Mennyi az ideális gyerektartás díj?

monalisa1 # 2010.12.12. 10:18

Három eltartott gyermek esetében az igazolható (és rábizonyítható) havi jövedelem 50%-a a t.díj összege, ennyi és nem több. (A bírósági végzés alapján javasolt a munkahelyén a fizetéséből letiltatni.)

Azt hogy a minimálbérnél jobban él azt neked kell tudni hitelt érdemlően bizonyítani - a bíróság nem magánnyomozó iroda.

Az APEH-hel való esetleges fenyegetőzéssel pedig bánjunk csínján, még rosszul is elsülhet a dolog.

Külön: pert kell kezdeményezned a gyermekek elhelyezése, a t.díj fizetés kötelezése, valamint a láthatás/kapcsolattartás szabályozása dolgaiban., ezek nélkül a későbbiekben sok gondod, problémád adódhat...

monaLuis
laikus hozzászóló

ancsa78125 # 2010.12.12. 00:39

Lenne egy olyan problémám, hogy férjemtől 3 hónapja külön élek. Három közös gyermekünk van 2,3,10 évesek első házaság csak Ők vannak mindkettönknek. Minimál bérrel van bejelentve, de nem így él,hogy és mi alapján tudom eldönteni mennyi gyerektartást kérjek? Mennyi a reális középérték?
Előre is köszönöm

Demedöme # 2010.11.07. 19:59

A gyermektartási díjat a bruttó bérből levont adó után (nettó bérből) kell fizetni. Az adókedvezmény ezen felül jár, tehát az nem kerül bele a gyermektartási díjba.

marcika # 2010.10.18. 06:54

nem

angel3 # 2010.10.17. 22:04

Ezek szerint rosszul értelmeztem az Lb. határozatát?
A nettó alapba a gyt. számításánál a családban élő
gyerekek után járó adókedvezményt figyelembe kell venni vagy sem?
Magyarán, ha mi valósan 4 gyereket nevelünk a saját háztartásunkban és másik 2 gyerek után fizet az apa,akkor abból a pénzből is juttatni kell az ex-nek és a különélő gyerekeknek, amit valójában a 4 gyerek után kapunk? :-o

MajorDomus # 2010.10.17. 11:49

Syster
azert mert egy gyermek utan nem lehet ket adolkedvezmenyt igenybe venni.
Az anyuka ugyanis gondosan feltunteti a gyermeket a sajat !adobevallasaban.
abban egyetertek,hogy sokat lenditene a fizetesi hsjlandosagon, ha a gyerektartasra kifizetett osszeg, s nem a gyermek ! Figyelembe lenne veve ax adobevallasnal.
manapsag az alberletbe kenyszerulo apakat a gyerektartas s az alberlet, ahova a sokszor a sajat lakassbol koltozott, az egzisztencialas osszeom.asba taszitja.
ez az oka hogy 1980-ban kotott 94628 hazassaggal szemben 2009-ben mar csak 34.562 -ot kotottek.
bolond az a ferfi aki ilyen csaladjogi torveny mellett megnisul. S megkockaztatja hogy ket gyerek utan kidobjak a kozos lakasbol.alig 30 evesen. A hatralevo 36 -ban ( ennyi a ferfiak atlageletkora M.on) nyomoroghat. Arrol nem is beszelve, hogy uj hazassagot sem tud kotni 60%~os fizetessel.

syster # 2010.10.17. 10:45

ancsa06, Te is eljutottál az én problémámhoz, amelyről alább írtam. Miért nem veszik figyelembe az eltartottak számánál a tartásra jogosult gyermeket?

