gyermekelhelyezés megváltoztatása


_Wasp_ # 2009.08.13. 08:54

igazán nincs mit.

(nem írtam semmi olyant, mint amit te beleértettél. én inkább arra utaltam, hogy például (sarkítottan) jobb lehet egy szellemileg ép apa, mint egy olyan anya, aki dolgokat lát és hall, amik nincsenek is ott.)

egy megjegyzés: a vagdalkozás, az indulatok, az ellenségkeresés, a másik szülő befeketítésére tett kísérletek a gyermek nevelésére való alkalmatlanság jelei. Javaslom a továbbiakban az indulatoktól mentes és a gyermek érdekét előtérbe helyező hozzáállást.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

mendez # 2009.08.16. 06:34

Kedves melish!

Megértelek, amiért ki vagy bukva. Maximálisan. És nemigen értem meg az itt egyébként nagyon jó tanácsokat, adó embereket, amiért nem értenek meg téged.

Ami a furcsa, és talán elszomorító, hogy én férfiként járok ugyanebben a cipőben.
Magam is átmentem hasonló folyamatokon, amin most te mész át.

Gyakorlatilag a packázó fél van minden esetben a hangosabban kiabáló elve alapján győztesnek kikiáltva, de tudnod kell, hogy ez nem így van!

Az önuralom. Ezt gyakorold.

Mondjuk, itt közbeszúrnám, hogy nemigen értem Grád András 2009.08.11. 09:20- i hozzászólását sem.
Ügyvédként neki tudnia kell hogy ez kétszemélyes játszma. Az apa pont annyira játszik a gyerekkel, mint az anya, akit ebbe valószínűleg belerángatott. Az anya pedig majdnem önhibáján kívül van benne, mert valójában ő csak a gyereket akarta! Ördögi kör!
Mindenesetre nem jó hibáztatni / jelen esetben téged!/ csak az egyik felet az ilyen helyzetért.

Visszatérve, azt tanácsolom, hogy maradj nyugodt a végletekig.

Azt is tudnod kell, hogy a gyerekhez, mint itt írták ugyanannyi jogod, van, mint az apának.
Elmondom, hogy tudod megszerezni.
De ehhez tudnod kell mérlegelni. Helyezd az egyik oldalra a gyereket, a másikra a boldogságát. És tedd a súlyként jelenlévő, a gyerek mindenképpen sérülni fog „súlyt” a mérlegre.

Ha van elég erőd, ahhoz hogy végig csináld, és közben nem sajnálod a gyereket, akkor az első lépés, hogy szerezd meg a gyereket. /én sajnálnám!/
És itt olyan dolgok jönnek, amit mindig hiányoltam ebből az egyébként remek oldalról. A kiskapuk.

Tehát a gyerek nálad van. Abban a pillanatban bemész a gyámhivatalra, és elmondod, hogy nem tudod, mit tegyél, az apa furcsán viselkedett, egyes szám második személyben beszélt magáról, meg fenyegetőzött, hogy nagyon súlyos dolgot tesz. Mindenkivel, aki a közelébe van. Te is alig tudtál elszökni. /fontos hogy ne legyen tanú! Hallótávolságon belül, de a legjobb az, ha látja messziről valaki, hogy beszélgettek!/
Elmész egy ügyvédhez, aki azonnal rendkívüli gyermek elhelyezést kér. Ezt soronkívül megteszik, kellő indok alapján. /elmeorvosi vizsgálat kérése az apáról!/

Ha meg tudod tenni, utazz el a gyerekkel egy-vagy két hétre ebben a pillanatban.
A férjed ne tudja hova mész. Miért jó ez neked? Egyrészt csak!!! Ketten lesztek a gyerekkel, és nagyon hozzád fog nőni, ez pedig fontos a későbbiekben. Nagyon fontos, mindvégig nagyon legyél nyugodt, nagyon, nagyon!!!!!!!!!!

Nézzük közben az apa oldalát.

Apa megtudja hogy milyen cselszövés történt. Első reakció, ami teljesen természetes, hiszen átverték, és olyan helyzetbe hozták, amiből nagyon nehéz kijönni, az hogy kisebb idegrohamot kap. Ha szerencséd van, akkor más is látja ezt!
Mindenesetre apa semmit sem tehet, megvizsgálják, és hacsak nem David Copperfield
, akkor meg fognak állapítani valamit, ami alátámasztja azt, amit elmondtál róla!
Ez törvényszerű, hiszen már a feltételezéstől is kinyílik egy egyébként normális ember zsebében a bicska, ha megvádolják a személyiségét sértő dolgokkal! /hát még az elmeorvos!/

A gyerek pedig nálad marad. Az apa pedig ebből a helyzetből soha többet nem tud kijönni.

