Ha te és a testvéred visszautasítjátok, akkor a nagypapa testvéreinek a része fog megnövekedni ezzel.
Örökség visszautasítása - lehetséges?
Kedves ObudaFan! Köszönöm a gyors választ. Csak egy kis pontosítást szeretnék még. Testvér alatt az én én vagy a nagymamám további tesvéreire gondol?
Nekem a hozzászólásban említett testvéremen kívül nics másik, a nagymamámék esetében négy még élő testvérről van szó. Rajtam és a testvéremen kívül - tudomásom szernt - más nem akarja visszautasítani az örökséget. Köszönöm a választ.
Ha van olyan testvér, aki nem utasítja vissza, akkor a ti részeteket is ő örökli.
T. Fórumozók! Nagymamám testvére elhunyt (már sem nagymamám, sem édesanyám nem él), így én és a testvérem fogunk utána örökölni. Az örökség tárgya egy ingatlan tulajdonjogának egy része, egyéb vagyon nincs a hagyatékban. Rajtunk kívül örökölnek még az elhunyt testvérei is. Sem nekem, sem a testvéremnek nincs gyermeke. Kérdésem, hogy ha visszautasítjuk az örökséget, akkor az általunk visszautasított részt ki fogja örökölni? Amennyiben az állam, akkor az mennyiben bonyolítja a többi örökös helyzetét egy későbbi eladás vagy pl. jelzáloggal terhelés esetén? Köszönöm a válaszokat.
moon7005
Attól még lehettek élettársak, hogy ezt nem regisztráltatták, de az élettárs sem törvényes örökös.
Tévedtem a férfi szolidaritás kérdésében.
„"Az örökhagyó után a házastárs és a fia együttesen örökölnek.”"
15 éve elvált. Volt valakije, akivel 4 évig együtt volt halála előtt, de hivatalosan nem voltak élettársak, és sosem volt oda lakcímileg bejegyezve a nő.
Az özvegyi nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha az özvegy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkorának betöltése előtt házasságot köt.
Tehát ha már betöltötted, akkor nem szűnik meg.
Tisztelt Asszonyom!
A kérdésére az ügyvédnők tudnak válaszolni. Az ügyvédurak a férfi szolidaritás miatt nem válaszolhatnak.
Tisztelt Ügyvédurak!
Szeretném kérdezni, hogy én 3éve korbetöltés cimén kapok özvegyi nyugdijat, 1957-ben születtem, élettársam után kapom. 1995-ben halt meg az élttársam. Most szeretnék férjhez menni, a jelenlegi élettársamhoz. A kérdésem az hogy, ha házasságot kötök, elveszitem-e az özvegyi nyugdijamat? Kérem válaszoljanak minnél hamarabb. Köszönöm
tisztelt ügyvédek
Az örökhagyó után a házastárs és a fia együttesen örökölnek.
Ha a házastárs kiesett, és a fiú visszautasítja az örökséget, az örökhagyó szülei örökölnek, ennek hiányában, a szülők leszármazói, (testvérek), ennek hiányában, az örökhagyó nagyszülei, ennek hiányában a nagyszülők leszármazói (unokatestvérek).
„"Senki nem tudta a családban azt sem, hogy ekkora adósságot halmozott fel"
Így azt sem tudhatjátok, ki volt adóstárs, kezes, vagy bármilyen kötelezett a testvéred mellett.”
Valóban nem tudhatjuk, viszont a kérdésem az örökösre/örökösökre irányult, ily módon bizton állíthatom, hogy a fia nem volt sem adóstárs, sem kezes a testvérem mellett. :)
Jó voltál moon7005, a helyesírás és nyelvhelyesség szabályainak eleget tettél. Szerintem.
"jogilag helyesen". nem: nyelvtanilag helyesen.
"Jogilag"...?? :O Most jogi, vagy nyelvtani szempontból nézzük. Szerintem helyesírásilag lett megközelítve Dr.Attika által, de úgy látom, már jogi útra terelődött a dolog :))) Szerintem helyesen írtam, fogalmaztam. :))
Szerintem is a vessző teljesen egyértelművé teszi, hogy a fia nem halt meg.
moon7005
Üdvözöllek a jogi és nyelvtan fórumon! :-)
Jogilag helyesen így szólna a mondat:
Két hónappal ezelőtt meghalt a testvérem. A fia a törvényes örököse.
A "meghalt a testvérem és a fia" között van egy vessző, ezért más értelmet nyer a mondat. Ha nem lenne vessző, akkor értelmezhetnénk úgy, hogy mindketten meghaltak. Szerintem....
- Aki visszautasítja a hagyatékot, az kiesik az öröklésből. Egyébként a törvényes öröklés rendje érvényesül.
- Nem valószínű, hogy ne utasíthatná vissza.
- Az örökhagyót terhelő közüzemi díjak ugyanúgy hagyatéki tartozások, mint bármilyen más tartozása. Az örökhagyó halála után keletkezett közüzemi díjak viszont már az örököst terhelik.
"Két hónappal ezelőtt meghalt a testvérem, és a fia a törvényes örököse."
Sokszor illetik szemrehányással a jogászokat, hogy kukacoskodnak az ügyfelek tényállásra vonatkozó megfogalmazása kapcsán.
A fent idézett mondat eklatáns példája annak, hogy miért teszik.
A mondat nyelvtani értelmezése az: meghalt a testvérem és a fia. A fia a törvényes örököse.Ebből viszont az következik, hogy már a fia sem örököl, hanem annak törvényes örökösei.
"Senki nem tudta a családban azt sem, hogy ekkora adósságot halmozott fel"
Így azt sem tudhatjátok, ki volt adóstárs, kezes, vagy bármilyen kötelezett a testvéred mellett.
Ezt a közjegyző nem tudhatja előre, csak amikor átnézegeti az iratokat a hagyatéki eljárás előtt vagy alatt, vagy bármikor.
Nem felelős, nem laktak együtt és a kapcsolatot is csak minimálisan tartották. Senki nem tudta a családban azt sem, hogy ekkora adósságot halmozott fel, mint amekkorával szembesültünk a halála után.
"hogy nem tudja, visszautasíthatja-e egyáltalán a fia az örökséget."
Felelőtlenség lett volna tőle, ha mást nyilatkozik. Lehet, hogy az elhunyt fia is felelős a tartozásokért.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02