a gépjárművet szeretném magammal vinni (amiket szintén én fizettem), semmi mást, minden maradna ott.

Kérdésem a következők lennének:

• a 10 év ismeretség és 9,5 év együtt élés után jogosan követelhet-e tőlem valamit?
  • esetlegesen ha a vásárolt ingatlan a nevemre kerül, akkor ebből is követelhet-e valamilyen részt?
  • ha az előző pont teljesülhet, akkor az ingatlant, ha szüleim veszik, akkor is fenn áll a követelése?
  • mivel együtt voltunk akkor amikor a gépjárművet vásároltam, ebből is lehet-e követelése?
  • esetleg van-e valami amire még oda kell hogy figyeljek a szétköltözés illetve az ingatlan adás-vétel ügyében?

Nem hiszem hogy ügyvédhez fordulnának, a szülei, de szeretném magam biztonságban érezni, és nem szeretném, ha utólag meglepetésként érne a dolog.

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.