Ez így leírva könnyű. Akkor tedd, meg ha konzekvens tudsz maradni teljes mértékben.

  • bel tudsz majd nézni utána a tükörbe! Ő most játszmázik veled, ezt akkor tudja megtenni, ha te is benne vagy. Ha te folytatod, akkor te fogsz játszmázni, és nem leszel különb nála. Persze itt az jön, hogy én felismertem, akkor ő miért nem? Mert nem képes rá! Ezért vagy te különb, mint ő!

És amit a végére írok. Elszomorít, hogy van olyan ember, aki egyoldalúan bábként használja a gyereket. Nem mérlegeli hogy az ostoba egoista játszmáihoz használja fel, és nem érdekli hogy apa-anya, mint fogalom mint szülő, megkérdőjelezhetetlen!

WakanTanka # 2009.09.18. 16:54

Tisztelt hozzáértők!

Azt szeretném kérdezni,hogy a szülők közös megegyezéssel módosíthatják-e a gyermekelhelyezést?Nincs semmi extra(alkoholista szülő,elhanyagolt gyermek...stb.),csak a szülők a gyermek fejlődésének érdekeit szem előtt tartva,így döntöttek.Véleményük szerint az apai szigor és a pozitív környezetváltozás(a pesti "vagány" haverok helyett a szolnoki szolidabb barátok),jót tenne az amúgy leromlott magatartásának és tanulmányi eredményének.Van erre mód,ha van,mi a menete?
Üdvözlettel:WakanTanka

_Wasp_ # 2009.09.18. 18:47

(bárcsak minden szülő így állna hozzá a gyermekelhelyezés kérdéséhez - megegyezéssel és a gyermek érdekét kizárólagosan szem előtt tartva)

Közös megegyezéssel lehet módosítani a gyermek elhelyezését, de ehhet akkor is kelleni fog a bírósági út. Nem bonyolult, és remélhetőleg nem is tart sokáig. Amíg a határozat meg nem születik, addig sincs akadálya annak, hogy - ha mindkettőtöknek megfelel - kialakítsátok annak a rendszernek a gyakorlatát, amit a bíróságtól amúgy is megkértek.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

WakanTanka # 2009.09.18. 21:38

Köszönöm a gyors választ!

Pontosan milyen iratot is kell beadni a bíróságra?Az a helyzet,hogy amiket itt találtam minták azok nem illeszthetőek a mi helyzetünkre.Az egyik egy kereset,alperessel és felperessel,a másik, a közös megegyezéses pedig egy megállapodás melyben még el nem vált szülők állapodnak meg a gyermekek elhelyezéséről.Summa-summarom kereset,megállapodás vagy kérelem?Esetlegesen tudna valaki egy mintát mutatni?
Köszönettel:WakanTanka

monalisa1 # 2009.09.19. 18:09

Ugyanezen okokat melyeket lentebb felsoroltál. (Nem tudni mi van a keresetben, de a bíróság érteni fogja - és majd ők "hozzácímzik" ahogy kell.)

Egyébként úgy is lehet, hogy pl. a tanévre az apához kerül a srác - az elhelyezésével kapcsolatos végső döntéstek előtt. (A t.díjról és annak fizetési "irányáról" valamint a láthatás/kapcsolattartás kérdéséről ekkor is meg kell állapodni.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

Minci # 2009.09.21. 10:45

Üdv!

Tanácsot szeretnék kérnék gyerekelhelyezés ügyében, frissen elvált pár vagyunk, nekem, az anyának ítélte a bíróság a gyermekeket, apának - aki beteg és ellátni a gyermekeket nem tudja - láthatási joga van. Sajnos az élet úgy alakult, hogy nagyon sokat kell dolgoznom, hogy a múltbéli dolgainkat rendezni tudjam, gyermekeimtől is elég sokat kell távol lennem, ezért az idő nagy részét szüleimnél töltik, ahol lakcím bejelentésileg lakunk is mindhárman.

Azt szeretném kérdezni, mi a rendje módja - apa mindenbe beleegyezik -, hogy szüleimet illesse meg a családi pótlék, milyen papírok kellenek és hová kell azokat benyújtani.

