Öröklés


ObudaFan # 2009.05.18. 17:05

Jelen állás szerint nem, de ki tudja, mikor indítanak pert az apaság megállapítása iránt.

tibaba # 2009.05.18. 13:40

csak még egy kérdés: a páromnak van még másik kettő gyermeke, de egyik sincs a nevén, és az anyakönyvükbe is kitalált apa van jegyezve.ha lemond ők is örökölnek, vagy csak az a kicsi aki a mi közös gyerekünk ?
köszönöm válaszát
tibaba

Grád András # 2009.05.18. 12:53

Kedves Tibaba!

Jogilag semmit sem tud tenni, mivel az örökös a férje, azért neki joga van olyan megállapodást kötni a testvérével, amilyet akar. Kivétel, ha az örökségéről akarna lemondani, mert ekkor ő kiesik, és a helyén kivételeket leszámítva a gyermekük örököl, aki viszont nem fog lemondani róla, már csak azért sem, mert a gyámhivatal ehhez nem járulna hozzá, anélkül meg nem lehet. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

tibaba # 2009.05.18. 12:46

a párom az édesanyjától örökölt 1 nyaralót a balaton parton.a testvére megörökölte azt az ingatlant amiben most laknak,és egy földet.mi most egy 50 négyzetméteres házban lakunk, 1 szoba,főzőfülke,fürdőszoba,és a padlás, amit leraktak járólappal, hogy a nagyobbik fiam ne velünk legyen 1 szobában.négyen lakunk itt összesen.a nyaraló 4 szoba, 3 fürdő, 2 konyha nappali,kis vendégház van az udvarban..mivel a párom testvérének kellene a nyaraló is, felajánlotta a páromnak, hogy cseréljék el, mindenféle értékkiegészítés nélkül.ez amiben lakunk kb. 8-10 milliót érhet.ez szintén a húga nevén van,és ha nem fogadjuk el,el kell költöznünk, ami szerintem természetes,de az a gond, hogy a párom nem akar a nyaralóba költözni,mert itt akar maradni a városban.ezt a házat ki kellene bővítenünk, hogy rendesen lehessen benne élni.van egy közös gyerekünk, ő 3 éves.azt szeretném, ha már nem kell a páromnak, adja el a nyaralót, és vegyen belőle vagy építsen egy rendes házat, ami majdan a kicsié lenne, ill.ha ez sikerülne, mindjárt ráíratni.de mivel mindig is fekete bárány volt,és mindig minden a hugáé lett,megelégelte a vitát, és mindenről leakar mondani, még erről a kicsiről is amiben lakunk, és inkább el menne albérletbe.szeretném ebben megakadályozni, és legalább a kicsinek megtartani,vagy a nyaralót, vagy az értékén vett házat,de nem tudom meggyőzni.hozzá kell tennem,hogy a párom nem teljesen egészségesen tud gondolkodni,egy gyerekkori balaset miatt.vagy, ha már mindenáron itt akar maradni,hogyan tudnám rávenni a testvérét,hogy igenis értékkülönbözet járna, és a páromat,hogy ne adjon mindent oda,ne semmizze ki saját magát és a gyereket ezzel együtt.sajnos mivel tisztában vannak a mostoha apja, és a testvére a párom gyengeségével, nem adtak csak 1 napot a válaszig.és a hagyatéki tárgyalás is jövő héten lesz.én csak élettárs vagyok, és egyértelműen megmondta a mostoha apja, hogy nincs beleszólásom, de ezt nem hagyhatom úgy érzem.ügyvédre nincs pénzem, gyesen vagyok, a páromnak alig van jövedelme, és nem találok kiutat, vagy segítséget.kérem válaszoljanak, mit tudok tenni?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.18. 11:22

Szia!

Nem figyelsz rám, mert tele vagy indulattal, pedig gondolkodni csak hideg fejjel lehet.

Azt, hogy az adásvételit kénytelen vagytok-e aláírni, az nagyban függ az előszerződés tartalmától. A pénzt adásvételi során számláról-számlára kell utalni, hogy az nyomonkövethető legyen. A készpénzes fizetés nem elfogadható. Az adásvételit pedig megint ügyvéd előtt kell aláírni, mert a tulajdonosváltozáshoz ügyvédi ellenjegyzés szükséges. Márpedig csak olyan ügyvéd jegyez ellen egy szerződést, aki maga készítette. Ha nem kapjátok meg az általatok elfogadott 800e Ft-os vételárat, természetesen ne írjátok alá.

