Előző házasságból született gyermek jogai?

Lilla94 # 2019.05.29. 13:25

Tisztelt Tagok!

A következőben szeretnék segítséget kérni. A nagymamámat foglalkoztatja az öröklés kérdése. A következő a helyzet:férjével vettek egy telket, amin megkezdték az építkezést együtt. A nagyapám halálakor a hagyatéki eljárásban kiadott végzés szerint az ingatlan 52%-a volt a közös tulajdonuk, 48% pedig hitel volt, amit a nagymamám a papa halála után egyedül fizetett ki. A papának előző házasságából született gyermeke, aki utána örököl illetve van nekik két közös gyermekük. Logikusan csak az 52%-nyi közös részből illeti meg az előző házasságban született gyermeket az egyharmadnyi rész nem? Hiszen a fennmaradó 48%-ot a mama egyedül fizette.
Ezzel kapcsolatban valakinek meglátása, véleménye?
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2019.05.30. 14:23

A tényállás így egészen biztosan nem pontos. A tulajdonjogot a fennálló hitel ugyanis nem érinti, tehát külön öröklődik az ingatlan, és külön a hitel másik félre eső részének a kifizetéséből eredő megtérítési igény. Nyilván egy egyezségben ezek egymásba beszámíthatók, vagy a közös tulajdon megszüntetésénél egyezség hiányában is a megváltási árba a másik igény beszámolható, de azért ez így pontos.

eszmi # 2019.08.25. 20:07

Tisztelt Jogi Fórum!

Szeretnék érdeklődni!
Az elmúlt hetekben tudtam meg hogy a volt férjem meghalt!
Az élettársa talált meg engem az interneten(ezt a beszélgetést el is mentettem magamnak).
1998.n házasodtunk össze,három évig voltunk házasok,abból született két gyermek.Majd a fiam 2,5 éves,a lányom 11 hónapos volt,amikor elhagyott minket!
Elváltunk,a gyerektartást nem fizette,a végrehajtó nem találta-eltűnt,behajthatatlan lett a gyerektartás.
Most hogy meghalt jár valami a gyermekeimnek??
A fiam 21 éves,és most kezdett el dolgozni,a lányom 18 éves,de még nappali tagozatos iskolába jár??
Egyenlőre még nincs meg a halotti bizonyítvány,..de a kórházi zárójelentést azt átküldte az élettársa.
Igérte az élettársa,hogy elküldi a halotti bizonyítványt,..de ha nem gondolom a kórházból,ahol meghalt onnét kikérhetem,mint volt feleség!!??

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!!

eszmi # 2019.08.25. 20:31

Tisztelt Fórum!

Utóirat az előző levelemhez!
Eszmi vagyok!
Az elöbb leírtam,hogy a volt férjem meghalt,van két közös gyermekünk,a fiam 21 éves,és igaz hogy már dolgozik,..de munka mellet nappali tanfolyamra is jár.
leírtam,hátha számít valamit!!

Köszönöm!!

alfateam # 2019.08.26. 09:47

eszmi!
Sok tennivalód nincs a volt férjed ügyében, legfeljebb elgyászolod.
A kórház nem ad ki halotti anyakönyvi kivonatot legkevésbé Neked.
A gyerekek viszont örökösök ha egyáltalán van mit örökölni.

eszmi # 2019.08.29. 20:07

Eszmi vagyok!
Köszönöm szépen a válaszát!!

Van még egy kérdésem,hogy a gyerekek,vagy legalább is a lányom,aki még nappali tagozatos tanuló,annak jár-e árvasági??
És ha igen,hogyan,-és miképp lehet megkapnia a gyermekemnek??!!

Váraszát nagyon várom!
És előre is köszönöm!

drbjozsef # 2019.08.31. 21:09

eszmi,

Ha az árvasági feltételeinek megfelel (a lányod, és az elhunyt is), akkor igen, jár.

https://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/…%C3%BAj.html