Adás-vétel


Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.16. 10:27

Remek...

Enci79 # 2015.09.20. 19:37

2015. januárjában vásároltam egy autót! Kereskedésben vettük ugyan, de az adásvételi szerződésen magánszemély szerepel, szerintem a kereskedés egyik tulaja.
Jöttek elő már kisebb hibák az autón eddig is, de most megállt, az autószerelő szerint elment a vezérlés!
2-300 000 Ft-os javítási költség várható!
Szeretném megkérdezni, hogy az eladótól követelhetek-e valamiféle jótállást?
A szerelő szerint nem régen volt kicsrélve a vezérlés, ennek még nem lett volna szabad meghibásodnia!

Köszönettel

Enikő

kornelhollos # 2015.09.23. 16:57

2015 augusztusában vásároltam egy szemelygépjárművet! 1 hónap használat után megállt teljesen, Mivel az autokereskedő adott 1 hónap garanciàt a Mapfre biztositonal, ebbe meg pont belefertem! Megbontáso engedélyt kaptunk a biztositorol, ekkor kiderült a motor vásárlás elött lett összerakva, tiszta sziloplaszt volt minden, nem szakszerűen lett javítva illetve nem is tájékoztattak a hibáról! Komplett blokkot illetve turbót kell cserélni az autón! Mint kiderült utolag a garancia nem fizeti ki a teljes kárt csak 45%-át, amiről szint úgy nem tájékozatattak!
Az adasvételi szerződésben beleírták hogy semmilyen eltitkolt hibáért nem vállalnak felelősséget, ezt aláírásommal igazolom! Az autót kereskedésből vásároltam de magánszeméllyel kötöttek egy megbízási szerződést, így a magánszemély neve áll az adasvételin! Az adásvételi előre már ala volt írva! Ilyen helyzetben mit tudnék kezdeni?

Katyacska # 2016.04.25. 15:37

Tisztelt Fórum!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy eladtam a régi gépjárművem, kitöltöttük, aláírtuk mindenhol a 4 példányos indigós adás-vételi szerződés, de a vevők távozása után vettem észre, hogy az ő adataik nem látszanak a szerződésen olvashatóan, csak az aláírások. Próbáltam a vevőkkel kapcsolatba lépve újat írni, de nagyon úgy fest, hogy nem szándékoznak átíratni az autót és ez nekik így nagyon jó. Ha bemegyek az okmányirodába, hogy bejelentsem az eladást, mielőtt még kicsúszok a 15 napból, elfogadják így a szerződést az okmányirodában ( név, szig. számot tudom, csak nem látszik) vagy visszadobják. Ha igen mit tehetek?

Véleményem # 2016.04.26. 10:15

Katyacska

Amíg nincs konkrét probléma addig nem kell csinálni. El kell menni az okmányirodába és aztán kérdést feltenni ha egyáltalán szükséges. Előbb cselekszik előbb tudja a megoldást is.

figó # 2016.04.27. 06:13

Üdvözletem!
A következő problémával állok szemben, mit tehetnék:
Közeli ismeröstöl /autószerelő../ szerettem volna megvásárolni egy autót, havi részletre.Az autó nem rendelkezett müszaki vizsgával, javitásra is szorult.Szóbeli megegyezésünk szerint az autót megjavitja, müszaki vizsgával átadja, én havi 25.000ft-os részletekben kifizetem a vételárat.Két hónapig hitegetett, hogy készül, ekkor vagy akkor már biztos átadja.Majd kibökte, nincs anyagi fedezete az alkatrészekre-müszaki vizsgára.Ekkor jóhiszemüen -munkaeszköz lett volna az autó -átadtam 40.000ft-ot a munkálatokra.Ujabb 1,5 hónap igérgetés kezdödött, javitások nem történtek..Közöltem, hogy köszönöm, elállok a vételtől.Kérném vissza a pénzem.Ezt szintén igéri..csak nem adja vissza.Van tanú a szóbeli megegyezésről, sms-ek amiben világosan elismeri,igérget autót, pénzt.Feljelenthetem-e csalásért vagy csak fizetési meghagyást kérhetek ellene?

gylab # 2016.04.28. 06:16

Autó eladásnál hasonlóan jártam, eladtam, bevittem a szerződést az okmányirodába, mire közölték, hogy a vevő "nem jó", mert a leírt címen nem lakik ilyen személy. Láttam a személyi igazolványát, lakcímkártyáját, az adatok jók voltak. Okmányirodában visszadobták a szerződést, hogy nem tudnak így semmit tenni, keressem meg a vevőt, ís írjunk "jobb" szerződést. Persze a vevőnek esze ágában sem volt átírni, elérni sem tudom. Kivontatni sem lehet, mert mivel a szerződést nem veszik vigyelembe, átírás elmulasztására nem hivatkozhatok, tulajdonosként pedig csak bontási igazolással lehet kivonni.

Az ügy megoldódott: okmányiroda, levél, melyben BEJELENTEM az eladást, szerződést mellékelem. Mindezt személyesen átadva, másodpéldányon. Tehát nem átíratni akarom - azt úgysem tudom - hanem BEJELENTEM. Így tudom igazolni a bejelentést, és az meg nem érdekel, hova könyvelik.

Sajnos ez az adón nem segít, mert az adót nem annak kell fizetnie, aki tulajdonos, hanem akinek a nyilvántartás szerint a nevén van, de a bizti felmondható.

