Sárkány a házastárs?
Végrendeleti örökség
drbjozsef
Köszönöm szépen a felvilágosítást!
utazo111,
Az mindegy, a lényeg, hogy ne egyedül barkácsolj - az érvényes végrendeletnek van pár formai és alaki kelléke.
Én ügyvédhez mennék, de a végrendeletet bejegyeztetném a végrendeletek országos nyilvántartásába.
Az ügyvéddel át is tudod beszélni, hogy pontosan mit hogyan szeretnél, és az kivitelezhető-e így.
Tisztelt drbjozsef!
Nagyon szépen köszönöm válaszát.
Tehát akkor kell egy vegrendeletet írnom.
Ügyvéddel vagy közjegyzői végrendeletre lenne szükségem?
Koszonettel utazo111
utazo111,
Egyrészt ha a házastársad által öröklendő vagyon értéke eléri a teljes hagyaték után számolt kötelesrészét, akkor egy "sima" végrendelettel is megteheted ezt. Akkor további követelése nem lehet.
Másrészt, ha öröklés jogcímen szerezted a szóban forgó ingatlanokat (ha osztályos egyezséggel rendeztétek, akkor ez szokott lenni az egészre), akkor az ági öröklés alá eshet, ha erre hivatkozik a testvéred, akkor arra eleve nem formálhat jogot a házastársad. Hogy ez biztosan öröklés volt-e, a tulajdoni lapokon láthatod, a szerzés jogcíme szerepel rajta. (testvéred lesz az ági örökös, ha a szüleitek már nem élnek).
Üdv !
Szeretném megkérdezni, hogy hogy tudom a házastarsamat egy családi örökségből teljesen kizárni esetlegesen egy végrendelettel.
Testvéremmel Apánktól örököltünk egy lakást és szántóföldeket is.
Viszont én szeretném , hogy utánam a csaladi lakást a testvérem örökölje és ne a házastársam. Én Apánk halálakor
osztályos egyességgel kivásároltam testvéremet a lakásból, így 1/1 tulajdonos lettem. Viszont halálom után szeretném, ha ezt a lakást teljes egészében csak a testvérem örökölné. Gyermekem nincs,így egyetlen hivatalos örökösöm a házastársam lenne.
Ez a lakás nem képezi a közös vagyonunkat, mivel örököltem és mindig (1946 óta) a mi családunk tulajdonában volt.
Mit kellene tennem, hogy ez a lakás halálom esetén a testvéremé legyen teljesen és még a kötelesrészt se tudja megörökölni a házastársam a lakásból. A többi vagyonomat a házastársam örökölné.
Segítségüket előre is köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02