Ha ügyvédhez fordultok, és nem sajnáljátok az ügyvédi munkadíjat, akkor az 500e Ft-ból lehetett volna 4m Ft is, vagy mégtöbb.
Azt mondtam, hogyha külsősnek adjátok el, lehet, hogy a rokon él az elővásárlási jogával és megveszi azon az áron, amennyiért egy külsős vette volna meg.
Ha fenyeget titeket, elképzelhető, hogy egy idegent méginkább nem tűrt volna el, ehhez pedig ki kellett volna nyitnia a pénztárcáját.
Ezt az adásvételt egy ügyvéd simán végigcsinálja anélkül, hogy a szerződéskötésig mégcsak nem is kellett volna beszélnetek a rokonnal. Ehhez képest mindent, de mindent úgy csináltok, ahogy ő diktál és gyűlölitek őt, amiért kihasználja a lehetőségeit.

A másik, :))
Nem vonhatsz vissza olyan meghatalmazást, amit nem te adtál. A halállal megszűnik az élettárs meghatalmazása.
Természetesen ti örököltétek a pénzt. Ezt a bankszámlát fel kell vetetni a hagyatékba és a közjegyző öröklési bizonyíványt állít ki, mellyel mehettek a bankba és felvehetitek a pénzt.
Elképzelhető, hogy az élettárs kapott ilyen ígéretet, sőt saját célra használta a számlát, de jogilag az elhunyt külön nem rendelkezett a számláról, így ti örököltétek.
Ha esetleg az élettárs fizette a temetési költségeket, akkor az a költség jár neki, mert az is egy hagyatéki teher.

ObudaFan # 2009.05.18. 10:54

Tehát akkor nem kell aláírnunk, ha nem akarjuk?

Amíg a maradék 300e-t nem fizeti meg, addig biztosan nem, de ha meg akarná fizetni, akkor is elgondolkodnék a helyetekben a szerződés megtámadásán feltűnő értékaránytalanságra alapítva.

Ha a volt élettársnak csak meghatalmazása volt, akkor ő már nem rendelkezhet a számla felett.

ViviaSzilvi # 2009.05.18. 10:45

Kiegészítés: izé, kicsit érthetetlennek tűnhet, hogy annyira kihangsúlyoztam hogy tesóimmal hogy tanulunk, azt akartam kihozni, hogy a Szüleink ezért nagyon sokat dolgoznak, hogy tanulhassunk, mi megtesszük a maguk részéről, hogy a lehető legjobban teljesítünk, de ettől nem lesz több a pénz.

ViviaSzilvi # 2009.05.18. 10:39

Szia Immaculata!

Köszi a választ, nos, azért "herdáljuk" (valóban annak tűnhet, de az van, hogy mivel mindehárman tanulunk, és van adósságunk is, belekényszerülünk ebbe). A rokonról annyit, hogy egy 3 szintes úszómedencés ház, két lakás, terepjáró, és három másik felsőközépkat. autó tulajdonosa nagy bankszámlákkal, neki nem kell a szőlő, neki az sem fontos ha nem lesz eladva, az anyagi helyzete elképesztő magyar viszonylatban - ez persze nem tartozik a dolog jogi részéhez, de képzelheted, mennyi fájdalmat okoz azzal nekünk, hogy folyton gúnyolódik rajtunk, hogy úgyis megtesz mindent, hogy mi ne kapjunk semmit. Megtehetné, hogy mellényzsebből kifizet minket, három tehetséges, ösztöndíjas egyetemista vagyunk, a tesóim és én, én orvosin tanulok, ők közgázon és informatikán...de ő csak gyűlölködik, és folyton az arcunkba mondja, hogy hiába vagyunk tehetségesek, nem visszük semmire, mert neki van pénze és nem fog adni, és majd ott fogunk a küszöbén állni de ő nem ad semmit, mert mindent megtesz, hogy rosszul jöjjünk ki.
Amúgy megfenyegetett bennünket, hogy ha odamegyünk a Balatonra a szőlőt kivágni, akkor a vadászpuskájával mindenkit le fog lőni!
Ezt azért írtam le, hogy tisztábban látható legyen, milyen emberről van szó.
Tehát akkor nem kell aláírnunk, ha nem akarjuk?

A másik dologról mi a véleményed?

Üdv
Szilvi

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.17. 08:42

Előzetesben annyit, hogy soha nem értettem, hogy pillanatnyi pénzzavar miatt, emberek miért herdálják el az örökölt vagyont.

