Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


kosselagabor # 2016.11.18. 10:33

Kerekedőtől

kosselagabor # 2016.11.18. 10:40

Kereskedőtől, és még műszaki is van rajta 2018/2-ig.

guba" # 2016.11.19. 18:44

Az autók karosszériájának hegesztéssel való javítása megengedett. Önmagában attól, hogy van egy hosszanti varrat a fenéklemezen, még nem lett a kocsi életveszélyes. Más eset, ha maga a javítás történt szakszerűtlen, vagy igénytelen módon, de ennek eldöntése nem jogkérdés.

megoldás # 2016.11.23. 05:58

Tisztelt Válaszoló!
Negyven napja vettem kereskedőtől egy 5 hengeres idős Ford Transitot, minimális kilométerrel a korához képest 2,3 millióért. Pár napja leszakadt a motorjában 2 dugattyú és ezáltal totálkáros lett a motor. A kereskedőt felhívtam, de elzárkózik minden tárgyalástól, szavatosságtól. Mi az esélyem, vagy teendőm ebben az esetben?

Solypeti # 2016.11.23. 23:12

Tisztelt Fórumozók Jogi segítséget szeretnék kérni tőletek!

2016 09 20-án Vásároltam magánszemélytől egy fiat dobló kisteherautót. 3 nap használat után az autó nehezen indult leállt így elvittem szervizbe. Több hetes javítás után az autó végre üzemkész. De a javítások költsége meghaladja a 200e ft-ot. (2db porlasztó csere, 4db porlasztó tűzgyűrű, komplett vezérlés csere, adagoló csere( csak használtat lehetett beszerezni melynek az ára 90e ft), üzemanyag szűrő csere, bordáskerék csere)
Az eladó hallani sem szeretne arról, hogy neki fizetni kellene mivel az autót kipróbáltam és akkor működött!

A csavar az egészben az hogy én az autóért 4750000Ft-ot fizettem, de sajnos belementem abba hogy 150000ft-ot írjunk az adásvételi szerződésbe, hogy ne kellejen adózni az előző tulajnak az autó után. Mit tudok tenni ebben az esetben?

Előre is köszönöm a segítséget!

Tisztelettel S.P.

Solypeti # 2016.11.24. 06:46

Az eladót tájékoztattam az autó problémáiról!
Ígéretet tett rá hogy rendezzük a költségeket!

TRGS # 2016.11.26. 13:25

Tisztelt Ügyvédúr!
Következő lenne a kérdésem. Nem egész 1 hete eladtam magánszemélyként a saját tulajdonú gépjárművemet. Vevőnek elmondtam a problémáit a kocsinak (meg is mutattam az olajfolyásokat is), kipróbálta az autót (amiről tudni kell, hogy 22 éves közel 400.000km van benne), majd próba után mondta nem tetszik neki, hogy füstöl, így alkudott az árból 30.000ft-ot. Kifizette elvitte majd rá a 2. napra jelentkezett avval, hogy sokat eszik az autó, állítgattak rajta és most meg fehér színűen füstöl, biztos eszi az olajat is, mert olaj szaga van a kipufogónak, visszahozná az autót vagy feljelent, vagy adjak neki 40.000ft-ot (szerinte annyiból lehetne orvosolni a problémát) és akkor békén hagy. Mi a teendőm vele szemben?
(Amúgy a rögzítettem a vele való telefonbeszélgetést, benne van, hogy állítgatta az autót, meg a fenyegetés is, meg, hogy ha adok vissza pénzt akkor békén hagy.)
Válaszát előre is köszönöm
tisztelettel: Róbert

Dr.Attika # 2016.11.26. 14:12

Tisztelt Róbert!
Egy 22 éves és 400 ezer kilométert futott gépjárművet nem eladni kell, hanem bevinni egy roncstelepre és ott kérni kell, hogy vegyék át, adjanak róla igazolást és véglegesen kivonatni a forgalomból. Aki ilyen romot megvesz az nyilván nem használni akarja, hanem "lehúzás" végett veszi azt meg, mint az Ön vevője is.

