válás: kimentette a bankból az összes pénzt

kkaattaa # 2010.06.09. 09:55

Sziasztok!

Kulfoldon elek magyar allampolgar ferjemmel es harom gyerekkel. Nem vagyunk kettos allampolgarok, csak tartozkodasi engedelyunk van.
Ferjem tavaly december kozepen kozos bankszmalankrol kivette az osszes penzunket, nyitott egy privat bankszamlat es oda rakta at, majd bejelentette, hogy valni akar. En levego utan kapkodtam, azt sem tudtam mit kell ilyenkor tenni, o meg gondosan eltervezett mar mindent elore, igy a hatam mogott eladta a reszvenyeinket is, amik jelentos osszeget kepviselnek. Az elmult 7 honapban igy penz nelkul maradtam, csak minimalis osszeget kaptam tole, ami buszjegyre, aprosagokra eleg, mig o" a megtakaritasainkbol, az eladott reszvenyekbol, valamint az elmult 7 honapban erkezett fizetesebol vett maganak egy telket, ertekes muszaki
cikkeket a hazba, az autojat tuningolta, draga ruhakat maganak... Nekem meg nincs penzem orvoshoz menni, idopontokat kellett visszamondanom, nem tudok szemeszhez menni, kontaktlencset, ruhat, cipot vasarolni magamnak, mert nem ad penzt nekem. Hazassagunk 12 eve alatt nem dolgoztam, nem engedte, mert ugy gondolta, hogy az a legfontosabb, hogy a haztartasban legyen tokeletes rend es tisztasag.
Van itteni ugyvedem, o vetette fel, hogy ferjem viselkedese "financial abuse"-nek minosul. Elnezest, de nem tudom ennek a magyar megfelelojet, talan "csaladon beluli penzugyi eroszak"? Mindezek ellenere nem tett semmit az ugyvedem, honapok ota csak varok, hogy valahogy sikeruljon megallitani ferjem fektelen koltekezeset, amivel az osszes megtakaritasunkat elszorja, befekteti, hogy ne legyen mit osztanunk. Varok, hogy tegyen valamit az ugyvedem, hogy en is penzhez jussak meg a valoper befejezese elott.
Kerdesem, ha most Magyarorszagon lennenk, es ott tortenne mindez velem, akkor milyen jogi lepeseket tehetnek? Talan ha konkret javaslattal megyek az ugyvedemhez, akkor vegre tesz valamit. Valoban jogosan jar el a ferjem, hogy 7 honapja penz nelkul tart? Megengedett ez, hogy csak enni es inni kapok, meg lakhatok a kettonk neven levo hazban? Es ha nem, akkor milyen lepeseket tehetek ezugyben, hogyan tudom kovetelni, hogy a megtakaritasaink felet valamint a fizetese felet, vagy mindezekbol legalabb valamennyit kapjak a valoper alatt, amibol a megelhetesemet fedezni tudom. Egy haztartasban elunk, ugyhogy van mit
ennem, de ezen tul ahogy irtam fogaszhoz, orvoshoz, szemeszhez nem tudok elmenni, ruhat nem tudok venni magamnak mar 7 honapja, es az elelmiszerboltban is mindenhez az o" jovahagyasat kell kernem, hogy vehetek-e magamnak pl. arckremet, kezkremet. Meg lehet szabadulni valahogy ettol a megalazo szituacitotol vagy valoban meg kell varnom a tobb evig elhuzodo per veget?
Koszonom:
Kati

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.09. 09:56

vett maganak egy telket, ertekes muszaki
cikkeket a hazba, az autojat tuningolta
”,
Az mind közös tulajdon.

kkaattaa # 2010.06.09. 10:07

Azt en ertem, hogy a hazassag alatt szerzett vagyon kozos meg akkor is, ha csak az o neven van. Visoznt a problemam az, hogy nekem most kellene valahogy normalis korulmenyek kozott elnem, nem ugy, mint az elmult 7 honapban. Ertsd: kopott, szakadt ruhakban jarok, osszesen egy bakancsom van, az meg kezd kilyukadni, nem tudok orvoshoz menni, mert fizetni kell...stb... Es tisztessegtelennek tartom, hogy az egyik hazastars igy el, mig a masik oceanparti telket vesz maganak es keszul hazat epiteni. Mondom mindez az elmult 12 ev kozos megtakaritasabol. Csak annyit szeretnek, hogy normalisan elhessek a valoper ideje alatt, igy az pillanatnyilag nem vigasztal, hogy majd evek mulva eladjuk a telket es lesz belole penzem.
K.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.09. 12:47

A magyar jog szerint kérhetsz tartást esetleg. (Azt fel se vetem, hogy esetleg vállalhatnál munkát.)

Jamina # 2010.06.09. 13:19

"Hazassagunk 12 eve alatt nem dolgoztam, nem engedte, mert ugy gondolta, hogy az a legfontosabb, hogy a haztartasban legyen tokeletes rend es tisztasag."

Ne haragudj, off leszek. A házasságod 12 éve alatt egyszer sem gondoltál arra, hogy a magad ura vagy? Ha már olyan megalázó helyzetbe hoztad magad, hogy mindent a férjed szab meg Neked, akkor ne csodálkozz azon hogy egy nap arra ébredsz, a gyerekeiden kívül semmid nincs.

Hány nő fut még ebbe bele könyörgöm??

Mint az, aki a másik fórumon éppen azt bizonygatja milyen jó lesz neki egy egyiptomihoz férjhezmenni.

Ne haragudj, a helyedben, nekem 3 gyerekkel a kontaktlencse lenne a legutolsó ami miatt aggódnék.

Ja igen, próbálj meg ügyvédet fogadni..már ha a férjed ad rá pénzt. De a legjobban akkor jársz hidd el, ha szimplán hazajössz, ha itt van kihez.

ObudaFan # 2010.06.09. 13:55

A magyar bíróság gond nélkül megállapítaná, hogy ez közös vagyon, és a felét meg is ítélné, de nyilván a per végén. Ideiglenes intézkedést erre nem hozna.

monalisa1 # 2010.06.09. 13:58

Válópert beadni - lesz otthon cirkusz de ez ezzel jár..., egyben kérni a bíróságot hogy "a" férj ingatlanát és számláját a házassági közös vagyon elosztásáig zároltassa (kell tudni a pontos helyrajzi számot ill. a pontos bankszámla számot).

Amúgy ha "eltapsolja" a pénzt akkor sincs semmi, illetve a felével szabadon rendelkezik.

Ami a jelen megélhetési nehézséget illeti a helyi önkormányzat nem tud segélyt adni?

Továbbá a gyámhatósághoz is lehet fordulni hívatkozva arra, hogy az apa néhány hónapja nem gondoskodik a gyermekekről.

Vagyis az adott ország lehetőségeinek keretén belül.

"Mona"
laikus hozzászóló

végrehajtó1 # 2010.06.09. 15:24

Melyik országban élsz?

kkaattaa # 2010.06.11. 07:19

Koszonom a hozzaszolasokat.
K.