Brigi11 # 2016.05.15. 17:40

Üdv,Olyan kérdésem lenne,hogy édesapám elhunyt és a nevén volt egy autó.Édesanyám örökli de mivel ő rokkant ezért szeretnénk eladni.A hagyatéki tárgyalás már megvolt csak mér a jogerős pecsét nincs a végzésen.El lehet így adni?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.15. 17:53

El.

lajcsó # 2016.05.15. 20:54

Arra számítsál, hogy az ügyintéző, ennek ellenére ragaszkodni fog a jogerős hagyatékátadó végzéshez!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.16. 04:20

Nem azt kérdezte, hogy át lehet-e íratni.

wers # 2016.05.16. 11:53

Akar valaki úgy megvenni egy autót, hogy esetleges, hogy át tudja-e íratni, főként az előírt határidőkön belül?
Persze nem lehetetlen, de rendesen figyelni kell a dátumokra, mert beleköthetnek. Főként a biztosító. Nehogy fedezetlenségbe fussatok bele, mert az igen húzós.

De azért csak megvárnám a jogerős végzést. Miért nem kértétek ezt már a hagyatékin? Nem kérdezte meg a közjegyző?

ZsoloLúzer # 2016.05.18. 14:23

Segítséget Kérnék!

Van egy rosszul kitöltött (egy tanús)adás-vételim amit,így az okmányiroda nem fogad el. Ezért a "volt" kocsimat nem tudják levenni a nevemről ! Az Új "tulaj" , aki kivonásra és bontásra vette meg a kocsimat, felhívott, hogy a vételi összegből,fizessek vissza neki 30ezret (ami 40ezer volt), mert csak így lát esélyt a forgalomból való kivonásból, mert már így is sokba van neki a kocsi, mert állítólag az alzázszámból a kocsi alján hiányzik három szám .De,ha megkapja az összeget, akkor már lát valami reményt a kivonásra.
A slusszpoén a következő : Utaljam át neki a 30ezret, utána menjek csak az okmányirodába átiratni a kocsit !!!

Kérdéseim.

  • Mit tegyek először
  • Ezek szerint az ö adásvételie is rossz, így hogy tudná kivonatni a forgalomból,vagy bármit is intézni!
  • Akik "felvásárolták" a kocsimat, persze cigányok voltak Monorról...

Köszönöm a segítségeteket !

wers # 2016.05.18. 16:01

ez a jajjistenem kategória

Van egy rosszul kitöltött (egy tanús)adás-vételim

ezt az eredeti szándék szerint helyre kellene állítani

Az Új "tulaj" , aki kivonásra és bontásra vette meg a kocsimat

Ez az ő dolga, a többi blablát hanyagoljuk.

utána menjek csak az okmányirodába átiratni a kocsit !!!

az átíratás a vevő feladata, na persze költsége.

Az eladónak viszont az eladást be kell jelentenie, de ha ezt egy nem jogszabályi előírás szerinti szerződéssel próbálod meg, nem fog sikerülni.

manuel # 2016.05.19. 14:46

Kedves Fórumozók!

A 304/2009. (XII. 22.) Kormányrendelet alapján a teljes bizonyító erejű magánokirat (adásvételi szerződés) kötelező tartalmi eleme a felek személyazonosságát igazoló okmány típusa, sorszáma. Befolyásol - e valamit az a tény, ha az egyik fél személyi igazolványa lejárt, nem érvényes és ezek az adatok (sorszám) kerültek feltüntetésre. Ettől nem lesz érvénytelen maga a szerződés, ugye? Köszönöm!!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.19. 15:33

Akkor se érvénytelen, ha nincs is benne a személyi igazolvány száma.

manuel # 2016.05.19. 15:34

Rendben, én is erre gondoltam!!Köszönöm!!

anyacika # 2016.05.19. 19:19

Eladtam az autómat,majd amikor bejelentettem az Okmányirodában, közölték velem ,hogy hitel van az autómon.Sajnos elfelejtettem töröltetni az opciót, a hitel 10 éve lejárt.Az eredeti igazolás nincs meg, de a Bank arra hivatkozva, hogy eltelt 10 év nem akar másik igazolást kiadni. Az Okmányiroda meg anélkül nem tesz semmit. Most mit tegyek? Mert így nem lehet átíratni az autót,igazából még a forgalomból sem tudnám kivonatni ha akarnám.
Tud valaki erre megoldást ? Köszönöm!

wers # 2016.05.21. 09:16

Az eredeti igazolás nincs meg, de a Bank arra hivatkozva, hogy eltelt 10 év nem akar másik igazolást kiadni.

Akkor a kedves bank legyen kedves erről igazolást adni, ill, hogy már nem vagy az ügyfele. Szerintem az is elég lesz.

wers # 2016.05.21. 10:09

Érdekegyeztetés, ez hogy jön ide?

wers # 2016.05.21. 10:11

ja, most látom, még másik harminc helyen is :)))

ius latratus # 2016.05.21. 12:21

wers

Sherlock már megírta valamelyik topicban a véleményét. Sajnos, megelőzött.
Csak azért nem használok most keresetlen szavakat kompromisszumékkal kapcsolatban, mert a honlapnak nevezett, helyesírási- és szerkesztési hibákkal zsúfolásig telt oldaluk úgyis magáért beszél.
Méghogy jogi képviselet, ejjjh!

wers # 2016.05.21. 12:34

:)) később én is olvastam a véleményüket

wers # 2016.05.21. 12:35

OFF
ius latratus, van már új kutyád?
ON

Eukariota # 2016.05.23. 16:03

Sziasztok!

Szeretnék egy autót venni és megbeszéltem az eladóval, hogy
lerakok 1 milliót most, aztán fél évig havonta 150 ezret és a végén még a fenn maradó 500 ezer forintot. Összesen 2,4 milliót.
A kérdésem az lenne, hogy milyen opció van erre? Milyen papírt kell írni gondolom mindenképp ügyvéd vagy közjegyző jelen létében. Cégtől cég venné meg.

Előre is köszönöm a választ!