Szomorú örökös # 2016.11.27. 05:55

TRGS
Ha az olajégetős motorproblémát 40 ezerből valaki meg tudja javítani, akkor az egy varázsló vagy pedig szabadalmaztatni kellene a technikáját, mivel az csakis motorfelújítás útján lehetséges és 100 ezer alatt ritkán áll meg az összeg. :-)

Ez az emberke szerintem inkább ingyen akarja azt az autót és bepróbálkozik. Szerintem felejtsd el, ne foglalkozz vele. Ha nem áll le, akkor lehet zaklatás miatt feljelenteni. Amennyiben ő hivatkozik, hogy átverted az autóval, akkor legalább lesz egy kellemes napja a rendőröknek, akik szétröhögik az agyukat a sztorin, amely a 22 éves kocsiról szól, ami már 400 ezer km-t futott és egyáltalán az a csoda, hogy még gurul bármilyen módon is. De hogy a fogyasztóvédelem is el fogja hajtani ezt az embert, az egészen biztos. :-)

Nagy_G # 2016.11.27. 19:54

Sziasztok!

Pénteken vettem egy citroen saxo 1.5 D-t.
A tulaj fiának elmondása szerint a 82 éves apja tulajdonában volt a 14 évéből 13-at (a törzskönyv dátuma ezt alátámasztja), garázsban tartott, "garantált" 190.000 km-t futott autóról van szó.

Az adásvételi szerződésbe beleírtuk a hibákat amiről az eladó tud (szervo ékszíj csúszik, jobb első ajtó kicsit szorul, 1-2 elem fényezve, a kuplung előbb-utóbb javításra fog szorulni)

Elvittem vétel előtt átvizsgáltatni, ott azt mondták, hogy a kasztni, futómű, felfüggesztés rendben van.

Azonban amikor elhoztam hazafele úton kigyulladt a motorhibával kapcsolatos jelzőlámpa, és azt vettem észre, hogy indításkor nehezen indul (1x el sem indult elsőre) és indítás után mintha le akarna fulladni. 1-2 perc után viszont már semmi baja jár rendesen.
Illetve apám ma azt vette észre, hogy nem ég a hátsó lámpa, és indításnál fehér füstöt látott a kipufogóból..
Egyelőre nem tudni pontosan mi a gond (remélem csak izzító gyertya vagy akksi) azonban, ha kiderül, hogy komolyabb baja van mit tehetek?

Szerződéseb le lett írva, hogy milyen hibái vannak, illetve az is hogy más hibáról nincs tudomása.

Előre is köszönöm a válszt!
Mivel első autó, és sem anyagilag sem időügyileg nem tudok sokat rászánni, így most kicsit rajtam van a para, hogy nem vettem-e 1 kupac roncsot...

Ádee # 2016.11.28. 05:37

Nagy_G

Ilyen idős(pláne diesel) autónál a km nekem kicsit kevésnek tűnik,de lehet tényleg annyi.

"és azt vettem észre, hogy indításkor nehezen indul (1x el sem indult elsőre) és indítás után mintha le akarna fulladni." A vásárlás előtt ez nem tünt föl?(vagy már előmelegített motorral várt a tulaj?)

" hogy nem ég a hátsó lámpa" Valószínű egy ~60Ft-os izzó lesz a probléma,hatalmas tragédia...

"és indításnál fehér füstöt látott a kipufogóból."
Az ok általában a kipufogórendszerben bekövetkező párakicsapódás.Ártalmatlan,nincs jelentősége.Melegen is észrevehető vastagabb fehér füst viszont problémát jelent, mert a hűtőfolyadék égésére utal. Ennek súlyos okai lehetnek, mint például tönkrement hengerfej tömítés, sérült hengerfej vagy repedt motorblokk.

"azonban, ha kiderül, hogy komolyabb baja van mit tehetek?" Ezt hívják tanulópénznek,tapasztalatszerzésnek.

kallaiilona # 2016.12.10. 18:09

Sziasztok!
Szeptember 25.én vettem egy 4es golfot.Nem vettem észre,hogy baloldalt totálkarosra volt törve, ezért a baloldali futómű is hátrébb van. Összetákolták úgy adták el nekem. 800ezerbe van eddig az autó, 550ért vert át. Felhívtam együttműködőnek tűnik (miután leordítottam,hogy fel lesz jelentve). Visszakérhetem a pénzem az összes költséggel? Ha így lesz ez hogy működik? Új adásvételi?? Köszönöm a segítséget!
Ilona

guba" # 2016.12.13. 07:04

Tételezzük fel, hogy mindazt, amit leírt a kocsiról az eladó nem vitatja. Ha a hiba nem javítható, vagy a kocsi korához viszonyítottan is lényeges értékcsökkenéssel jár, akkor elállhat. Ebben az esetben a teljesített szolgáltatások járnak vissza. További igények kártérítési alapon támaszthatók.

