örökség ajándékozása

ObudaFan # 2018.10.30. 10:07

Ha meglesz a hagyaték átadása jogerősen, akkor a két gyermek az erre szóló formanyomtatványon és az okmányirodai bejelentéssel meg tudja ezt tenni. Sajnos az illetéket majd meg kell fizetni az autó után.

iveto # 2018.10.30. 08:38

Tisztelt Szakértők!

A következő ügyben kérném a segítségüket: Édesanyámnak volt egy német állampolgár élettársa, aki tavaly elhunyt. Itt éltek együtt Magyarországon, az elhunyt tulajdonában volt egy Magyarországon vásárolt személyautó magyar rendszámmal. Két fia van Németországban, akik az örökösei. Az autóra ők nem tartanak igényt, szeretnék Édesanyámnak adni/ajándékozni. Mi ennek a módja? Az autó az elhunyt nevén van, érvényes műszakival, a kötelező biztosítás szüneteltetve.
Köszönöm a segítségüket!

ObudaFan # 2018.10.25. 14:25

Nem kell mintát keresned, mert az ingatlan tulajdonjogának átruházásához ügyvéd által ellenjegyzett szerződésre és ügyvédi képviseletre van szükség, így az eljáró ügyvéd feladata lesz a szerződés megszerkesztése.

doefie # 2018.10.25. 11:53

Kedves válaszadó, köszönöm az észrevételt - elnézést a rekacióidőmért :)

Közben hosszas egyeztetések után abban maradtunk, hogy ajándékozás lesz (annak ellenére, hogy a visszterhes szerzési illeték még mindig kedvezőbb, mint az ajándékozási) - szerencsére az ajándékozandó hányad nem számottevő.

Ezzel kapcsolatban újabb kérdés merült fel bennem: milyen tartalmi követelményeknek kell megfeleljen az ajándékozási nyilatkozat, minek kell benne szerepelni? Próbáltam letölthető mintát keresni hozzá, de amit találtam az nagyon egyszerűnek tűnt és félek hogy nem is teljesen korrekt.

köszönöm továbbra is a tanácsokat :)

ObudaFan # 2018.10.21. 21:39

A visszterhes szerzési illeték még mindig kedvezőbb, mint az ajándékozási. Másrészt viszont a szerződésnek a valós ügyleti akaratot kell tükröznie, ellenkező esetben még nagyobb problémák jöhetnek.

doefie # 2018.10.21. 18:09

Tisztelt Szakértők!

A helyzetünk a következő: a ház, amiben a szüleim élnek, részben az édesapám, részben pedig elhunyt testvére nevén volt. Az elhunyt testvér nem hagyott végrendeletet, így a ház tulajdonrésze a lányaira szállt. Ők nem tartanak erre igényt, lemondanának édesapám részére róla.
A haláleset, hagyatéki tárgyalás, egyebek évekkel ezelőtt történt, az elhunyt pedig belga állampolgár volt, és az örökös lányai is azok.

Szeretnénk, ha édesapám nevére kerülne a tulajdonrész, lehetőség szerint illeték megfizetése nélkül. Próbáltam ásni a jogszabályok között, de egyelőre nem találtam erre megoldást, ha jól értem, ilyen rokoni kapcsolat (nagybácsi-unokahúgok) nem illetékmentes az ajándékozás. Amennyiben egy jelképes összegért megvásárolnánk tőlük a tulajdonrészüket, ott pedig ha jól értem, az illetéket nem az eladási ár, hanem az ingatlan értéke alapján számolják ki.

Amennyiben látezik erre bármilyen megoldás, szívesen fogadom a tanácsaikat.
Üdvözlettel,
Zsófi