Házassági szerződés halál esetén

nyár # 2012.06.09. 10:47

Házasodni készülök. Tulajdonomban van egy ingatlan, amiben lakom és a szüleim házának fele. A szüleim ragaszkodnak a házassági szerződéshez és én is támogatom, ha ez csupán a válásra vonatkozik. Megnéztem pár szerződés mintát és volt, amelyikben halál esetére is kitértek. Egyelőre nem volt szó róla, de elképzelhető, hogy a szüleim a halálom esetén azt szeretnék, ha a (leendő) férjem nem örökölne, én viszont szeretnék róla gondoskodni: azt szeretném, ha az ingatlan, amiben lakom és amiben a közös életünket éljük majd és családot alapítunk az hirtelen és korai halálom esetén az ő tulajdonába kerülne (nem haszonélvezet), a szüleim házrésze viszont nem. Szüleimmel megyek ügyvédhez a házassági szerződést megbeszélni az ő ügyvédjükhöz és már ért ott kellemetlen meglepetés kétszer is, így szeretnék felkészülten menni.

Kérdéseim:

1. ha a párom a házassági szerződésben lemond a haszonélvezeti jogáról, és nincs szó másról örökösödéssel kapcsolatban, akkor ha írok egy végrendeletet, amiben a tulajdonomban lévő ingatlant rá hagyom, akkor ő fogja örökölni?
  2. ha a házassági szerződésben lemond örökségről, haszonélvezeti jogról, mindenről és készítek végrendeletet és az ingatlant rá hagyom, akkor melyik az erősebb? melyiket veszik figyelembe?
  3. ha a házassági szerződés nem tér ki rá, akkor jól tudom, hogy a férjem csupán holtig tartó haszonélvezetet örököl?
  4. van tanácsuk az általam felvetett problémára, illetve meglátásuk, amire én esetleg nem gondoltam?

nagyon köszönöm a segítséget előre is

ObudaFan # 2012.06.09. 12:23

A házassági szerződést ketten bármikor módosíthatjátok. Ha már most valamilyen rejtélyes okból a szülőket is bevonod ebbe a folyamatba, őket később is ki lehet hagyni, nem szerződő felek. Arra a részre, ami a közös vagyonból téged illet, vagy ami a szándékotok szerint a különvagyonod, arra meg így is, úgy is végrendelkezni lehet. Egyébként végrendelet nélkül ha leszármazótok nincs, az ági vagyon kivételével ő az örökös.

Dr.Attika # 2012.06.10. 08:46

Teljesen felesleges jelen tényállás mellett házassági vagyonjogi szerződést kötni.
A hivatkozott ingatlanok tulajdona különvagyon. Az Ön halála esetén persze a párja megörökli leszármazó hiányában a szülők ingatlanán fennálló tulajdoni hányadot, de ha ezt nem akarja, akkor egy
végrendelettel ez megoldható.
És mint kollégám írta ehhez a vagyonjogi szerződéshez a szüleinek nincs ráhatása. nem szerződő felek.

nyár # 2012.06.29. 09:36

Köszönöm az eddig válaszokat. Tudom, hogy fölösleges jelen helyzetben a házassági szerződés és azt is tudom, hogy a szüleim nem szerződő felek. Jogilag. A házassági szerződés egy alku tárgya, cserébe lekerül a lakásról, amiben lakom sok éve és amit nagymamám örökségéből vettünk, a haszonélvezeti jog.

Lenne még egy kérdésem:

A házassági szerződés halál esetére a következőt tartalmazza: "Felek rögzítik, hogy jelen megállapodásuk nem csak a házasság felbomlására, hanem annak az egyik fél halála miatti megszűnése esetén is irányadó."

A szüleim ügyvédje azt mondta, a végrendelet erősebb, tehát ettől függetlenül a szerződésben szereplő két ingatlan közül bármelyikről végrendelkezhetek a férjem javára. Erről szeretnék megbizonyosodni.

Köszönöm a választ előre is.

ObudaFan # 2012.06.29. 14:00

Ez nem erősség kérdése, természetesen bármiről végrendelkezhetsz, ami a halálodkor a tiéd és halálod esetére sem idegenítetted el.