Nem írtad mekkora a szőlő, de látatlanban 8-9m Ft-ot is érhet. Nyerő helyzetben voltatok, mert ha a tulajdoni részeteket másnak kínáljátok, és a rokonnak feltétlenül kell a szőlő, idegennel nem akar közösködni, akkor még az átlagnál is magasabb árat lehetett volna kihajtani belőle.
Egy szerződést mindig ügyvéd jelenlétében szabad aláírni. Látni kellene, hogy ki tudtok-e még belőle lépni, avagy sem.

Ha megfelel nektek ez a szerződési feltétel, akkor kérjétek a 800e Ft-ot, mert az után kell majd adóznotok és nem az 500e Ft után. Még egyéb tényező is számít de majd legközelebb.

ViviaSzilvi # 2009.05.16. 22:46

Üdvözlet mindenkinek,

2 kérdésem volna, az egyik: egy nagybácsitol örökölt a családunk egy rokonunkkal közösen egy balatoni szőlős telket. Viszonyunk ezzel a rokonnal nem jó, ő mindent megtesz, hogy kisemmizze családunkat, neki sok van, nekünk keves, és mivel tudja, hogy minden fillérre szükségünk van (két tesóm és én is egyetemisták vagyunk) megegyeztünk hogy eladjuk neki a telket, sajnos jóval áron alul. A pénz kell. Egy előszerződest íratott alá velünk, amelyben az összeg 800000 forint, azért ezt írta bele, merthogy "nem akart feltűnően alacsony árat beleirni" -de nem akar fizetni többet mint ötszázezer.
Ezt a pénzt már megkaptuk, de kérdem én, ha nem fizeti ki a maradék hármat, kötelesek vagyunk aláírni a végleges szerződést?

A másik kérdésem, ugyanezen nagybácsi rendelkezett egy svájci bankszámlával. A volt élettársának meghatalmazása volt erre a bankszámlára, sima standard meghatalmazás. Az élettárs halála után le akarta venni a pénzt, a bank azonban nem adta ki neki, mivel az örökös nem ő hanem mi vagyunk.
De sajnos az élettárs mindenáron a pénzt akarja, mondván, hogy ez nem a hagyaték része, hiszen ezzel a bankszámlával róla akart gondoskodni nagybátyánk.
Szerintem viszont egy egyszerű meghatalmazással, amit az örökösök visszavonhatnak - lévén hogy ők a számla tulajdonosai, hiszen nem kapott a meghatalmazással tulajdonjogot - nincs joga a pénzt megkapni.
Erről kinek mi a véleménye?

Nagyon várom a válaszokat és köszönöm!
Szilvi

Grád András # 2009.05.16. 17:00

Kedves Cserniica!

Önnek emberileg minden bizonnyal igaza van, azonban a Ptk. alapján az ajándékot az ajándékozó követelheti vissza, ő pedig sajnos már soha nem fogja tudni ezt megtenni. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

cserniica # 2009.05.16. 16:09

Az unokatestvéremet megölte a férje és rá 1 napra öngyilkos lett. Nem volt más hozzátartozójuk rajtam és egy másik unokatestvéremen kívül. Ketten vagyunk az örökösök. Van egy családi ház, egy autó és némi kézpénz. A házaspár között volt egy ajándékozási szerződés, ami a vagyonuk felére vonatkozott. A meggyilkolt asszony volt az ajándékozó és a gyilkos-öngyilkos férj az ajándékozott. A hagyatéki tárgyalás közeleg és a férj része (az ajándékozási szerződés miatt) az államra száll. A másik felén a másik unokatestvérrel felezünk. Én ezzel nem értek egyet. Szerintem az ajándékra érdemtelenné vált a férj, amikor a feleség életére tört, vagy az asszony halála után örökös lett, de az örökségre érdemtelenné vált. De akkor miért az államé a fele? Kérem segítségét.

ObudaFan # 2009.05.13. 12:43

Nincs mit.

akatona # 2009.05.13. 12:24

Még egyszer nagyon köszönöm :)

ObudaFan # 2009.05.13. 11:32

Igen, mindegyiknek a felét az örökös fogja állni - ahol az örökhagyó tartozott a banknak, közvetlenül, ahol meg a túlélő házastárs, ott őfelé.

akatona # 2009.05.13. 10:50

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a választ :)

Lehet egy kérdéssel több? :)

A lakás kölcsönét akkor viszont ebben az arányban kell fizetniük, ugye?

