Szakértői vélemény formai követelményei

Balazs83 # 2014.05.06. 05:35

Köszönöm a választ és azzal azt hiszem, hogy tisztában vagyok én is, hogy ez nem számít semmit.

ObudaFan # 2014.05.05. 21:23

Szerintem éppen kellene, de hogy ezzel semmire nem fogsz menni, az is biztos.

Balazs83 # 2014.05.05. 17:50

Tisztelt Fórumozók!

Egy gyermekelhelyezési perben elkészült pszichológiai szakértői véleménnyel kapcsolatosan lenne kérdésem. Átolvasás után utána néztem a benne hivatkozott jogszabálynak és azt tapasztaltam, hogy a szakértői vélemény lehetséges, hogy nem felel meg az abban rögzített formai követelményeknek. A tartalma ebből a szempontból lényegtelen. A hivatkozott jogszabály a 2005. évi XLVII. törvény 27.§ (1), ami alapján a szakértői intézet igazgatója aláírta a szakvéleményt és az intézmény címeres bélyegzőjével ellátta. A dolog idáig rendben is lenne. A jogszabály további olvasása közben a 16. § (4) szerint
"Az igazságügyi szakértő az írásbeli szakvéleményt aláírásával köteles ellátni, és köteles azon feltüntetni a nyilvántartási számát. A szakvéleményt az igazságügyi szakértő ellátja bélyegzőjével is. A bélyegző feltünteti az igazságügyi szakértő nevét, az igazságügyi szakértői igazolványában meghatározott szakterületét és a nyilvántartási számát. A bélyegzőn az állami címer nem használható."
Mivel sem a nyilvántartási szám, sem a saját "címermentes bélyegzője" nincs a szakvéleményen, ezért az érdekelne, hogy ez így rendben van e. Van e különbség az önálló szakértő és a szakértői intézet nevében eljáró szakértő előterjesztett véleményének formai követelményei között? Magyarul kell e neki a szakértői számát és a saját bélyegzőjét jelen esetben feltüntetni.