Házasodni készülök. Tulajdonomban van egy ingatlan, amiben lakom és a szüleim házának fele. A szüleim ragaszkodnak a házassági szerződéshez és én is támogatom, ha ez csupán a válásra vonatkozik. Megnéztem pár szerződés mintát és volt, amelyikben halál esetére is kitértek. Egyelőre nem volt szó róla, de elképzelhető, hogy a szüleim a halálom esetén azt szeretnék, ha a (leendő) férjem nem örökölne, én viszont szeretnék róla gondoskodni: azt szeretném, ha az ingatlan, amiben lakom és amiben a közös életünket éljük majd és családot alapítunk az hirtelen és korai halálom esetén az ő tulajdonába kerülne (nem haszonélvezet), a szüleim házrésze viszont nem. Szüleimmel megyek ügyvédhez a házassági szerződést megbeszélni az ő ügyvédjükhöz és már ért ott kellemetlen meglepetés kétszer is, így szeretnék felkészülten menni.
Kérdéseim:
- ha a párom a házassági szerződésben lemond a haszonélvezeti jogáról, és nincs szó másról örökösödéssel kapcsolatban, akkor ha írok egy végrendeletet, amiben a tulajdonomban lévő ingatlant rá hagyom, akkor ő fogja örökölni?
- ha a házassági szerződésben lemond örökségről, haszonélvezeti jogról, mindenről és készítek végrendeletet és az ingatlant rá hagyom, akkor melyik az erősebb? melyiket veszik figyelembe?
- ha a házassági szerződés nem tér ki rá, akkor jól tudom, hogy a férjem csupán holtig tartó haszonélvezetet örököl?
- van tanácsuk az általam felvetett problémára, illetve meglátásuk, amire én esetleg nem gondoltam?
nagyon köszönöm a segítséget előre is