Steny # 2016.12.14. 08:31

Jónapot!
A gondom a következő...07.30. án vettem egy B3 93-as passat -ot...de komoly rejtett hibák léptek fel.....az autó gyakorlatilag tele van elektromos zárlatokkal...igy használhatatlan a jármű...nem űzem biztos...buta voltam nem néztem meg a biztosíték táblát...csak a létfontosságu dolgok működtek. mert nem volt bizti bennük...az adás vételin semmien hiba nem szerepel...amit meg el mondott azzal tisztában vagyok meg láttam is...

Sherlock # 2016.12.14. 10:18

A dolog ott zsákutca, hogy egy 150 ezres autónál nem éri meg pereskedni.

Steny # 2016.12.14. 10:24

Hogy szabadulhatnék meg ettől az ocska vastól...rendes keretek közt ha már igy kibasztak velem...mert lassan lejár a müszaki...és igy nem vihetem vizsgára...200 ért meg nem szeretném újra kábeleztetni ...

guba" # 2016.12.14. 11:21

Két módon: adásvétellel, vagy regisztrált bontóban való leadással.
Ha valahol zárlat van, azt meg kell keresni és nem kell ezért újrakábelezni. Ha a motortérben porladt el a vezetékek szigetelése, akkor csak azt kell újrakábeleztetni.

Atis77 # 2016.12.17. 06:49
laikusvásárló # 2016.12.21. 06:24

Tisztelt Ügyvéd úr és Fórumozók!
Vásároltam egy Mitsubishi Lancer 2007 –s autót kereskedőtől még november 28-n és rá 3 napra a kólégáim mondták a szerviz műhelyben hogy törött volt az autó (persze erről nem tájékoztatott a kereskedő) fel is hívtam azt mondta jelentkezik, fel is hívott, hogy (az előző tulaj csak egy padkát fogott) és mondta, hogy még jelentkezik, de nem tette meg. Mivel reggeltől estig dolgozom nem tudtam foglalkozni vele. Mikor tudtam kérni egy órát a munkahelyről , akkor el vittem megnézetni ahol ki derült hogy a bölcső sérült , küszöböknél látszik hogy húzó padon volt és a felső nyúlványnál a szigetelés elvált ja és a tengely közti különbség jobb és bal közt 1,5 Cm . A lízing szerződésben is az van írva hogy ( hibátlan és sérülés mentes állapot) . Nagy nehezen elértem a kereskedőt és azt a választ kaptam hogy hozzá járulnak 20 E forinttal egy alkatrész vásárlásához mikor említettem hogy a lízing szerződésen is az van rá írva hogy hibátlan és sérülés mentes állapot azt a választ kaptam hogy hát nem sérült az autó . Nem beszélve Hogy az jobb A oszlopon a festékmérő műszer nem is bírja mérni az értéket a motorháztetőn meg jobb és bal első sárvédőn kb. 315 és 450 –s értékeket mutat. Az volna, a kérdésem mit tudok ilyenkor tenni. Minden választ nagyon szépen meg köszönök előre is.

drbjozsef # 2016.12.21. 10:04

Ha így nem kell az auto, akkor visszaviszed a kereskedésbe, és visszakéred a penzedet. Ha nem adjak vissza, polgari pert indithatsz ellenuk.

Alapvetoen a leirtak alapján van eselyed nyerni, lasd a hozzaszolasod alatti hozzászólásban levo linket. Bar ha szakszeruen javitottak, es tenyleg hasznalhato, akkor lehet, hogy csak karteritest itelnenek meg.

Ha kell igy is az auto, akkor kerj arleszallitast. Ha nem adnak, lasd fentiek.

