Nincs mit.
Társtulajdonos Kft - ben
Köszönöm a választ!
50% mértékű tulajdoni hányad felett lehet gond, de a székhelyet csak akkor vállald be, ha az iratok átvételét folyamatosan biztosítani tudod.
A párom alapít egy újabb Kft-t és szeretné ha kis részben társtulajdonos lennék. Sajnos a meglévő Kft-jének APEH tartozása van valamint összesen kb 7M Ft kintlévősége amiket peres úton próbál behajtani. Az új Kft tiszta lappal indulna, de nem tudom én mennyire vagyok biztonságban ha ez a cég sem fog jól működni.
A másik kérdésem : ha az én lakáson lenne cég székhelye akkor milyen gondjaim lehetnek ha még társtulajdonos is vagyok? Illetve mi az a "mértékű" tulajdoni hányad ami felett vagyoni következményei lehetnek rám nézve a cég működésének.
Előre is köszönöm a választ!
Szerintem mind a ketten.
Minősített többséget biztosító befolyásról" akkor beszélünk, ha a tulajdonos - közvetlenül vagy közvetve - a szavazatoknak legalább a 75%-ával rendelkezik.
A minősített többséget biztosító közvetett befolyásszerzésre a polgári törvénykönyv 685/b.§-a ad értelmezést. eszerint a közeli hozzátartozók közvetlen és közvetett tulajdoni részesedését illetve szavazati jogát egybe kell számítani. közeli hozzátartozónak minősül a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbe fogadott, a mostoha és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha és nevelő szülő, valamint a testvér (lásd ptk).
Erre gondoltam.Most akkor mindketten minősített többséget szereztek,vagy csak az ügyvezető,vagy esetleg a tag?
Az uralkodó tag nem egyszerűen azt jelenti, hogy valakinek nagy részesedése van egy társaságban. Ez az ún. elismert vállalatcsoporthoz fűződő fogalom.
A jelentős befolyást meg - ha jól tudom már nem kell bejelenteni. Csak a minősített többségű döntések meghozatalához elegendőt.
Nekem az lenne a kérdésem,hogy ha két testvér alapít egy céget,az egyik ügyvezető,a másik csak tag a cégben,akkor ki az aki a jelentős befolyással rendelkezik,illetve ki az uralkodó tag?
Nem csak az ügyvezető, hanem bármely tag felelőssége is megállapítható - de annak benne kell lennie az ítéletben. A marasztalt házastársa csak azért, mert házastárs, nem felel.
Azt hiszem igen.Szóval ha az ügyvezető mondjuk döntéseivel fizetésképtelenné teszi a céget,akkor már megállapítható a felelőssége.És ha a bíróság úgy dönt,hogy márpedig felelős a cég tartozásaiért,és belép a korlátlan felelősség,akkor a feleség is bűnhődik?
Nem tudom, érzékeled-e a nem elhanyagolható különbséget a "meg lehet állapítani a felelősséget" és a "felelős" kifejezések jelentése között...
Köszönöm.Ezt most találtam a neten,el tudná magyarázni nekem valaki?
felszámolási eljárás során - minősített többséggel rendelkező tag korlátlan és teljes felelőssége is megállapítható
Minősített befolyás alatt ha jól tudom egyenesági leszármazottakat és férj-feleség dolgot is kell érteni.Tehát ha férj-feleség 50-50%-al van a cégben akkor az 100%.És akkor minndketten anyagilag is felelnek a cég tartozásaiért,hiába volt csak a férj az ügyvezető?
Ha nem voltál ügyvezető a cégben akkor nem igazán vehetnek elő. Max. tanúként meghallgathatnak ha esetleg bünetetőeljárás indul.
A (volt) férjemel együtt egy kft tulajdonosa voltam 50%-ban.Ő volt az ügyvezető,és munkaszerződéssel dolgoztam a cégben.Tettem a dolgomat,adminisztráltam stb,de az üzleti,pénzügyi és egyébb dolgokat rábíztam,mert én nem értek ilyesmihez.A cég veszteséges volt,nem fizetett adót,járulékot stb,ráadásul állítólag volt benne némi okoskodás is,ami valszeg büntetőügyes téma lesz a későbbiekben.Én az üzleti dolgairól nem igazán tudtam semmit,és talán túlságosan is megbíztam akkoriban benne.Havi nettó 200-250 ezret kerestem.A kérdésem,hogy nekem ebből lehete valami bajom,ha egy veszteséges cégnél társtulajdonosként ennyi pénzt kerestem?Az okoskodásairól nem tudtam,nem volt aláírási jogom,tényleg csak annyit tettem,hogy adminisztráltam.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02