Konkrétan ez egy önkormányzati lakás volt, erre kaptak kedvezményes hitelt az önkormányzattól, ami még nem járt le. Illetve pár évvel ezelőtt levált a ház a távfűtő művekről, saját kazánt szereltek fel, ehhez a radiátorokat is le kellett a házban cserélni. Erre a ház kapott pályázati támogatást és banki kölcsönt is. A kölcsönt lakásokra lebontották, és ennyivel fizetnek több közös költséget. A közös költséget nem, de a "hiteltörlesztő" többletbefizetést meg kell felezniük, ugye?

Azt viszont nem tudom, hogy a személyi kölcsönre is vonatkozik-e ez? Apósomnak - korára való tekintettel - nem adott a bank hitelt, így anyósom nevén van, kezessel. De ezt még halála előtt több mint egy évvel vették fel. Ennek is lehet kérni a felét, hogy fizesse az örökös?

Köszönettel:

Katona Ági

ObudaFan # 2009.05.11. 16:43

Nem tévedsz, ez így van.

akatona # 2009.05.10. 14:00

Kedves Segítőkészek!

Anyósom férje meghalt. Első házasságából született egy leánya, a férjem nem az ő gyermeke. 38 évet éltek együtt házasságban.

Együtt vásároltak meg egy lakást, 50-50 %-os tulajdonjoggal.

Az lenne a kérdésem, hogy most ezt az 50 %-os tulajdonrészt ki örökli és milyen bontásban?

Ha ismereteim nem csalnak, akkor az egész (50 %) a lányáé lesz, és anyósomnak csak az örök haszonélvezet jár. Vagy tévedek?

Köszönettel:

Katona Ági

ublitz # 2009.05.08. 23:08

Kedves Tanár Úr !

Jogos a kérdés, miért? A goondnokság alá helyezett személy ápolása, gondozása, komoly összegbe kerül. Fiatal diplomás gyerekei, az egyik jelenleg munkanélküli, nem tudják finanszíroni. A magyarországi lakás üresen áll, sőt még ennek is vannak költségei, intéznivalói.
A papa egészségi állapotát tekintve még sokáig is eléldegélhet. Magyarországra már soha nem tud visszajönni.
Ebben a helyzetben kellene a legjobb megoldást megtalálni a családnak.

Grád András # 2009.05.08. 13:29

Kedves Ublitz!

A "magyarorszási kakásingatlanokkal" vigyázni kell, akár szar ügy is lehet belőlük! :-) Bocs!

Komolyra fordítva: Nem igazán értem, minek ez az egész, ha a lakás így is pont azokra szállna örökségként, akiknek a javára az ajándékozási stb. szerződés szólna. Ha senkit nem akarnak kisemmizni, mire jó? ("Semmi sandaság nincs.") Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ublitz # 2009.05.08. 13:19

Köszönöm a válaszokat.
Egyre komplikáltabb a jogi helyzet. Gondnokságról lehet szó. Ezt ez eljárást nem Magyarországon folytattuk le. Az öröklés vagy ajándékozás, ha lehetséges ilyen esetben, magyarorszási kakásingatlanra vonatkozik. Semmi sandaság nincs. Az örökösök, vagy megajándékozottak a gondnokság alatt álló személy gyerekei. Max. kimarad a feleség haszonélvezete.

monalisa1 # 2009.05.08. 06:55

Ha netán valami miatt nem megy, szerintem peres úton még mindig megtámadható a végrendelet - erre max 6 ill. 12 hónap van, pontosan nem tudom -, miszerint annak tartalma szerint az örökségi teher nem fele fele, hanem csakis a másik örököstársat terheli.

Járj eredménnyel!

kisszoli # 2009.05.08. 05:08

Szia Monalisa1

Köszönöm az ötletet. Mindenképpen utána járunk.

Grád András # 2009.05.07. 15:06

Kedves Ublitz!

Az édesapja valószínűleg gondnokság alatt állhat, minthogy gyámság alatt eleve csak kiskorú állhat. A gondnokság alatt állás csak a végrendelkezési képességét befolyásolja, a törvényes öröklés rendjét nem. Vagyis ha meghal, és nincs érvényes végrendelete, a gyermekei örökölnek egymás között egyenlő arányban, az esetleges házastárs holtig tartó haszonélvezeti joga mellett. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.05.07. 15:01

Persze, és főleg, ez a gondnoksági dolog alapvetően attól függ melyik ország bírósága rendelte el a gyámság alá helyezést - és az ottani jogszabályoknak megfelelően a továbbaikban.