A tájékoztatást előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Minci

pazs # 2009.09.21. 11:39

Minci,

miért nem adod egyszerűen oda a szüleidnek a hozzád érkező családi pótlékot? Vagy ők magasabb összegre lennének jogosultak? (Nem értek hozzá, de én is laktam egy évet így nagyszülőknél.)

Minci # 2009.09.21. 11:50

Igen, ők jelentősen magasabb családi pótlékra jogosultak, de ez egy hosszú történet. üdv.

Katakomba # 2009.09.21. 18:16

Kedves Minci!

A szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő kérésére a gyámhivatal hozzájárulhat a gyermeknek a szülő által megnevezett személy által történő családba fogadásához. Ez magyarul azt jelenti, hogy a Te kérésedre a gyámhivatal hozzájárul ahhoz, hogy a szüleid családba fogadják a gyermekedet. Természetesen megkérdezik róla az apát is. A családba fogadó szülőt egyidejűleg gyámul rendeli a gyermek részére a gyámhatóság.
A családbafogadás addig tart (évente felülvizsgálják), amíg az szükséges, illetve amíg nem kéred a megszüntetését.
Teljesen egyszerű eljárás, célszerű együtt szépen bevonulni ügyfélfogadási időben a gyámhivatalhoz. Jegyzőkönyvet vesznek fel, néhány iratot kell csatolni és kész is.

csiguszka # 2009.11.04. 21:15

16 éves vagyok.Anyukámmal és 2testvéremmel élek,albérlet­be.Anya már lassan 1éve megismerkedett egy Pesti férfival.Fél éven keresztül vonattal jártak egymáshoz.Sok balhéjuk volt,sokszor megverte a pasija amit persze én és a 10éves hugom is sokszor látott.Megfeny­egette többször is elöttünk hogy „kitépi a belét,tüdőnszur­kálja,élve elássa“.Nagyon sokszor megverte anyát mer az1.verésnél anya azt mondta hogy nem mer vele összeköltözni és ezért havonta költözött mert félt hogy jo lesz-e ha felköltözik.3szor iratta át hugomat a suliba ..3szor iratta vissza hugomat a suliba.Most utoljára mikor eljöttünk akkor 2hónapot volt anya itthon velünk a barátja nélkül.De ezalatt az idő alatt 1szer2szer lejött és be akarta rugni az ajtot,2szer kijött a rendőrség is.Meg egyszer oylan is volt az elmult2hónapban hogy lejött ide ahol most lakunk és megrugdosta anyát és anya a rendörségre futott és ők feljöttek és elzavarták.Engem is többször megfenyegetett meg a barátomat is.Sokáig nem mertünk kimenni az utcára mer éjjel mindig leselkedett és várta hogy kimenjünk és elkapjon,mer anyát már1 szer2szer becibálta a kocisba ahol megit megverte.És2napja megint felment pestre,és azt mondta hogy engem is be fog iratni oda suliba és kollégiumba sem mehetek,mer azt csinálom amit ő mond.Meg hogy szereti a barátját és ha ő el tudta felejteni ami volt akkor énsi felejtsem el meg hogy most engem nem bántott semmi okom nincs arra hogy haragudjak rá.És nem értem hogy mért mond ilyeneket.Azt már tudom hogy nem félelemböl,mert mikor itthon volt és megint meggondolta magát akkor is ezeket mondta,azért gondolom hogy nem félelemböl mondja.Azt mondta azért is fel akar költözni véglegesen mert szereti,meg azért is mert nem tudja fizetni az albérletet.A mamám 5km-re lakik a vérostol ahol albérletbe lakunk(vagyis most csak én meg a bátyám mer anya Pesten van)és mondta anyának hogy odaköltözhetünk ha majd kap munkát akkor könnyebb lesz neki is fizetni egy albérletet.Mert amiota elujöttünk azota nicns munkája,decemberbe elsz neki a korházba.Erre anya mondta hogy oké rendben…de most már megvátozott a véleménye.De én teljesen tönkrementme idegileg,mindennap azért izgulok h nehogy meggondolja magát és visszamnejen és megint megveri és lehet egyszer majd rosszabbat is csinál vele.