ViccElek # 2016.12.23. 08:26

Jónapot,

Szeretnék tanácsot kérni. Vettünk cégre egy Mercedes Vito kisteherautót egy kereskedésből. Mielőtt megvettük, megbeszéltük hogy elmennénk kipróbálni, megnézni stb. Amikor megérkeztünk hogy kipróbáljuk, az autó nem indúlt, a kereskedő azt mondta hogy a nagy hideg miatt az akkumulátor teljesen lemerült, így az infrás kulcsot nem tudja az autó befogadni. Ok, mondtuk, akkor ha majd beindult és ki tudjuk próbálni akkor visszajövünk. Kb. fél óra múlva hívott, hogy menjünk már vissza mert küzben beindúlt. Visszamentünk, kipróbáltuk, jónak tűnt, azt mondta hogy amint egy kicsit töltött az akkumulátoron be is vette a kulcsot, és utána amikor ott voltunk már járt, leállítottuk és indult is. Megvettük, de mivel kis számlával vette egy cégtől (amortizáció, ki lett írva) így a kereskedő 1.2M helyett csak 500.000-ről adott számlát, ebbe is belementünk. Hazavittük az autót, másnap reggel nem indult. Vettünk bele egy új akkumulátort, de akkor sem. Elhívtam egy szerelőt, aki megnézte és megállapította hogy egy modul van kimenve benne, aminek a javítása elég költséges. Ezekután hívtam a kereskedőt, hogy ez van, de megbeszéltem vele hogy visszaviszem, és neki van egy szerelője aki meg tudja oldani, mert van hozzá alkatrésze. A kereskedővel előzetesen beszéltem a szervízzel kapcsolatban de a szavaiból úgy vettem ki hogy Ő nem hajlandó ezt kifizetni. Megtehetem hogy egyszerűen elállok a vásárlástól, mivel ez rejtett hibának számít? Nem azért nem indúlt be az autó mert le volt merülve az akkumulátor, hanem mert egy elég drága elektronikai modul van benne meghibásodva, aminek a szervízelése több mint 150.000 ft. Előre is köszönöm a segítséget, Üdvözlettel!

Dr.Attika # 2016.12.23. 10:04

Jó napot, tisztelt viccelek!
A leírt tényállás szerint elkövettek az eladóval közösen egy 700.000,-Ft-ra kivetítendő 2 rendbeli adócsalást. (ÁFA és Tao. adónemben).Magánokírat -hamisítás vétségét mind kettőt társtettesként. Ezek után gondolja, hogy szavatossági igényérvényesíthető a tettestársak között?

kisimi69 # 2016.12.23. 18:14

Tiszteletem
Kérdésem lenne vettem egy autót egy cégtől kereskedésben!Külföldről behozott autó volt.
Szervizkönves és egy év garanciával ez állította az eladó
át nézette átadás előtt. Kicseréltette a gumit mert az elég leharcolt volt.A szerződésnél kértem a garanciáról a papírt majd el küldi ez így ment kb 1.5 2 hónapig.Közben lett a egy kis probléma a motorral szóltam neki megnézte a szerelője csinálgatta valoszinű le kell szedni a henger-
fejet mert az gond. A garanciáról azóta se kaptam mert állítólag valami biztosítós garanciát akart intézni .
De mivel taxinak vettem az autót arra nem kötnek.
Közben le kérdeztem a fordnál a szervizkönyvet nem találják az utolsó szerviz pecsétet .Ez egy Ford Mondeo 2013 104 ezer
km rel
Milyen követelésem lehet az eladóval szemben
Válaszukat köszönöm

Balage22 # 2016.12.27. 07:17

Kedves Fórumozók!

Én az eladó szemszögéből kérdezek, pár napja eladtam egy 17,5 éves benzines autót, 240.000,- jó magyar forintért. A vevő vissza szeretné adni, hogy eszi az olajat (szerintem egy ilyen idős autónál ne várja az ember, hogy tökéletes), továbbá fenyeget, hogy feljelenet, beperel. Természetesen, nekem nem áll módomban, mert nem tartom megalapozottnak.Van bármi félni valóm, vagy hagyjam rá, hogy próbálkozzon?

Köszönöm a választ előrre is!

Dr.Attika # 2016.12.27. 09:06

Kedves Balage!

Ne foglalkozzon vele. Nem tehet jogilag semmit az eladó.ne is válaszoljon neki.Legközelebb azzal áll elő, hogy a gk. fogyasztja a benzint és nem termeli.