Nyugdíjpénztári kifizetés örökös részére.

B.Trixi # 2024.12.18. 12:35

Tisztelt Jogászok!
Ezt a jogrendszer megengedi???
Férjem után két gyerekemmel együtt örököltük többek között önkéntes nyugdíjpénztárban lévő számlája egyenlegét. Személyesen adtam be az ügyfélszolgálaton a kötelező iratokat, többek között a hagyatéki eljárás jegyzőkönyvét is odaadtam azzal a kitétellel, hogy csak a rájuk vonatkozó részeket fénymásolhatják, mivel nem tudtam mely részre van szükségük. Utóbb kiderült, hogy az egészet fénymásolták és felhasználták.
Azt szeretném megtudni, hogy az örökölt nyugdíjpénztári összeg három örökös esetén az egyéb öröklési szabályok szerint három egyenlő részben történik, vagy a hagyatéki eljárás jegyzőkönyve szerint, egyes személyek által örökölt vagyon százalékában. Ha a jegyzőkönyvben százalékos arány nincs feltüntetve, joga van e a nyugdíjpénztárnak ahhoz, hogy a jegyzőkönyv nem rá tartozó részeit ( ami teljesen magánügy) egyenként és részletesen vizsgálja, majd ő megállapítsa az egyes örökösök által örökölt vagyon értékét és az alapján ő határozza meg az összeg százalékos elosztását.

drbjozsef # 2024.12.18. 17:43

egyes személyek által örökölt vagyon százalékában. Ha a jegyzőkönyvben százalékos arány nincs feltüntetve,

Érdekes. Ők kiszámolták?

A főszabály az, hogy a házastárs is egy "gyerekrészt" örököl. Eltértetek ettől? Csak bizonyos vagyontárgyak esetén?
Látni kellene azt a végzést egészen pontosan, és hogy mit számoltak ki belőle.

Írj a nyugdíjpénztárnak egy panaszt. Majd megmondják, hogyan, és miért úgy számoltak.

B.Trixi # 2024.12.18. 23:53

drbjozsef
Semmi extra nincs a hagyatéki végzésben. A szokásos haszonélvezet, más értékek a két gyerekemmel egyenlő arányban. Számomra felháborító az egészben, hogy olyan értékek között "turkáltak" amihez semmi közük nem volt. Ezek alapján nekem meghatároztak 18 egész, valahány tized %-ot, amit kiutaltak, az egyik gyerekem ennek a két és fél szeresét kapta. Amikor személyesen reklamáltam adatvédelemre hivatkoztak és nem árulták el, hogy a többi örökös hány százalékot kapott. Természetesen vetettem fel jegyzőkönyvet. Fő kérdésem, hogy történt e jogsértés a hagyatéki jegyzőkönyv tartalmának felhasználásakor.
Köszönöm

drbjozsef # 2024.12.19. 05:24

Fő kérdésem, hogy történt e jogsértés a hagyatéki jegyzőkönyv tartalmának felhasználásakor.
Hát, azt te bocsátottad a rendelkezésükre, nekik pedig az alapján kell eljárniuk - az, hogy szóban mit mondtál nekik, nem nagyon számít. Miért nem takartad ki, amihez (szerinted) nincs közük?
Egyébként legfeljebb nem fizetnek, aztán aki pénzt akar látni, mondjuk valamelyik másik örökös, majd csak odaadja nekik.

B.Trixi # 2024.12.19. 11:16

drbjozsef
Tudomásul vettem a választ. Köszönöm.

B.Trixi # 2024.12.19. 15:01

Azért az nem megy a fejembe, hogy mi alapján árazták be az autót , vagy például egy céget, aminek a 95%-át örököltem. Nekem ez felfoghatatlan.

drbjozsef # 2024.12.19. 15:17

B.Trixi,

Mármint a nyugdíjpénztár?
Mert a hagyatéki végzésben elvileg mindkettőnek az értéke is szerepel.
Ha azok közül valamiből nem örököltél - ami, ha jól értelek, lehetséges, hiszen valamire kaptál haszonélvezetet, ha ez az utolsó közösen lakott lakás, akkor ebből tulajdonrészt nem örököltél -, akkor itt lehet eltérés a gyerekek javára összességében. Vagy ott a cég, ha 95%-át örökölted, máris nem igaz az, amit előtte írtál : "más értékek a két gyerekemmel egyenlő arányban".
Valami nem kerek.

Ha a hagyatéki végzés alapján számoltak, akkor nincs mit titkolniuk személyiségi jogok alapján, neked elég csak annyi, ha megmondják, hogy milyen képlet alapján jött ki, ami kijött, hiszen annak a végzésre kell alapulnia, amit meg teljes egészében látsz te is, hiszen te is megkaptad.

B.Trixi # 2024.12.20. 09:18

drbjozsef
Igazad van, elfelejtettem, hogy a férjem nevén levő autóról és egy cég 95%-os résztulajdonáról a gyerekeim lemondtak a javamra. Ez most lényegtelen mert ma reggel a bankom jóváírásról értesített. A biztosító a számlámra küldött két összeget, az egyik gyerekemnek kiutalt részt és a fennmaradt további összeget. Tehát most az én számlámon landolt a teljes megtakarítás. Biztos, hogy történt jogsértés, mert amikor benyújtottam a kivizsgálási igényemet, megmondtam a vezetőnek, hogy a felügyeleti szervhez fogom vinni az ügyet. Azt gondolhatták, hogy nem teszek további lépéseket, ha megkapom az egész összeget? Itt valami nagyon nem stimmel!

drbjozsef # 2024.12.20. 09:38

Azt gondolhatták, hogy nem teszek további lépéseket, ha megkapom az egész összeget? Itt valami nagyon nem stimmel!

Megkaptad ami szerinted járt? Akkor mit szeretnél még? Most az fáj, hogy elolvasták az egész hagyatéki végzést? Hát, ha ezt sérelmezed, akkor magadat jelentsd fel, hiszen ha jól értelek, te adtad oda nekik.

B.Trixi # 2024.12.20. 13:25

drbjozsef
Tudomásul vettem. Köszönöm, hogy foglalkoztál az ügyemmel- Utóiratként megjegyzem: a gyerekemtől nem vonták vissza a neki kiutalt összeget.