P01 lesz az, és majd a bíróság ad neki ügyszámot.
Mikor nem kell fizetni gyerektartást?
Üdvözletem!
Ha apaként megszűnt a munkahelyem és nem tudom tovább fizetni a gyerektartást, akkor milyen módon kérhetem annak csökkentését?
Jelenleg munkanélküli vagyok, bevételem mindössze a korm.hivataltól kapott járadék, ami semmire sem elég.
A korábbi ügyszám alatt tudok benyújtani egy (mondjuk P23-as jelű) beadványt az elsőfokú bíróságra? Vagy más menete van?
Köszönöm!
gerbera317
Levèlben kèrtem válaszokat az èrintettektől válasz nem èrkezett. A keresetet benyújtottam az illetèkes bíróságra a mai nappal a nekik írt levelek mellèkkelve ès minden rendelkezèsre alló okirattal pl.a tanulói jogviszony megszűnèst igazoló dokumentummal. Az ügy bonyolult hiszen kèt kiskorú gyermek is van mèg a háztartásomban. Az ügyben èrintett gyermek az iskolát azèrt hagyta ott mert lakhelyètől távol volt a kollègiumból a magatartása miatt kirúgták így nem kívánt napi 100 km oda vissza buszozni. Egyenlőre nem maradt más mint várni a bíróságra. Majd beszámolok a fejlemènykeről.
@Delena
A gyermektartásra szorultság vélelme megdönthető, de azt csak perben tudod megtenni. A perben a bíróság meg fogja kérdezni, hogy tettél-e kísérletet a peren kívüli megoldásra, és nem hátrány, ha erre igennel tudsz válaszolni, majd pedig bizonyítani is tudod.
DAS,
Nem kérdeztél semmit, szóval nem válasz volt. Az "újabb információid" alapján pedig nem gondolom, hogy megint javítgatnom kéne, higgy annak, és tégy ahogy jónak látod.
drbjozsef,
Na ez komoly válasz volt, gratulálok! Pfff....
Delena1985,
A tértis levelet küldd el, ezzel a bíróságon is tudod igazolni, hogy te megpróbáltad rendezni az ügyet.
Ahhoz a bírósághoz kell fordulnod, amelyik a tartásdíjról a végzést hozta.
drbjozsef köszönöm szèpen a gyors választ.
Sem a jogosult sem a gyermek nem hajlandók sem együttmüködni sem bármit közölni, így marad a bíróság.
Delena1985,
A kiskorú gyermek tartásra való rászorultsága mellett törvényi vélelem áll. Ptk. 4:214.§, 4:215.§
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Ezért főszabályként fizetned kell a gyermektartást a jogosultnak.
Ha saját jövedelme fedezi a tartását, akkor nem vagy köteles fizetni, de ha ítélet, vagy jóváhagyott egyezség kötelez a gyermektartásra, akkor annak fizetését önhatalmúlag nem szüntetheted be.
Ha a tartási kötelezettségben változás van, akkor azt a jogosult köteles jelezni a bíróságnak.
Tehát a helyedben először szóban, majd ha szükséges, egy tértivevényes levélben jelezném a jogosultnak (akinek fizeted a gyerektartást), hogy teljesítse a kötelességét, és jelentse be a változást, mert ha nem teszi meg (mondjuk) 8 napon belül, akkor te fogsz a bírósághoz fordulni, és akkor a jogosulatlanul felvett tartásdíj visszafizetése mellett a bíróság meg is fogja őt büntetni.
Majd a bíróság változtathatja meg a gyermektartás módját, összegét, vagy szüntetheti meg, akár visszamenőleg, ha szükséges.
Jó napot!
17 èves gyermekem otthagyta az iskolát megszűnt a tanúlói jogviszonya, erről kikèrtem az igazolást az iskolától.
Tudomásom szerint dolgozik de ezt nem vallja be ès azt sem tudom be van e jelentve a munkahelyèn.
Kèrdèsem az lenne, hogy köteles vagyok gyerektartást fizetni ebben az esetben is?
Olyasmi, de te tudod.
Nos mivel nagykorú gyermek tartása áll szemben gyerektartással, így a legújabb információim szerint a gyerektartást fizetni kell a kisebbik után és a nagyobbik költségeit kell felezni, de az anya nem nekem, hanem a gyereknek utalja már. Gyerektartást viszont csak a másik szülőnek lehet.
