Ingóságok a hagyatéki leltárban


spielman3 # 2015.10.20. 17:11

Mi a helyzet abban az esetben, amikor 2 örökös van egy ingóságokból álló hagyatékra, de azokat az egyik örökös magához veszi, és évekig nem lehet tőle megszerezni.

Konkrétan a történet szerint, azt állította sokáig, hogy ajándákba kapta volna őket az örökülhagyótól már korábban, halála előtti években.

De akkor valami más szempontól vezérelve, előkeríti a végrendeletet, amely még tartalmazza az ingóságokat, és sehol semmi bizonyíték korábbi ajándékozásokra, örökülhagyó birtokában is tartotta az ingóságokat haláláig.

Na most, akkor leltározás történt, és ezután adódnak a kérdések:

  • Az ingóságok egy része előkerül ugyan, de szörnyen leromlott állapotban. Felel ezért az azokat önkényesen magánál tartó fél? Mit lehet mondani, hogyan köteles bánni az ingóságokkal, amelyek nem is lehettek volna a birtokában? Szokásoknak megfelelően, elvárható gondossággal, vagy mit lehet fogalmazni erre?
  • Az ingóságok egy része, sok értékes holmi, viszont nem kerül elő. Talán arra játszik a fél, hogy nem lehet majd bizonyítani, aztán amit esetleg lehet, azt majd mégis előszedi utólag. Teheti ezt, hogy akármeddig hozogat még elő ingóságokat büntetlenül, amint hiteles tanú igazolja, hogy azok is voltak?
  • A másik fél a leromlott állapot miatt szeretne pénzbeni megtérítést. Van erre esélye?
  • Kérhet a másik fél eredeti állapot visszaállítását (az örökülhagyó halálakori állapotot természetesen), ha bizonyítani tudja, hogy sokminden nincs meg ás nagyon nem megegyezésképes a másik fél?
C a s a b l a n c a # 2011.08.30. 11:51

Vágom.

Gondolom ilyenkor van az, hogy a szomszéd biciklijét is leltárba veszik, fő az, hogy az érintett ingatlanon találták azt a hagyatéki ingóságot...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.30. 11:00

A hivatkozott szabály éppen azt írja elő, hogy ha például az örökösként érdekelt öröklési érdeke veszélyeztetve van, és az illető kiskorú, akkor kötelező a hagyatéki leltár felvétele. Olyan szabály pedig, amely erre az esetre a leltárba veeendő ingóságok körét korlátozná, nincs. (Korábban, a kormányrendeletben létezett ilyen megkötés, de a hatályos törvényből valahogy kimaradt.)
Található ugyan egy utalás az ingóságok egyedi értékével kapcsolatban, de az úgy van elhelyezve a törvényben, hogy nem alkalmazható a 20. § (2) a szerinti esetekre.

C a s a b l a n c a # 2011.08.30. 09:02

A kutya se törődik az ingóságokkal - azt széthordja, "aki kapja, marja" a család - tapasztalatom szerint.

Nagy értékű ingóság (pl: festmény, gyűjtemény, gépjármű stb.) biztosan regisztrálva van, tehát bekerül a hagyatéki leltárba.

A többi cucc leltármentesen alakul.

Hm?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.30. 07:45

Mit jelent a hagyatéki eljárásról szóló tv. 20. § (2) bekezdésének a) pontjában, hogy a„z örökösként érdekelt
öröklési érdeke veszélyeztetve van
”. Mivel a törvényből kimaradt az ingóságoknak az értékküszöbe, tényleg minden vonalkódos alsógatyát leltározni kell - ha kell?