Az autómat műszaki probléma miatt szervizbe kellett vinni. A szállítás egy nagyobb szgk által vontatott autószállító utánfutón történt, este 10 és éjfél között, autópályán. Eszünkbe nem jutott, hogy a szállított kocsi rendszámát le kéne takarni. Hiba volt. A vontató kocsinak természetesen volt érvényes matricája, nekem viszont nem volt, én magam nem is mentem pályán.
Az eredmény: fizessek bírságot jogtalan autópálya használat miatt. Amikor telefonon kértem, hogy küldjék el nekem (postán, emailbe, akárhogy) a bizonyító erejű fotót, közölték, hogy azt személyesen megnézhetem a legközelebbi autópálya ügyfélszolgálaton. Azt azért elárulta az ügyintéző, hogy mivel este sötét volt (nahát!), a fotón nem látszik semmi más, csak a rendszámtáblám, de az ellenőrző rendszer biztosan jó, tehát én nem tehetek mást, mint befizetem a bírságot.
Egyébként is a rendszer a fotón a rendszám körül kitakar minden mást, ezért kár keresni a szállítást bizonyító körülményeket!
Slusszpoén: Amikor megkérdeztem, hogy hogyan lehet eljutni ebbe a bizonyos ap-üfsz irodába, közölte, hogy a mittudoményhányas kilométernél hajtsak le az autópályáról, be a pihenőbe. Mert szerinte ebbe az irodába csak és kizárólag fizetős úton lehet eljutni. (Ezt azért kétlem, de a hozzáállásukat jól mutatja...)
Na erre varrjunk gombot!
Hogyan bizonyítsam az igazamat, ha ő is egy olyan dolog miatt akar megbírságolni, amit ő maga sem tud bizonyítani??? Csak hát ő az erősebb!
Ráadásképp szorít az idő, mert most még csak 15eFt a bünti, de hamarosan 60e lesz. Ha írok nekik levelet, arra 30 napon belül kötelesek válaszolni, közben az első fizetési határidő lejár. Ezt is az ügyintéző fejtette ki, mi szerint az én kifogásoló levelem nem okoz automatikusan fizetési haladékot.
Ugyanakkor, ha befizetem a bírságot, azzal elismerem annak a jogosságát - mondja ő. Legalábbis hiába is várnám a visszatérítését ítéletnapig - gondolom én.
Na, mitévő legyek?