DAS,
Szerintem az ügyvédi ellenjegyzés itt nem kell. Nem kötelező a közokirat (közjegyző általi ellenjegyzés), és a bírósági jóváhagyás sem, de a sima (akár teljes bizonyító erejű) magánokirat nem alkalmas a közvetlen végrehajtásra.
Ha a jogosult nem biztos a teljesítésben ezer százalékban, akkor érdemes közjegyzőhöz, vagy bírósághoz fordulni az egyezséggel.
Köszönöm a válaszokat. Abban az esetben, ha megegyezünk, akkor elég egy ügyvédi ellenjegyzés vagy mindenképpen bírósághoz be kell adnia?
DAS,
Ha ("sima", nem bírósági) megegyezés alapján fizeted, beszéljétek meg, és módosítsátok. Ha nem sikerül megegyezned, akkor bírósághoz fordulhatsz.
Ha eleve bírósági végzés vagy bíróság által jóváhagyott egyezség alapján fizeted a tartásdíjat, akkor az azt kiállító bíróságon kell kérnie a JOGOSULTNAK a módosítást, ha a feltételek - mint esetetekben most ez a költözés - megváltoztak. Ha van megállapodás közöttetek, akkor csak az aszerinti módosítást kell kérnetek. Ha a jogosult nem kéri, akkor figyelmeztesd rá, hogy neki kell, ha nem teszi meg, akkor neked kell a bírósághoz fordulnod.
A gyermektartás az a gyermek jövedelme, ami azt jelenti, hogy rá kell tölteni. Mégis, a másik fél betegesen szokott ragaszkodni ahhoz, hogy ő kapja meg a pénzt, ne pedig az, akinél a gyerek ténylegesen tartózkodik.
Próbálj megegyezni a másik féllel, hátha ő kivételesen nem ilyen.
Tisztelt Szakértők!
Két gyermekemet válás után édesanyjuk nevelte, fizettem utánuk a gyerektartást. A nagyobbik a felsőfokú tanulmányai idejére hozzám költözik (másik város). Ebben az esetben mi a pontos forgatókönyv? Kell-e nekem továbra is fizetni bármit is? Gyerektartás feletti nagyobb kiadásokat mindig feleztük. Maradjon ez így továbbra is - ha nincs tovább gyerektartás -, vagy mindenki "intézze" a nála levő gyereket. Válaszukat előre is köszönöm!
Köszönöm a válaszokat!
Ha a kérdező továbbra is szeretne fizetni, ahogy írja, akkor nincs értelme azon vitatkozni, hogy jogosult-e még a gyerek a tartásdíjra. Ellenben szerintem alappal kérheti a kérdező a bíróságot, hogy a megfizetés módját változtassa meg. Eddig a gyerek anyjának kellett fizetnie, mostantól a gyereknek szeretne. Hát kérje!
„Törvényi vélelem áll amellett, hogy a tartásra jogosult a gyerek.”
Ezt nem is vitatom. A gyerek!
Törvényi vélelem áll amellett, hogy a tartásra jogosult a gyerek. Ergo a megszűnés szorul bizonyításra.
Nem. Ezért írtam : nézzük meg, mit válaszol. Indokolja a jogosult, hogy miért NEM szűnt meg a tartási kötelezettség.
Ennyiből egyáltalán nem következik, hogy megszűnt a tartási kötelezettség.
EPH,
Igen, főszabályként köteles vagy fizetni, főleg, ha azt bírósági határozat, vagy bíróság által jóváhagyott egyezség alapján kell.
Ugyanakkor én a helyedben egy tértivevényes levélben jelezném a jogosultnak, hogy tudomásod szerint életvitelszerűen nem él már a gyermek a háztartásában, ezért kéred, hogy a tartásdíj fizetési kötelezettség megszűnését jelentse be az illetékes bíróságra. Ha nem teszi meg, akkor te fogod megtenni, de akkor őt a mulasztása miatt megbüntetik.
Aztán meglátod mit válaszol.
Üdv
Némi segítségre szorulok.
Gyermekem, ki után tartásdíjat fizetek, felnőttkorú és most kezdi egyetemi tanulmányait.
Viszont már nem az édesanyjával él, hanem a párja szülői házában, viszont a bejelentett lakcíme az édesanyjánál van.
Köteles vagyok-e még a t.díjat fizetni?
Legszívesebben őt támogatnám ezzel az összeggel is még.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02