Nagyszülők jogai

Sunny # 2022.04.17. 20:26

Üdvözlöm. 2018ban elváltunk a nagyobbik gyermekem édesapjával. Megegyeztünk, hogy a gyermeket én nevelem, 2 hetente hétvégén lehet vele, plusz a szünetek, az ünnepnapok felében, plusz nyáron 2 hetet. Nem mindig él a láthatási jogával. A volt anyósomék számára én biztosítottam a láthatást, mivel rossz viszonyuk a volt férjemmel. Egészen a covid korlátozások 2020 decemberi szigorításáig. Ekkor kértem a nagyszülőket, hogy az akkor fennálló terhességemre és az unokájuk egészségére tekintettel mellőzzük a személyes találkozást, mivel covid osztályon dolgozott a nagymama. 2021.májusában már engedtem újra találkozni őket, korábban videótelefonon tartották a kapcsolatot. Júliusban kaptam a gyámhivataltól értesítést, hogy kérték a nagyszülők a láthatás szabályozását, mert állításuk szerint én egyáltalán semmilyen formában nem engedtwm ezt. Tették ezt azután, hogy már újra találkoztak többször is a fiammal. Hogy a bírósági dolgokat elkerüljük, kötöttünk egy elég előnytelen megállapodást, mely szerint minden hónapban egy teljes hétvégére elviszik, szünetekben 1 napra, a nyári szünetben pedig 2 hétre a gyermeket. Így egy 4 hetes hónapban összesen 1 hétvégét tölt velünk a fiam, amikor is biztosítanom kellene még a találkozását a volt férjem édesapjával (elváltak, a nagymama indította az eljárást), az én édesapámmal, a jelenlegi férjem családjával és a 3 testvéremmel is. Mivel vidéken laknak, hétköznap ezt nem tudjuk megoldani az iskola és az idő rövidsége miatt sem. Nem beszélve arról, hogy családi programot sem tudunk így nagyon szervezni. A volt férjem beleegyezésével 200km-re a jelenlegi lakhelyünktől vásároltunk egy házat. 2023-ban fogunk elköltözni. A volt anyósom jelezte, hogy nem fogja engedni, hogy elköltözzünk. A kérdéseim: 1. Van-e rá reális esély, hogy csökkentsük a jelenlegi megállapodásban lévő láthatás időtartamát, hogy ne váljon a többi családtaggal való kapcsolat rovására? 2. Van-e bármi lehetősége arra a volt anyósomnak, hogy megakadályozza azt, hogy elköltözhessünk? 3. A gyermek édesapja, ha lemondana a gyermekről és a jelenlegi férjem örökbe fogadná, a nagyszülők felé ugyanígy fennállna a láthatási kötelezettség? A gyermek nem szeret velük lenni, többször jelezte, hogy gyerekülés, biztonsági öv nélkül utaztatják, volt, hogy hasfájás miatt kórházba vitték, de nekünk szülőknek nem szóltak erről, 3 nap alatt egy egész üveg kanalas orvosságot beadtak neki, hasonlók. Így sem én, sem pedig a volt férjem nem szívesen hagyjuk a szüleire a gyermeket. Előre is köszönöm a válaszokat.