ancsa06 # 2010.10.16. 14:46

Még az előzőekhez kapcsolódóan:
akkor persze egészen más lenne a dolog, ha a gyerektartásra kötelezett a különélő gyereket is "beszámíthatná" a családi adókedvezményhez...úgy, mint most a háromgyerekesek a 20 évesnél idősebb -így családi pótlékra nem jogosult, de még nappalin tanuló gyereket. (adókedvezményt nem kapnak utána, de a gyereklétszámba beleszámítanak)Hiszen őt is eltartja,a gyerektartás 40-50000 Ft is lehet egy hónapban, ennyi sokszor a kötelezettel egy háztartásban nevelkedő gyerekekre sem jut. (nálunk sem sajna.)
Én még azt is megkockáztatom, ha a különélő gyermek beszámíthatna az apukához is, kizárólag csak létszámilag, tehát egy fillért nem kapna utána természetesen, csak megjelenne apukánál is, mint eltartott (hiszen az!), sokkal kevesebb lenne a gyerektartást "elbliccelő" szülő.

ancsa06 # 2010.10.16. 12:42

Sziasztok,
nandy, hát nem is tudom, ha a jelenlegi forgatókönv lép életbe a családi adókedvezményről, nálunk ca. 5000 Ft-tal fog majd többet kapni havonta a férjem első házasságából született fia, mert mi két kicsit nevelünk. Ha nem lenne adókedvezmény, egy kanyival sem kapna kevesebbet. Másrészt viszont a párom exneje megkapja az adókedvezményt a fiú után, tőlünk is levonják gyerektartásként, így duplán (na jó, másfélszeresen) kapnak adókedvezményt.
Persze ezek csak elméleti dolgok, még semi nem biztos.:))
ancsa

marcika # 2010.10.16. 11:18

De a másik oldal az, hogy ha a különélő gyermek emiatt részesül jóval kevesebb összegű tartásban

Nem feltétlenül, mert a kötelezett szülő nettó bére nem csökken az adókedvezménytől. Ugyanannyit kap a különélő gyermek mind eddig.Ha pedig az anyuka egyedül neveli, akkor "emelt" adókedvezményt kap.

Most ez van:„A családi adókedvezmény nem tekinthető a kötelezett jövedelmét befolyásoló, olyan juttatásnak, amelyet a gyermektartásdíj alapjául szolgáló nettó jövedelem kiszámításakor külön figyelembe lehetne venni [Csjt. 69/C. §; 1995. évi CXVII. tv. 40. §; 4/1987. (VI. 14.) IM r. 10-11. §-ok].

nandy # 2010.10.16. 10:43

angel3:
Ez érdekes kérdés. Az adókedvezmény valóban növeli a nettó bért, de az eltartott gyermek után jár, és csak azok után, akiket a saját háztartásában nevel (bár a tv. tervezetet még nem láttam), így jogtalan lenne azt olyan gyermeknek juttatni, aki nem a saját háztartásban nevelkedik.

De a másik oldal az, hogy ha a különélő gyermek emiatt részesül jóval kevesebb összegű tartásban, mint a saját háztartásban nevelt... hát, nem tudom.

ancsa06 # 2010.10.15. 16:24

Szia angel3,

ez a kérdés minket is érint, de attól tartok, hogy hiába nem tarozik a gyerektartás fizetés kötelezettsége alá a másik gyermekek után kapott adókedvezmény, a munkáltató ezt nem fogja különválasztani, így mivel a családi adókedvezmény a nettó bért növeli, simán levonják ebből is a gyerektartást.
Szerintem egy megoldás van: egy összegben kérni adóév végén az családi adókedvezményt, ha apeh általi kifizetést kértek, ebből nem kell gyt-t fizetni.
Ennek még én is utánajárok majd.
Szép estét.
ancsa06

angel3 # 2010.10.15. 12:45

Köszönöm a segítségeteket!

Esetleg tudnátok választ adni arra, hogy gyt kiszámításánál az alapnak vett nettó összegbe beleszámít-e a gyerekek után járó adókedvezmény?
Ha tényleg megvalósul a kormány adótervezete, nagyon
nem mindegy, hogy a jelenleg a háztartásunkban élő
4 gyerek után járó, majd' 100 ezer forint teljesen nálunk marad-e a családi kasszában, vagy abból is
fizetni kell az ex nejnek.

