Névtelen feljelentés lehetséges következményei

Agent Cooper # 2013.04.17. 21:47

Kedves Sunderborn!

Először is honnan veszi, hogy a feljelentés névtelenül történt? Tudjuk ezt, vagy csupán sejtjük?
Másodszor is milyen ügyvédet bízott meg, aki nem tesz automatikusan feljelentést, miután a védencével szemben megszüntették az eljárást.?! Én biztos, hogy amint a nyomozás megszüntető határozatot kézhez kapnám, azon nyomban tenném meg a feljelentést hamis vád miatt (ugyanis jelen esetben valóban hamis vád történt, annak is a minősített esete, és nem becsületsértés vagy rágalmazás).
Az eljárás résztvevőinek a hozzáállása alapján korántsem elképzelhetetlen, hogy sikerülne megtalálni az elkövetőt.
Szerintem nem szabad belenyugodni abba, hogy ártatlanul meghurcolják az embert, ennyivel mindenki tartozik magának...

Üdv: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

ObudaFan # 2013.04.17. 09:48

Az ügyészségen lehet feljelentést tenni hamis vád miatt. Hogy ki lehet-e deríteni, ki volt az elkövető, az majd kiderül.

Sunderborn # 2013.04.16. 16:19

Tisztelt segítőkész, a területen nálam jártasabb ember, aki válaszol!

Az alábbi probléma kapcsán szeretnék segítséget/tanácsot kérni.
A párom édesapja egy kis vidéki faluban egyedül neveli fiatalkorú fiúgyermekét, talán nem meglepő, hogy rendkívül nehéz anyagi helyzetben.
Pár hónapja eljárás indult ellene névtelen feljelentés alapján a gyermek veszélyeztetése miatt, mint kiderült, molesztálás / szexuális bcs. vádjával. Minden bizonnyal egy "komoly névtelen feljelentés volt, géppel írva".

Az apa természetesen összetört kissé', de becsületesen végigjárta a szükséges bürokráciai körtáncot hivataltól gyermekpszichológusig.

Az eljárás a pszichológus véleményével együtt természetesen kiderítette, hogy a vádból semmi sem igaz.

Mivel mindenki tisztában van a magyar jogrendszerrel és bürokráciával, minden eshetőségre felkészülve én is kifizettem egy ügyvéd megbízási díját a faluhoz közeli városban, mivel mi Pesten élünk és nem bíztam az eljárás korrektségében ilyen távolságból, azt akartam, hogy legyen valaki a "mi oldalunkon" is. Az ügyvédre igazából nem volt szükség, enélkül is kiderült, hogy az úriember ártatlan.

Viszont jelenleg minden forrásból azt hallom, hogy ezzel zárjuk le az ügyet (ügyvédtől, rendőrségtől), hogy semmi értelme továbbvinni, semmi értelme "nyakaskodni".

Komolyan olyan országban élünk, ahol egy névtelen feljelentés minden retorzió nélkül összetörheti emberek egoját, az alapján meghurcolhatják, "a szájára veheti a falu", kiadásokba verheti magát, és nem történik semmi? Mivel ezt képtelen vagyok elhinni, gondoltam tanácsot kérek olyanoktól, akik jártasabbak a témában, ne adj Isten átéltek hasonló helyzetet.

Az én tökéletes világomban ilyenkor egy rendőrségi feljelentéssel indulna a dolog, akik kiderítik, ki volt a "névtelen" feljelentő, utána pedig polgári per keretében az illető fizetné meg a rágalmazás miatt felmerült ügyvédi- és egyéb költségeket, illetve a megfelelő fájdalomdíjat a becsületsértésért és annak következményiért.

Mivel vannak sejtéseim, hogy ez manapság nem így működik, várom a tanácsokat.

• Mi az eljárás menete ebben az esetben?
  • Érdemes e egyáltalán tenni valamit, vagy tényleg idáig fajult a magyar jog, hogy ennyiben kell hagyni?
  • Érdemes e ügyvédet fogadni külön erre? A fenti ügyvéd azt mondta, ezt nem vállalná el...

Minden tanácsot, tapasztalatot előre is őszintén köszönök!