Azt szeretném kérdezni, hogy, ha az elhúnyt hitellel rendelkezett, de van adóstárs a hitelhez, akkor is öröklődik-e a hitel? Nyilván csak, ha az örökös(ök) elfogadják az örökséget, de a hitel mellett vagyon is van, így elképzelhető vagy, kizárólag az adóstársra hárul ez esetben a hitel törlesztése?
Adóstárs esetén hitel öröklése
kalamajkala,
Persze, hogy öröklődik. Ilyen könnyen nem lehet megszökni előle. :)
Ha az örökös elfogadja az örökséget, ő lép az elhunyt helyébe a hitelszerződésben. Ha nem fogadja el, akkor a Magyar Állam örököl, és ő lép. Mindkét esetben azzal a megkötéssel, hogy az örökös maximum az örökség értékéig felel. A többi tartozás az adóstársé lesz.
Reméljük hogy az örökség többszöröse a tartozásnak.
Köszönöm a válaszokat.
Én valójában adóstárs és örökös is vagyok, de (lehetséges) örökös van még több is, illetve a vagyon több, mint a hitel, csak abban nem voltam biztos, hogy egyedül nyerem meg a hitel fennmaradó részét az adóstárs szerepe miatt vagy eloszlik arányosan a többi örökössel, de ezek szerint eloszlik.
kalamajkala
„nem voltam biztos, hogy egyedül nyerem meg a hitel fennmaradó részét az adóstárs szerepe miatt vagy eloszlik arányosan a többi örökössel, de ezek szerint eloszlik.”
Azért odáig el is kell jutni, hogy minden örökös egyformán, az örökrésze arányában ki is vegye a részét a hitel törlesztéséből.
Ha pedig nincs törlesztés, akkor vagy te fizeted az egészet helyette, vagy senki és akkor végrehajtásra kerül a történet.
Maradjunk annyiban, hogy jelenleg kalamajkát terheli a hitel a hagyatéki eljárás jogerős befejezéséig neki kell fizetni mindent. Ha majd meg lesz a hagyatéki akkor tudja a többiektől összegereblyézni azt a pénzt, amelyet az elhalt örökös után kinek-kinek ki kell fizetni a hitelből.
Vadsuhanc
„Ha majd meg lesz a hagyatéki akkor tudja a többiektől összegereblyézni azt a pénzt, amelyet az elhalt örökös után kinek-kinek ki kell fizetni a hitelből.”
Erre is vonatkozik, hogy rohadtul nem lesz egyszerű.
Ez így van,és benne van a pakliban,hogy megijedve a hiteltől,nem minden örökös fogadja el az örökséget.
.
Onnan játszik a matek.
kalamajkala,
Ha örökös is vagy, akkor az örököstársakkal, a hagyatéki eljárásban, a közjegyző előtt illetékmentesen osztályos egyezséget is köthetsz, néhány egyéb feltétel mellett lényegében tetszőlegesen megegyezhettek a vagyontárgyakról is, a tartozásokról is. Ha nem célszerű közösködni velük akár egy ingatlanban, akár a tartozásban, akkor érdemes lenne megállapodni.
Először üljetek le megbeszélni a kérdést.
Vagy okosabb leszel utána vagy nem.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02