Szeretnék segitséget kérni.Hogy lehetne ezt elintézni hogy a mamámhoz kerüljek?Mert apa meghalt és igy csak mamám van a közelbe.Nem szeretném ha tönkre menne mégjobban az életem.Ha anya ezt akarja nem tudok mit csinálni de a saját életemet nem hagyom.Az előző házassága is iylen volt mindig megverte a volt férje,akkor még csak 10éves voltam.Segítséget szeretnék kérni,kihez forduljak?Vagy mit tudok tenni?A tesóimat is elvehetik anyátol?Azt meg lehet csinálni,hogy ha ők maradni akarnak had maradjanak vele?

A válaszokat előre is köszönöm!

5Sally # 2010.02.07. 01:19

Üdvözlöm,

egy 4 és fél hónapos és egy másfél éves gyermekem van. A férjemmel nagyon megromlott a kapcsolatunk így válni szeretnék. De nagy aggodalmam, hogy ha elválunk akkor a gyermekeimet oda kell adnom az apjuknak úgy, hogy én nem vagyok ott. ALapvetően nagyon jó apuka és nagyon szereti a gyerekeit. Viszont a felelősségtudata kb. az ő koruknak megfelelő. Eteti, pelenkázza őket, játszik velük, szereti őket nagyon, de pl. simán otthagyná őket a benzinkúton a kocsiban, hisz csak pár percre ugrik be. Emiatt soha nem hagytam őket magukra, így nincs megtörtént eset, de csak mert én mindig megakadályoztam. Megoldható e az, hogy akármikor láthassa a gyerekeit, hisz tudom, hogy nekik szükségük van erre, de csak az én jelenlétemben?

ObudaFan # 2010.02.07. 10:59

Van olyan, hogy a kapcsolattartás is csak vagy hatóság előtt, vagy a másik szülő jelenlétében valósulhat meg, sőt, 3 éves kor alatt nem szokták engedni, hogy a különélő szülő elvigye a gyermeket.

zsoba15 # 2010.02.25. 08:39

Üdvözlöm,
Segítséget szeretnék kérni.
Élettársammal van egy közös gyermekünk ő 5éves.
A kislány 1 éves korában mi külön mentünk és megkezdődött a gyermekelhelyezési perünk, melyben hol nálam hol az apánál helyezték el a kislányt ideiglenesen, majd véglegesen az apánál került elhelyezésre, ilyen olyan indokkal. Én ekkor 2008 decemberében visszaköltöztem az apához, mert nem szerettem volna gyermekemet magára hagyni, mivel édesapja napi rendszerességgel iszik alkoholt és az apai nagymama sem veti meg a piát. 2009 októberében az apát előzetes letartóztatásba tették rablás vádjával. A 4 hónapos előzetes letartoztatás alatt a gyermeket kizárólag én láttam el.
2010 február 24.-én volt az első tárgyalás,(a társa azóta bujkál és a sértettet is fenyegeti hogy mást mondjon a bíróságon, amit a szerencsétlen fiú meg is tett) melyen szabadlábra helyezték, a következő tárgyalást májusra tűzte ki a bíróság, és kérte a sértett elmeorvosi vizsgálatát is.
A kérdésem a következő:
Indíthatok-e most bármilyen gyermekelhelyezés megváltoztatására irányuló pert?
Illetve, hogy ezt az előzetes letartóztatást és a további gyanúsítást(mivel még az ügy nincs lezárva)
figyelembe veszi e a bíróság?
Válaszát előre is köszönöm
zsoba15

ObudaFan # 2010.02.25. 10:04

Indítani bármikor indíthatsz, csak kérdés, hogy érdemes-e. A gyermek elhelyezését a bíróság csak akkor változtatja meg, ha a gyermeket nevelő szülő a gyermek fejlődését kifejezetten veszélyezteti. Ez nem függ attól, hogy egyébként előzetesben van. Ha el is ítélik, az nyilván más helyzet.

zsoba15 # 2010.02.25. 10:20

Köszönöm a gyors választ.
Bár egy picit nekem ez magas...
Tegyük fel ha az apa előzetese alatt én nem lettem volna itt, akkor a gyermek magára marad? és ellátja magát ötévesen?
Elítélni valamilyen szinten biztos elfogják, az ügyvédje szerint a legjobb esetben felfüggesztett fog kapni.
Ebben az esetben már több az esély a megváltoztatásra?
Köszönöm

ObudaFan # 2010.02.25. 10:24

Ahogy írtam, akkor fogja a bíróság megváltoztatni az elhelyezést, ha veszélyezteti a gyermek fejlődését. Ha súlyos bűncselekményért ítélik el, akkor ez nyilván könnyebben megáll.

nellka # 2010.02.28. 20:24

Kedves fórumozók!Nem értek 1 törvényt 16 éves gyerek elhagyhagyja a szülői házat.DE! AZ EGYIK SZÜLŐTŐL A MÁSIK SZÜLŐIG NEM MEHET VAGY IGEN?értelmezze valaki aki tudja ezt.Elvileg mindenkihez mehet ,csak pl. apától az anyához nem.üdv nellka

monalisa1 # 2010.02.28. 20:51

Elhagyhatja a szülői házat, de a továbbiakban ott köteles lakni amely helyet a szülei kijelölnek részére. (A másik szülő beleegyezése helyett a gyámhatóság jóváhagyó engedélye szükséges.)

