gyermektelen örökhagyó, elvált szülőkkel

osztap # 2025.04.25. 05:52

gabor12,

A szabály:

Ptk. 7:64. § [Nagyszülő és a nagyszülő leszármazójának öröklése]
(1) Ha leszármazó, házastárs, szülő és szülőtől leszármazó nincs vagy nem örökölhet, törvényes örökösök egyenlő részekben az örökhagyó nagyszülői.
(2) Az öröklésből kiesett nagyszülő helyén ennek leszármazói örökölnek ugyanúgy, mint a kieső szülő helyén ennek leszármazói.
(3) Ha a kiesett nagyszülőnek leszármazója nincs vagy nem örökölhet, helyette nagyszülőpárja, ha ő is kiesett, helyette leszármazója örököl.
(4) Ha valamelyik nagyszülőpár kiesett, és helyükön leszármazó nincs vagy nem örökölhet, az egész hagyatékot a másik nagyszülőpár vagy az ő leszármazójuk örökli.

Esetedben (1) fennáll, a nagyszülők halottak, és vannak unokatestvérek, akik így (2) miatt örökölnek.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Szomorú örökös # 2025.04.25. 05:39

KBS

Elég rosszul következtetsz. A törvényes örökösök ilyenkor az unokatestvérek.
Én kérek elnézést, ha bármit félreérthetően írtam. Az anya és a gyermeke vált ugyebár vásárláskor tulajdonossá az ingatlanban. Az anya halála után a gyermek egyedüli tulajdonos lett. Akkor most ha elmagyarázod, hogy az anya testvérének a gyermeke(i), azaz az anyai unokatestvér(ek) hogyhogy nincs(enek) képben öröklés tekintetében? Ők is unokatestvérei az örökhagyónak, vagy tévedek? Az pedig hogy az apai unokatestvérek hogy kerülnek képbe - szerinted törvényes örökösként - azt végképp nem értem. Ha elmagyarázod számomra is érhetően, akkor nyilván meg fogom érteni. Köszönöm előre is a válaszodat!

drbjozsef # 2025.04.25. 05:36

gabor12,

Jól tudod, és nem mond ellent neki semmi.
Nincsen az öröklésnél szerepe annak, hogyan került a vagyontárgy az örökhagyóhoz (kivéve az ági öröklést, de az esetedben nincs, mert nincs ági örökös, szülőtől felfele már nincs helyettesítés).

A testvérek leszármazói örökölnek a törvényes rend szerint. Ha 1-1 testvér volt, akkor ők örököltek volna 1/2-1/2 részben (a kieső nagyszülők helyén), az ő leszármazottaik között oszlik meg a hagyaték.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.04.25. 05:24

Elég rosszul következtetsz. A törvényes örökösök ilyenkor az unokatestvérek. Az anyai unokatestvérek még ági öröklésre sem hivatkozhatnak, ők már nem minősülnek ági örökösnek. Semmi köze ennek a házassági vagyonjoghoz - az öröklésnek általában sincs.

(Nem kell mindent tudni - még a jogásznak se, hát még a laikusnak -, de ha nem tudod, ne szólj bele. Mire jó félrevezetni a kérdezőt? Ha miattad áll bele egy költséges, vesztett perbe?)

Szomorú örökös # 2025.04.25. 04:15

gabor12

Úgy tudom, hogy testvérek leszármazottai örökölnek ebben az esetben az öröklési rend alapján.
Ennek ellentmond, hogy Örökhagyó és néhai édesanyja az ingatlant 20 évvel válás után vásárolták.

Én laikusként logikusan következtettem (volt a családban hasonló öröklés), hogy az örökhagyó édesanyjának testvére leszármazottai fognak egyedül örökölni ez esetben. Édesanyámnak ugyanis volt egy apai nagynénje, aki szintén leszármazottak nélkül halt meg és anyukám volt az örököse. Az apa leszármazottai kizárt dolog szerintem, hogy örököljenek, mert már réges régen nem állt fenn a házastársi vagyonközösség, azaz ő ebben az ingatlanban tulajdonilag semmilyen módon nem lehet képen.

gabor12 # 2025.04.24. 17:16

Kérem az alábbi kérdésben segítségüket. Ki örököl az alábbi időrendi tényállás alapján:

• Örökhagyó néhai szülei megházasodtak.
  • Örökhagyó a házasság során törvényesen megszületett.
  • Örökhagyó néhai szülei elváltak.
  • 20 évvel a néhai szülők válását követően örökhagyó és elvált néhai édesanyja közös ingatlant vásárolt. Vásárlásban semmilyen módon nem működött közre Örökhagyó édesapja, vélhetően ekkor a kapcsolatot sem tartották egymással.
  • Örökhagyó édesapja hagyaték nélkül elhunyt.
  • Örökhagyó édesanyja elhunyt. Néhai édesanya ingatlan tulajdonrésze halálesetet követően teljes egészében örökhagyó birtokába került.
  • Ezt követően Örökhagyó elhunyt.
  • Örökhagyó gyermektelen. Házastársa nincs és nem is volt. Testvére nem született. Végrendeletet nem hagyott.

Ki örökli Örökhagyó teljes egészében tulajdonolt ingatlanát?

Néhai édesanyának és néhai édesapának is volt testvére, akik szintén elhunytak. Úgy tudom, hogy testvérek leszármazottai örökölnek ebben az esetben az öröklési rend alapján.

Ennek ellentmond, hogy Örökhagyó és néhai édesanyja az ingatlant 20 évvel válás után vásárolták.
Ilyen esetben létezik házastársi vagyonközösség? Hiszen házasság időtartama alatt egyértelműen nem volt egyik félnek sem birtokában az ingatlan.
Köszönöm segítségüket.