hagyatéki hitelezői igény

Ksatya # 2009.05.06. 10:08

Bocsi, most vettem észre, hogy elírtam, ez a hagyatéki tárgyalás nem 2003. október 7-én, hanem egy évvel később,2004. okt. 7-én volt volt, és 2004. okt. 30-án lett jogerős. Az elhalálozás dátumát jól írtam (2003. július 10.)
Satya

Ksatya # 2009.05.06. 09:34

Üdvözlet!
Kérdésem lenne: 2003. július 10-én meghalt illető hagyatéki tárgyalása 2003. október 7-én volt, a közjegyző úr végzéssel át is adta a hagyatékot a törvényes örökösöknek, azzal, hogy 15 napon belül lehet fellebbezni a fővárosi bírósághoz.(Jogerőre emelkedett 2003. október 30-án.)

Nagynéném egy lakóház ingatlanban volt / ill. most is tulajdonostárs, de a részét sosem használta, egy (külön bejáratú)része le van zárva részére, de több közös tulajdonú helyiséget és a hozzá tartozó udvart is az elhunyt örökhagyó és családja használta. Emiatt már használati díj fizetési igénye is volt az örökhagyóval, de ő haláláig nem fizetett egy fillért sem. Ezért ő a hagyatéki tárgyaláson hiteligényt jelentett be, amit az örökösök nem ismertek el. A közjegyző úr tájékoztatta a nénit, hogy ezt a hiteligényt az örökösökkel peren kívül, vagy perben érvényesítheti. (a végzésben egyébként nincs részletezve, mire terjed ki a bejelentett hiteligény)

Eltelt majdnem 5 év, de semmi előrelépés nem volt, a néni sem peren kívül, sem perben nem érvényesítette eddig a hiteligényt, az örökösök mai napig hitegetik őt, hogy majd .., meg ..., s, hogy meg akarják venni a részét, stb, közben meg élnek vígan a házban. A néni egy nagyon szelíd alkat, szerintem ezért tudják megvezetni, mindent elhisz nekik, azok meg kihasználják, pedig az a pénz nagyon jól jönne szegénynek.
Ami miatt írok: Úgy tudjuk 5 év után elévül az igénye, s akkor semmiképpen nem jut hozzá. Azt viszont nem tudjuk, hogy az elévülést hogyan kell számítani: - a tulajdonostárs halálától (2003. július 10) - a hagyatéki tárgyalás napjától (2003. október 7) - esetleg a végzés jogerőre emelkedésétől (2003. október 30) kell-e az 5 évet számítani, vagy egyáltalán annyi-e az elévülési idő?

Azt sem tudjuk, ha még lehet, hogyan kezdjünk / kezdjen hozzá. Úgy gondoljuk, hogy az nem lehet, hogy több, mint 20 évig használják csak úgy valaki tulajdonát, még ha az velük közös is.
Tud valaki okos tanácsot adni?
Satya

ObudaFan # 2009.05.05. 15:18

Talán egy picit bővebb tényállás nem ártana. Ha a per hitelezői igénnyel kapcsolatos, akkor az nem öröklési per pl.
Ha azt szeretnéd kérdezni, hogy a - bármilyen kérdésben született - egyezséget a bíróság már az első tárgyaláson jóváhagyja-e, akkor az a válasz: ha a felek a tárgyaláson ezt fenntartják, és jogszabállyal nem ellentétes, akkor igen.

rockmachine # 2009.05.05. 14:01

Kéredésem az lenne, hogy ha az örökös az ideiglenes hagyatékátadó végzés kézbesítését követő 30 napon belül elismer egy olyan a hagyatéki hitelezői igényt, amelyet a hagyatéki eljárásban nem vettek figyelembe, ráadásul ezt egyezségként teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalják, akkor a bíróság megvizsgálja-e azért az öröklési perben, azt hogy a hagyatéki hitelezői igénynek mi a jogalapja v összegszerűsége vagy ha megfelel a jogszabályoknak akkor azt jóváhagyja már az első tárgyaláson? várom a JOGÁSZ Hölgyek/Urak véleményét..köszönöm előre is.