Találtam egy Lb határozatot, ez jól értem épp azt mondja ki, hogy nem számít bele a nettóba gyt kiszámításakor? : http://www.lb.hu/…0112804.html

MajorDomus # 2010.10.13. 21:49

Termeszetesen a szuletendo gyerek csokkenti a kulsos gyerek utan fizetendo dijat, de ehhez birosagi jovahagyas kell.

sagit # 2010.10.13. 08:22

mivel az apának már nem 2 hanem 4 gyermekről kell gondoskodnia.

sagit # 2010.10.13. 08:21

angel3:
Nos igen. mivel 1 gyerek után nagy átlag 15-20% tartást vonnak. Mivel van új jövevény a családban tessék kérni a gyt csökkentését a bíróságon!

syster # 2010.10.13. 05:43

Még egy megjegyzés: nem tervezi semmilyen illetékes a családjog olyan irányú változtatását, hogy pl. a hozzánk hasonlóan három gyereket nevelő, de formálisan csak kétgyerekes családnál is figyelembe lehessen venni a ténylegesen anyagi és egyéb ellátásra igényt tartó gyerekek számát? Vagyis pl. kaphatnánk kedvezőbb megítélést a saját háztartásunkban eltartott gyerekek tekintetében, figyelembe véve, hogy a harmadik gyerek is anyagi kötelezettséggel jár? Aki már etetett hétvégente, iskolai szünetben, nyaraláson, stb. egy 16 éves kamaszt, az érti, mire gondolok. Arról nem beszélve, hogy a nálunk töltött időben olyan ruhát, cipőt is vennünk kell a gyereknek, amilyet otthonról nem tud hozni - mi ugyanis vidéken élünk, mint a vidékiek, puccoséknál meg nem kell pl. gumicsizma. Természetesen, ha kirándulni, uszodába, múzeumba, moziba, állatkertbe megyünk, őt sem hagyjuk otthon. És ajándékot ugyanúgy kap, mint a másik kettő, szülinapra, karácsonyra, stb. Szerintem van rajtunk kívül még család, aki kevés pénzből színvonalasan szeretné nevelni az összes gyerekét, azt is, aki csak korlátozottan van velünk. Nagy segítség lenne a gyerekszám korrekciója, hangsúlyozom, csak azért, mert pl. ha a lakcímkártyája hozzánk szólna, akkor nagycsaládosok volnánk, így viszont semmilyen kedvezményre nem vagyunk jogosultak.

angel3 # 2010.10.13. 05:37

Köszönöm Sagit!

Csupán annyi a félreértés, hogy nem én kapom a 112 ezres
gyt az apukától. Mi, illetve a férjem fizet ennyit, az
ex nejének ;)