Tehát az anyuka és a 16 életévét betöltött gyermek együtt elmennek a gyámhatóságra és engedélyt kérnek hogy ezért és ezért ok miatt a gyermek a továbbaikban az anyánál lakhasson. A gyermeknek is ki kell nyílatkoznia a kérdésben.

Ami a t.díj kötelezettség "megfordulását" illeti annak kérdésében csak a bíróság dönthet - a keresetlevélben kérni kell egyből az ideiglenes intézkedés elrendelését (A gyermeknek már a következő hónapban is csak ennie kell...)

"Lisa"
laikus hozzászóló

nellka # 2010.03.01. 06:13

Kedves Liza!Már voltunk a gyámhatóságon együtt a fiammal és ott azt mondták,hogy ezt nem lehet ezért nem értem,a bírónő pedig folyamatosan odaküld mivel az apa húzza a pert.Azt már meg sem említem,hogy gyerektartást nem kapok már 1 éve és 2 gyereket nevelek egyedül,sőt van 1 félig befogadott lányom is.

ObudaFan # 2010.03.01. 08:34

A 16. életévét betöltött gyermek a gyámhatóság engedélyével költözhet el otthonról (akár a másik szülőhöz is), anélkül nem.

timcsi0 # 2010.03.01. 13:57

Előzőekben írták:
"A szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő kérésére a gyámhivatal hozzájárulhat a gyermeknek a szülő által megnevezett személy által történő családba fogadásához. Ez magyarul azt jelenti, hogy a Te kérésedre a gyámhivatal hozzájárul ahhoz, hogy a szüleid családba fogadják a gyermekedet. Természetesen megkérdezik róla az apát is. A családba fogadó szülőt egyidejűleg gyámul rendeli a gyermek részére a gyámhatóság.
A családbafogadás addig tart (évente felülvizsgálják), amíg az szükséges, illetve amíg nem kéred a megszüntetését.
Teljesen egyszerű eljárás, célszerű együtt szépen bevonulni ügyfélfogadási időben a gyámhivatalhoz. Jegyzőkönyvet vesznek fel, néhány iratot kell csatolni és kész is."

Mi a helyzet ebben az esetben a gyermektartással és családi pótlékkal?

monalisa1 # 2010.03.01. 15:42

Ha a gyámhatóság engedélyezte hogy a gyermek a másik szülőhöz költözzön, akkor a t.díj fizetésének megváltó "irányáról" a bíróság dönt., ha ez megvan akkor a cs.pótlék is meglesz.

A keresetben kérni kell hogy a bíróság már a jogvita megkezdésekor hozzon ideiglenes intézkedést miszerint a t.díj fizetési kötelezés szünetelhet - így a t.díjat a gyermek emez családban megkapja egyből. Vagyis ne legyen a kétfelé fizetés ill. ráköltés terhe.

"Lisa"
laikus hozzászóló

nellka # 2010.03.01. 17:06

Köszönöm a válasz,de úgytűnik mégsem ilyen egyszerű.Leadtam a kérvényt a gyámhatóságon.Ott tájékoztattak,hogy az ügyben kivizsgálás lesz ,behívják a z apát,majd a fiamat és a gyerekjóléti szolgálat is ad véleményt.Most a bíróságon kívül indítottam még egy kis bíróságot?

monalisa1 # 2010.03.01. 17:31

Magától értetődő hogy az apát is megkérdezik valamint a gyermeket is, így jogszerű.

Azonban ha az apával meg tudtok állapodni nem kell megvárni a kérelem kivizsgálását., amibe ő beleegyezik azt a gyámügy utólag nem fogja megvétózni. Vagyis ha okés a dolog akkor akár már a hétvégén cuccolhat a fiad - a többi mondhatni papírmunka.

"Lisa"
laikus hozzászóló