Folyószámla hitel elhalálozás után!

b_tom09 # 2018.10.02. 16:23

Szia bihisuli!
Halaleset nyugdij intezetben be lett jelentve?

drbjozsef # 2018.10.02. 13:46

Én úgy vettem ki, hogy olyan nyugdíj érkezett a számlára, ami már nem illeti meg az örököst, az elhalálozás hónapját követő hónapok valamelyikének nyugdíja. Ha nem így lenne, a kormányhivatal gondolom nem követelné vissza. (Ha jól értem, még a hagyatéki leltárban sem szerepel, bár ez nem biztos.) Az viszont visszajár az otp folyószámláról a kormányhivatalnak, azt az örökös nem vette fel, nem nyúlt hozzá.
A saját vagyonával csak nem felel érte.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.02. 13:39

Már bocsánat, de a kérdező szerint az a nyugdíjösszeg őt milyen jogcímen illetné meg, ha nem az öröklésén?

drbjozsef # 2018.10.02. 13:35

Küldd el a kormányhivatalnak az OTP válaszát. Ha még nincs meg írásban, kérd törvényhelyekkel alátámasztva az OTP jogi osztályától. Aztán ha a kormányhivatal követelni akarja, akkor követelje attól, akinél van, bokszolja le az otpvel.

bihisuli # 2018.10.02. 13:13

Üdvözlöm!

Anyukám halálakor nem volt a tulajdonában semmi, csak két folyószámlán negatív összeg. A közjegyzó el is mondta, hogy csak tartozást nem lehet örökölni. Az otp folyószámla is csatolva volt a hagyatéki eljáráshoz, amelynek a végösszege plussz 8 ezer forintot mutatott. Az utolsó mozgások között ott szerepelt egy nyugdíjszerű ellátás, (amit a közjegyzőnek is látni kellett),ami anyu halála után érkezett a folyószámlára. A közjegyző ezzel kapcsolatban nekünk semmit nem mondott, mi lezártnak tekintettük az ügyet. A kormányhivatal követeli rajtunk az átutalt összeget. Mentünk a bankhoz, hogy szerintünk a halál időpontja után utalt összeg őket sem illeti meg, de ők azt mondják, hogy jogszerűen jártak el, hogy "betudták" a folyószámlahitel tartozásba. Szeretném megkérdezni, hogy valóban jogosan jártak-e el, ha nem, hová fordulhatok?
Előre is hálás köszönettel
Bihari Szilvia

Immaculata # 2015.06.12. 14:56

Tehát át kell utalni a számlára a tartozást.

ObudaFan # 2015.06.12. 14:17

A tartozás kifian mód, és akkor nem kamatozhat.

Claire81 # 2015.06.11. 22:20

Üdvözlöm!

Édesapám március 19.-én hunyt el. Április 1.-én vittem be a halotti anyakönyvi kivonatot. Akkor a hölgy a bankban azt mondta, hogy nem adhat ki semmi információt a számláról, csak a hagyatéki után. Hagyatéki tárgyaltárgyalás még azóta sem volt, de közben mivel a bank folyamatosan küldi a halott ember nevére a leveleket így kiderült, hogy van 200ezer ft folyószámla hitele. Amire ugyanúgy számolják tovább a kamatot, hiába adtam be a halottit. Bementem mégegyszer, hogy rákérdezzek hogy ez mégis hogy van, hogy lejelentettem a halálát és még küldik a leveleket, és kamatozik is tovább. Azt mondta a hölgy, hogy a hagyatékiig ez kamatozik is tovább. Törvény így szabályozza. Másik két banknál is van hitele, onnan bezzeg nem jött több levél. Még most június hónapban is jött olyan levél, hogy 8 napon belül fizesse ki a halott ember a 216 ezer ft-ot. Kérdem én, ha én nem járhatok el a hagyatékiig, és le van jelentve, hogy meghalt akkor miért küldenek a nevére levelet??? Ez milyen dolog? Lehet és érdemes ezt valvalamilyen irányba elvinni? Ez már a kegyeletsértés kategória nekem. De mivel nem vagyok jogász így nem tudom ebbe bele kell törődni, vagy van valami lehetőség, hogy érdemben le tudjuk zárni ezt az ügyet.

Köszönöm válaszát előre is!