syster # 2010.10.13. 05:13

Kedves Fórumozók!
Időnként beleolvasok a bejegyzésekbe. Korábban én is kértem véleményt gyt-sal kapcsolatban, s ezt az újabb topicot olvasva megint felvetem a problémámat: mi várható el a bíróságtól, amikor megítéli a tartásdíjat? Férjem volt felesége elment a tárgyalásra "játszós" ruhában (életében nem ment így végig a városon!!!), tán még a fésülködést is kihagyta, az ügyvédnője arrogánsan irányította, hogy mit kell gondolni, így kivasaltak az apából egy emelt gyt-t, természetesen az emelt összeget 6 hónapra visszamenőleg. Férjem fizetése a per idején nettó 180.000 Ft volt havonta, az enyém a gyes, ez ma (három év után) 190.000 és 93.000 Ft. Van két gyerekünk a mi háztartásunkban, a "per tárgyát" képező fiún kívül. Az exfeleségnek jólmenő nyelviskolája volt a tárgyalás idején, amely azóta cégcsoporttá alakult. A hölgy vadonatúj Volvo terepjáróval közlekedik (a per idején két kisebb autója volt), nyáron a tengeren hajókáznak, télen többször síelnek, a gyereket a város legdrágább fizetős gimnáziumába íratta, naponta jár teniszezni... Amikor nálunk megjelenik a láthatások idején, megállapítom, négyen nem viselünk értékben olyan öltözéket, mint ő egyedül. Csak márkás ruhák, informatikai cuccok... Nem hiszem, hogy az apa 30.000 Ft-ja (a tartásdíj) ott annyit számít, mint nekünk, akik a lakossági folyószámla hiteléből élünk hónapról hónapra. Nem fogom férjemet perre rábeszélni, hiszen minden szülőnek támogatnia kell a gyerekét, ő pedig nagyon szereti a fiait. Viszont kérdem én ezredszer: a bíróságnak nem kellene reálisan megvizsgálni a peres felek életkörülményeit? Exfeleség benyújtott egy keresetigazolást 120.000 Ft havi fizetésről. A bírónőt egyáltalán nem érdekelte a vállalkozásból származó egyéb jövedelme (költségtérítések, osztalék)!!! Nyilván a hölgy alkalmazottja olyan jövedelemigazolást adott ki, amilyet kért. Hiába reagáltunk erre, hogy nézzék meg, milyen életvitelt folytat, hihető-e, hogy ezt ebből a fizetésből fedezi... a bírónő válaszra sem méltatta ezt. Hogy valósul meg az, hogy az egyik gyerek ne élvezzen indokolatlan előnyt? A másik két gyerek messze alacsonyabb színvonalon él: az egyetemistának 20.000 Ft-ot tudok adni havonta, pedig egy másik városban él, az óvodást is szeretnénk sportolni vinni, stb. ezen csak a folyószla hitel segít, ahogy említettem, és a szüleim, akik a ruhákat veszik nekik. Igazából azért írok, mert felháborít, hogy a segítségkérőket azzal áltatja mindenki, hogy a bírósági döntés valamiféle realitás (nem írom, hogy igazság) mentén történik. Egyszer az életben szeretném elmondani annak a bírónőnek, hogy az érdektelensége milyen igazságtalan döntésre vezetett! Nem csak az összeg, az eljárás: korábban a férjem fizetett a volt feleségnek, most tiltják a fizetéséből. Hamarabb tudták a munkahelyén az emelt összeget, mint ő. Ja! Az apa korábban minden kiadás felét állta, az anya bemondása alapján. Megkapta méltó jutalmát a korrektségéért!

sagit # 2010.10.13. 04:38

angel3:
Indulj ki abból hogy a max:76500HUF.
Ennél több ebben az esetben nem igazán fair.
Azt is be kell látnod hogy a gyerektartás a gyermekeknek jár és abból őket kell eltartani nem magad. Ill. nem csak a különélő szülőnek kell eltartani a gyermeket a vele együtt élőnek is legalább ugyanannyival természetben stb. hozzá kell járzlni. Amit most gyt-t kapsz az egy igen jó havi fizetés mostanság. Tudom azt is hogy korlátlan összeget rá lehet költeni egy gyerekre...de... nem hisem hogy annak van értelme.

angel3 # 2010.10.12. 22:22

MajorDomus, akkor elárulnád te számszerűsítve hogyan tartanád igazságosnak a gyerekek közötti 50% elosztását? ;)

MajorDomus # 2010.10.12. 21:32

Hst en nem tudom hogy tudsz 2 darab 2 eves gyerekre 212 ezer ft-ot elkolteni. Mert ugye neked ugyanannyit hozza kell tenned mint amit az apa utal.
nekem ez inkabb lehuzasnak tunik. Meg a 76500 ft is sok.

angel3 # 2010.10.12. 12:33

Ja, igen, a két "új" gyerek 2-2 évesek, ikrek.
A nagyok 11 és fél illetve 17 és fél évesek.

marcika # 2010.10.12. 12:33

Alapértelmezetten nem, de a bíróság tehet különbséget, de ez nem túl gyakori. Olyan esetben szoktak különbséget tenni, ha valamelyik gyerek beteg vagy speciális gondozást igényel....

angel3 # 2010.10.12. 12:03

Köszönöm a számszerűsítést! :)

Magarán csupán azért mert nem saját háztartásban él egy gyerek nem jár neki több, jól értettem?