AF-es alvázszám?

sessionID # 2004.12.17. 13:18

Meg tudná valaki mondani, hogy mit jelent az, hogy "AF"-es alvázszám? Ill. milyen hátrányai vannak? Pl. külföldre lehet vele utazni?

ildikó31 # 2004.12.20. 07:03

AF-es alvázszámot a közlekedésfelügyelet ad a lopott autóknak. Ezeknek az autóknak a tulajdonjogát nem lehet elidegeníteni, csak az üzembetartó személye változhat. Ezeknek az autóknak általában nincs törzskönyve sem. Elég hátrányos dolog.

ildiko31

sessionID # 2004.12.20. 11:20

Most voltam az okmányirodában, a következőket tudtam meg: AF-es alvázszám (motorszám) akkor jár, ha a szám nem volt felismerhető valamilyen oknál fogva. Semmi köze a lopáshoz.
Akkor van csak baj, ha az autónak a legújabb forgalmija van (2 betű+5szám) és nincs törzskönyve. Egyébként minden további nélkül eladható.

Ildikó, egy kicsit félrevezető volt, de azért köszönöm.

ildikó31 # 2004.12.20. 11:31

Kedves sessionID! Neked ebben igazad van, de az alvázszámok általában azért nem látszanak, vagy nem olvashatók, mert valaki megpróbálja átírni. Az az autó, aminek az alvázszáma nem felismerhető, már eléggé elgondolkoztató, hogy mitől vált azzá, és én a Te helyedben nagyon sürgősen ott hagynám, és nem érdeklődnék tovább utána. Amennyiben AF-es alvázszámot kapott az autó, akkor ezt a gondot, már rendezték, tehát elvileg "tiszta" az autó. DE és ezt tapasztalatból mondom, hogy attól még a gazdájának lehet gondja vele. Ezt azért írom, mert nálunk most pont egy ilyen ügy van. Mi is voltunk az Okmányirodában, sőt írásbeli állásfoglalást is kértünk. Nem tudja értékesíteni a tulaj az autót! Nem szándékoztalak félre vezetni. Én a helyedben nem vásárolnám meg ezt az autót, de ezenfelül azt csinálsz, amit jónak látsz.

ildiko31

Lefty # 2004.12.20. 12:16

Valóban akkor kap az autó AF-es alvázszámot, ha az eredeti azonosító jelek nem ismerhetőek fel. Ezt ma az eredetiség-vizsgálaton döntik el, ez nemcsak bűncselekmény (277/A.§(1)), hanem pl. korrózió vagy baleseti sérülés esetén is bekövetkezhet. Ha bebizonyosodik, hogy lopott az autó, akkor azt lefoglalják, és visszaadják az eredeti tulajdonosának (kivéve ha azon valaki tulajdont szerzett erdeti szerzésmóddal: Ptk. 118-121.§).

A külföldre kivitelt nem tiltja jogszabály, de azért terjedt el a néphitben a tilalma, mert előfordul, hogy külföldön lopott autó itthon AF-es számot kap, mert vagy nem olvasható az eredeti alvázszám, vagy nem működött tökéletesen a nemzetközi körözés, stb. Ebben az esetben külföldön érhet meglepetés, ha ellenőrzés során olyan alvázszámot találnak az autón (Jobb márkáknál 4..10 helyen el van rejtve, olyan helyeken, amikről mi nem is tudunk), amelyet odakint köröznek, ebben az esetben lefoglalják, és nem egyszerű vita kezdődik, adott esetben nemzetközi kollíziós tényállásal bonyolítva.

Valóban az ilyen autók piaci értéke sokkal alacsonyabb, adott esetben hasonló modellek árának a fele is lehet.
Az AF-es motorszám nem akkora probléma, mert a motor cserélhető és bejegyezhető egy tisztességes motorszám is (sokan enélkül cserélnek motort, illetékfizetés, műszaki vizga és átépítési engedély nélkül az AF-es tábla csereberéjével), de az alvázszám komolyabb gond, számolj azzal, hogy ha egy nap el kell adnod az autót csak hosszú szenvedések után és alacsony áron fog menni.

Lefty

sessionID # 2004.12.20. 12:22

Köszönöm a bőséges információt!

TRicsi # 2009.12.30. 09:34

Üdv

Egy olyan kérdésem lenne,hogy van nekem egy régi autóm amit '05-ben vettem akkor át is írattam a nevemre,eredetiség vizsga minden megvolt rendben volt.
Az autó azóta nálam volt és most eladtam 2 napja.
Az új tulaj felhívott,hogy megnézték eredetiségvizsgán és elküldték(hála égnek nem jelentették mert ismerős volt) hogy ez hegesztett alvázszámos az autó.
Na most én megtaláltam az én régi eredetiségvizsgás papíromat amin az van minden azonosító hibátlan.
A kérdésem ilyenkor mit lehet tenni,ugyanis az új tulaj vissza szeretné adni az autót,hiszen ő tényleg nem ezt akarta venni és igaza is van,de én se tudtam róla,mert nekem is azt mondták minden ok.
Erre esetleg lehet AF-et kérni,vagy van valamilyen megoldás erre,mert ha vissza is hozza én ugye akkor se tudom eladni az autót..

guba # 2009.12.30. 12:15

Megnézik a fotókat, és az egyéb azonosítókat összehasonlítják a két eredetvizsga között keletkezett változásokat, és az alapján ki fog derülni, hogy ha már ebben az állapotában vetted az autót. Rendőrség megszünteti majd a nyomozást, ezzel bemész a NKH-hoz és kéred, hogy védjék le az alvázszámot. Lényegében az AF-es eljárás.

ayte21 # 2011.06.16. 06:15

Kedves guba!

Van egy 34 éves autóm, amelynek az alvázszámát tartalmazó korrodált karosszéria elemet ki szeretném cserélni bontott, sokkal jobb állapotúra. Ilyenkor mi a megoldás?

Előre is köszönöm.

tkabai # 2011.07.16. 13:04

Szabályos-e (törvényes) az ha én saját kezűleg megújítom az alvázszámot egy régi motorkerékpáron ,mivel az az idők során annyira korrodált,hogy már alig felismerhető? Tehát ugyanazt a számot kapja ami volt csak jobban láthatóvá válik.
Ha ezt én nem tehetem meg ,akkor mi az eljárás ilyen esetben?

guba # 2011.07.19. 04:57

Be kell menni a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, és ők "levédik" az alvázszámot. Ez általában azt jelenti, hogy máshova ütik be hatóságilag.

Atis98 # 2012.11.13. 20:36

Sziasztok. Érdeklődni szeretnék. Épp a mai nap folyamán vittem az autóm elő műszakira. Az autot már af-el vettem, és az derült ki hogy af-ezés után a régi (eredeti) alvázszámom ki kellett volna húzni de ez valamiért nem történt meg. Ezen helyzetben mi a dolgom hogy ez a dolog törvényesen legyen el intézve. Mert jelen helyzetben nem műszakiztathatom le Nem tudom miért af-ezték le az autót. Ill. a kis azonosító táblám ami szintén tartalmazta a régi számot, 1 karambol során megsemmisült és nem pótolták. Ez mennyire befolyásolja azt hogy át menjen a műszaki vizsgán? A válaszokat előre is köszönöm.